Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alternatief voor wort te koelen?  (gelezen 624 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Alternatief voor wort te koelen?
« Gepost op: 09-07-2020 09:55 u »
Als side topic van deze: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41614.0/all.html

Heeft er iemand ervaring met de 'Australische' manier van koelen = wort warm in gsitingsvat en dan koelen in de koelkast of via de koelingsmantel van een conisch/gekoeld gistingsvat?

Thanks



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobbinR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2020 11:23 u »
Wij hebben bij 2 batches, wegens te weinig tijd, het wort moeten overhevelen naar een gistvat terwijl het nog warm was.
De eerste keer was het wort 53 ºC, de tweede keer was bijna direct na het koken.

We wisten dat we een risico namen, maar we hebben de gistvaten inderdaad potdicht gedraaid en in een koelkast gezet.
's Avonds terug gekomen en de gist toegevoegd, is tot twee keer toe lekker bier geworden.
Waren een stout en een weizen.

Robbin

Offline rfrins

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2020 11:31 u »
Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen en eventuele smaakafwijkingen?

Uiteraard heb ik een paar praktische vragen:
- Hoe krijg je het afgekoelde wort alsnog belucht? (Mits geen korreligst)
- Hoe zorg je dat je je trub en eiwitresten achterlaat? Deze vlokken bij mij pas goed uit tijdens het koelen.

Offline RobbinR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2020 14:47 u »
Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen en eventuele smaakafwijkingen?

Uiteraard heb ik een paar praktische vragen:
- Hoe krijg je het afgekoelde wort alsnog belucht? (Mits geen korreligst)
- Hoe zorg je dat je je trub en eiwitresten achterlaat? Deze vlokken bij mij pas goed uit tijdens het koelen.

Bij onze brouwsels gebruiken we korrelgist, dus daar kan ik je geen antwoord op geven.
Het trub en de eiwitresten achterlaten lukt best redelijk als we een goede whirlpool maken en dan met de hevelfilter overhevelen in de vergistingsvaten.
Daarnaast hevelen we na de hoofdvergisting weer over naar een mandfles, dus dan zijn we toch zo van eventuele trub af.

Offline BikerEddy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2020 18:47 u »
Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen en eventuele smaakafwijkingen?

Uiteraard heb ik een paar praktische vragen:
- Hoe krijg je het afgekoelde wort alsnog belucht? (Mits geen korreligst)
- Hoe zorg je dat je je trub en eiwitresten achterlaat? Deze vlokken bij mij pas goed uit tijdens het koelen.
Hoi Rfrins,
Als je korrelgist gebruikt hoef je niet te beluchten, korrelgist bevat heel veel actieve gistcellen.
Mijn voorkeur gaat altijd naar het overhevelen na de hoofdvergisting in een na-vergistingsfles, of vat. Hiermee laat je inderdaad het residu achter in de kuip. Je moet dan ook niet het laatste beetje willen hebben, ik laat altijd een laagje achter.
Hier kan je rekening mee houden voor je begint te brouwen om toch tot het gewenste eindvolume te komen.

Groeten
Eddy

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2020 20:18 u »
Ik heb een tijdje in de winter zo gebrouwen. d.w.z. het wort boven de 80 ºC het gistvat in. Eiwitten waren dan al goed uitgevlokt in de kookketel. Daarna 's nachts af laten koelen in de koude buitenlucht van onder de 10 ºC.
Soms de volgende ochtend belucht en daarna gist toegevoegd.
Dit leverde goede bieren op.

Nu doe ik het meestal anders aangezien ik vaker brouw, dus ook zomers. Daarnaast brouw ik vaak bieren met laag ebc en ondergistend.  Dan zou het afkoelen te lang duren dus koel ik terug.

Ik heb geen hele grote verschillen bemerkt maar ik brouw ook veel verschillende soorten bier, niet vaak hetzelfde recept.
Heb wel het idee dat het bier door te koelen langer fris en vers blijft. Waarschijnlijk is de oxidatie aan de warme kant van het proces verantwoordelijk voor een snellere veroudering.

Het kan dus zeker allebei goed.
Ik geef nu de voorkeur aan terugkoelen.

groet stefan

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.277
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2020 21:52 u »
- Hoe krijg je het afgekoelde Wort alsnog belucht? (Mits geen korreligst)
Als het vat een gaatje voor het waterslot heeft zuigt het tijdens het afkoelen zuurstof aan. Is het afgesloten, dan zuigt het vacuum en komt er zuurstof bij zodra het vat geopend wordt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #7 Gepost op: 10-07-2020 22:37 u »
Ik heb een tijdje in de winter zo gebrouwen. d.w.z. het wort boven de 80 ºC het gistvat in. Eiwitten waren dan al goed uitgevlokt in de kookketel. Daarna 's nachts af laten koelen in de koude buitenlucht van onder de 10 ºC.
Soms de volgende ochtend belucht en daarna gist toegevoegd.
Dit leverde goede bieren op.

Nu doe ik het meestal anders aangezien ik vaker brouw, dus ook zomers. Daarnaast brouw ik vaak bieren met laag ebc en ondergistend.  Dan zou het afkoelen te lang duren dus koel ik terug.

Ik heb geen hele grote verschillen bemerkt maar ik brouw ook veel verschillende soorten bier, niet vaak hetzelfde recept.
Heb wel het idee dat het bier door te koelen langer fris en vers blijft. Waarschijnlijk is de oxidatie aan de warme kant van het proces verantwoordelijk voor een snellere veroudering.

Het kan dus zeker allebei goed.
Ik geef nu de voorkeur aan terugkoelen.

groet stefan

In de beginjaren dat ik brouwde heb ook ik de "Australische" methode gebruikt. Het wort liet ik een nacht afkoelen. Om infecties te voorkomen vulde ik het waterslot met watten. Op die manier kan er lucht worden aangezogen en voorkom je dat je gistvat dichtklapt.

En ook ik heb gemerkt dat toen ik geforceerd ging koelen mijn bieren frisser van smaak werden. Dit komt doordat er minder Maillarproducten gevormd worden tijdens het lange afkoelproces. Verder voorkom je hierdoor de vorming van DMS tijdens het afkoelen van het wort. Daar heb je overigens als de temperatuur onder de 80 ºC is geen last meer van.
Geforceerd koelen heeft zeker de voorkeur.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 539
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: alternatief voor wort te koelen?
« Reactie #8 Gepost op: 10-07-2020 23:35 u »
Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen en eventuele smaakafwijkingen?

Uiteraard heb ik een paar praktische vragen:
- Hoe krijg je het afgekoelde wort alsnog belucht? (Mits geen korreligst)
- Hoe zorg je dat je je trub en eiwitresten achterlaat? Deze vlokken bij mij pas goed uit tijdens het koelen.

Na de kook een goeie whirpool, even goed laten rusten, dan richting gistvat om verder te laten koelen. Ik vergist in brewbuckets, Met een blow off. De slang van de blow off knijp ik dubbel en zet er een knijper op. Werkt voor mij prima.

André.

Tags: