Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten  (gelezen 3389 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Gepost op: 20-03-2017 21:10 u »
De topic naam zegt het al. De inschrijving is voorbij. Post hier je recepten voor de Brand bierbrouwwedstrijd

Ik trap af:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBrand
Naam receptKachel: Session IPA Final
Brouwdatum05-02-2017
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume26,0
Begin SG1,042 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Alcoholgehalte4,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,90 lWater uit Zutphen
13,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,276 kgPale Ale moutDingemans7 EBC58,4 %
1,138 kgMünchenermoutDingemans15 EBC29,2 %
0,243 kgCrystal tarwemoutThomas Fawcett and Sons150 EBC6,2 %
0,243 kgCara-pilsWeyermann4 EBC6,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.4,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,1 gMosaicpellets13,9%first wort hop19,8 IBU
11,0 gPacificapellets5,5%vlamuit & 60 minuten hopstand0,7 IBU
11,0 gNelson Sauvinpellets12,8%vlamuit & 60 minuten hopstand1,6 IBU
11,0 gMosaicpellets13,9%vlamuit & 60 minuten hopstand1,7 IBU
11,0 gPacificapellets5,5%30 minuten hopstand vanaf 85 graden0,7 IBU
11,0 gNelson Sauvinpellets12,8%30 minuten hopstand vanaf 85 graden1,6 IBU
11,0 gMosaicpellets13,9%30 minuten hopstand vanaf 85 graden1,7 IBU
15,0 gPacificapellets5,5%koudhop0,0 IBU
15,0 gNelson Sauvinpellets12,8%koudhop0,0 IBU
15,0 gMosaicpellets13,9%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,79 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Start nagisting10-02-2017
Temp. nagisting19,5 °C
Start lagering18-02-2017
Temp. lagering7,5 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #1 Gepost op: 20-03-2017 22:06 u »
Klinkt als een lekker bier. Hiermee val je echter wel buiten de specificaties van Brand...

Online Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 513
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #2 Gepost op: 20-03-2017 22:18 u »
Klinkt als een lekker bier. Hiermee val je echter wel buiten de specificaties van Brand...

Op welk punt dan? Ik zie de afwijking niet...

Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #3 Gepost op: 20-03-2017 22:22 u »
http://www.pint.nl/nieuws/2016/brand-bierbrouwwedstrijd-2017/
Citaat
S.G. of ᵒP: Stamwort tussen 1,026 – 1,038/cm3 of 6,5ᵒ - 9,5ᵒ

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.860
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #4 Gepost op: 20-03-2017 22:38 u »
Ook qua alcoholgehalte te hoog...

Door de hergisting op de fles komt er gauw 0,5% vol alcohol bij...

Overigens moet ik nog bepalen welke van de twee door mij gebrouwen bier ik ga inzenden. Mijn tweede brouwsel is pas afgelopen vrijdag gebotteld.

Online Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 513
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #5 Gepost op: 20-03-2017 23:00 u »
Ja ik zie het nu ook, ik ben overal maar precies gemiddeld gaan zitten. 3,4% licht van kleur. 2,5% vond ik wat te tricky om te brouwen. Ik vind een goede session met een laag alcohol daarentegen wel echt lekker als het goed gedaan wordt.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 268
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #6 Gepost op: 21-03-2017 01:00 u »
Ook qua alcoholgehalte te hoog...

Door de hergisting op de fles komt er gauw 0,5% vol alcohol bij.

Sorry hoor Jacques maar ik hoop dat je hier ongelijk hebt.
Ik weet niet uit welke brouwsoftware deze berekeningen komen. Maar is de verrekening van alcohol door hergisting op fles daar niet meegenomen in de waarde voor het uiteindelijke alcohol percentage?

Als dat zo is dan is het is wel heel amateuristisch in elkaar gesleuteld.
Ik werk met een eigen ontworpen Excel document waarin de alcohol verkregen door hergisting op de fles meegenomen wordt in het uiteindelijke alcohol percentage van het Bier.

