Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Formaat brouwemmer  (gelezen 1030 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Formaat brouwemmer
« Gepost op: 07-08-2018 22:39 u »
Hallo allemaal!
Even kort over mijn 'ervaring'.
Een tijd geleden heb ik een Brewbarrel gekocht en daar 5 liter bier mee gebrouwen. Dit was erg simpel omdat je niets hoeft te meten of wegen en gewoon alles in het vat gooit en twee (ja zo kort ;)) weken wacht.

Toch beviel dit wel en ben ik gaan kijken naar een stap verder. Zodoende heb ik zojuist mijn eerste Brewferm Tripel bier gebrouwen met dit startpakket:
https://www.Brouwmarkt.nl/onze-producten/bierbrouwen/startset-bierbrouwen/startset-bierbrouwen-pro.html

Vantevoren uiteraard wel veel gezien en gelezen. Ook op dit forum, dank daar nog voor allen :)

Nu heb ik een vraag over het formaat van de brouwemmer. Ik hoor/lees dat het niet goed is om weinig bier te brouwen in een te grote emmer omdat er dan te veel zuurstof bij kan. Maar ook is het niet slim om een te kleine emmer te pakken omdat er ook nog schuim ed. bovenop komt tijdens het proces.
Ik heb sowieso nog een emmer nodig voor het overhevelen waarna ik kan bottelen. Ik wil een 12 liter emmer kopen met kraan want op mijn huidige emmer zit geen kraan.
Dan wil ik dus in die grote emmer brouwen. Dan overhevelen in de kleine emmer en dan suiker toevoegen en dan met het kraantje in de flesjes tappen.
Mijn vraag is dan of het een probleem is dat ik een relatief kleine hoeveelheid brouw in een grote emmer. Qua zuurstof die erbij kan en een nadelig effect op de kwaliteit.
En kan ik in de 12 liter emmer gewoon 9 of 10 liter maken zonder dat het gaat overstromen?
 
Tot slot nog een vraag over het bottelen.
Ik heb 2 lege kratten Jupiler waarbij ik de flesjes heb omgespoeld en de etiketten eraf geweekt heb.
Ik weet niet 100% zeker dat alle flesjes direct zijn omgespoeld. Daarnaast hebben ze toch een aantal maanden in de schuur gestaan. (Kon pas gaan brouwen na mijn verhuizing en die liep vertraging op.. ) Mijn idee is om ze eerst te weken in Puro Caustic en daarna goed spoelen met warm water zodat eventueel hardnekkig vuil eruit is. Tot slot dan nog Puro Oxi net voor het bottelen om te ontsmetten. Wat vinden jullie van die methode?
 
Alvast bedankt!
Gr Rick

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline billiebob

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: 00
  • ...
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #1 Gepost op: 08-08-2018 08:14 u »
Hoi Rick,

Als richtlijn kun je een beetje uitgaan van een vulling van 2/3 tot 3/4 van je gistvat. Leger of voller kan ook wel, afhankelijk van de gist. Bij 10 liter in een 12 litervat, moet je dus al even nagaan of het niet een al te actieve bubbelaar is. Anders heb je nog de optie van een blow-off.

Je methode van flesjes schoonmaken is prima. De kans is wel heel klein dat je dan nog een infectie krijgt ;)

Succes ermee!

(Laat nu de mensen maar komen die gaan zeuren dat je je eerst moet voorstellen op dit forum)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #2 Gepost op: 08-08-2018 09:02 u »
Je methode van flesjes schoonmaken is prima. De kans is wel heel klein dat je dan nog een infectie krijgt ;)
Puro Caustic en Puro Oxi zijn reinigingsmiddelen. Voor het ontsmetten moet je Puro San/Star San gebruiken.
Welkom en veel vergistplezier. ;)

Offline billiebob

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: 00
  • ...
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #3 Gepost op: 08-08-2018 09:39 u »
Caustic en Oxi zijn in de basis inderdaad voor reiniging. Ze hebben beide echter ook een ontsmettende werking. Zo is Star San in de basis een ontsmetter, maar heeft het ook wel reinigende eigenschappen.

Als je al met vrij schone flesjes begint is één ronde met óf Caustic óf Oxi meer dan voldoende. Als je vieze flesjes hebt, of je weet niet zo goed wat de status van de flesjes is, dan is wat weken en borstelen, gevolgd door een ronde met eerst Caustic en vervolgens Oxi echt méér dan voldoende voor een ontsmet resultaat. Om dan ook nog een ronde Star San toe te passen is m.i. wel erg overdreven :)


Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #4 Gepost op: 08-08-2018 09:46 u »
Bedankt allebei!

Ik was inderdaad op zoek naar de verschillende reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Ik kon niet snel vinden welk middel waarvoor bedoelt is.
De Star San heb ik over het hoofd gezien. Het lijkt me  inderdaad wel beter om de Star San te gebruiken als laatste spoeling.
Momenteel heb ik alleen Caustic en Oxi. Bij mijn volgende batch ga ik ook de San bestellen :) Voor deze wordt het Caustic.
EDIT: Even de Brouwmarkt gebeld en Puro San bij mijn bestelling laten voegen. Dus ik ga ze weken in Caustic en daarna ontsmetten in Star San (net voor bottelen).

Online haicoterbeek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #5 Gepost op: 08-08-2018 12:46 u »
Over het formaat van de vergistingsemmer zou ik me niet te druk maken.
Voor de vergisting maakt het sowieso niet veel uit. De zuurstof in de lucht (21%) wordt al snel verdrongen door CO2.
Tijdens het bottelen is het veel kritischer. In het gevormde bier wil je geen zuurstof meer toevoegen.
Je kunt dan beter andere methoden gebruiken als een open emmer. Bijvoorbeeld overhevelen naar een met CO2 gevulde keg en hieruit bottelen.
Zolang je gebruik maakt van een bottelemmer zou ik me geen zorgen maken over het formaat.
Probeer door zo rustig mogelijk te vullen luchtinslag te voorkomen. Rustig overhevelen en probeer ook tijdens het hevelen luchtinslag te voorkomen.
Houd je fles schuin en laat het bier er als het ware in glijden.
Zodra je bier schuimt tijdens het bottelen weet je al dat je zuurstof inslag krijgt!

Goed plan om je bottelsuiker toe te voegen aan de bottelemmer en niet per flesje. Maar ook hier geld, klots het er niet doorheen. Rustig roeren. Voorkom luchtinslag.

Voor wat betreft het reinigen van de fles.
Je bier is gevormd. Alcohol en de verlaagde pH beschermen je bier nu tegen infectie. Ook heb je er conserveringsmiddel aan toegevoegd (hop).
De flessen goed reinigen met een warme caustic oplossen is echt voldoende. Daarna elke flesje goed spoelen met schoon water.
Starsan en oxi producten niet meer gebruiken.
Oxi gebruik ik sowieso nooit.
Starsan alleen voor alle apparatuur (koeler, gistvat, slangen en appendages) die in aanraking komen met de gekoelde wort. Voor en tijdens het vergistingsproces.

Als laatste opmerking. Controleer de temperatuur van je vergistingsproces. Dit is vele malen belangrijker voor de kwaliteit en smaak als de kans op oxidatie.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #6 Gepost op: 08-08-2018 12:50 u »
Dankje voor al deze info!
Over de temperatuur: het staat nu in een ruimte die 28 graden is. Helaas kan het niet anders in mijn appartementje... Temperatuur is wel stabiel. Morgen of overmorgen komt mijn thermometer sticker en dan weet ik hoe warm het bier is.

Online haicoterbeek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #7 Gepost op: 08-08-2018 14:54 u »
Dankje voor al deze info!
Over de temperatuur: het staat nu in een ruimte die 28 graden is. Helaas kan het niet anders in mijn appartementje... Temperatuur is wel stabiel. Morgen of overmorgen komt mijn thermometer sticker en dan weet ik hoe warm het bier is.
Altijd een mooi bier om van te leren. Als je deze gaat proeven maak dan aantekeningen van wat je ervaart. Zo smaakt een bier dat bij 28 graden heeft gegist.
Probeer de volgende keer als je niet gecontroleerd kunt vergisten toch de temperatuur iets te regelen.

Zet je gistvat in een bak met koud water en zet er een ingevroren fles water in. Van die elementen om een koelbox te koelen gaat ook goed. Door een beetje te experimenteren lukt het je vast om onder de 20 C te blijven.
Doe er alles aan om je gist de juiste smaakstoffen te laten afscheiden.
Als je van te voren weet dat je warm vergist houd hier rekening bij de keuze van je gist.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #8 Gepost op: 08-08-2018 15:20 u »
Oxi werkt hier perfect sinds jaar en dag. Eens je voldoende stock propere flessen hebt, kan je voor het bottelen met de avvinatore (spoelpompje, zie op Brouwland) even spoelen, uitdruppen en klaar. Caustic is chloor, dat moet je wél met water naspoelen, oxi niet.
Schaf je een oude koelkast aan en maak er een gistkast van (via Inkbird), dat zal serieus verschil geven in smaak.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #9 Gepost op: 08-08-2018 22:54 u »
Altijd een mooi bier om van te leren. Als je deze gaat proeven maak dan aantekeningen van wat je ervaart. Zo smaakt een bier dat bij 28 graden heeft gegist.
Probeer de volgende keer als je niet gecontroleerd kunt vergisten toch de temperatuur iets te regelen.

Zet je gistvat in een bak met koud water en zet er een ingevroren fles water in. Van die elementen om een koelbox te koelen gaat ook goed. Door een beetje te experimenteren lukt het je vast om onder de 20 C te blijven.
Doe er alles aan om je gist de juiste smaakstoffen te laten afscheiden.
Als je van te voren weet dat je warm vergist houd hier rekening bij de keuze van je gist.

Goed idee! Ik heb vooral veel geleerd van het proces en daar een aantal verbeterpunten voor opgestoken voor de volgende keer.
Nadeel is dat ik pas na een maand of 2-3 weet of het iets geworden is :) Het resultaat zal ik hier nog melden haha.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #10 Gepost op: 08-08-2018 22:58 u »
Oxi werkt hier perfect sinds jaar en dag. Eens je voldoende stock propere flessen hebt, kan je voor het bottelen met de avvinatore (spoelpompje, zie op Brouwland) even spoelen, uitdruppen en klaar.

Mijn eerste plan was inderdaad de avvinatore met Oxi en dan op de flessenboom. Maar dan heb je maar een zeer korte contacttijd en echt vuil zal je er niet mee weg krijgen. Dus voor de eerste keer met deze 'nieuwe gebruikte' flessen pak ik iets heftigers. Daarna wellicht alsnog de avvinatore aanschaffen.

Offline henkg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #11 Gepost op: 09-08-2018 06:40 u »
Als richtlijn kun je een beetje uitgaan van een vulling van 2/3 tot 3/4 van je gistvat. Leger of voller kan ook wel, afhankelijk van de gist. Bij 10 liter in een 12 litervat, moet je dus al even nagaan of het niet een al te actieve bubbelaar is. Anders heb je nog de optie van een blow-off.
De maximale vulling is sterk afhankelijk van de gistsoort. Bij b.v. Westmalle gist echt niet meer vullen dan de helft van de emmerinhoud.
(Het andere uiterste: b.v. turbo-gist. Het waterslot blupt daarmee als een mitrailleur, toch vrijwel geen schuimvorming)

En een blow-off is volgens mij (nog niet nodig gehad) alleen voor noodgevallen, want het geeft troep. Het teveel aan schuim moet tenslotte érgens naar toe.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2018 17:19 u »
Schaf je een oude koelkast aan en maak er een gistkast van (via Inkbird), dat zal serieus verschil geven in smaak.

Is dat zo simpel als een oude koelkast aanschaffen, Inkbird erin
(https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/temperatuurcontrole/d/inkbird-itc-310t-b-temperatuurregelaar)
En klaar?
Dus koelkast hoeft zelf niet aan en die inkbird kan heel de koelkast koelen/verwarmen?
Verder geen koel- of verwarmingselementen?

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #13 Gepost op: 09-08-2018 17:32 u »
Is dat zo simpel als een oude koelkast aanschaffen, Inkbird erin
(https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/temperatuurcontrole/d/inkbird-itc-310t-b-temperatuurregelaar)
En klaar?
Dus koelkast hoeft zelf niet aan en die inkbird kan heel de koelkast koelen/verwarmen?
Verder geen koel- of verwarmingselementen?
Nee, de inkbird of STC-1000 kunnen de koelkast en verwarming aansturen om te koelen of te verwarmen. De stekker van de koelkast steek je in de kontactdoos van de koeluitgang en stekker van de verwarming (gloeilamp/verwarmingssnoer of mat) in de contactdoos van de verwarm uitgang.
Misschien kan je aan een gratis koelkast komen als je op de dag dat grofvuil opgehaald word, even een rondje door je woonplaats, dorp of wijk maakt.
Vaak doen die het nog.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #14 Gepost op: 09-08-2018 17:34 u »
Aaah ik snap hem. Begreep al niet waarom er stopcontacten aan dat ding zitten  ::) ::)

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #15 Gepost op: 12-08-2018 10:41 u »
De flessen goed reinigen met een warme caustic oplossen is echt voldoende. Daarna elke flesje goed spoelen met schoon water.

Om de flessen te weken in caustic heb ik een grote emmer nodig. Kan ik hier een lege brouwemmer voor gebruiken of wordt deze daarmee beschadigd? Volgens de beschrijving zou plastic moeten kunnen?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 667
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #16 Gepost op: 12-08-2018 10:50 u »
Om de flessen te weken in caustic heb ik een grote emmer nodig. Kan ik hier een lege brouwemmer voor gebruiken of wordt deze daarmee beschadigd? Volgens de beschrijving zou plastic moeten kunnen?

Bij de bouwmarkt voor 5 euro een speciekuip halen. Daar passen heel veel flesjes in, en je mag er zoveel in krassen en met nare chemicaliën werken als je wil.

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #17 Gepost op: 12-08-2018 11:28 u »
Bij de bouwmarkt voor 5 euro een speciekuip halen. Daar passen heel veel flesjes in, en je mag er zoveel in krassen en met nare chemicaliën werken als je wil.

Hmm en een grote standaard schoonmaakemmer van de Blokker/HEMA of zo Brouwmarkt is niet echt om de hoek en daarnaast heb ik geen ruimte voor nóg een hele grote emmer/bak :)
Is een standaard emmer bestand tegen de chemicaliën zoals caustic/oxi/ Star San?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 667
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #18 Gepost op: 12-08-2018 11:42 u »
Brouwmarkt is niet echt om de hoek ...

Goed lezen hè?  ;)

Offline rickvl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Water is pas feest, als het bij brouwer is geweest
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #19 Gepost op: 12-08-2018 11:52 u »
Goed lezen hè?  ;)

Haha oeps. Net eerste bier gebrouwen en nu al beroepsdeformatie ;)

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 591
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #20 Gepost op: 12-08-2018 12:46 u »
Schaf je een oude koelkast aan en maak er een gistkast van (via Inkbird), dat zal serieus verschil geven in smaak.
Een klimaatkast is m.i. gewoon een ¨must¨ om lekkere biertjes te brouwen.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 591
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #21 Gepost op: 12-08-2018 12:53 u »
Bij de bouwmarkt voor 5 euro een speciekuip halen. Daar passen heel veel flesjes in, en je mag er zoveel in krassen en met nare chemicaliën werken als je wil.

Ik gebruik deze i.p.v. een speciekuip: https://www.action.com/nl-nl/p/wasemmer-diverse-kleuren/
Ik zet er met gemak een krat lege flesjes in.

Online haicoterbeek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Formaat brouwemmer
« Reactie #22 Gepost op: 12-08-2018 15:08 u »
Om de flessen te weken in caustic heb ik een grote emmer nodig. Kan ik hier een lege brouwemmer voor gebruiken of wordt deze daarmee beschadigd? Volgens de beschrijving zou plastic moeten kunnen?
Gewoon doen! Als je de emmer weer gaat gebruiken als vergistingsemmer even in de warme caustic. Daarna de plantenspuit met Star San er over.

Tags: