Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te lage pH waarde?  (gelezen 9418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Te lage pH waarde?
« Gepost op: 05-12-2005 20:36 u »
Hallo,

Ik heb even een vraagje, wat zijn de gevolgen van een te lage pH.
Ga je dit proeven in het bier, of bijvoorbeeld iets anders.
Wie heeft hier een antwoord op.

Alvast bedankt,
BuBs

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #1 Gepost op: 05-12-2005 20:54 u »
Tjsa, wat is laag. Bier van pH 1 zal niet naar bier smaken maar naar azijn.

Ik denk dat het grootste probleem is dat bij te lage pH voor vergisting niet de biergist maar melkzuur/azijnzuurbacterie.

Tot een pH of ca 3.5 zal bier wel naar bier smaken. Denk ik. Bier hoort een pH van rond de vier te hebben meen ik. Corrigeer me als ik bazel.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #2 Gepost op: 05-12-2005 21:37 u »
Hey taalwonder,  ;)

Volgens mij gaat 3,5 al een beetje richting het Vlaams Bruin ( 3,0 - 3,3 ).

Een standaard bier zit toch wel boven de 4 ( 4,3 - 4,7 ) als ik mijn pH-papiertjes moest geloven.

 :degroeten:


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #3 Gepost op: 05-12-2005 21:47 u »
Precies: witbier en zure bieren wat onder de 4, andere bieren net boven de vier. Zoals ik al stelde: rond de vier. En ja: ik heb deze week mijn spellingscontrole aan. Schrijf duidelijk, schrijf netjes, ook gij, hopman!

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #4 Gepost op: 29-12-2005 11:51 u »
Kees,
Wat bedoelde je nu precies met een te lage pH?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2006 13:21 u »
Als je een te lage pH bij het maischen en koken bedoelde BuBS, dan valt het wel mee met de negatieve effecten. Ik vraag het me ook af, maar dramatisch kan het niet zijn. Ik heb regelmatig een te lage pH tijdens het maischen (5,0 tot laatst 4,7) als ik donkere mouten gebruik. Ik ben geen liefhebber van de frase "nooit problemen mee gehad", maar het is in dit geval zo. De hop zal iets minder worden benut, alfa-amylase zal minder optimaal werken, eiwituitvlokking wellicht niet optimaal, maar ik merk er allemaal niets van.

Probleem is dat er in tegenstelling tot bij het probleem van een te hoge pH, niet echt iets aan te doen is zonder bijverschijnselen. Kalk heeft invloed op de smaak die je niet altijd wilt, en ik merk dat het nauwelijks helpt. Ik zie me althans nog geen natronloog aan mijn wort of maisch toevoegen. Of zou dat misschien kunnen MO?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2006 13:28 u »
Een te lage pH bij het maischen is lang zo dramatisch niet als een te hoge pH. Bij het hoger worden van de pH vermindert de activiteit van de amylasen namelijk veel meer dan eenzelfde verlaging. En volgens mij gaat de eiwituitvlokking juist beter bij een lage pH. In principe kun je prima natronloog gebruiken om de pH te verlagen verhogen, maar meestal is dat spul zeer geconcentreerd, dus wel eerst verdunnen of met een pipetje maar een heel klein beetje toevoegen. Meestal zal het echter niet nodig zijn. Ik heb ook wel eens een pH van minder dan 5 gehad, maar dat had geen merkbaar effect.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #7 Gepost op: 13-01-2006 13:34 u »
Hé, dat wist ik niet, van die uitvlokking. En van die pH-(on)gevoeligheid van amylasen ook niet. Da's interessante info.

Wat natronloog betreft, heb ik nog geen voedingsveilige bron gevonden. Ik denk dat de meeste handelsoplossingen niet voor consumptie geschikt zullen zijn.

Ik blijf dan maar gewoon mijn water koken en afgieten.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #8 Gepost op: 13-01-2006 13:42 u »
Ah chemie! A3 ik moest je verlagen even zichtbaar wijzigen in verhogen, dat was een schot voor open doel. Nog meer definitie-gemier: natronloog of natrium hydroxide is een vaste stof. Je kunt er elke gewenste oplossing mee maken, van zeer geconcentreerd tot erg verdund.
Een maisch kun je zeker basischer maken (hogere pH) door toevoeging van NaOH, bijvoorbeeld met een 3 molair oplossing of zo (3 mol per liter). Het zal misschien niet makkelijk zijn; ik ben altijd bang voor de bufferende werking (pH blijft een tijd gelijk ondanks toevoegen van zuur of base en verschiet opeens heel snel van waarde) van het beslag.
Ik betwijfel echter of dit nodig is. Ik heb er geen bewijzen voor maar mijn "gevoel" zegt dat een maisch niet snel te zuur zal zijn. Gelukkig vindt gist een zure omgeving (tot op bepaalde hoogte) wel prettig.

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #9 Gepost op: 13-01-2006 13:54 u »
hoi Adrie

Natronloog is toch een reinigingsmiddel en nog best wel een pittige, is dit dan geen probleem. [voedselveiligheid] :denken:

groet Arend

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #10 Gepost op: 13-01-2006 14:21 u »
Je moet natuurlijk wel voedselveilige natronloog gebruiken. Zo dat er al is... Maar zoals gezegd: je beslag zal eigenlijk nooit te zuur zijn om een goed bier te kunnen brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #11 Gepost op: 13-01-2006 15:20 u »
Natronloog is toch een reinigingsmiddel en nog best wel een pittige, is dit dan geen probleem. [voedselveiligheid] :denken:

Natiumloog zonder verontreinigingen is juist voedselveilig! De hoge pH-waarde wordt snel door zure stoffen geneutraliseerd. Wel moet je vanwege de bijtende eigenschappen van geconcentreerd NaOH met dit reinigingsmiddel goed oppassen!

Je kunt dit vergelijken met fosforzuur. In een hoge concentratie moet je er voor oppassen (brandt gaten in kleding). In lage concentraties in een brouwsel gewenst (fijne smaak en inbreng extra fosfaten = gistvoeding).

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #12 Gepost op: 13-01-2006 17:10 u »
Breng natronloog dan ook een verfijning van smaak in het bier?
En in welke dosering op 20 liter kan je dit dan doen zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. ik heb hier namelijk 25 liter staan, voor reiniging van mijn flessen.

groet Arend


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #13 Gepost op: 13-01-2006 17:18 u »
Natronloog verfijnt helemaal niks, het verhoogt alleen de pH en voegt Natrium-ionen toe. Die hebben wel invloed op de smaak: ze maken het zoutig. Maar zonder nauwkeurige pH meter moet je dat absoluut niet gebruiken, en reinigings-NaOH al helemaal niet, zoals hierboven al duidelijk wordt verteld.

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #14 Gepost op: 13-01-2006 17:26 u »
Halen we dan hier twee soorten door elkaar? [natronloog]

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #15 Gepost op: 13-01-2006 17:33 u »
Natronloog = natrium hydroxide = NaOH. Het is allemaal dezelfde sterk basische verbinding. Ik zou het nooit gebruiken in de bereiding van bier. Het is volgens mij geen nuttig brouwzout.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.070
  • Land: nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #16 Gepost op: 13-01-2006 17:40 u »
Halen we dan hier twee soorten door elkaar? [natronloog]
Totale verwarring.
Natronloog zou gebruikt kunnen worden om de pH te verhogen. Soda is iets veiliger. Maar kennelijk hoeft de pH eigenlijk nooit omhoog gebracht te worden.

Jacques maakte de vergelijking met zuren, waarop ik inging. De zuurtest op katoen loopt. Resultaat wordt gerapporteerd. pH met zuur corrigeren is wel (vaak) nodig. Zoals ik in mijn 1e testbrouwsel constateerde.

Hans Hans

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #17 Gepost op: 13-01-2006 18:32 u »
Inderdaad verwarring alom!

Ik bedoelde alleen te zeggen dat een stof in hoge concentratie heel schadelijk kan zijn en in lage concentratie niet.

Overigens weet ik uit ervaring Hans dat geconcentreerd fosforzuur ook echt gaten kan branden in kleding (katoen en wol) zij het minder snel dan zwavelzuur.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.070
  • Land: nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #18 Gepost op: 13-01-2006 20:35 u »

Ik bedoelde alleen te zeggen dat een stof in hoge concentratie heel schadelijk kan zijn en in lage concentratie niet.

Overigens weet ik uit ervaring Hans dat geconcentreerd fosforzuur ook echt gaten kan branden in kleiding (katoen en wol) zij het minder snel dan zwavelzuur.
Test loopt nog Jacques, maar je zou best gelijk kunnen hebben.

MO, die ervaring heb ik ook verschillende keren gehad (labjas heel in de was en met gaten weer schoon terug).

Hans Hans

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #19 Gepost op: 08-02-2006 22:41 u »
ah chemie! A3 ik moest je verlagen even zichtbaar wijzigen in verhogen, dat was een schot voor open doel. Nog meer definitie-gemier: natronloog of natrium hydroxide is een vaste stof. Je kunt er elke gewenste oplossing mee maken, van zeer geconcentreerd tot erg verdund.
Een maisch kun je zeker basischer maken (hogere pH) door toevoeging van NaOH, bijvoorbeeld met een 3 molair oplossing of zo (3 mol per liter). Het zal misschien niet makkelijk zijn; ik ben altijd bang voor de bufferende werking (pH blijft een tijd gelijk ondanks toevoegen van zuur of base en verschiet opeens heel snel van waarde) van het beslag.
Ik betwijfel echter of dit nodig is. Ik heb er geen bewijzen voor maar mijn "gevoel" zegt dat een maisch niet snel te zuur zal zijn. Gelukkig vindt gist een zure omgeving (tot op bepaalde hoogte) wel prettig.

Verder door gemier: natronloog is vloeistof.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #20 Gepost op: 08-02-2006 22:57 u »
Harold,

Gelukkig geef je zelf aan dat het gemier is.

Ok, natronloog is officeel een oplossing van natriumhydroxide in water. In de volksmond (en ook door sommige chemici) wordt echter met natronloog ook de vaste stof natriumhydroxide bedoeld.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #21 Gepost op: 08-02-2006 22:58 u »
Gaan we welles-nietussen? Wat zijn die witte platte korrels in de potten natronloog op mijn laboratorium? Vloeibare korrels? Nogmaals: zuiver natronloog is een vaste stof, NaOH, een zout, hoe moet ik dat verder uitleggen. Dit plaatje geloof je zeker ook niet?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.599
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #22 Gepost op: 09-02-2006 00:07 u »
Ik heb ze als korrels, werkt prima als gootsteenontstooper!

Wel een beetje voorzichtig mee zijn, produceert warmte bij het oplossen!   :rundum:

Groeten en gezondheid
Oscar    :biersmile:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Te lage pH waarde ?
« Reactie #23 Gepost op: 09-02-2006 07:53 u »
De grote mond van MO haalt zijn rol bakzeil uit de brouwerij. De van Dale zegt dat natronloog een oplossing is. Dat zij dan zo. Volstrekt overbodige taalkundige discussie.

Tags: