Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: eesten = drogen van de mout?  (gelezen 4455 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tine

  • Gast
eesten = drogen van de mout?
« Gepost op: 02-12-2005 14:17 u »
Nog een vraagje is eesten hetzelfde als het drogen van de mout of is eesten eerder het branden van de reeds gedroogde mout?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #1 Gepost op: 02-12-2005 14:19 u »
Hoi Tine :proost:

Voordat je nog meer vragen gaat stellen over mouten, misschien vind je in dit atrikel wel de meeste van je antwoorden en dan nog uitgebreider dan dat wij je zo snel geven.

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2005 14:29 u »
citaatje uit het artikel waar edwin naar verwees:

Voor donkere mout laat de mouter het meellichaam verder oplossen dan voor lichte mout. Doordat het mout verder oplost komen meer enkelvoudige suikers en aminozuren vrij. Ook gebruikt men voor het fabriceren van donkere mout gerst met een hoger eiwitgehalte zodat meer aminozuren vrij kunnen komen.
Als de mouter van oordeel is dat het groenmout voldoet aan de te stellen eisen stopt hij het kiemproces door het groenmout te drogen in een speciale droogoven (eest of ast genoemd). Het stoppen van het kiemproces is nodig omdat we als bierbrouwer een grondstof willen hebben voor onze biertjes en niet geïnteresseerd zijn in plantjes. Ten gevolge van het drogen verdwijnt het leven uit de graankorreltjes en kan het mout bewaard worden.
Door de gevolgde manier van drogen wordt voor een groot deel het mouttype bepaald. We onderscheiden een tweetal fases bij het drogen: het echte drogen van de groenmout bij relatief lage temperaturen en het zogenaamde afeesten bij hogere temperaturen. 


eesten is dus het drogen van mout na kiemen

tine

  • Gast
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2005 18:17 u »
Dus het drogen bestaat dus uit 2 monenten eerst het drogen bij lage temperatuur en daarna  bij hoge temperatuur (het eesten). Waarom is dit in 2 keer? Waarom kan men niet onmiddelijk eesten?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #4 Gepost op: 03-12-2005 21:55 u »
omdat eerst het water moet verdampen.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #5 Gepost op: 20-09-2006 17:58 u »
Dus het drogen bestaat dus uit 2 momenten eerst het drogen bij lage temperatuur en daarna  bij hoge temperatuur (het eesten). Waarom is dit in 2 keer? Waarom kan men niet onmiddelijk eesten?

beter laat dan nooit, :leren:
Als je groenmout meteen bij hoge temperaturen droogt wordt het door een te veel aan vocht als het ware een gekookt ei. Dit wordt glasmout genoemd. Hier zitten geen enzymen meer in.

MvG Edwin  :hoera: :hoera:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.709
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #6 Gepost op: 20-09-2006 19:14 u »
Als je de nog vochtige mout direct op hogere temperatuur brengt, dan zal het vocht gaan koken. Het is dan meer stomen dan roosteren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.465
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #7 Gepost op: 20-09-2006 23:10 u »
Lichtgekleurde mout wordt wel in één keer afgeëest. Bij de donkere soorten hanteert men de twee verschillende temperatuur. Dat doet men ook bij de zogenaamde caramouten. Deze mouten houdt men vrij vochtig bij versuikeringstemperatuur (50 tot 70º C) om deze vervolgens in een draaiende trommel bij temperaturen van 80 tot 130º af te eesten.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: eesten = drogen van de mout?
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2006 19:56 u »
Groenmout moet je als je begint met drogen niet boven de 50 graden celcius brengen omdat dan door het hoge vochtgehalte de enzymen worden vernietigd. Het vocht gehlate moet eerst zakken tot 10 a 12%. Daarne kunnen de enzymen de hogere temperaturen wel hebben. Door het omlaag brengen van het vochtgehalte beeindig je het kiemen en daardoor ook de wortelgroei. Deze waarden komen uit het boek Technnologie Brauer und Malzer van Kunze.

Tags: