Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Geen schuim op mijn pils  (gelezen 2475 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #25 Gepost op: 18-01-2018 17:00 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Ik zat met hetzelfde probleem. Niet alleen op dit forum maar op het hele internet heeft iedereen een (sterke) mening en wordt die ook vaak verkondigd als de enige waarheid.

Persoonlijk heb ik me er overheen gezet en ik probeer gewoon dingen uit op basis van de (vaak conflicterende) research en adviezen die op internet (en op dit forum) te vinden zijn. Ik vind dat deel van de hobby ook juist leuk, experimenteren een uitproberen en gewoon kijken wat er uiteindelijk uit komt. Werkt het? Mooi! Werkt het niet? Dan proberen we het de volgende keer anders.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Heisenberg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2018 17:06 u »
Ik zat met hetzelfde probleem. Niet alleen op dit forum maar op het hele internet heeft iedereen een (sterke) mening en wordt die ook vaak verkondigd als de enige waarheid.

Persoonlijk heb ik me er overheen gezet en ik probeer gewoon dingen uit op basis van de (vaak conflicterende) research en adviezen die op internet (en op dit forum) te vinden zijn. Ik vind dat deel van de hobby ook juist leuk, experimenteren een uitproberen en gewoon kijken wat er uiteindelijk uit komt. Werkt het? Mooi! Werkt het niet? Dan proberen we het de volgende keer anders.
Jaap, bedankt voor je antwoord. Duidelijk. Zal er ook mee om moeten leren gaan. Experimenteren is inderdaad ook heel leuk. Maar wat moet ik nou doen? Ik heb gisteren te temperatuur verlaagd van 24 naar 20. Is het beter om de temperatuur terug te zetten op 24? Of gewoon nog een weekje of zo op 20 laten staan, daarna de temperatuur verlagen naar bijvoorbeeld 8 alvorens het te gaan nuttigen? Want daar is het hem uiteindelijk om te doen, toch?

Online Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #27 Gepost op: 18-01-2018 18:06 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Ik zou me er niet al te druk over maken in dit geval. 24 graden is niet ongebruikelijk voor hergisting maar als iemand, om wat voor reden dan ook, roept het bij 20 graden te doen kan dat ook prima, alleen duurt het dan wat langer. Probeer het gewoon een paar keer uit bij verschillende temperaturen en kijk welk resultaat je het meest bevalt.  ;) :biersmile:

Online Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2018 18:40 u »
....
 Ik heb gisteren te temperatuur verlaagd van 24 naar 20. Is het beter om de temperatuur terug te zetten op 24? Of gewoon nog een weekje of zo op 20 laten staan, daarna de temperatuur verlagen naar bijvoorbeeld 8 alvorens het te gaan nuttigen? Want daar is het 'm uiteindelijk om te doen, toch?

Zoals Easywoods zegt, kan beide.

EBC is een commercile brouwer met veel ervaring. Als je doet wat hij aangeeft, doe je het nooit verkeerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.410
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2018 21:42 u »
Vreemde stelling. Rijping op de fles gebeurt typisch bij zo'n 24C, waarom zou 25 dan ineens zo veel slechter zijn?

Je bedoelt hergisting op de fles.

EBC is een commercile brouwer met veel ervaring. Als je doet wat hij aangeeft, doe je het nooit verkeerd.

Commercile brouwerijen die een aantal slagen groter zijn dan EBC hanteren inderdaad 24 C voor de hergisting op de fles. Bijvoorbeeld Westmalle, Chimay, La Trappe en La Chouffe...
Daar staat weer tegenover dat Orval 15 C hanteert, maar daar gaat bret in de fles.

Bij 24 C komen er net wat meer esters in je bier dan bij 20 C. De hergisting op fles duurt dan langer. Als hobbybrouwer is er niets op tegen om bij kamertemperatuur de hergisting op fles uit te voeren. Je hebt de tijd. Als je wat sneller koolzuur op je bier wilt hebben kun je de temperatuur verhogen.

Verlaag nadat het bier voldoende koolzuur de temperatuur. Hierdoor heb je minder snel last van veroudering van je bier. Maar als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een wedstrijd kan het soms handig zijn het bier wat langer warm te laten staan zodat de smaakontwikkeling sneller gaat.

Het is dus maar net wat je wilt.     

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.410
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2018 21:47 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Iedereen reageert vanuit zijn eigen ervaringen en visie. Er zijn nu eenmaal meerdere wegen die je kunt bewandelen. Welke weg je kiest ligt aan hetgeen je wilt.
Als hobbybrouwer is het heel leerzaam om verschillende wegen te bewandelen. Je ontdekt dan wat jou het beste bevalt. Maar sta altijd open voor andere wegen. Toeristische routes kunnen mooie uitzichten geven. En als je snel ergens wilt zijn kun je beter de snelweg nemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.387
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #31 Gepost op: 18-01-2018 22:34 u »
Je bedoelt hergisting op de fles.

Commercile brouwerijen die een aantal slagen groter zijn dan EBC hanteren inderdaad 24 C voor de hergisting op de fles. Bijvoorbeeld Westmalle, Chimay, La Trappe en La Chouffe...
Daar staat weer tegenover dat Orval 15 C hanteert, maar daar gaat bret in de fles.

Bij 24 C komen er net wat meer esters in je bier dan bij 20 C. De hergisting op fles duurt dan langer. Als hobbybrouwer is er niets op tegen om bij kamertemperatuur de hergisting op fles uit te voeren. Je hebt de tijd. Als je wat sneller koolzuur op je bier wilt hebben kun je de temperatuur verhogen.

Verlaag nadat het bier voldoende koolzuur de temperatuur. Hierdoor heb je minder snel last van veroudering van je bier. Maar als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een wedstrijd kan het soms handig zijn het bier wat langer warm te laten staan zodat de smaakontwikkeling sneller gaat.

Het is dus maar net wat je wilt.   

24 C is niet goed voor je bier, madeiriseren heet dat ;D (bewust versneld verouderen).

Ok, ik zal nuanceren. Doe de hergisting op dezelfde temperatuur als je de hoofdgisting hebt gedaan. Dat is dan de leidraad, zeker bij ondergisters!

En, als je wilt dat de hergisting sneller gaat, zoek het dan niet in de temperatuur, maar in de soort suiker. Neem dan glucose (dextrose) in plaats van gewone kristal (tafel) suiker. Met glucose ben je 2x sneller zonder bijeffecten. (Dus niet de snelweg, maar een snellere auto)

@Heisenberg, ik begrijp je probleem, excuses voor de verwarring. Ja het is zoeken, en vooral het verschil ontdekken tussen hobbybrouwen uit 1990 en hobbybrouwen anno 2020. Die hoge temperaturen zijn van vroeger, net als kaasdoek. Toen was hobbybier vooral te bitter, geoxideerd, geinfecteerd en herkende je precies of er Edme of Den Arsegan gist was gebruikt. Gelukkig kunnen we nu beter.  ;)
Ik geef mijn mening, en ik weet dat ik regelmatig bots met andere brouwers, ik zoek al ruim 20 jaar de nieuwe grenzen op, en wat de meesten hier vandaag doen is daar mede oorzaak van. En ik brouw natuurlijk retegoed bier (net zoals die andere brouwers, zoals ze ook zelf zeggen  ;D).
Kom eens naar die grote winkel in Belgi, dan leg ik je alles uit wat je wilt weten. Maar wel voor eind maart, want daarna werk ik daar niet meer.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.873
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2018 23:07 u »
Edme of Den Arsegan gist

Haha, 'Arauner' Bierhefe ben je nog vergeten.

Maar verder, ja, alles op 'de zelfde' temperatuur. Al dat gehannes is nergens voor nodig.

Ingo

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.387
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #33 Gepost op: 18-01-2018 23:18 u »
Haha, 'Arauner' Bierhefe ben je nog vergeten.

Maar verder, ja, alles op 'de zelfde' temperatuur. Al dat gehannes is nergens voor nodig.

Ingo

Ik gegoogled op Edme yeast.

Nul hits.

Het is een gist, in het oranje/blauwe zakje -ik kan nog wel een scan maken uit mijn oude logboeken- die dus duidelijk van vr de internet periode is. Net zoals al die mooie vakantiefotos die ik maakte en ergens in een oude schoenendoos liggen, niks ff zoeken op je smartphone. Logisch dat niemand hier het begrijpt  :biersmile:.

Ik kwam uit het Zeeuwse, daar hadden we geen Arauner. Arauner maakt nog wel wijngisten, of werd daar ook bier mee gebrouwen? Het waren immers de wijnmakers die bier gingen proberen.

** edit **
ik weer googlen en vind Arauner bierhefe als een weizen gist. Logisch ook.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.410
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #34 Gepost op: 18-01-2018 23:28 u »
24 C is niet goed voor je bier, madeiriseren heet dat ;D (bewust versneld verouderen).

Ok, ik zal nuanceren. Doe de hergisting op dezelfde temperatuur als je de hoofdgisting hebt gedaan. Dat is dan de leidraad, zeker bij ondergisters!

De hergisting duurt bij mij bij gebruik van gewone kristalsuiker niet langer dan zo'n 2 weken bij zo'n 22 23 C. Daarna zet ik het bier koeler weg.  In die twee weken is het effect op het verouderen van het bier verwaarloosbaar.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.387
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #35 Gepost op: 18-01-2018 23:32 u »
De hergisting duurt bij mij bij gebruik van gewone kristalsuiker niet langer dan zo'n 2 weken bij zo'n 22 23 C. Daarna zet ik het bier koeler weg.  In die twee weken is het effect op het verouderen van het bier verwaarloosbaar.

En hoe zit dat met autolyse?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.410
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #36 Gepost op: 18-01-2018 23:51 u »
En hoe zit dat met autolyse?

Als hobbybrouwer heb je steeds te dealen met compromissen...

Online Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #37 Gepost op: 19-01-2018 21:03 u »
Maar wel voor eind maart, want daarna werk ik daar niet meer.

Full time brouwer?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.387
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #38 Gepost op: 19-01-2018 22:20 u »
Full time brouwer?
Het wordt eind april, maar nee, niet full time brouwen, het moet een hobby blijven, al liept ie uit de hand.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.387
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #39 Gepost op: 19-01-2018 22:21 u »
Als hobbybrouwer heb je steeds te dealen met compromissen...

DNF: Das Nou Flauw

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.410
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #40 Gepost op: 19-01-2018 23:44 u »
DNF: Das Nou Flauw

Dat is de realiteit.

Als je op n aspect van het brouwproces alle aandacht legt gaat er wat mis... De kunst is steeds weer de juiste keuzes te maken.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #41 Gepost op: 20-01-2018 12:58 u »
Adviseren om een ondergist op 25 graden te hergisten lijkt mij een slecht advies, bij een bovengistend bier prima.
Dit is mijn oordeel en hier moet u het mee doen. ;)

Offline Heisenberg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #42 Gepost op: 20-01-2018 13:00 u »

Tags: