Hybride HLT

Gestart door RoyDeGroot, 27-01-2017 09:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RoyDeGroot

Momenteel ben ik bezig met het ontwerp van een herms. Zelf woon ik op een appartementje, vandaar dat ik mijn brouwlocatie naar de schuur van mijn schoonvader verplaatst heb.
De Elektra is daar niet geschikt om grote vermogens af te nemen, vandaar dat ik ervoor heb gekozen om het system met gas te verwarmen. Nu ben ik door een opmerking van een ander lid van het forum in dit topic aan het denken gezet over de automatisering van de temperatuur van de HLT.

Het automatisch aan laten slaan van een brander vind ik technisch te ingewikkeld en ik heb er ook geen veilig gevoel bij. Om deze reden wil ik de grote stappen van het verwarmen van de HLT met de brander blijven doen en de temperatuur vervolgens regelen met een (klein) verwarmingselement.
Ik bring liever geen elektra aan in de ketel zelf, omdat ik bang ben dat de warmte van de brander langs de ketel de bekabeling laat smelten. Mijn idee is om een verwarmingselement in de circulatieleiding van het water voor de HLT te plaatsen (RIMS principe).

Ik kan me voorstellen dat dit idee niet geheel nieuw is, maar ik kan er ook weinig over terug vinden. Ik ben vooral benieuwd wat voor verwarmingselement + regeling ik hiervoor kan gebruiken
Hoeveel vermogen zou ik nodig hebben om de HLT op temperatuur te houden met een HLT volume van 30L en een maisch volume van max 45L?
Zijn er voorbeelden van een system die op deze manier is uitgevoerd?

Verder ben ik erg benieuwd wat jullie van dit system vinden.

SanderH

Ik heb een gasbrander onder de HLT van mijn HERMS en een 3 kW elektrisch element erin. Werkt super!

Ik heb een brander met een gasblok en een waakvlam. Deze wordt vanuit mijn PLC aan/uit gestuurd en het elektrisch element wordt geregeld met een Solid State Relay welke aangestuurd wordt met een PWM uitgang van de PLC.





Er is wel een PLC of iets gelijkwaardig voor nodig. Met een Arduino of een Pi zou het denk ik ook wel moeten kunnen.

RoyDeGroot

Citaat van: SanderH op 27-01-2017  10:17 uIk heb een gasbrander onder de HLT van mijn HERMS en een 3 kW elektrisch element erin. Werkt super!

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Als je brander toch al regelbaar is heb je toch geen elektrisch element nodig?

SanderH

Citaat van: RoyDeGroot op 27-01-2017  10:29 uWaarom heb je hiervoor gekozen?
Als je brander toch al regelbaar is heb je toch geen elektrisch element nodig?

Die gasbrander is aan/uit. Dat is dus 10 kW die aan of uit gaat. Dat noem ik geen regelen, ik maak namelijk software voor de aansturing van klimaat installaties voor mijn werk.
De gasbrander gaat uit als de HLT bijna op temperatuur is en het fijn regelen doet de regeling met het verwarmingselement die regelbaar is van 0 tot 100%.

RoyDeGroot

Een aantal maanden verder en ik heb een volledig werkende HERMS staan waar ik tot nu toe 1 keer mee gebrouwen heb.

Na de nodige informatie te hebben opgezocht op onder andere dit forum heb ik het volgende schema gemaakt:



Omdat ik nog geen vaste plek heb voor de installatie heb ik alles demontabel gebouwd.
De set bestaat uit 3 menno-pannen met ingebouwde kogelkranen, analoge therometers en de nodige wanddoorvoeren voor het circuleren van het spoelwater en het wort.
Voor het filteren van de maisch gebruik in een filterheks, en voor het romdpompen van het wort gebruik ik een Awaki MD-15. Voor het rondpompen en spoelen met de HLT gebruik ik een solar pompje.
Onder de HLT en kookketel staan 7,5 kW wokbranders.
Voor de afsluiters en pompen heb ik een paneel gemaakt waar alles op te bedienen is.
Een tegenstroomkoeler koelt als een speer af naar +-25 graden in het gistvat.



Ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt t.o.v. traditioneel brouwen. Om een aantal voordelen te noemen waardoor de investering me meer dan waard is:
- Super helder wort
- Geen geknoei met wort tijdens hevelen/filteren etc.
- Met een beetje gevoel is de temperatuur nauwkeurig te regelen en goed af te lezen, ondanks dat dit nog steeds een handmatig process is.
- Kortere brouwtijd, scheelt zomaar 2 a 3 uur op een brouwdag.

Boven alles is het heel erg relaxed om hiermee te brouwen. Tijdens het maischen is er tijd genoeg om rustig de hop af te wegen voor het koken en dan is er nog tijd over om er een biertje bij te pakken! Het koken komt snel op gang doordat dit al tijdens het filteren/spoelen kan beginnen. Tijdens het koken is er tijd om de HLT en MLT schoon te maken. Na het koelen ben ik hierdoor snel klaar met schoonmaken van de resterende apparatuur.

Zodra ik een vaste stek heb waar ik de apparatuur kwijt kan wil ik de HERMS elektrisch gaan verwarmen/regelen, maar tot die tijd ben ik zeker een tevreden hobbybrouwer!

De kosten van dit alles zit rond de 800 euro, en uiteraard de nodige uurtjes werk.
Zodra mijn gistvat weer leeg is (ik schat eind deze week) is de volgende brouwdag weer in zicht!


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.