Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen schuim op mijn pils  (gelezen 9465 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #50 Gepost op: 20-10-2018 11:47 u »
Klopt die heeft warmte nodig. Die gecontroleerde vergistings temperatuur is ook alleen belangrijk in de eerste 48 a 72 uur van de actieve vergisting ( zodra 50% SVG is bereikt )
Ik hen al meerdere malen met boven- en ondergist de advies temperatuur bewust (ver) overschreden zodra 50%SVG was gepasseerd zonder negatieve effecten.

Vb de Wyeast 1377 op 29 graden.
De W34/70 op 20 graden

Het beste bier brouw jezelf



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jur1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #51 Gepost op: 20-10-2018 17:15 u »
dank voor de reakties, ik was toch ongeduldig. gisteravond feestje gehad en vrienden de ,,sterke blonde,,laten proeven. er zat zowaar voldoende blijvende schuim op en smaakte heerlijk.. pak van m;n hart. heb van de 60 nog 50 flesjes over. Het bier heeft nu 2 weken op de fles gestaan.Eerst 4 dagen op 22 graden, daarna op 12 graden. moeten nu nog 6 weken narijpen, maar probeer om de paar dagen weer een flesje om de veranderingen waar te nemen. Het recept van de ,,sterke blonde,, heb ik uit ,,van water naar bier,,De suiker heb ik tijdens de kook toegevoegd en heb als gist safale us-05 en safbrew s-33 gebruikt. Flesjes reinig ik met water en steriliseer met puro oxi,, eigelijk reinig en steriliseer ik alles hiermee. Iemand van Brouwland heeft mij dt aanbevolen. m.v.g. Jur

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #52 Gepost op: 02-12-2019 23:09 u »
Hele topic gelezen en bij mij is het toch (weer) even anders  :)

Mijn eerste brouwsel (lager achtig bier) staat nu een week of 5 op de fles en af en toe probeer ik er  1.

Het ene flesje heeft bijna geen koolzuur en geen schuim, de volgende heeft wel koolzuur maar nog steeds niet heel veel schuim.
Nu net maak ik er 1 open, met koolzuur en mooi dik schuim en die smaakt ook heel best.

Nu heb ik mijn suiker eerst in het bottelvat gedaan en heb daarna het bier er bij laten lopen vanuit het vergistingsvat.
Verder niet geroerd.

Zal dat het zijn? Suiker niet goed verdeeld?

Of zoek ik het toch in de dopjes? Ik heb goud kleurige dopjes gebruikt.

Iemand een idee?

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #53 Gepost op: 02-12-2019 23:36 u »
Hoe heb je de suiker toegevoegd? Toch niet los in het bottelvat?
in dat geval is de suiker NIET homogeen verdeeld over je flessen en wordt de uitkomst (CO2 en schuim) een 'flipperkast' per fles.
Als je de bottelsuiker wl correct hebt opgelost in 2 delen water mag je weinig verschil zien per flesje..
Graag wat meer info, dan krijg je ook beter feedback.
Grtz, Snelbier.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.218
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #54 Gepost op: 03-12-2019 07:59 u »

Nu heb ik mijn suiker eerst in het bottelvat gedaan en heb daarna het bier er bij laten lopen vanuit het vergistingsvat.
Verder niet geroerd.

Zal dat het zijn? Suiker niet goed verdeeld?
Dat zal het zeker zijn. Suiker los en niet roeren gaat niet werken. Suiker minimaal even oplossen in kokend water, bv 100 g suiker + 200 ml water. Minder water geeft dikke stroop bij afkoelen en werkt dan alsnog niet. En dan dat op de bodem van je bottelvat laten lopen. Daarna het bier eroverheen hevelen en dan nog voorzichtig toeren met een ontsmette roerlepel.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.368
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #55 Gepost op: 03-12-2019 09:06 u »
Ik gebruik per 8 liter bier 50 g suiker die doe ik in een pannetje met minder dan 50 ml water. Dat breng ik aan de kook, dan is dat 120C, en giet het kokend in het bottelvat. Dan zacht omroeren. Al mijn flesjes hebben mooi dik schuim en ook allemaal.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.218
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #56 Gepost op: 03-12-2019 12:02 u »
Ik gebruik per 8 liter bier 50 g suiker die doe ik in een pannetje met minder dan 50 ml water. Dat breng ik aan de kook, dan is dat 120C, en giet het kokend in het bottelvat. Dan zacht omroeren. Al mijn flesjes hebben mooi dik schuim en ook allemaal.

Als je genoeg roert kun je alle problemen oplossen, maar met 50 g suiker +50 g water krijg je wel dikke stroop. Dus als je dan niet roert gaat het fout en blijft er een laag stroop op de bodem van je vat liggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.239
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #57 Gepost op: 03-12-2019 21:01 u »
Als je genoeg roert kun je alle problemen oplossen, maar met 50 g suiker +50 g water krijg je wel dikke stroop. Dus als je dan niet roert gaat het fout en blijft er een laag stroop op de bodem van je vat liggen.

