1e plaats klasse D + algemeen kampioen BONK 2005 (33 deelnemers), 84 puntenBrouwers: Bas Huijbrechts & Jan-Willem van Schagen.
Bron recept: gebasseerd op "Hallucinator", originieel recept van SiriS (Peter Bloxs), aangepast aan de inhoud van de kelder / koelkast, bedoeld om de restantjes hop en mout weg te werken.
Installatie: RIMS (tijdens maischen werd het wort rustig rondgepompt).
Type: dubbelbok
Begin SG: 1085
Eind SG: 1019
Kleur (berekend, methode Daniels): 27,7 EBC
Bitterheid (berekend, methode Daniels): 39,7 EBU
Alc. vol: 8,8% (9,1% op fles)
Water: kraanwater Breda (pompstation Dorst), Ca 67,0 ppm, Mg 7,4 ppm, Na 14,0 ppm, SO4 5,0 ppm, Cl 19,0 ppm, HCO3 248,0 ppm, pH 7,8 (water tijdens het brouwen niet aangezuurd).
Vergistbare ingrediënten per 20 liter wort:
31,9% - 2040 gr. - munich mout
1,7% - 110 gr. - vienna mout
7,8% - 500 gr. - lichte moutextract
47,0% - 3000 gr. - pilsener mout
3,4% - 220 gr. - carared mout
4,4% - 280 gr. - caramunich mout
1,3% - 85 gr. - chocolate mout
2,3% - 150 gr. - kristalsuiker
Maischschema (3 liter water / kg mout):
60 gr. C - inmaischen
60 gr. C - 40 min.
70 gr. C - 25 min.
75 gr. C - spoelen (niet warmer zodat kafsmaak voorkomen wordt)
Koken (90 min.):
15,4 gr. - 2,0% alpha - 3,2 EBU - FWH - Hallertau Hersbrucker
51,9 gr. - 4,1% alpha - 24,5 EBU - 90 min. - Hallertau Perle
25,0 gr. - 4,2% alpha - 12,1 EBU - 90 min. - Styrian Goldings
Let op, hopgift wijkt licht af van het promash recept, dit zijn de daadwerkelijk gebruikte hoeveelheden. Alleen hopbloemen gebruikt.
Vergisting:
Gist: Danstar Nothingham (2 x 11gr.)
Hoofdvergisting: 4 dagen - 21 gr. C
Lagering: 16 dagen - 20 gr. C
Gebotteld: 6 - 7 gr. suiker / liter
Keuringsformulier:
- Helderheid (13/15): tweeschijn (-2), koolzuur weinig (geep puntenaftrek), rest ok.
- Geur (18/25): drop matig, hoppig matig, moutig matig, zoetig matig, boter zwak.
- Smaak (22/25): drop matig tot sterk, hoppig matig tot sterk, moutig matig tot sterk, zoethout zwak, zoetig matig tot sterk.
- Basissmaak (8/10): afwijkend van soort, te zoetig (-2).
- Body (5/5): volgens soort.
- Mondgevoel (5/5): volgens soort.
- Nasmaak (13/15): alcohol matig tot sterk, bitter-hoppig matig, dropachtig zwak tot matig, zoetig-moutig sterk.
Nog wat opmerkingen over het brouwen:
- Gebrouwen op 21 augustus 2005.
- Alle hop en mout waren meer dan een jaar oud.
- Vergisting ging explosief, na een paar uur was werd de dop met blow-off slang (!) al vanaf de gistfles gelanceerd (zie foto). Ik heb trouwens gemerkt dat al mijn bieren die tijdens de vergisting een puinzooi maken van mijn kelderkast achteraf de mooiste worden.
- Tijdens de vergisting kwam er een heerlijke choco-geur uit het waterslot. Achteraf is deze heerlijke geur helaas wat minder geworden.
- Bij het bottelen is extra gist (Nothingham) toegevoegd.
- Smaak was eerst erg saai en neutraal, rond half november kon ik een sterke verbetering waarnemen (net op tijd dus

).
Grt, Bas H.
