Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting

Gestart door ExPeteriment, 26-03-2017 12:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ExPeteriment

Op basis van de stijgbuis uit mijn CO2 meter, kan ook continue het SG worden gemeten. Zie bijgaande experimentele opstelling:



De bovenkant van de stijgbuis en de waterslot uitgang van de emmer, komen bij elkaar in een uiteindelijke waterslot uitgang. Zo is het geheel afgesloten voor zuurstof. Ik ga dit combineren met de CO2 meter.

Haagse Wouter

Dat is een mooie opstelling! Wou zo iets ook gaan proberen, maar dit is een stuk beter idee dan wat ik wou gaan doen. Werkt het goed?

ExPeteriment

Citaat van: Haagse Wouter op 26-03-2017  12:43 uDat is een mooie opstelling! Wou zo iets ook gaan proberen, maar dit is een stuk beter idee dan wat ik wou gaan doen. Werkt het goed?

Hoi Wouter, het werkt prima. De stijgbuis moet wel mooi waterpas staan, je kunt de hydrometer niet zomaar draaien als er belletjes aan komen te zitten, maar volgens mij toch behoorlijk nauwkeurig. Ik heb er nog geen hele vergisting mee bekeken, dat volgt binnenkort.

De stijgbuis is in hoogte instelbaar, dit is dus op verschillende brouwhoeveelheden af te stemmen.

Tjardo

Wat een leuk idee weer! Blijft alleen de vergisting van het wort in de stijgbuis niet achter op de vergisting in het vat? Ik vraag me af of het wort voldoende mengt zeg maar...

ExPeteriment

Citaat van: Tjardo op 26-03-2017  13:49 uWat een leuk idee weer! Blijft alleen de vergisting van het wort in de stijgbuis niet achter op de vergisting in het vat? Ik vraag me af of het wort voldoende mengt zeg maar...
Goeie vraag. Zoals ik het bekijk zijn het communicerende vaten, als ze meer dan het nivo en druk goed afstemmen moet de samenstelling gelijk zijn. Ik zal bij mijn volgende brouwsel een paar keer een vergelijkende meting doen en ook weer de resultaten delen.

Bij de CO2 meter is er wat stroming heen en weer, daar zal het in ieder geval vergelijkbaar zijn.

ExPeteriment

Geduld is bij mij een zwakke eigenschap. Om te testen of SG in stijgbuis zelfde zal worden/ zijn als in de emmer, heb ik in de emmer water gedaan en in de stijgbuis suikerwater. De hydrometer geeft nu 1025 aan (is al wat gezakt volgens mij). Als er goed gemengd wordt moet het naar 1000 zakken. Ik ben benieuwd.

Peterrr

Best wel een goed idee! Had ik nog niet eerder gezien.
Net als bij drank stoken een " parrot" in de uitloopbuis
En ook wel goedkoop uitvoerbaar.

Succes ermee, en benieuwd of het navolging krijgt.

Grt Peter

nico.derks

Denk dat dit niet zal werken.
CO2 zal de spindel doen stijgen. Maar er zal ook weer gist aan komen.
Op het vat zit een waterslot?
Het lijkt me ook een bron voor infecties.
We zullen het meemaken.

Haagse Wouter


Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 26-03-2017  16:22 uEvt een 2e waterslot op dat ding ;).

Goede opmerking. Want hoewel heel inventief gevonden is deze oplossing wel vragen om oxidatie en infecties indien de buis niet is afgesloten met een waterslot.

Biker

Volgens mij wordt dat in het eerste bericht al uitgelegd  :)

Jacques

Citaat van: Biker op 26-03-2017  16:48 uVolgens mij wordt dat in het eerste bericht al uitgelegd  :)

Hmmm inderdaad, iets te veel gefocust op de foto.

ExPeteriment

Citaat van: nico.derks op 26-03-2017  16:04 uDenk dat dit niet zal werken.
CO2 zal de spindel doen stijgen. Maar er zal ook weer gist aan komen.
Op het vat zit een waterslot?
Het lijkt me ook een bron voor infecties.
We zullen het meemaken.
Zoals in mijn oorspronkelijke post aangegeven komen de uitgang van de buis en van het gistvat bij elkaar in een waterslot. Een eigen waterslot op de buis kan ook, maar ik was bang dat daar door de geringe inhoud ervan, daar weinig CO2 uit zou komen. Ik vertrouw aan deze opstelling wat oxidaties en infecties betreft met een zeer gerust hart mijn brouwsels toe. Maar let wel, het bevindt zich nog in de experimenteerfase. Uiteindelijk wordt het gebouwd rondom RVS.


ExPeteriment

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  14:54 uGeduld is bij mij een zwakke eigenschap. Om te testen of SG in stijgbuis zelfde zal worden/ zijn als in de emmer, heb ik in de emmer water gedaan en in de stijgbuis suikerwater. De hydrometer geeft nu 1025 aan (is al wat gezakt volgens mij). Als er goed gemengd wordt moet het naar 1000 zakken. Ik ben benieuwd.
Het mengen ging heel traag. Even een zetje: door de buis omhoog te bewegen, loopt deze leeg, dan weer laten zakken en er zit wort in vanuit het gistvat. Dan klopt de SG meting. Er wordt geen lucht aangezogen (waterslot hield zelfde stand), langs onder en boven communiceren de vaten. Op naar de echte proef met wort. Vanwege een dienstreis start ik die over 2 weken. Toch maar geduld hebben dan, maar het ziet er veelbelovend uit.

ExPeteriment

Voor de zekerheid maar even een schematische weergave gemaakt:



Dit is met doorsnee huisvlijt te maken.

mbroek

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  22:04 uVoor de zekerheid maar even een schematische weergave gemaakt:



Dit is met doorsnee huisvlijt te maken.

Mooi experiment. Ik denk wel dat onderin die slang een verstopping komt doordat daar ook gistslurry komt, net als op de bodem van je vat waardoor het communicerende vaten gebeuren verstoord wordt. Maar dat zal de praktijk wel uitwijzen.

PeterEngeltje

Citaat van: mbroek op 26-03-2017  22:20 uMooi experiment. Ik denk wel dat onderin die slang een verstopping komt doordat daar ook gistslurry komt, net als op de bodem van je vat waardoor het communicerende vaten gebeuren verstoord wordt. Maar dat zal de praktijk wel uitwijzen.


Zeker een mooi experiment.
En ik denk dat je verstopping door gistslurry kunt voorkomen door de kraan onderaan (zie eerste foto in deze topic) 90 graden te draaien zodat de uitgaande slang horizontaal loopt. Eventueel de slang iets inkorten.
Ik denk dat het mogelijk is dat avontuurlijke gistcellen in de stijgbuis kunnen komen en daar vergisting en dus schuimvorming veroorzaken waardoor de hydrometer moeilijk, of niet afleesbaar wordt.
Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van Expeteriment

ExPeteriment

Citaat van: PeterEngeltje op 26-03-2017  22:32 uZeker een mooi experiment.
En ik denk dat je verstopping door gistslurry kunt voorkomen door de kraan onderaan (zie eerste foto in deze topic) 90 graden te draaien zodat de uitgaande slang horizontaal loopt. Eventueel de slang iets inkorten.
Ik denk dat het mogelijk is de avontuurlijke gistcellen in de stijgbuis kunnen komen en daar vergisting en dus schuimvorming veroorzaken waardoor de hydrometer moeilijk, of niet afleesbaar wordt.
Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van Expeteriment
Dank voor de tip. Maar let op, de kraan zit niet helemaal onderin. Gistsllllurry zal naar bodem gistvat zakken. In geval van nood zal ik de stijgbuis op en neer bewegen om "door te spoelen".

PeterEngeltje

Ik heb de foto nog even goed bekeken. Je heb bij het horizontaal positioneren van de toevoerslang in de stijgbuis nog weinig volume voor je hydrometer omdat de stijgbuis dan omhoog moet.
Misschien kun je de slang via de zijkant van de buis monteren? Of meer brouwen  :)

PeterEngeltje

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  22:35 uDank voor de tip. Maar let op, de kraan zit niet helemaal onderin. Gistsllllurry zal naar bodem gistvat zakken. In geval van nood zal ik de stijgbuis op en neer bewegen om "door te spoelen".

Ha, onze berichten kruiste elkaar.
Nee gistslurry vanaf de bodem van je gistvat komt daar niet. Maar als je gisting in je stijgbuis krijgt, wat niet ondenkbaar is. Dan ontstaat daar wel wat slurry. Als de slang horizontaal loopt heb je daar minder last van.
ik vind het een mooi en creatief experiment en ben benieuwd.

ExPeteriment

Citaat van: PeterEngeltje op 26-03-2017  22:40 uIk heb de foto nog even goed bekeken. Je heb bij het horizontaal positioneren van de toevoerslang in de stijgbuis nog weinig volume voor je hydrometer omdat de stijgbuis dam omhoog moet.
Misschien kun je de slang via de zijkant van de buis monteren? Of meer brouwen  :)
Of een dikkere buis nemen?

Meer brouwen is een optie, maar ik experimenteer vrij veel, zie ook CO2 motor. Het bier klotst hier inmiddels tegen de plinten. Misschien moet ik mijn bordje veranderen in "free beer today".

PeterEngeltje

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  22:48 uOf een dikkere buis nemen?

Meer brouwen is een optie, maar ik experimenteer vrij veel, zie ook CO2 motor. Het bier klotst hier inmiddels tegen de plinten. Misschien moet ik mijn bordje veranderen in "free beer today".

Met een dikkere buis verhoog je het volume in de buis, maar niet de diepte.

ExPeteriment

Trouwens, als de hydrometer door schuim moeilijk afleesbaar is, hou ik er gewoon een tweede naast op dezelfde hoogte. Hoe zuiver willen we het aflezen? En gewoon regelmatig de waarde aflezen en in grafiekje zetten.

ExPeteriment

Citaat van: PeterEngeltje op 26-03-2017  22:59 uMet een dikkere buis verhoog je het volume in de buis, maar niet de diepte.
De diepte pas ik aan door de buis te laten zakken. In dit experiment/ voor de foto had ik een piekenpijp van een halve meter genomen, dus spelingsruimte zat.

Niet voedselveilig ik weet het, maar suiker/honing water drink ik toch niet. Uiteindelijk wordt het glas, siliconenslang en rvs. En natuurlijk fantastisch bier.

PeterEngeltje

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  23:01 uTrouwens, als de hydrometer door schuim moeilijk afleesbaar is, hou ik er gewoon een tweede naast op dezelfde hoogte. Hoe zuiver willen we het aflezen? En gewoon regelmatig de waarde aflezen en in grafiekje zetten.

 :) Geweldig ExPeteriment ! Jij denkt in praktische oplossingen, daar houd ik van.
Dit is inderdaad een goede oplossing. En ook al is het misschien niet heel nauwkeurig, het is nauwkeurig genoeg voor het bepalen van de vergistingssnelheid.

ExPeteriment

Citaat van: ExPeteriment op 26-03-2017  21:44 uOp naar de echte proef met wort. Vanwege een dienstreis start ik die over 2 weken.
Zo lang kan ik toch niet wachten. In plaats van zelf maischen, val ik voor deze ene keer van mijn geloof en gooi er een blik tegenaan (sorry Daalderop). Ik start het vanavond op en kan eerste vergistingsdagen dan nog volgen. Daarna schakel ik hulptroepen thuis in.

ExPeteriment

Het experiment loopt sinds gisteravond: Brewferm Grand Cru Gemeten SG fractie boven 1070. Vanmorgen bubbelde het waterslot rustig.

ExPeteriment

Het begin van de grafiek ziet er als volgt uit:


Een extra hydrometer is echt nodig bij het uitlezen:


De uitlezing doe ik door buis eerst omhoog, daarna omlaag te bewegen. De buis loopt dan eerst leeg en vult zich daarna weer. Per meting dus neem ik als het ware een nieuw sample. Zover ik kon zien veranderde de uitlezing hier niet door, dus niet beslist noodzakelijk.
Foto buis hoog/leeg:


Foto buis laag (dus voorzien van nieuw monster uit gistvat:


Het mooie is dat bij omhoog en omlaag bewegen, het waterslot gewoon doorloopt alsof er niets gebeurt. Dit klopt met mijn opmerking dat de vaten zowel onderlangs (wort) als bovenlangs (CO2) communiceren.

De zwarte band op de foto's is de verwarming. Met de opnemer in het wort en de Arduino, wordt de temperatuur constant op 19 ºC gehouden. Ik gebruik een vrij lomp T-stuk Dit kan veel slanker. Het volgende is in kampeerwinkels te koop:


Lijstje benodigdheden:
T- stuk;
2 hydrometers;
Slang;
Buis (ik heb buis van wijndief genomen).

Verder verloop lijkt me wat experiment betreft niet zo spannend, lijkt wel te gaan slagen. Nog afwachten wat er zoal in de buis neerslaat, maar omdat er door te spoelen is, zal dat wel meevallen en is het te verhelpen. Update volgt komend weekend.

Mocht een medehobbybrouwer dit ook toepassen dan verneem ik dat graag. Verbetervoorstellen zijn welkom. Ik ga het binnenkort als definitieve opstelling maken. Daarnaast overweeg er een lichtsluis eromheen te bouwen, zodat het automatisch en overal uit leesbaar is.

Groet,

Peter.

PeterEngeltje

Mooi dat het experiment succesvol blijkt te verlopen.

Nog wel een paar vraagjes:
Meet je de temperatuur in het wort met een blote sensor, dus zonder thermowell?
Ik zie een zwart kabeltje via het groene rubberen stopje je gistvat ingaan.

Ik kan even niet goed zien waar het koperen T stukje voor dient.
Waar zit dat?

Succes verder.
Peter

ExPeteriment

Hoi Peter,

Citaat van: PeterEngeltje op 29-03-2017  19:18 uMeet je de temperatuur in het wort met een blote sensor, dus zonder thermowell?
Ik zie een zwart kabeltje via het groene rubberen stopje je gistvat ingaan.



Ik meet de temperatuur in het wort met:

Het snoer ervan gaat luchtdicht door de tule, metalen deel van de sensor hangt in het wort. Dus niet met thermowell, het is een provisorische opstelling, maar ik wilde wel zo goed mogelijk meten om de vergisting te checken.

Citaat van: PeterEngeltje op 29-03-2017  19:18 uIk kan even niet goed zien waar het koperen T stukje voor dient.
Waar zit dat?
Ik gebruik een 22 mm T-stuk, het ligt op de deksel, waar het waterslot uit steekt. Het T-stuk dat ik op de laatste foto, laat ik zien als slanker alternatief, heb het zelf niet. Het is van koper, komt alleen in aanraking met CO-2, ik heb op dit forum geleerd dat koper in vergistend wort 'not done' is.

groet,

Peter

PeterEngeltje

Citaat van: ExPeteriment op 29-03-2017  20:52 uHoi Peter,

Ik meet de temperatuur in het wort met:

Het snoer ervan gaat luchtdicht door de tule, metalen deel van de sensor hangt in het wort. Dus niet met thermowell, het is een provisorische opstelling, maar ik wilde wel zo goed mogelijk meten om de vergisting te checken.

Hoi Peter,

Bedankt voor de informatie.
Ik ben geïnteresseerd in deze temperatuursensor.
Ik heb begrepen dat hij 3 aansluitingskabels heeft. Kun je met twee daarvan ook de temperatuur regelen via een STC-1000?
De sensor geleverd bij een STC-1000 vind ik nogal fragiel. En ik loop me suf te zoeken naar een robuuste sensor die ik kan plaatsen in een thermowell met een binnendiameter van 6,5 millimeter.

Kun je me ook vertellen wat de diameter van deze sensor is?

Ik verneem het graag.

Groet,
Peter

Sander van Dijk

Citaat van: PeterEngeltje op 29-03-2017  23:31 uIk heb begrepen dat hij 3 aansluitingskabels heeft. Kun je met twee daarvan ook de temperatuur regelen via een STC-1000?

Nee, dit kan niet. Een STC-1000 gebruikt een NTC sensor. Dit is een DS18B20 sensor. Dit is een digitale sensor, je kunt deze ook heel makkelijk op bijvoorbeeld een Arduino aansluiten.

ExPeteriment

Citaat van: PeterEngeltje op 29-03-2017  23:31 uHoi Peter,

Bedankt voor de informatie.
Ik ben geïnteresseerd in deze temperatuursensor.
Ik heb begrepen dat hij 3 aansluitingskabels heeft. Kun je met twee daarvan ook de temperatuur regelen via een STC-1000?
De sensor geleverd bij een STC-1000 vind ik nogal fragiel. En ik loop me suf te zoeken naar een robuuste sensor die ik kan plaatsen in een thermowell met een binnendiameter van 6,5 millimeter.

Kun je me ook vertellen wat de diameter van deze sensor is?

Ik verneem het graag.

Groet,
Peter
Wat diameter betreft zou het lukken, 6 mm. Er is ook een kale versie van deze sensor. Maar ja, zoals Sander aangeeft is het digitaal, dus niet geschikt voor STC. Ik meet met Arduino en stuur het verwarmingslint via SSR. Door de traagheid van deze verwarming heb ik geen tot nauwelijks overshoot. Bij maischen gebruik ik 3 van deze sensoren op 1 ingang van de Arduino.

ExPeteriment

Het volgende is misschien meer een gedachtenkronkel dan een gedachtenspinsel. Kan ik op basis van de bolletjes uit onderstaande thermometer een hydrometer maken?

Ik zie er nogal haken en ogen aan, heb overwogen ze in de stijgbuis te gooien. Misschien start ik er een poll over om te polsen wat we denken dat er zal gebeuren.

Haagse Wouter

Citaat van: ExPeteriment op 30-03-2017  21:47 uHet volgende is misschien meer een gedachtenkronkel dan een gedachtenspinsel. Kan ik op basis van de bolletjes uit onderstaande thermometer een hydrometer maken?

Ik zie er nogal haken en ogen aan, heb overwogen ze in de stijgbuis te gooien. Misschien start ik er een poll over om te polsen wat we denken dat er zal gebeuren.

Dat gaat sowieso niet werken.Die dingen zijn veels te gevoelig voor jouw doel.
Het is gemaakt voor het verschil in dichtheid van water tussen de ~19 en 26 graden.
Dat is niet te vergelijken met het verschil in dichtheid tussen SG 1040 en SG 1000.

Het verschil tussen water van 19 graden en 26 is 1 g/L.
SG is g/L dicht. Oftewel met dat ding kun je alleen een verschil van 1 g/L waarnemen wanneer het onder de dichtheid van water komt ;).

ExPeteriment

Citaat van: Haagse Wouter op 30-03-2017  21:57 uDat gaat sowieso niet werken.Die dingen zijn veels te gevoelig voor jouw doel.
Het is gemaakt voor het verschil in dichtheid van water tussen de ~19 en 26 graden.
Dat is niet te vergelijken met het verschil in dichtheid tussen SG 1040 en SG 1000.

Het verschil tussen water van 19 graden en 26 is 1 g/L.
SG is g/L dicht. Oftewel met dat ding kun je alleen een verschil van 1 g/L waarnemen wanneer het onder de dichtheid van water komt ;).
Okay, zit er water in? Met andere vloeistoffen misschien minder gevoelig. Andere gewichtjes toepassen een optie? Zou de druk ook wat doen? Het ding is helemaal dicht.

Haagse Wouter

Citaat van: ExPeteriment op 30-03-2017  22:04 uOkay, zit er water in? Met andere vloeistoffen misschien minder gevoelig. Andere gewichtjes toepassen een optie? Zou de druk ook wat doen? Het ding is helemaal dicht.

Je moet dat gewoon niet willen ;).

Zo'n ding werkt heel simpel. Het is een cilinder met water met daar in een paar identieke bollen. Aan elke bol hangt een gewichtje die een paar mg van elkaar verschillen. Als het koud is dan is de dichtheid hoog en zweven ze boven. En als het warmer wordt dan is de dichtheid lager en zakken ze naar de bodem.

Als je dat dus aan wilt passen voor jouw gebruik dan zou je de gewichten moeten aanpassen tot de gewenste SG punten. Oftewel je moet extreem goed gecalibreerde gewichtjes eraan hangen om dat voor elkaar te krijgen. En zelfs dan heb je alleen de punten die jij wilt.

Vergeleken met wat je nu al doet is dat toch een een heel onnauwkeurige en omslachtige methode? Lijkt me een stap achteruit in plaats van vooruit.

hansHalberstadt

Leuk en origineel idee. Let wel op met siliconenslangen met wort erin omdat siliconen veel zuurstof van de buitenlucht doorlaat, dus oxidatie. Beter om iets met RVS te maken. En inderdaad misschien probleem met menging waardoor SG in de meetbuis anders is dan SG van het wort. Je zou dan iets kunnen bedenken wat heel langzaam het wort in de meetbuis ververst. (Weet alleen nog niet hoe, eea moet ook steriel blijven).

Mark Mout

Superleuk bedacht!

Geen diggie tilthydrometer nodig

ExPeteriment

Citaat van: hansHalberstadt op 31-03-2017  07:11 uLeuk en origineel idee. Let wel op met siliconenslangen met wort erin omdat siliconen veel zuurstof van de buitenlucht doorlaat, dus oxidatie. Beter om iets met RVS te maken. En inderdaad misschien probleem met menging waardoor SG in de meetbuis anders is dan SG van het wort. Je zou dan iets kunnen bedenken wat heel langzaam het wort in de meetbuis ververst. (Weet alleen nog niet hoe, eea moet ook steriel blijven).
Helemaal eens, ik ga het naar RVS ombouwen met vaste aansluitingen. Doorspoelen ga ik doen door een kraan zoals in bijgaand schema toe te passen (de rode). Door die kraan een tijdje te sluiten, zal het niveau  in de stijgbuis stijgen en wordt er wort uit het gistvat toegevoegd. Het stijgen gaat door CO2 druk in het gistvat, net als bij mijn CO-2 motor. Dan lees ik de hydrometer af. Na openen zakt het niveau in de stijgbuis weer to die van het gistvat. De stijgbuis plaats ik relatief hoog, zodat die normaal gesproken redelijk leeg staat. Dit is om de hoeveelheid bezinksel laag te houden.

Overigens verandert de hydrometeraflezing in mijn huidige experiment nauwelijks voor en na het spoelen (door buis op en neer bewegen).


hansHalberstadt

Lijkt me goede oplossing.
Ik doe een soortgelijke meting tijdens de gisting via de refractometer, maar wel heel ander principe: dun siliconen slangetje door het deksel en elke dag 2 x wort opzuigen via injectiespuitje, filteren door watje in stukje aquariumluchtslang ca 2 cm op het injectiespuitje met watje daarin losjes aangedrukt en dan  11e druppeltje meten met de refractometer.   

hansHalberstadt

Wat je ook nog kunt doen is 2e buis om de siliconenbuis en daar de CO2 van je waterslot doorheen leiden. Dan heb je CO2 atmosfeer rond je siliconenslang en heb je ook geen probleem meer met zuurstof.
Siliconenslang is wel erg handig tov RVS ivm flexibiliteit.

PeterEngeltje

Citaat van: ExPeteriment op 31-03-2017  16:39 uOverigens verandert de hydrometeraflezing in mijn huidige experiment nauwelijks voor en na het spoelen (door buis op en neer bewegen).
[I


Het lijkt er dus op dat er in de stijgbuis, waarschijnlijk door het spoelen, evenveel gistcellen zitten als in het vat. Hierdoor verloopt de gisting in de stijgbuis (ongeveer) even snel als in het vat.

ExPeteriment

Hierbij een update van de grafiek:




Er zit wel gistslurry in de slang onder de stijgbuis, maar het sluit de slang niet af, nog voldoende opening.

Met de constatering dat de uitlezing voor en na het spoelen niet veel anders was, vraag ik me af of het volgende niet voldoet:
  • Na het toevoegen van gist aan het wort, hier een flink maatglas mee vullen.
  • Hydrometer in maatglas (kan ook in heldere fles oid);
  • Waterslot erop;
  • Dit maatglas onder zelfde condities als gistvat bewaren;
  • Met tweede hydrometer ernaast uitlezen wanneer gewenst.
  • Proeven uit dit monster wanneer gewenst.
In dat geval hoef ik helemaal niets meer te bouwen (eigenlijk wel jammer). Ik hoor graag of dit te kort door de bocht is, maar ga dit bij de volgende vergisting sowieso uitproberen.

Eric v B

Als je vergist in een (doorzichtige) mandfles met een wijde hals, kun je de hydrometer voorzichtig in wort zetten. Door het glas kun je dan je hydrometer aflezen.

De kracht zit in de eenvoud (waar heb ik dat eerder gelezen?).  ;)


PeterEngeltje


ExPeteriment

Citaat van: PeterEngeltje op 02-04-2017  12:26 uIk heb woensdag deze bij Brouwmarkt gekocht:

Ik ga ook uitproberen of mijn hydrometer tijdens de vergisting daarin goed afleesbaar is.
Citaat van: Eric v B op 02-04-2017  11:08 uAls je vergist in een (doorzichtige) mandfles met een wijde hals, kun je de hydrometer voorzichtig in wort zetten. Door het glas kun je dan je hydrometer aflezen.

Dat kan ook, mijn enige bedenking is de schuimlaag, die kan de hydrometer wel eens ontraceerbaar maken. Succes, ik ben benieuwd.


Neetje

Citaat van: ExPeteriment op 02-04-2017  10:20 uMet de constatering dat de uitlezing voor en na het spoelen niet veel anders was, vraag ik me af of het volgende niet voldoet:
  • Na het toevoegen van gist aan het wort, hier een flink maatglas mee vullen.
  • Hydrometer in maatglas (kan ook in heldere fles oid);
  • Waterslot erop;
  • Dit maatglas onder zelfde condities als gistvat bewaren;
  • Met tweede hydrometer ernaast uitlezen wanneer gewenst.
  • Proeven uit dit monster wanneer gewenst.
In dat geval hoef ik helemaal niets meer te bouwen (eigenlijk wel jammer). Ik hoor graag of dit te kort door de bocht is, maar ga dit bij de volgende vergisting sowieso uitproberen.

Misschien beter om het maatglas pas te vullen na de hoofdvergisting zodat je zeker weet dat de hoeveelheid gist in suspensie gelijk is en er geen verschil is/was door de temperatuur invloed van de hoofdvergisting.

ExPeteriment

Per vergisting laat ik nu een monster meelopen. Dat geeft me een beeld van het SG verloop, het verloop van de helderheid en het bezinksel. Is ook van te proeven uiteraard.


TymonK

Leuke experimenten en opstellingen!

Maar is de vergisting in een proefopstelling te vergelijken met de vergisting in je grote vat? Nee toch? (andere condities qua volume, temperatuur etc?)

ExPeteriment

Oorspronkelijk had ik dezelfde bedenkingen. Uit de experimenten bleek dat voor en na doorspoelen van de monsterbuis de SG metingen hetzelfde waren. Dat heeft me tot deze versimpelde opstelling gebracht. Ik hou de monsterbuis vlakbij mijn grote vat en op dezelfde temperatuur. Waterslotactiviteiten hebben hetzelfde verloop. SG is op het eind hetzelfde. Tussendoor weet ik niet, want ik laat het grote vat met rust, maar ik verwacht geen schokkende afwijking. De smaak is voor zover ik in kan bepalen ook gelijk. Er zullen best wat verschillen met het grote vat zijn, maar het geeft mij een goed inzicht in de vergisting (verloop SG, helderheid, bezinking).

wjg.seegers

Citaat van: Haagse Wouter op 30-03-2017  21:57 uDat gaat sowieso niet werken.Die dingen zijn veels te gevoelig voor jouw doel.
Het is gemaakt voor het verschil in dichtheid van water tussen de ~19 en 26 graden.
Dat is niet te vergelijken met het verschil in dichtheid tussen SG 1040 en SG 1000.

Het verschil tussen water van 19 graden en 26 is 1 g/L.
SG is g/L dicht. Oftewel met dat ding kun je alleen een verschil van 1 g/L waarnemen wanneer het onder de dichtheid van water komt ;).

Soms zit er ook een fractie dieselolie bij in, water in dit soort thermometers zou groen kunnen worden. Ze zijn leuk maar absoluut niet voedselveilig.

ExPeteriment

Citaat van: wjg.seegers op 21-05-2017  11:08 uSoms zit er ook een fractie dieselolie bij in, water in dit soort thermometers zou groen kunnen worden. Ze zijn leuk maar absoluut niet voedselveilig.
Bedankt, de gedachtenkronkel  van thermometer met bolletjes heb ik snel laten varen. Met hydrometer gaat het prima.

Na maischen meet ik met refractometer en na hoofdgisting met hydrometer. Tussendoor vertrouw ik op hydrometer in de monsterbuis.

Theo van Eijden


Sander van Dijk

Citaat van: ExPeteriment op 19-05-2017  23:18 uOorspronkelijk had ik dezelfde bedenkingen. Uit de experimenten bleek dat voor en na doorspoelen van de monsterbuis de SG metingen hetzelfde waren. Dat heeft me tot deze versimpelde opstelling gebracht. Ik hou de monsterbuis vlakbij mijn grote vat en op dezelfde temperatuur. Waterslotactiviteiten hebben hetzelfde verloop. SG is op het eind hetzelfde. Tussendoor weet ik niet, want ik laat het grote vat met rust, maar ik verwacht geen schokkende afwijking. De smaak is voor zover ik in kan bepalen ook gelijk. Er zullen best wat verschillen met het grote vat zijn, maar het geeft mij een goed inzicht in de vergisting (verloop SG, helderheid, bezinking).

Hoe controleer je de temperatuur van de monsterbuis? Ik neem aan dat je de temperatuursensor van de temperatuurcontroller in of op het gistvat heb zitten. Dan wordt de omgeving verwarmd als het gistvat wat afkoelt en gekoeld als de temperatuur in het gistvat te hoog wordt. Maar de inhoud van het gistvat heeft een veel grotere temperatuurbuffer dan dat kleine beetje vloeistof in de monsterbuis, dus de temperatuur in de monsterbuis zal veel meer fluctueren dan in het gistvat. Maar het uiteindelijke effect op de vergistingsgraad in de monsterbuis zal misschien best nog wel meevallen en het geeft in ieder geval een beeld.



ExPeteriment

Citaat van: Theo van Eijden op 21-05-2017  22:53 uHier al een gekeken? https://github.com/universam1/iSpindel#portal
Hoi Theo,
Ja, de tilt ontwikkelingen hebben mijn aandacht. Ik wil mijn beperkte vrije tijd voorlopig aan het brouwen zelf besteden. Vergisting wil ik wel volgen maar hoeft niet te nauwgezet. Spindel volgt wellicht nog. Bedankt voor de verwijzing.

ExPeteriment

Citaat van: Sander van Dijk op 22-05-2017  06:30 uHoe controleer je de temperatuur van de monsterbuis? Ik neem aan dat je de temperatuursensor van de temperatuurcontroller in of op het gistvat heb zitten. Dan wordt de omgeving verwarmd als het gistvat wat afkoelt en gekoeld als de temperatuur in het gistvat te hoog wordt. Maar de inhoud van het gistvat heeft een veel grotere temperatuurbuffer dan dat kleine beetje vloeistof in de monsterbuis, dus de temperatuur in de monsterbuis zal veel meer fluctueren dan in het gistvat. Maar het uiteindelijke effect op de vergistingsgraad in de monsterbuis zal misschien best nog wel meevallen en het geeft in ieder geval een beeld.
Hoi Sander, de temperatuur van de monsterbuis meet ik niet. De temperatuur van het gistvat meet ik aan de wand. De monsterbuis staat er dichtbij. De temperatuur daarvan zal best wat afwijken en op zijn minst naijlen. Grote vergistingsverschillen heb ik op basis van  het vergelijken van de watersloten niet gemerkt. De monsterbuis geeft uiteraard veel minder bellen, maar wel ongeveer over evenlange periode. Op zich geeft het volgen op deze eenvoudige manier me een gerustgevoel, zodat ik het gistvat ook met rust laat.

TymonK

Citaat van: ExPeteriment op 22-05-2017  21:21 uHoi Theo,
Ja, de tilt ontwikkelingen hebben mijn aandacht. Ik wil mijn beperkte vrije tijd voorlopig aan het brouwen zelf besteden. Vergisting wil ik wel volgen maar hoeft niet te nauwgezet. Spindel volgt wellicht nog. Bedankt voor de verwijzing.
Ik heb sinds kort 2 spindels in gebruik (hoofdgisting en nagisting soms 2 bieren tegelijk)

Moet er nog verder mee experimenteren, leuk speelgoed maar ook niet perfect...

Hopzakjes (koudhop), schuim van de gist, losse koudhop, wanden van je gistvat - heeft allemaal invloed op de meting van de spindel.

Het gaat mij vooral om de indicatie wanneer ongeveer de vergisting klaar is voor hevelen/bottelen

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.