Maar Jacques, ik vrees dat je wel gelijk hebt:

(1.042-1.010) * 0.131 a 0.134 = inderdaad 4,1-4,2 % en dat is dus zonder hergisting op de fles.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #7 Gepost op: 21-03-2017 05:14 u »

De topic naam zegt het al. De inschrijving is voorbij. Post hier je recepten voor de Brand bierbrouwwedstrijd

Ik trap af:
.....

Volgens mij is het niet zo slim om hier je recept te posten. Brand zit er niet op te wachten dat het winnende recept al op een forum op internet staat... Volgens mij mochten de vorige winnaars ook niet zomaar hun recept delen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #8 Gepost op: 21-03-2017 05:25 u »
Maar is de verrekening van alcohol door hergisting op fles daar niet meegenomen in de waarde voor het uiteindelijke alcohol percentage?

Als dat zo is dan is het is wel heel amateuristisch in elkaar gesleuteld.
Ik werk met een eigen ontworpen Excel document waarin de alcohol verkregen door hergisting op de fles meegenomen wordt in het uiteindelijke alcohol percentage van het Bier.

BrouwHulp wordt door héél veel hobbybrouwers gebruikt en is zeker niet amateuristisch in elkaar gesleuteld! Ik vind juist dat het héél goed in elkaar zit. Adrie heeft daar heel veel werk inzitten en ik vind het tamelijk respectloos om een programma zo af te branden, terwijl je er niets van af weet. BrouwHulp is wel even iets anders dan een Excelsheetje.

Veel mensen waaronder ik vullen ook een deel van het brouwsel af in een keg die ik geforceerd carboniseer en de rest in flesjes die ik wel laat hergisten. In een ander tablad kun je dit netjes invullen en dan zie je ook het uiteindelijke (berekende) alcoholpercentage. Dus bij het maken van het recept zie je het verwachtte alcoholpercentage na de vergisting dus voor het bottelen. Daar is niets geks aan.

Edit: met een Excel sheet kun je uiteindelijk natuurlijk hetzelfde bereiken als met een programma als BrouwHulp. Maar BrouwHulp is lekker overzichtelijk en het zit goed in elkaar.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #9 Gepost op: 21-03-2017 06:31 u »
http://www.pint.nl/nieuws/2016/brand-bierbrouwwedstrijd-2017/


Die info geef je niet aan Brand toch? Dat berekenen zij het in het lab. Maar ik zat een paar puntjes onder het verwachtte SG, dus ik verwacht dat het wel zal meevallen. Ik verwacht dat ik precies op de grens zit. Volgens mijn berekeningen in BrouwHulp zit ik op 4,4% en Start SG precies goed, dus het zal wel loslopen

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #10 Gepost op: 21-03-2017 06:43 u »
Ik verwacht dat ik precies op de grens zit.


Of precies er overheen :P  Met je begin SG zit je er in ieder geval iets overheen en die meten ze ook. Maar ik vermoed dat ze bij een kleine overschrijding je niet direct eruit gooien. Maar in principe gaat je bier alleen door naar de proeverij als het bier binnen de gegeven specificaties valt.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #11 Gepost op: 21-03-2017 06:44 u »

Of precies er overheen :P  Met je begin SG zit je er in ieder geval iets overheen en die meten ze ook. Maar ik vermoed dat ze bij een kleine overschrijding je niet direct eruit gooien. Maar in principe gaat je bier alleen door naar de proeverij als het bier binnen de gegeven specificaties valt.

Je moet het een beetje spannend maken ;)

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #12 Gepost op: 21-03-2017 06:52 u »

Of precies er overheen :P  Met je begin SG zit je er in ieder geval iets overheen en die meten ze ook. Maar ik vermoed dat ze bij een kleine overschrijding je niet direct eruit gooien. Maar in principe gaat je bier alleen door naar de proeverij als het bier binnen de gegeven specificaties valt.

Het laboratorium krijgt volgens mij gewoon opdracht om alles wat buiten de specificaties valt te elimineren. Als je er dus buiten valt (ook al is het een tiende) ga je niet door naar de volgende ronde.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #13 Gepost op: 21-03-2017 06:54 u »
Het laboratorium krijgt volgens mij gewoon opdracht om alles wat buiten de specificaties valt te elimineren. Als je er dus buiten valt (ook al is het een tiende) ga je niet door naar de volgende ronde.
De vorige winnaar had een alcohol percentage van 6,53% en er was een max van 6,5% voorgeschreven.

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Aankomend lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #14 Gepost op: 21-03-2017 07:26 u »
Als een stamwort van 1.042 geaccepteerd wordt dan zou dit bij mij tot verbazing leiden en vragen aan de organisatie. Ben binnen specs gebleven met de stamwort op basis van het recept. Dit is een van tevoren vast te stellen spec en waar je makkelijk rekening mee kunt houden met je moutstort. Als daarna blijkt dat alcohol ietsie buiten specs zou vallen, dan zal men daar niet zo snel aan tillen.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #15 Gepost op: 21-03-2017 07:42 u »
We zullen zien. Maar voor de goede orde. Mijn start SG was dus lager dan volgens het recept...

Het bier is enorm lekker geworden, dus linksom of rechtsom: ik ben zeer tevreden!

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.726
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #16 Gepost op: 21-03-2017 08:40 u »
Vorige keer had ik een te laag svg en daardoor ook een te laag alcoholpercentage. Op de dag zelf bij Brand werd toen ook al aangegeven dat ze op een aantal punten minder streng hebben gecontroleerd. Stond toen wel mooi in de finale. Dit jaar kan ik me voorstellen dat ze wat strenger gaan zijn op het begin SG, simpelweg omdat ze een laag alcoholisch bier in de schappen willen hebben om zich te onderscheiden van het pils. Maar we zullen het wel horen wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt.

Ik ga mijn recept trouwens hier niet posten, ben namelijk van plan te winnen  >:D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.860
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #17 Gepost op: 21-03-2017 21:02 u »
Die info geef je niet aan Brand toch? Dat berekenen zij het in het lab. Maar ik zat een paar puntjes onder het verwachtte SG, dus ik verwacht dat het wel zal meevallen. Ik verwacht dat ik precies op de grens zit. Volgens mijn berekeningen in BrouwHulp zit ik op 4,4% en Start SG precies goed, dus het zal wel loslopen

Bij Brand wordt het SG niet berekend. Het wordt gemeten met een Anton Paar alcoholmeter.

Ik sluit niet uit dat vanwege het grote aantal inzenders men wat strenger is als het gaat om het alcoholgehalte dan in het verleden. Alles wat buiten de specificaties valt hoeft niet gekeurd te worden. Dat is dit jaar duidelijk als zodanig gecommuniceerd.

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #18 Gepost op: 22-03-2017 18:46 u »
We zullen zien, het zal wel loslopen. Maar ik merk dat de animo om recepten te posten niet heel hoog is  :(

Offline Rich

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • Tonight let it be Schraderbräu
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #19 Gepost op: 22-03-2017 19:17 u »
Het kader van SG, eind SG en SVG was redelijk lastig vond ik.

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 177
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #20 Gepost op: 22-03-2017 20:51 u »
Het kader van SG, eind SG en SVG was redelijk lastig vond ik.

Eind SG?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.860
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #21 Gepost op: 22-03-2017 21:39 u »
Eind SG?

Vergistingsgraad en alcoholgehalte zijn afhankelijk van het eind SG.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 765
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #22 Gepost op: 22-03-2017 21:47 u »
Het laboratorium krijgt volgens mij gewoon opdracht om alles wat buiten de specificaties valt te elimineren. Als je er dus buiten valt (ook al is het een tiende) ga je niet door naar de volgende ronde.
Krijg je dan eigenlijk te horen dat je op die manier niet door bent, of laat men dat in het midden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.860
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #23 Gepost op: 22-03-2017 21:54 u »
Krijg je dan eigenlijk te horen dat je op die manier niet door bent, of laat men dat in het midden?

Het bier wordt dan niet gekeurd. Wel krijg je de gegevens die uit het laboratoriumonderzoek zijn gekomen.

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 177
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2017: Session IPA recepten
« Reactie #24 Gepost op: 22-03-2017 22:26 u »
Vergistingsgraad en alcoholgehalte zijn afhankelijk van het eind SG.

Ok, die relatie snap ik. Maar het leek even of er ook een eis gesteld is aan het eind SG. Die kende ik niet.

Tags: