Wie o wie zie hier een recept in?

Gestart door brouwer_paul, 14-04-2017 09:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brouwer_paul

Hoi, ik wil met wat restant-ingredienten een experiment-biertje brouwen, waarbij ik probeer zoveel mogelijk restjes te gebruiken. Wie van jullie ziet hier een recept in? Om het moeilijk te maken zou dit iets anders moeten zijn dan Irish red en Blonde :-)

Het gaat om:

700 gram Pilsmout 3EBC
500 gram Munchener gerstemout 17 EBC
700 gram Pale Ale 7 EBC
800 gram Amer aroma gerstemout 50 EBC
975 gram caramel gerstemout Munich 120 EBC
975 gram gerst geroosterd 1200 EBC

Beschikbare hop: Saaz en Styrian Goldings.
Beschikbare Gist: Safbrew S-33

Uiteraard is aanschaffen hop/gist geen probleem, uitdaging is de moutrestanten weg te werken.

Alvast bedankt voor jullie creatieve inspiratie :biersmile:

Serge VL

Een complex dubbeltje met veel koffie?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRestbier
BierstijlDubbel
Volume15,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lMaischwater
9,23 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,80 kgAroma 50Dingemans50 EBC20,5 %
0,70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC18,0 %
0,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC17,9 %
0,50 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC12,8 %
0,40 kgWEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBCWeyermann120 EBC10,3 %
0,10 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC2,6 %
0,70 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC18,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C20 min.15 min.6,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gStyrian Goldingspellets4,2%60 min.4,7 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets4,2%20 min.7,4 IBU
30,0 gSaazpellets4,2%10 min.8,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
13,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C


Eric v B

Probeer eens een soort van Alt.  :proost: Uiteraard niet alle geroosterde gerst gebruiken! En je moet dan wel ff andere gist aanschaffen. Er zijn brouwers die een Alt brouwen met Danstar Nottingham en bij 18 ºC vergisten .

brouwer_paul

Citaat van: Serge VL op 14-04-2017  12:31 uEen complex dubbeltje met veel koffie?

Ziet er mooi uit Serge en bovendien de gewenste 'aanslag' op mijn restantenvoorraad, bedankt! :groots: Ik zet hem op mijn suggestielijst!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRestbier
BierstijlDubbel
Volume15,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lMaischwater
9,23 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,80 kgAroma 50Dingemans50 EBC20,5 %
0,70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC18,0 %
0,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC17,9 %
0,50 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC12,8 %
0,40 kgWEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBCWeyermann120 EBC10,3 %
0,10 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC2,6 %
0,70 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC18,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C20 min.15 min.6,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gStyrian Goldingspellets4,2%60 min.4,7 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets4,2%20 min.7,4 IBU
30,0 gSaazpellets4,2%10 min.8,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
13,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C


brouwer_paul

Citaat van: Eric v B op 14-04-2017  12:50 uProbeer eens een soort van Alt.  :proost: Uiteraard niet alle geroosterde gerst gebruiken! En je moet dan wel ff andere gist aanschaffen. Er zijn brouwers die een Alt brouwen met Danstar Nottingham en bij 18 ºC vergisten .

Ga ik me in verdiepen, dank je!

Oscar

Als je alles bij elkaar gooit krijg je een mooie dikke vette stout  :proost:


Neetje

Citaat van: Oscar op 14-04-2017  20:46 uAls je alles bij elkaar gooit krijg je een mooie dikke vette stout  :proost:

Alles erin, maar de gebrande mout terug brengen naar 80 tot 100 gram.  :proost:

Oscar

Citaat van: Neetje op 14-04-2017  21:08 umaar de gebrande mout terug brengen naar 80 tot 100 gram.  :proost:

Nee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Neetje

Citaat van: Oscar op 14-04-2017  21:49 uNee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Als Brouwer_Paul een stout-liefhebber is dan is het een goede tip.

brouwer_paul

Citaat van: Neetje op 14-04-2017  23:03 uAls Brouwer_Paul een stout-liefhebber is dan is het een goede tip.

Haha, met zo'n vijftien bezoekjes aan Ierland op mijn conto laat mijn voorkeur zich raden... Misschien ga ik inderdaad wel voor een dikke vette stout  8)

brouwer_paul

Citaat van: Oscar op 14-04-2017  21:49 uNee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Haha, serieus alles? Misschien komt er wel een supervariant op Guinness uit :-)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.