pH-meter(s)

Gestart door DS-brouw, 18-04-2017 18:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Knobby

Citaat van: Basje42 op 01-09-2017  11:54 uIs dat een 4 delige boekenserie? Heb je daar meer info over?
Malt, Hops, Yeast, Water.
Verschillende auteurs. Ik heb Yeast van White & Zainasheff. Zeker aan te raden. Zijn allemaal via bol.com te vinden (kopen via forum link).

dirk

Citaat van: Serge VL op 01-09-2017  08:31 uDe temperatuur range van de electrode is -5 tot 90°C  = de temperatuur waar je de electrode mag instoppen

Serge

pH meten kun je beter tussen de 20 a 25 graden Celsius doen, dit om extra slijtage aan elektrode te voorkomen.

Citaat van: iloveoxytocin op 01-09-2017  11:14 uAls tip voor hoe een klein monster te nemen voor het bepalen van de pH: ik gebruik een klein spuitje van de apotheek, say 5mL, die ik volzuig met wort. Dat even onder de koude kraan houden, en in een dopje doen van een haarproduct of andere spray. Dan meten...
Kan sneller... Ik neem een eetlepel monster, koel deze af op een porseleinen schoteltje (theezak schoteltjes zijn ideaal). Eventueel een paar minuten wachten en dan de Extech elektrode erop.

Jacques

Citaat van: Serge VL op 01-09-2017  08:31 uDe temperatuur range van de electrode is -5 tot 90°C  = de temperatuur waar je de elektrode mag instoppen

Ik heb gemerkt dat als je meet bij temperaturen boven de 50 ºC dat de meter dan van slag raakt. De waarden die je dan meet gaan alle kanten op. Bij temperaturen onder de 50 ºC is de meting stabiel.

Basje42

Citaat van: Jacques op 01-09-2017  13:25 uIk heb gemerkt dat als je meet bij temperaturen boven de 50 ºC dat de meter dan van slag raakt. De waarden die je dan meet gaan alle kanten op. Bij temperaturen onder de 50 ºC is de meting stabiel.

Toch lijkt mij ook dat de aangegeven temperaturen, omgevingstemperaturen zijn.
Ik meet zelf met een Voltcraft van 62,00 EUR in hete mash die blijft stabiele waarden aangeven.
Ondanks dat daar ook die omgevingstemperatuur van max. 50 graden staat aangegeven.
Of het goed is voor de elektrode is natuurlijk een ander verhaal.
Ik denk dat het na de "hete" meting meteen schoonmaken wel belangrijk is.
Ik heb altijd een drinkglas met demiwater waar de meter in staat tijdens het brouwen.

Tony Stout

Citaat van: iloveoxytocin op 01-09-2017  11:14 uEdit: ter toevoeging; pH wordt altijd op kamertemperatuur gemeten (omstreeks 21 ºC), en het gegeven optimale bereik van 5,2-5,6 is op die temperatuur gebaseerd. Door het warmere wort is de pH van wort feitelijk lager (uit mijn hoofd 0,3 over de range 20>60 ºC), maar je meet en corrigeert op kamertemperatuur-metingen. Dus, er is geen omrekentabel nodig, naar mijn begrip.

In het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?

Serge VL

Citaat van: Tony Stout op 01-09-2017  15:40 uIn het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?
Opgegeven pH waardes zijn steeds bij kamertemperatuur!!
http://braukaiser.com/blog/blog/2011/03/02/about-pH-targets-and-temperature/
http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=15146.msg59873#msg59873
http://www.homebrewtalk.com/showpost.php?p=5043533&postcount=2
https://www.morebeer.com/articles/checkingph
https://books.google.be/books?id=oAIlDwAAQBAJ&pg=PA340&lpg=PA340&dq=mash+pH+temperature&source=bl&ots=lczJgDT-wj&sig=t94ShoooyBJql17FDRiXiI_jtVw&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiOyvTQnYTWAhXMLVAKHW_cBUY4ChDoAQhKMAQ#v=onepage&q=mash%20ph%20temperature&f=false
https://books.google.be/books?id=uNUTCgAAQBAJ&pg=PA34&lpg=PA34&dq=mash+pH+temperature&source=bl&ots=x3mosSUAaa&sig=S9NB1j4ELImnlS5oIiFCkp47-Q8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiOyvTQnYTWAhXMLVAKHW_cBUY4ChDoAQhPMAU#v=onepage&q=mash%20ph%20temperature&f=false

Brewing Better Beer: Master Lesson for Advanced Homebrewers
Door Gordon Strong
Pagina 34
Er staat daar toch iets anders



Tony Stout

Da's frappant.


Ik heb een uitgave uit 2011. Die van jou is vast recenter.

Jacques

Citaat van: Tony Stout op 01-09-2017  15:40 uIn het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?

In tip 55 gaat het om het moment van het nemen van het pH-monster en niet over het meten van de pH. Dat hoort altijd te gebeuren bij kamertemperatuur zoals Serge ook al schrijft. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik dit bij het formuleren van de tip destijds niet vermeld heb.

lier

Dus, even samenvattend:

pH meter dient gekallibreerd te worden bij 25 ºC.
Liefst elke keer dat hij gebruikt wordt en anders na maximaal 20x gebruik.
Onze doel pH is ook bij 25 ºC  (das wel fijn, minste afwijking)
Voor de Extec100 / 110 is maar erg weinig vloeistof nodig voor een meting en kan dus relatief snel gekoeld worden.
Als je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90 ºC hebben.
Na gebruik pH-meter goed spoelen en sensor in of bewaarvloeistof, of kallibratievloeistof 4,01 of oplossing van dat andere kan ik niet zo snel meer terugvinden oplossing.
Een pH meting heeft een afwijking van max 0.3 dus ergens tussen de gewenste waarde en gewenste waarden - 0.3 gaan zitten.

Ik zeg: vraag beantwoord, in elk geval wel alle vragen die ik had mbt de aanschaf van een pH-meter :biersmile:

Serge VL

Citaat van: lier op 02-09-2017  00:13 uDus, even samenvattend:

pH meter dient gekallibreerd te worden bij 25 ºC.
Liefst elke keer dat hij gebruikt wordt en anders na maximaal 20x gebruik.
Onze doel pH is ook bij 25 ºC  (das wel fijn, minste afwijking)
Voor de Extec100 / 110 is maar erg weinig vloeistof nodig voor een meting en kan dus relatief snel gekoeld worden.
Als je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90 ºC hebben.
Na gebruik pH-meter goed spoelen en sensor in of bewaarvloeistof, of kallibratievloeistof 4,01 of oplossing van dat andere kan ik niet zo snel meer terugvinden oplossing.
Een pH meting heeft een afwijking van max 0.3 dus ergens tussen de gewenste waarde en gewenste waarden - 0.3 gaan zitten.

Ik zeg: vraag beantwoord, in elk geval wel alle vragen die ik had mbt de aanschaf van een pH-meter :biersmile:
Bijna alles juist,
Kalibratie interval voor de Extech is 15x gebruikt of maximaal een intervaltijd van 1x per week. (dus eigenlijk bijna elke keer voor je gaat brouwen)
CiteerAls je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90°C hebben.
Meten boven de 50°C verkort wel de levensduur van de elektrode, dit is een aandachtspunt dat zeker van toepassing op de gel elektrode die op de Extech PH100 zit, daar je op deze elektrode zelf geen onderhoud kan uitvoeren, je elektrode loogt sneller uit boven de 50°C en vervangen van de interne vloeistof of junction is niet mogelijk op een gel elektrode (minder van toepassing op de PH110 daar deze een hervulbare elektrode heeft)
Volledige handleiding in het Nederlands voor de Extech PH100/PH110 vind je hier https://www.Brouwland.com/content/docs/013/013%20pH-meting/013.130.0_MAN_NL_pH110.pdf
Verder veel algemene informatie in begrijpelijke taal over pH meters, pH elektrodes, hoe onderhouden enz.. http://www.pH-meter.info/
Nog een mooi promotie filmpje

lier


muldereric

Heb ook de Extech PH100 gekocht en reeds een aantal keer gebruikt. Erg fijn product!

Easywoods

Citaat van: Serge VL op 02-09-2017  07:46 uVolledige handleiding in het Nederlands voor de Extech PH100/PH110 vind je hier https://www.Brouwland.com/content/docs/013/013%20pH-meting/013.130.0_MAN_NL_pH110.pdf
Verder veel algemene informatie in begrijpelijke taal over pH meters, pH elektrodes, hoe onderhouden enz.. http://www.pH-meter.info/
Nog een mooi promotie filmpje


Dank je, ik ben overtuigd, deze moet het gaan worden  :biersmile:

lier

Ik ben ook om. Ik koop zo'n Extech heb een paar keer zo'n ding gehad voor 7 euro bij Aliexpress maar dat was goedkoop/duurkoop.

hans_nwk

Ik ben ook van plan een pH-meter te kopen. De hervulbare electrode van de Extech PH110 leek me mooi maar die schijnt nergens meer te koop te zijn, ik kan hem niet vinden in elk geval.

Weet iemand nog een leverancier die deze heeft? Of zijn de reserve electrodes zo goedkoop dat dit eigenlijk geen voordeel meer geeft?

Groet,
Hans

Edit: Toch gevonden, ik moest niet alleen .nl sites zoeken

https://www.tme.eu/nl/details/ph110/pH-meters-en-testers/extech/

stiaanke

Bij Brouwland zijn deze ook te koop.

hans_nwk

Later ook gezien, ook door het in het zoekcriterium bij google "site:.nl" op te nemen gemist.
Daar is hij ongeveer € 30 duurder.

Groet,
Hans

Berend Postema

 Via deze draad mijn zinnen gezet op een Extech. Nu heb ik nog 3 bol.com cadeau bonnen liggen en had graag daar een pH meter van willen kopen. Helaas heeft bol.com deze niet in zijn assortiment.

Mede brouwers die een pH meter hebben gekocht via bol.com, welke hebben jullie gekocht? En hoe bevalt hij?

Nu zie ik wel deze meters op bol.com staan:

https://www.bol.com/nl/p/ad-12-pH-temp-meter-waterbestendig/9200000036340669/?suggestionType=typedsearch&bltgh=s7BTPtLJ3q7v9Y2hg3FF9A.1.15.ProductTitle

En

https://www.bol.com/nl/p/milwaukee-mw100-pH-meter/9200000096411710/?suggestionType=typedsearch&bltgh=s7BTPtLJ3q7v9Y2hg3FF9A.1.11.ProductTitle


Zou 1 van deze een goed alternatief zijn ten opzichte van de Extech of toch maar elders bestellen?

 :degroeten: Berend

Serge VL

Citaat van: Berend Postema op 10-01-2019  11:28 uVia deze draad mijn zinnen gezet op een Extech. Nu heb ik nog 3 bol.com cadeau bonnen liggen en had graag daar een pH meter van willen kopen. Helaas heeft bol.com deze niet in zijn assortiment.

Mede brouwers die een pH meter hebben gekocht via bol.com, welke hebben jullie gekocht? En hoe bevalt hij?

Nu zie ik wel deze meters op bol.com staan:

https://www.bol.com/nl/p/ad-12-pH-temp-meter-waterbestendig/9200000036340669/?suggestionType=typedsearch&bltgh=s7BTPtLJ3q7v9Y2hg3FF9A.1.15.ProductTitle

En

https://www.bol.com/nl/p/milwaukee-mw100-pH-meter/9200000096411710/?suggestionType=typedsearch&bltgh=s7BTPtLJ3q7v9Y2hg3FF9A.1.11.ProductTitle


Zou 1 van deze een goed alternatief zijn ten opzichte van de Extech of toch maar elders bestellen?

 :degroeten: Berend

De eerste de "AD-12 pH" is een goed alternatief die heeft een meet nauwkeurigheid van 0.01PH en 0.5°C wat voldoende is om te brouwen. Spijtig dat die maar temperatuur bestendig is tot 50°C dus niet zo maar in je maischketel steken! Het is een pH meter met een gel elektrode wat het onderhoud vereenvoudigd, enkel zal je ongeveer om de 2 a 3 jaar je elektrode moeten vervangen, daar dat de gemiddelde levensduur is van een gel elektrode. 

De tweede kan niet dienen daar is de nauwkeurigheid maar 0.2 op de pH schaal is, Als je 5.4 afleest op die pH meter, wat is dan de werkelijke pH ?? 5.9 of 4.9?? of ergens daar tussen in??

Je hebt eerst al een afwijking op je kalibratie buffer die is meestal 0.01
Dan heb je de toegestane afwijking op je kalibratie die is steeds minimum de meet nauwkeurigheid van 0.2
Dan heb je de afwijking bij het meten zelf die is weer eens minimum de meet nauwkeurigheid van 0.2
En dan heb je je aflees nauwkeurigheid die is 0.1
In totaal kan je dus in het slechte geval een afwijking hebben van 0.51 op de pH schaal als alle genafwijking toevallig in de zelfde richting vallen wat dus onvoldoende nauwkeurig is.
en deze heeft ook geen temperatuur compensatie ingebouwd.

Berend Postema

Bedankt Serge! Heldere uitleg, ik ben er uit.
 :degroeten: berend

Ron H

Ter Info:
Ik heb even op de Site van BOL.com gekeken en zag dat de vervangings-electrode 10,- duurder is dan een nieuwe AD-12 pH  ;)

Ron

Ronnie

Meest interessante is bij Amazon Duitsland
pH meter

En ook de probe is er het interessants!
probe

Berend Postema

Citaat van: Ronnie op 11-01-2019  10:53 uMeest interessante is bij Amazon Duitsland
pH meter

En ook de probe is er het interessants!
probe

Vervanging voor € 13,20 dat is niet gek.

lier

Waar kan je bewaarvloeistof kopen?

haicoterbeek

Citaat van: lier op 13-01-2019  22:56 uWaar kan je bewaarvloeistof kopen?
Internet? 3mol/liter KCl oplossing

Als je ergens kaliumchloride kunt kopen dan kun je het zelf maken.

Het molgwicht van KCl is 74,5 g/mol
3 mol/l is dus 223,5 g/liter


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.