Helemaal juist. In het verleden hebben we hier op het forum vaak meldingen gekregen van leden die door een ongelijke verdeling van de suikersiroop flessen hadden die of te veel of te weinig koolzuur hadden bij het bottelen van n brouwsel. Door de oplossing dunner te maken (meer water) voorkom je dit. De oplossing is hierdoor vloeibaarder en verdeelt zich veel beter.

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #58 Gepost op: 07-12-2019 20:28 u »
Bedankt allen voor de reacties !
Ik heb het suiker eerst opgelost in kokend water (dat had ik hier al gelezen :-)
Dat heb ik in het vat gedaan en daar heb ik het bier bij laten lopen.
Weliswaar heel rustig, waardoor het niet goed gemengd heeft ben ik bang.

Suiker hoeveelheid heb ik overigens berekend via de Brewersfriend priming sugar calculator.

Mijn volgende biertje staat nu te vergisten, als ik die ga bottelen ga ik er even goed op letten / roeren.

**edit**

Ik lees nu net dat jullie meer water gebruiken dan ik heb gedaan (in verhouding dan).
Dus dan mengt het nog beroerder  :huilen:

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #59 Gepost op: 29-06-2020 23:20 u »
Beste Brouwgenoten, inmiddels ben ik al weer een aantal brouwsels verder.
Toch heb ik iets geks:
Heb een bokbier(achtig) bier gebrouwen en te veel bottelsuiker toegevoegd (foutje) met als resultaat veel koolzuur en heel veel schuim.
Dat snap ik.
Maar nu heb ik een strong english ale gebrouwen en gebotteld met 22 gram bottelsuiker voor 21 liter.
Nu 4 of 5 weken later maak ik een flesje open en het schuim komt vanzelf uit het flesje.
Heel veel koolzuur en heel dik en vast schuim in het glas.
Ik sta voor een raadsel, het kan niet aan het suiker liggen toch?  :weetniet:

Ingemaischt op 68 graden en gemaischt op 68 graden.
pH 5,5 uitgemaischt op 78 graden.
Mangrove gist.
Vergist in vergistingskast op goede temperatuur.
Het rijpen was misschien net iets te warm ? tussen 16 en 20 graden ...

Iemand een idee? Alvast bedankt!

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #60 Gepost op: 30-06-2020 01:17 u »
Ideen genoeg, maar het blijft (achteraf) gissen.
- Bottelsuiker ~1 gram/Liter? Klopt dat? En hoe kom je erop.. Dat geeft normaal gesproken GEEN koolzuur, is een ongewoon lage dosering.
Als die dosering klopt ligt het zeker NIET aan de bottelsuiker.
- maischschema is niet relevant in dit verhaal, vergistingsverloop en SG-daling over tijd willen we zien.
- Mogelijk heb je gebotteld terwijl het bier niet was uitvergist, gaat dan door in de fles.
Houd in gedachte dan 2 puntjes SG-daling overeenkomt met ~5g bottelsuiker !
Dus pas bottelen als het SG meerdere dagen niet meer daalt.
- Infectie? Blijft lastig te bepalen, hebben wij thuisbrouwers gn meting voor..
===============
Vragen:
- Hoe lang was SG stabiel voor bottelen?
- Volledig recept inclusief verwachte SG-end?
- Vergistingsverloop incl temperaturen?
Succes, Snelbier

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #61 Gepost op: 30-06-2020 19:00 u »
Beste Brouwgenoten, inmiddels ben ik al weer een aantal brouwsels verder.
Toch heb ik iets geks:
Heb een bokbier(achtig) bier gebrouwen en te veel bottelsuiker toegevoegd (foutje) met als resultaat veel koolzuur en heel veel schuim.
Dat snap ik.
Maar nu heb ik een strong english ale gebrouwen en gebotteld met 22 gram bottelsuiker voor 21 liter.
Nu 4 of 5 weken later maak ik een flesje open en het schuim komt vanzelf uit het flesje.
Heel veel koolzuur en heel dik en vast schuim in het glas.
Ik sta voor een raadsel, het kan niet aan het suiker liggen toch?  :weetniet:

Ingemaischt op 68 graden en gemaischt op 68 graden.
pH 5,5 uitgemaischt op 78 graden.
Mangrove gist.
Vergist in vergistingskast op goede temperatuur.
Het rijpen was misschien net iets te warm ? tussen 16 en 20 graden ...

Iemand een idee? Alvast bedankt!

Kan van alles zijn zoals Snelbier al aangeeft...

Bij bierbrouwen zijn o.a. secuur en schoon werken en geduld hebben erg belangrijk. Ook de gist leren kennen is er zo 1. De ene is de andere niet en daardoor kun je ook voor verassingen komen 
te staan. Sommige Engelse gisten flocculeren erg sterk en daardoor kan het  lijken dat het bier is uitvergist terwijl dit niet zo is.

Tags: