Omnipollo Noa stout kloon

Gestart door Rickkert, 23-03-2017 21:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rickkert

Beste mensen,

Is het iemand al gelukt om een Omnipollo Noa stout kloon te brouwen?
Ik vind het een fantastisch bier! Geweldig volle smaak en heerlijk aroma!

Wellicht dat ze smaakstoffen toevoegen om hem zo lekker te krijgen, iemand idee'en?

William

Ik heb een poging gedaan die erg dik chocolade was en redelijke in de richting kwam. Die van mij was iets te gebrand en vanille had iets sterker gemogen. Mogelijk was de vanille wat te oud.

Ik wilde geen aroma's gebruiken zoals Omnipollo dat doet dus het ik echte ingrediënten gebruikt zoals pecannoten (hakken, roosteren, meemaischen), cocoanibs (lagering), vanillepeulen (lagering). Ondanks de vele vette componenten geen probleem met schuim. Hergisting was wel een punt. Uiteindelijk met de F2 duurde het 6 weken. Ik had daar beter een champagnegist voor kunnen gebruiken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWK125
Naam receptPrimus - My Name is Mud
Brouwdatum23-10-2016
BiertypeStout (Imperial Russian)
Volume19,6 l
Begin SG1,118 SG
Berekende kleur (Morey)145 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
22,10 lWater uit Veghel4,01 gCaCl21,00 gCaSO410,02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
101 mg/l10 mg/l59 mg/l223 mg/l113 mg/l26 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,950 kgMild moutThomas Fawcett and Sons9 EBC39,7 %
2,043 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC20,5 %
1,022 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC10,3 %
0,715 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC7,2 %
0,622 kgRed Crystal moutThomas Fawcett and Sons300 EBC6,3 %
0,501 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %
0,371 kgPecan NotenSupermarkt50 EBC3,7 %
0,228 kgZwarte moutDingemans1400 EBC2,3 %
0,501 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.90 min.2,3 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
121,0 gChallengerbellen6,5%90 min.69,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 mlVanille boonspecerijnagisting/lagering
250,00 gcocoanibsandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
200,0 mlScottish Ale (1728)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,029 SG
Start nagisting31-10-2016
Temp. nagisting15,0 °C
Start lagering05-11-2016
Temp. lagering7,0 °C


Rickkert

Wellicht dat deze aroma's toch wat toe kunnen voegen aan het bier  :D

Ik vind het een interessant idee om dit te gaan gebruiken. Is er iemand die ervaring heeft hiermee?
Hiermee bedoel ik dus aroma vloeistof welke je maar enkele ML hoeft te gebruiken.

Ik kan er maar weinig over vinden op google.

breda82

Toevallig dit weekend ook een flesje op van dit bier, echt heerlijk vind ik maar aromas gebruiken ik weet het niet, toch gewoon cheaten als je het mij vraagt, wat bedoelen ze met natuurlijke aroma's is de vraag, extracten van het echte product of aroma's geproduceerd door bijv gisten/bacteriën in een lab.

Een kloon hiervan brouwen staat ook op nog op mijn lijst ooit.

William

Citaat van: breda82 op 27-03-2017  20:05 uToevallig dit weekend ook een flesje op van dit bier, echt heerlijk vind ik maar aromas gebruiken ik weet het niet, toch gewoon cheaten als je het mij vraagt, wat bedoelen ze met natuurlijke aroma's is de vraag, extracten van het echte product of aroma's geproduceerd door bijv gisten/bacteriën in een lab.

Een kloon hiervan brouwen staat ook op nog op mijn lijst ooit.

Dat cheaten was ook een beetje mijn idee. Daarom ben ik gegaan voor de "echte" ingredienten.

Ik denk dat ze aroma''s gebruiken die uit de aroma-industrie komen. Soms natuur-identiek (dezelfde soort moleculen maar gesynthetiseerd (chemisch / enzymatisch)), soms natuurlijk (extracten).

Loa Loa

Ik ben op basis van je recept aan het brouwen, het staat inmiddels al een paar dagen te pruttelen.
Wat ik me afvroeg is of je nog suiker toevoegt voor de hergisting.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.