Bouwen iSpindel op basis van een bouwpakket

Gestart door Henielma, 17-03-2017 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Ter lering en vermaak een bouwpakket gekocht voor een iSpindel op basis van een experimenteerprint.
De Duitstalige handleiding is vooral in het begin een puzzel. Maar kan naast dit topic nog wel handig zijn. Het bouwpakket heb ik vooral aangeschaft om te ervaren hoe eenvoudig of lastig dit samenbouwen is. Eerlijk gezegd viel het me toch best tegen ondanks mijn jarenlange elektronica ervaring. Tevens was mijn doel om een wat uitgebreidere montagehandleiding te maken waarbij je minder zelf hoeft uit te vinden. Vandaar gaandeweg het samenbouwen foto's gemaakt.


Maak de sleuf waarin de print moet komen leeg. Hier zitten nog restanten in die nodig zijn voor de 3D printing techniek waarmee dit zwarte kunststof onderdeel gemaakt is. Tevens moet je de zesde dwarsligger eruit zagen omdat anders de dop niet goed op de petling kan. Zoals op de foto blijven er dan nog 5 over.

Test of het zwarte kunststof deel helemaal in de petling past. Waarschijnlijk moet je van de schuine zijkant van het zwarte deel wat afschuren zodat deze niet wat smaller wordt en helemaal in de petling past.

Zaag met een babyzaagje of een ijzerzaag de bijgeleverde experimenteerprint op maat zodat deze goed in de sleuf past. Zorg dat je in de lengterichting 12 gaatjes op een rij hebt zoals op de foto.


Plaats de pennenrij in de experimenteerprint zoals op bovenstaande foto. Let op, voor het solderen moet je de pennen met een schroevendraaier of iets dergelijk helemaal door het plastic van de pennenrij duwen. Tussen de pennenrijen moeten 8 gaatjes op een rij vrij blijven. Zie de eerste foto. Soldeer nu de pennen vast. Let op dat ze goed rechtop staan.


Plaats de tegendeel van de pennenrij op de uitstekende pennen die je zojuist vastgesoldeerd hebt. Aan 1 zijde het tegendeel wat zelf weer lange pennen heeft en aan de andere zijde het tegendeel met korte pennen. Plaats hierop het Wemos D1 mini bord en soldeer deze vast. Knip hierna de vier lange pennen bij de tekst D2, D1, RX en TX af en laat de resterende vier pennen lang. Zie bovenstaande foto.


Plaats het printje met de tilt sensor op de vier uitstekende pinnen zoals op bovenstaande foto. Zorg dat er 1,5 mm ruimte blijft tussen het Wemos bord en de tilt sensor. Dit kan je realiseren door voor het vastsolderen tijdelijk een stukje printplaat onder het tilt sensorprintje te leggen. Hierna verwijder je dit stukje printplaat weer. Knip het restant wat deze vier pennen nog uitsteken af.


Verwijder de kleine SMD LED zoals aangegeven door middel van de kleine rode rechthoek in bovenstaande foto. Dit om te voorkomen dat deze LED de accu snel ontlaad omdat deze LED continue oplicht.

In de volgende post komt deel 2 van deze montage handleiding.

Henielma

Deel 2


Trek de pennenrijen en hun tegendelen weer uit elkaar zodat je componenten aan de experimenteerprint kan toevoegen.


Verwijder aan de onderzijde van het Wemos board de diode zoals die omcirkelt is op bovenstaande foto.


Plaats de schakelaar op de experimenteerprint volgens bovenstaande foto. Helaas is de afstand van de schakelaarpennen niet gelijk aan die van de print maar met wat wrikken lukt het wel. Knip of buig de twee buitenste dikke pennen weg. Deze zijn bedoeld voor de stevigheid maar passen niet in de gaatjes van de print. Zelf heb ik deze pennen naar buiten gebogen maar daar kreeg ik verderop spijt van. Beter is het om ze af te knippen.


Plaats de weerstanden en de twee draadjes volgens de bovenstaande foto en soldeer deze vast. Let op de kleurringen van de weerstanden en zorg dat de juiste weerstand op de juiste plaats zit.


De achterzijde van het printje.


Trek het zwarte kunststof deel van de twee pennenrijen eraf zodat je contact kan maken met deze pennen.


Maak de verbindingen zoals op bovenstaande foto.
Plaats de DS18B20 temperatuursensor volgens bovenstaande foto. Let op dat alleen de middelste pen ook contact maakt met de pennenrij. De andere twee niet.


Plaats vier enkele pennen zodat de hoekpunten van het laadprintje hierop gesoldeerd kan worden.


Soldeer het laadprintje op deze vier pennen. Verbind de - pen linksonder met de linker pen van de DS18B20. Verbind het uitstekende rode draadje op de vorige foto met de OUT+ pen van de laadprint.

In de volgende post deel 3.

