Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken?  (gelezen 1645 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zwanenbier

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken?
« Gepost op: 28-03-2017 20:09 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben van plan een lekker witbiertje te maken maar ik loop tegen een probleem aan. Mijn recept bestaat voor 40% uit tarwevlokken en voor 10% uit havervlokken. Havervlokken zijn gestoomd en gepopt en vervolgens geplet. Door dit stomen wordt de zetmeel al voor een deel verstijfseld en is dus makkelijker bereikbaar voor de enzymen. Maar aan de andere kant lees ik ook vaak dat tarwevlokken wel voorbehandeld moet worden. Daarmee bedoel ik 10 minuten koken voordat het aan de maisch kan worden toegevoegd. Mijn vraag is wat ik nu moet doen? :weetniet: Eerst koken en daarna toevoegen, of gewoon meemaischen en dan 75 minuten lang?

Met vriendelijke groet,
Zwaan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.541
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken.
« Reactie #2 Gepost op: 28-03-2017 20:53 u »
Ik behandel geen enkel graan apart van tevoren, maar ik moet ook wel toegeven dat ik nog nooit 50% vlokken heb gebruikt ;)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken.
« Reactie #3 Gepost op: 28-03-2017 22:33 u »
Ik behandel geen enkel graan apart van tevoren, maar ik moet ook wel toegeven dat ik nog nooit 50% vlokken heb gebruikt ;)
Gewoon mee maischen. Heb dit onlangs ook gedaan: 50 % pilsmout, 40 % tarwevlokken en 10 % havervlokken. Ging perfect. Spoelen was wat trager maar lukte wel. Gemaischt op 62/72 C. Vorige week gebotteld. Volgend weekend proeven!



Offline luxos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
Re: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken.
« Reactie #4 Gepost op: 28-03-2017 22:55 u »
Ik zou ook zeggen gewoon mee maischen. Vlokken zijn ook al verwarmt met stoom en gewalst hierdoor kunnen de enzymen uit de mout ook bij het zetmeel uit de vlokken.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken?
« Reactie #5 Gepost op: 29-03-2017 08:59 u »
Ik gebruik bij witbier zelfs een deel gewone tarwebloem ipv vlokken. Wel pas storten gemengd met een deel geschrote mout nadat je al ingemaischt hebt, zodat het boeltje bovenop ligt (in geval van een Rims zoals bij mij).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwevlokken, wel of niet van tevoren koken?
« Reactie #6 Gepost op: 29-03-2017 21:10 u »
Ik gebruik bij witbier zelfs een deel gewone tarwebloem ipv vlokken. Wel pas storten gemengd met een deel geschrote mout nadat je al ingemaischt hebt, zodat het boeltje bovenop ligt (in geval van een Rims zoals bij mij).

Mijn ervaring met tarwebloem is dat je deze het beste vooraf goed mengd met de geschrote mout om klonten te voorkomen.

Tags: