Vermoedelijk waren die 2 puntjes er ook zonder die temperatuur verhoging af gegaan
,
Een temperatuur verhoging van 2 graden gaat je gist niet terug activeren! (Het lijkt dikwijls zo wel maar dat is meestal gewoon de opgeloste CO2 die vrijkomt) Een goede doorgedreven gisting heb je normaal bij een constante temperatuur die binnen het temperatuurbereik van de gist ligt. (De gist zo weinig mogelijk stresseren)
Wat ik zie is dat als ik op het einde van de vergisting de temperatuur niet verhoog het bier vaak te veel koolzuur krijgt na verloop van tijd. Dit duidt er op dat de verhoging van de temperatuur wel degelijk zin heeft voor het uitgisten.
Ik neem tijdens de vergisting zeer regelmatig monsters van het gistende bier. Bij de CCT die ik heb gaat dat makkelijk. Wat ik zie is dat het SG zelfs een beetje stijgt als het bier helemaal is uitgegist.
Hieronder een voorbeeld
SG 1035 pH 4,20 Na 3 dagen start vergisting
SG 1024 pH 4,24 Na 5 dagen start vergisting
SG 1020 pH 4,27 Na 7 dagen start vergisting
SG 1020 pH 4,30 Na 9 dagen start vergisting
SG 1021 pH 4,30 Na 11 dagen start vergisting
SG 1021 pH 4,32 Na 17 dagen start vergisting
Dit beeld zie ik ook bij andere vergistingen waarbij ik zowel de pH als het SG in de gaten houd.