Henielma

Deel 3


Schuif de experimenteerprint in het zwarte kunststof deel en verbind de accu. Let op de + (rode draad) en de min (zwarte draad).
Helaas worden de gewichten niet meegeleverd maar maak iets vergelijkbaar over de accu zodat dit deel het zwaarste is zodat de antenne van de Wemos print uiteindelijk schuin naar boven wijst.


Zet de accu vast met een ty-rap en plak een moer aan de deze zijde van het kunststof deel.


Schuif dit geheel in de petling en controleer of er niets uit de petling steek zodat de dop er goed op past.


Petling met dop. Als het goed is maakt de iSpindel in water een hoek tussen de 15 en 25 graden.

Nu is de iSpindel klaar om op te laden, van een software image te voorzien en daarna te configureren. Hierna is deze bijvoorbeeld in combinatie met Tcontrol te gebruiken.

jpt


Henielma

Het is een elektronische hydrometer die tijdens de vergisting in je gistvat drijft. Hiermee kan je de vergisting volgen. Maar er zijn meerdere topics op dit forum over tilt hydrometers zoals het volgende topic: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32885.0.html

Dit topic gaat over het bouwen van een iSpindel.

jpt

Citaat van: Henielma op 17-03-2017  23:37 uHet is een elektronische hydrometer die tijdens de vergisting in je gistvat drijft. Hiermee kan je de vergisting volgen. Maar er zijn meerdere topics op dit forum over tilt hydrometers zoals het volgende topic: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32885.0.html

Dit topic gaat over het bouwen van een iSpindel.
Vreemde vorm, maar ok. 't lijkt me wel een hoop bouwplezier. Dank voor de verklaring.

Rene Haring

Een werkelijk uitstekende bouwbeschrijving. Benoemt precies de onduidelijkheden die ik tegenkwam bij het volgen van de Duitse beschrijving met foto's. Ook het aanpassen van de zwarte houder voor printjes en batterij en het extra gewicht om een hellingshoek rond de 20 graden te verkrijgen wanneer geplaatst in water. Wat ik nog voor de zekerheid toepas is wat vaseline bovenin de schroefdraad om een waterdichte afsluiting te verkrijgen.
Het is inderdaad wat friemelwerk en ik zou het niet aanraden om te bouwen als je geen of weinig ervaring hebt met solderen van printjes. Maar deze bouwbeschrijving is zeer helder van opzet. Chapeau!

Henielma

Eerlijk gezegd had ik het beeld dat bij dit bouwpakket een gelayoute print bij zou zitten en niet een experimenteerprint. Wanneer er een gelayout printje gebruikt zou worden is volgens mij de assemblage een heel stuk eenvoudiger. Er is wel een rode print te zien op sommige foto's maar die vereist ook nog allerlei aanpassingen. Op zich is het idee van universam op het Duitse forum goed om alles in vier lagen printjes op elkaar te bouwen. Alleen is het lastig dat je 1 printje een experimenteerprintje is.

Rene Haring

Precies. Ik had ook gedacht dat er een printje bij zou zitten. De Duitse foto's waren in het begin voor mij wat verwarrend want het experimenteerprintje lijkt tijdens de foto sessie gespiegeld. Volgens mij hebben ze er 2 gebouwd en daarvan de foto's gepubliceerd. Ook of er nou wel of niet een draadje moest komen tussen de 2 printjes voor het oplaadnetwerk. Bleek dus dat dit draadje niet nodig was omdat de oplaadprint over usb connector beschikt. De rest van  het bouwen was gefriemel voor met name het experimenteerprintje. Al met al fijn dat je duidelijke foto's op dit forum heb geplaatst.

henkie

Citaat van: Henielma op 18-03-2017  08:36 uEerlijk gezegd had ik het beeld dat bij dit bouwpakket een gelayoute print bij zou zitten en niet een experimenteerprint. Wanneer er een gelayout printje gebruikt zou worden is volgens mij de assemblage een heel stuk eenvoudiger. Er is wel een rode print te zien op sommige foto's maar die vereist ook nog allerlei aanpassingen. Op zich is het idee van universam op het Duitse forum goed om alles in vier lagen printjes op elkaar te bouwen. Alleen is het lastig dat je 1 printje een experimenteerprintje is.

Dank voor de betere uitleg. :groots: Toch is het hoofdstukje experimenteelprintje me niet helemaal duidelijk. Voor een printleek als ik.
Een tekening met daarop de soldeerpunten, weerstanden etc op het printje zou mooi zijn.

Henielma

Dit zijn de verbindingen aan de onderzijde van het printje.Hieronder nog een elektrisch schema van het geheel. Misschien dat het dan wat duidelijke wordt.

Chipmunk03

Op de Duitse site is ook een PCB te zien, maar niet te vinden. Ik ben opzoek gegaan naar de gepresenteerde PCB, maar ik heb niets gevonden. Ik heb de iSpindel gemaakt obv de uitleg die ik op github en op de Duitse site heb gevonden. Ik moet zeggen dat de hier beschreven uitleg en de wijze waarop ik het gemaakt heb, zo goed als identiek zijn. Ik heb onderin de iSpindel vissersloodjes gedaan, die je zo bij een visserswinkel kan kopen. Maar zo'n moer gaat natuurlijk ook heel goed.

Ondertussen heb ik Craftbeerpi aangepast. Ik ben het de iSpindel nu aan het ijken. Hier is een grafiekje van de voortgang ervan in CraftbeerPi:

VtX

Hmmm, het wordt met zo'n keurige beschrijving toch wel heel verleidelijk om dit ook eens te gaan bouwen.
Enorm bedankt! Dit soort posts maakt het forum enorm waardevol.

bierinjisp

Ben zelf niet zo handig met dit soort werkjes, wordt de ispindel nog niet kant en klaar verkocht?

buckshot

Bedankt Henielma voor deze topic!
Dit zal de bouw veel eenvoudiger maken.

Jacques

Citaat van: bierinjisp op 20-03-2017  09:47 uBen zelf niet zo handig met dit soort werkjes, wordt de ispindel nog niet kant en klaar verkocht?

Dat geldt voor heel veel mensen. Wanneer een kant en klare iSpindel tegen een redelijke prijs op de markt wordt gebracht zullen er veel hobbybrouwers daar belangstelling voor hebben denk ik.

Henielma

Ik een paar dagen geleden vragen gesteld aan universam (de bedenker van de iSpindel) of er iemand mee bezig is om deze kant en klaar te leveren. Geef het nog even de tijd.

Henielma

Op verzoek van meerdere mensen van dit forum heb ik universam gevraagd naar de mogelijkheid van kant en klare iSpindels. Hij bouwt deze in kleine aantallen nu samen met een paar andere Duitsers en Oostenrijkers. De richtprijs voor deze kant en klare iSpindels is een paar tientjes meer dan de onderdelen en dan misschien nog verzendkosten. Aangezien je uren bezig bent met het bouwen van een iSpindel lijkt me dit een interessant aanbod. Met universam heb ik afgesproken dat je mij via PM kan laten weten als je interesse hebt en dan geef ik je email adres door aan universam en kan je het verder onderling regelen.

Wanneer je een klant en klare iSpindel wil zien of er meer van wil weten dan is de MTG Hobbybrouwdag op 1 juli bij de Muifelbrouwerij in Oss een uitgelezen kans. De iSpindel (en Tcontrol met de koolzuurproductiesensor) zijn daar live te zien. Verder zal ik een presentatie geven over temperatuur gecontroleerd vergisten, Tcontrol en iSpindel.

Tijn Heerkens

Henielma!

Top dat het je gelukt is, en dat je daar ook een hele beschrijving voor gemaakt hebt!
Ik heb (ondanks je duidelijke beschrijving) niet echt meer vertrouwen gekregen om het te maken. Ik ga dan ook eens goed nadenken over de hulp van de ontwikkelaar!

Weet jij of hier een bepaalde tijd aan verbonden zit, of blijft hij dit voorlopig nog wel doen?

Thanks

Henielma

Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wanneer je jezelf niet helemaal vertrouwt met elektronica denk ik dat je ze beter niet zelf in elkaar moet gaan zetten. Ik verwacht dat universam dat nog wel een tijdje blijft doen. Je loopt wel kans dat hij op een gegeven moment er geen zin meer in heeft om die iSpindels in elkaar te zetten. Maar dan verwacht ik dat hij zorgt voor een andere oplossing.
Die eerste iSpindel van mij heeft hij ook in elkaar gezet en ik moet zeggen dat hij dat erg degelijk gedaan heeft.  :groots:

Tevens begreep ik dat gewerkt is aan een nieuw printje waardoor het samenbouwen naar mijn verwachting wel een stuk eenvoudiger gaat worden. Die nieuwe printjes waren in productie begreep ik. Of en wanneer die in dat zelfbouwpakket gaan komen weet ik niet.

Tjardo

Bedankt Henielma, ik heb je een pm gestuurd

Theo van Eijden

Mijn dochter volgt een opleiding in de electrotechniek, ze heeft er enkele voor mij gemaakt. Werkt prima. Ik gebruik Ubidots voor de data logging gaat prima.
ik heb aan 1 genoeg, mocht er iemand interesse hebben? [/URL][/img]http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/8edb7a6d428ac594a1176ed4933c03f9.JPG

sunlight

Citaat van: Theo van Eijden op 12-05-2017  23:41 uMijn dochter volgt een opleidingen in de electrotechniek, ze heeft er enkele gemaakt. Werkt prima. Ik gebruik Ubidots voor de data logging gaat prima.
ik heb aan 1 genoeg, mocht er iemand interesse hebben? [/URL][/img]http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/8edb7a6d428ac594a1176ed4933c03f9.JPG

Wat vraag je ervoor?

Theo van Eijden

   45                                                                                                                                                                                                                                   .

Eric v B

Citaat van: Theo van Eijden op 14-05-2017  17:43 u45
45 biertjes? Da's een koopje!


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.