Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Warnsfeldt Dunkel Indiä Päle Äle  (gelezen 517 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dookiy

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Warnsfeldt Dunkel Indiä Päle Äle
« Gepost op: 19-04-2017 10:16 u »
Onderstaand recept heb ik ongeveer twee maanden geleden gebrouwen.

Om eens de wat meer 'exotische' moutsoorten te gebruiken in mijn collectie, besloot ik een brouwsel te maken van 100 EBC en 100 IBU (theoretisch volgens BrouwHulp). Gebruikte hoppen zijn Sorachi Ace en Citra en mijn vrouw vat de smaak samen als: koffie en grapefruit. Ondanks de extreme eigenschappen vind ik het bier best gebalanceerd.

Graag krijg ik advies over het recept in het algemeen en hopvariatie in het bijzonder. Welke hopsoorten komen goed tot hun recht in een dergelijk bier? Is er een (edele) hop die ik echt moet proberen? Koudhoppen, andere ingrediënten, alle suggesties zijn welkom!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptDunkel Indiä Päle Äle
Brouwdatum01-03-2017
BiertypeOverige bieren
Volume21,0 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)100 EBC
Berekende bitterheid (Rager)102 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
8,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
65 mg/l12 mg/l786 mg/l215 mg/l120 mg/l35 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,3 %
0,490 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC9,0 %
0,480 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC8,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,7 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.3,7 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,5 gCitrapellets12,0%60 min.45,6 IBU
24,5 gSorachi Acebellen12,0%60 min.41,5 IBU
25,0 gCitrapellets12,0%5 min.7,7 IBU
25,0 gSorachi Acebellen12,0%5 min.7,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,4 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Warnsfeldt Dunkel Indiä Päle Äle
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2017 11:53 u »
Maischen van een IPA kan heel goed in een 1-staps maisch, ergens tussen 65-68, hogere temperatuur voor meer body, lager voor droger bier.
Sowieso is de rust op 53 tegenwoordig overbodig.

Je kan er ook voor kiezen om je bitterhop wat meer uit te spreiden over de kook, door bijvoorbeeld een deel op 30 en 15m toe te voegen. Even opnieuw berekenen voor dezelfde IBU. Dat geeft wat extra complexiteit.
Droog hoppen zou ik ook zeker doen voor een IPA, dat geeft zoveel mooie aromas! Mag ook best veel, 8-9g/l tegen het einde van de navergisting. Hoeft niet heel lang, dag of 3-5 is prima.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.307
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Warnsfeldt Dunkel Indiä Päle Äle
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2017 12:31 u »
Leuke hoppige stout.

Je zou ook eens een combinatie van Engelse of Duitse hoppen kunnen proberen. Bijvoorbeeld een combinatie van Smaragd en Saphir of ga flink los met Bramling Cross en Golding of Fuggles.

Tags: