Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Weizen  (gelezen 931 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Weizen
« Gepost op: 15-04-2017 19:26 u »
Hallo,

Onlangs heb ik een Grainfather met micropipework aangeschaft. Met dit onderstaand recept wil deze 'testen'.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02.2017
Naam receptWeizen
Brouwdatum15-04-2017
BierstijlWeizen
Volume12,5 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)15 IBU
Brouwzaalrendement79,5 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
8,90 lWater uit Saleheim
8,97 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,8 %
1,18 kgPilsmoutDingemans3 EBC47,7 %
0,04 kgCara 120Dingemans120 EBC1,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
44,0 °C1 min.10 min.3,6 l/kg
62,0 °C1 min.20 min.3,6 l/kg
72,0 °C1 min.20 min.3,6 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,3 gSaazpellets3,8%60 min.9,3 IBU
26,3 gSaazpellets3,8%10 min.5,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


De stort en het maischschema is gebaseerd op het recept van Gerry Hage, welk ik in 2001 al eens heb gebrouwen, wat een superbier. Nu heb ik deze aangepast aan de GF. Wat vinden jullie van het maischschema? Met name de eiwitrust, zal deze niet zorgen voor minder 'volmondigheid'?

Groet,

Dirk


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 15-04-2017 19:42 u »
Hallo,

Onlangs heb ik een Grainfather met micropipework aangeschaft. Met dit onderstaand recept wil deze 'testen'.


Wat is dat Dirk
 :degroeten:
Huygenmeester

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 15-04-2017 19:45 u »

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 16-04-2017 09:16 u »
Wat is de invloed van 1,5% cara 120

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 16-04-2017 09:40 u »
Met name de kleur.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 16-04-2017 09:43 u »
Echt waar?

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 16-04-2017 09:51 u »
Nee ik lul maar wat  :-\ jij ziet toch ook die 120 EBC staan.

Wat ik verder wel opvallend vind is het uitgebreide maischschema, daar zijn we toch al jaren van af omdat we weten dat je bier er niet beter van wordt.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2017 11:58 u »
Als je kruidnagel in je bier wilt dan is die rust bij 44 zeker nodig.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2017 13:09 u »
Als je kruidnagel in je bier wilt dan is die rust bij 44 zeker nodig.


Waar heb je dat vandaan?

Oeps al gevonden :) wel bedankt voor het opmerken  :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.839
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen
« Reactie #9 Gepost op: 16-04-2017 21:36 u »
Als je kruidnagel in je bier wilt dan is die rust bij 44 zeker nodig.

Het meest belangrijke is een gist te hebben die deze smaak aanmaakt.
Veel weizen gisten doen dat maar ook sommige Belgische gisten. Zo is bijvoorbeeld in de smaak van Affligem bieren ook kruidnagel te ontdekken.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: 00
Re: Weizen
« Reactie #10 Gepost op: 16-04-2017 23:33 u »
Ik hoop dat ik met Safbrew Wheat (WB-06) hier een goede aan heb.

Wordt vervolgd...


Tags: