Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen schuim op mijn pils  (gelezen 7726 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Geen schuim op mijn pils
« Gepost op: 16-03-2017 09:54 u »
Beste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2017 11:25 u »
Ik neem aan dat er te weinig koolzuur is gevormd en er daardoor geen schuim op staat. Je zult eerst moeten vaststellen of je
1) alle suiker netjes over de flessen verdeeld hebt;
2) genoeg suiker hebt toegevoegd;
3) de suiker vergist is, of proef je nog een zoetje?;
4) is de gist nog levensvatbaar?
5) misschien zijn er andere oorzaken en heb je bijvoorbeeld heel lang op 50C gemaischt waardoor een verre eiwitafbraak is opgetreden. Dit beinvloedt het schuim.

In het beste geval heeft de gist het leven gelaten en kun je ontkurken en een aantal korreltjes droge gist per flesje doseren. Je hoeft dan niet alles weer in het gistvat te doen. Dat levert alleen gevaren van oxidatie op.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2017 11:38 u »
De meeste pilsen die ik ken worden niet hergist op fles en wordt er gewoon CO2 op de fles gezet. Je bent dus helemaal vrij om de koolzuurdruk op een eenvoudige manier zelf te kiezen.
Als je het wel met hergisting op fles doet kan een van de redenen zijn zoals Gerb beschrijft.
En andere situatie/mogelijkheid kan zijn dat je een 'cola' gemaakt hebt. Daarmee bedoel ik: wel genoeg C02 maar te weinig schuimstabiliteit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. bijvoorbeeld eiwit rust toepassen. Hebt je dat gedaan? als er te veel eiwitten verknipt worden verminderd te stabiliteit. De mout van tegenwoordig is zeer gemodificeerd (niet genetisch welteverstaan) en bevat  genoeg vrije stikstof (FAN's) eiwitrust kan je dus gerust uit eender welk recept schrappen.
en andere reden kan infectie zijn of achtergebleven surfactanten (van reinigingsmiddelen) maar deze zijn minder waarschijnlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2017 21:56 u »
De oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.

Maar je kunt het lange lageren ook overslaan. De rijping die je hebt door de lagering krijg je ook als het bier gebotteld is. Bij mij gaan zowat alle mijn bieren binnen 2 3 weken na het brouwen op de fles. Als je de temperatuur tegen het einde van de nagisting verhoogt zorg je er voor dat het bier goed uitgist. Na einde vergisting het bier nog een paar dagen laten staan om het wat helderder te laten worden en je kunt bottelen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2017 22:08 u »
De oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.
Ik heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2017 22:11 u »
Beste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een Gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels
Heb je dit probleem bij beide partijen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2017 22:20 u »
Ik heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Dan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist gent wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2017 23:02 u »
Bedankt voor jullie reacties. Het bier heeft 4 weken gelagerd op 8 tot 12 graden in een niet controleerbare omgeving. Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail. Maar nu dus kan ik er schuim op terug krijgen. Het hoeft voor mij geen  pils te blijven als het maar drinkbaar is.

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2017 23:05 u »
Ja dit is bij allebei de partijen. Heb ze allebei gelijk behandeld dus even lang vergist gelagerd en op dezelfde temperatuur.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.491
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2017 23:33 u »
Ja als je de bottelsuiker vergeten bent dan ga je dus echt geen koolzuur en ook geen schuim krijgen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2017 23:46 u »
Dan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist gent wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...
Het gebeurt wel vaker dat mijn bieren na een 2-3 maanden enorme schuimkragen krijgen en na die tijd weer minder worden.
Het is niet zo dat het de fles uit komt maar moet ze wel rustig uitschenken.
Ik zorg altijd voor ruim voldoende gist en laat ze goed uitgisten.
De smaak is dik in orde dus een infectie sluit ik ook uit.

Ik heb gelezen dat meer mensen op dit forum met dit verschijnsel te maken hebben maar ik ben er nog niet uit waar het aan ligt.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.345
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #11 Gepost op: 17-03-2017 06:18 u »


Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Tsja... dat is een rg belangrijk detail
Ik zou een suiker oplossing maken en dat samen  met een bottelgist aan elk flesje toevoegen. Daarna weer een kroonkurk erop en de flesjes 2 weken warm laten staan.

Je kunt het beste een echte bottelgist nemen of dezelfde gist als je voor de hoofdgisting hebt gebruikt. Van de bottelgist moet je maar heel weinig gebruiken. Ik weet zo even niet uit mijn hoofd hoeveel, maar het is maar hl weinig. Ff zoeken hoeveel dat precies is.


Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #12 Gepost op: 17-03-2017 10:59 u »
Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Ja zoals ze bij ons zeggen: Dit is de rootcause  ;)

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #13 Gepost op: 17-03-2017 14:26 u »
Bedankt. Ga ik dat eens proberen wat suiker en bottelgist.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #14 Gepost op: 13-01-2018 16:10 u »
Ik krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #15 Gepost op: 13-01-2018 16:19 u »
Ik krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Ik denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #16 Gepost op: 13-01-2018 16:39 u »
Ik denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Dus er is nog hoop? Heb de temperatuur opgeschroefd naar 25 graden. Ben benieuwd. Laat het zo 14 dagen lekker staan... :brouwen: :proost:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #17 Gepost op: 13-01-2018 17:13 u »
Dus er is nog hoop?

Goede hoop zelfs  ;) :biersmile:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #18 Gepost op: 17-01-2018 20:13 u »
Goede hoop zelfs  ;) :biersmile:
Heb zojuist een flesje open getrokken... SCHUIM!!! Maar laat het toch nog een poosje staan! Staat nu 5 dagen bij 24 graden...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #19 Gepost op: 17-01-2018 20:52 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #20 Gepost op: 17-01-2018 20:59 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast ... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Done!

En ja, inderdaad geprobeerd voordat ik de koelkast koos... Geduld... Ja, precies, dat is een groot iets dat ik moet leren... Heb hem verlaagd van 24 graden naar 20 graden. En nu? Een paar dagen op 20 graden en dan langzaam omlaag met de temperatuur? Sorry hoor, maar ik ben nieuw! Nog amper ervaring. Erg h?  :-[ :-[

Voordat ik begon met brouwen dronk ik bier het liefst op kamertemperatuur. Is dat raar? Iedereen in mijn kennissen/vriendenkring vindt dat vreemd. Ik vind koud bier nou eenmaal niet lekker...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #21 Gepost op: 18-01-2018 10:33 u »
Bier, wanneer het gebotteld is, gewoon op kamertemperatuur wegzetten. Laat het minimaal een paar weken staan, bier heeft tijd nodig. Sommige bieren, bijvoorbeeld een Weizen, is eerder op druk en kun je eerder drinken dan bijvoorbeeld een Quadrupel, of een Tripel. In het enthousiasme vergeten sommige mensen dat bierbrouwen tijd kost, en veel wachten vergt.

Heb in juli een tripel gebrouwen, die is nu prachtig op druk en smaak, dat was 2 maand geleden wel anders.

Kalmte, rust en een borrel biertje kan je redden ;)

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #22 Gepost op: 18-01-2018 12:20 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Vreemde stelling. Rijping op de fles gebeurt typisch bij zo'n 24C, waarom zou 25 dan ineens zo veel slechter zijn?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #23 Gepost op: 18-01-2018 15:08 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Iemand dom noemen omdat die iets (volgens jou) verkeerd doet is wel een beetje een overtrokken reactie, vind je niet?

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #24 Gepost op: 18-01-2018 16:51 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #25 Gepost op: 18-01-2018 17:00 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Ik zat met hetzelfde probleem. Niet alleen op dit forum maar op het hele internet heeft iedereen een (sterke) mening en wordt die ook vaak verkondigd als de enige waarheid.

Persoonlijk heb ik me er overheen gezet en ik probeer gewoon dingen uit op basis van de (vaak conflicterende) research en adviezen die op internet (en op dit forum) te vinden zijn. Ik vind dat deel van de hobby ook juist leuk, experimenteren een uitproberen en gewoon kijken wat er uiteindelijk uit komt. Werkt het? Mooi! Werkt het niet? Dan proberen we het de volgende keer anders.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2018 17:06 u »
Ik zat met hetzelfde probleem. Niet alleen op dit forum maar op het hele internet heeft iedereen een (sterke) mening en wordt die ook vaak verkondigd als de enige waarheid.

Persoonlijk heb ik me er overheen gezet en ik probeer gewoon dingen uit op basis van de (vaak conflicterende) research en adviezen die op internet (en op dit forum) te vinden zijn. Ik vind dat deel van de hobby ook juist leuk, experimenteren een uitproberen en gewoon kijken wat er uiteindelijk uit komt. Werkt het? Mooi! Werkt het niet? Dan proberen we het de volgende keer anders.
Jaap, bedankt voor je antwoord. Duidelijk. Zal er ook mee om moeten leren gaan. Experimenteren is inderdaad ook heel leuk. Maar wat moet ik nou doen? Ik heb gisteren te temperatuur verlaagd van 24 naar 20. Is het beter om de temperatuur terug te zetten op 24? Of gewoon nog een weekje of zo op 20 laten staan, daarna de temperatuur verlagen naar bijvoorbeeld 8 alvorens het te gaan nuttigen? Want daar is het hem uiteindelijk om te doen, toch?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #27 Gepost op: 18-01-2018 18:06 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Ik zou me er niet al te druk over maken in dit geval. 24 graden is niet ongebruikelijk voor hergisting maar als iemand, om wat voor reden dan ook, roept het bij 20 graden te doen kan dat ook prima, alleen duurt het dan wat langer. Probeer het gewoon een paar keer uit bij verschillende temperaturen en kijk welk resultaat je het meest bevalt.  ;) :biersmile:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2018 18:40 u »
....
 Ik heb gisteren te temperatuur verlaagd van 24 naar 20. Is het beter om de temperatuur terug te zetten op 24? Of gewoon nog een weekje of zo op 20 laten staan, daarna de temperatuur verlagen naar bijvoorbeeld 8 alvorens het te gaan nuttigen? Want daar is het 'm uiteindelijk om te doen, toch?

Zoals Easywoods zegt, kan beide.

EBC is een commercile brouwer met veel ervaring. Als je doet wat hij aangeeft, doe je het nooit verkeerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2018 21:42 u »
Vreemde stelling. Rijping op de fles gebeurt typisch bij zo'n 24C, waarom zou 25 dan ineens zo veel slechter zijn?

Je bedoelt hergisting op de fles.

EBC is een commercile brouwer met veel ervaring. Als je doet wat hij aangeeft, doe je het nooit verkeerd.

Commercile brouwerijen die een aantal slagen groter zijn dan EBC hanteren inderdaad 24 C voor de hergisting op de fles. Bijvoorbeeld Westmalle, Chimay, La Trappe en La Chouffe...
Daar staat weer tegenover dat Orval 15 C hanteert, maar daar gaat bret in de fles.

Bij 24 C komen er net wat meer esters in je bier dan bij 20 C. De hergisting op fles duurt dan langer. Als hobbybrouwer is er niets op tegen om bij kamertemperatuur de hergisting op fles uit te voeren. Je hebt de tijd. Als je wat sneller koolzuur op je bier wilt hebben kun je de temperatuur verhogen.

Verlaag nadat het bier voldoende koolzuur de temperatuur. Hierdoor heb je minder snel last van veroudering van je bier. Maar als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een wedstrijd kan het soms handig zijn het bier wat langer warm te laten staan zodat de smaakontwikkeling sneller gaat.

Het is dus maar net wat je wilt.     

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2018 21:47 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Iedereen reageert vanuit zijn eigen ervaringen en visie. Er zijn nu eenmaal meerdere wegen die je kunt bewandelen. Welke weg je kiest ligt aan hetgeen je wilt.
Als hobbybrouwer is het heel leerzaam om verschillende wegen te bewandelen. Je ontdekt dan wat jou het beste bevalt. Maar sta altijd open voor andere wegen. Toeristische routes kunnen mooie uitzichten geven. En als je snel ergens wilt zijn kun je beter de snelweg nemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #31 Gepost op: 18-01-2018 22:34 u »
Je bedoelt hergisting op de fles.

Commercile brouwerijen die een aantal slagen groter zijn dan EBC hanteren inderdaad 24 C voor de hergisting op de fles. Bijvoorbeeld Westmalle, Chimay, La Trappe en La Chouffe...
Daar staat weer tegenover dat Orval 15 C hanteert, maar daar gaat bret in de fles.

Bij 24 C komen er net wat meer esters in je bier dan bij 20 C. De hergisting op fles duurt dan langer. Als hobbybrouwer is er niets op tegen om bij kamertemperatuur de hergisting op fles uit te voeren. Je hebt de tijd. Als je wat sneller koolzuur op je bier wilt hebben kun je de temperatuur verhogen.

Verlaag nadat het bier voldoende koolzuur de temperatuur. Hierdoor heb je minder snel last van veroudering van je bier. Maar als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een wedstrijd kan het soms handig zijn het bier wat langer warm te laten staan zodat de smaakontwikkeling sneller gaat.

Het is dus maar net wat je wilt.   

24 C is niet goed voor je bier, madeiriseren heet dat ;D (bewust versneld verouderen).

Ok, ik zal nuanceren. Doe de hergisting op dezelfde temperatuur als je de hoofdgisting hebt gedaan. Dat is dan de leidraad, zeker bij ondergisters!

En, als je wilt dat de hergisting sneller gaat, zoek het dan niet in de temperatuur, maar in de soort suiker. Neem dan glucose (dextrose) in plaats van gewone kristal (tafel) suiker. Met glucose ben je 2x sneller zonder bijeffecten. (Dus niet de snelweg, maar een snellere auto)

@Heisenberg, ik begrijp je probleem, excuses voor de verwarring. Ja het is zoeken, en vooral het verschil ontdekken tussen hobbybrouwen uit 1990 en hobbybrouwen anno 2020. Die hoge temperaturen zijn van vroeger, net als kaasdoek. Toen was hobbybier vooral te bitter, geoxideerd, geinfecteerd en herkende je precies of er Edme of Den Arsegan gist was gebruikt. Gelukkig kunnen we nu beter.  ;)
Ik geef mijn mening, en ik weet dat ik regelmatig bots met andere brouwers, ik zoek al ruim 20 jaar de nieuwe grenzen op, en wat de meesten hier vandaag doen is daar mede oorzaak van. En ik brouw natuurlijk retegoed bier (net zoals die andere brouwers, zoals ze ook zelf zeggen  ;D).
Kom eens naar die grote winkel in Belgi, dan leg ik je alles uit wat je wilt weten. Maar wel voor eind maart, want daarna werk ik daar niet meer.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.698
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2018 23:07 u »
Edme of Den Arsegan gist

Haha, 'Arauner' Bierhefe ben je nog vergeten.

Maar verder, ja, alles op 'de zelfde' temperatuur. Al dat gehannes is nergens voor nodig.

Ingo

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #33 Gepost op: 18-01-2018 23:18 u »
Haha, 'Arauner' Bierhefe ben je nog vergeten.

Maar verder, ja, alles op 'de zelfde' temperatuur. Al dat gehannes is nergens voor nodig.

Ingo

Ik gegoogled op Edme yeast.

Nul hits.

Het is een gist, in het oranje/blauwe zakje -ik kan nog wel een scan maken uit mijn oude logboeken- die dus duidelijk van vr de internet periode is. Net zoals al die mooie vakantiefotos die ik maakte en ergens in een oude schoenendoos liggen, niks ff zoeken op je smartphone. Logisch dat niemand hier het begrijpt  :biersmile:.

Ik kwam uit het Zeeuwse, daar hadden we geen Arauner. Arauner maakt nog wel wijngisten, of werd daar ook bier mee gebrouwen? Het waren immers de wijnmakers die bier gingen proberen.

** edit **
ik weer googlen en vind Arauner bierhefe als een weizen gist. Logisch ook.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #34 Gepost op: 18-01-2018 23:28 u »
24 C is niet goed voor je bier, madeiriseren heet dat ;D (bewust versneld verouderen).

Ok, ik zal nuanceren. Doe de hergisting op dezelfde temperatuur als je de hoofdgisting hebt gedaan. Dat is dan de leidraad, zeker bij ondergisters!

De hergisting duurt bij mij bij gebruik van gewone kristalsuiker niet langer dan zo'n 2 weken bij zo'n 22 23 C. Daarna zet ik het bier koeler weg.  In die twee weken is het effect op het verouderen van het bier verwaarloosbaar.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #35 Gepost op: 18-01-2018 23:32 u »
De hergisting duurt bij mij bij gebruik van gewone kristalsuiker niet langer dan zo'n 2 weken bij zo'n 22 23 C. Daarna zet ik het bier koeler weg.  In die twee weken is het effect op het verouderen van het bier verwaarloosbaar.

En hoe zit dat met autolyse?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #36 Gepost op: 18-01-2018 23:51 u »
En hoe zit dat met autolyse?

Als hobbybrouwer heb je steeds te dealen met compromissen...

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #37 Gepost op: 19-01-2018 21:03 u »
Maar wel voor eind maart, want daarna werk ik daar niet meer.

Full time brouwer?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #38 Gepost op: 19-01-2018 22:20 u »
Full time brouwer?
Het wordt eind april, maar nee, niet full time brouwen, het moet een hobby blijven, al liept ie uit de hand.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #39 Gepost op: 19-01-2018 22:21 u »
Als hobbybrouwer heb je steeds te dealen met compromissen...

DNF: Das Nou Flauw

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #40 Gepost op: 19-01-2018 23:44 u »
DNF: Das Nou Flauw

Dat is de realiteit.

Als je op n aspect van het brouwproces alle aandacht legt gaat er wat mis... De kunst is steeds weer de juiste keuzes te maken.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #41 Gepost op: 20-01-2018 12:58 u »
Adviseren om een ondergist op 25 graden te hergisten lijkt mij een slecht advies, bij een bovengistend bier prima.
Dit is mijn oordeel en hier moet u het mee doen. ;)

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #42 Gepost op: 20-01-2018 13:00 u »

Offline Jur1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #43 Gepost op: 19-10-2018 11:52 u »
Hallo brouwers, ik heb nu 4 batches bier gebrouwen met een speidel. De eerste was een weizen die geheel verzuurd is. Vrijwel zeker door een besmetting. Hierna een dubbel die geen koolzuur had door suiker in 1 keer in het afvulvat te gooien. Kwam er na het laatste flesje achter dat de suiker nog op de bodem lag.( sukkel) Mijn derde batch was een gran cru die een verstokte gisting had. Ben van 1058 tot 1024 gekomen. Ook na restarter geen beter resultaat. Ik heb maar 3 g/l suiker toegevoegd i.p.v. 7 g/l. Heeft genoeg koolzuur maar schuimt niet. De smaak is ok te noemen. Mijn laatste poging is een sterke blonde. Heeft start sg van 1070 en na 10 dagen uitgegist naar 1012. gebotteld en na 4 dagen op 22 graden temperatuur naar 12 graden gezet. Nu 12 dagen na bottelen geproefd en weer geen schuim. wel koolzuur. Ben ik nu te ongeduldig of is schuim iets waar je mazzel mee moet hebben? Wordt er beetje hopeloos van.
M.v.g. Jur

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: be
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #44 Gepost op: 19-10-2018 15:31 u »
Post eens je recept dan kunnen we waarschijnlijk wat meer zeggen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #45 Gepost op: 19-10-2018 16:10 u »
Vergistingstemperatuur

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #46 Gepost op: 19-10-2018 16:30 u »
Wel suiker toegevoegd?
Hoe heb je de flessen gereinigd?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #47 Gepost op: 19-10-2018 22:17 u »
inderdaad, je hebt recept nodig om er iets zinnigs over te zeggen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #48 Gepost op: 19-10-2018 23:18 u »
Nu 12 dagen na bottelen geproefd en weer geen schuim. wel koolzuur. Ben ik nu te ongeduldig of is schuim iets waar je mazzel mee moet hebben? Wordt er beetje hopeloos van.

Wordt je bier temperatuurgecontroleerd vergist? Wanneer de temperatuur tijdens de vergisting te hoog is krijg je meer hogere alcoholen die schuimnegatief werken.

Verder kan ook het lang op de gist laten staan schuimnegatief werken.

Meer informatie over schuimhoudbaarheid vind je in de wiki behorende bij het forum. Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid
In het door mij geschreven boek Bierbrouwen voor dummies heb ik een hoofdstuk besteed aan schuimhoudbaarheid.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #49 Gepost op: 20-10-2018 09:42 u »
Wordt je bier temperatuurgecontroleerd vergist? Wanneer de temperatuur tijdens de vergisting te hoog is krijg je meer hogere alcoholen die schuimnegatief werken.

Verder kan ook het lang op de gist laten staan schuimnegatief werken.

Meer informatie over schuimhoudbaarheid vind je in de wiki behorende bij het forum. Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid
In het door mij geschreven boek Bierbrouwen voor dummies heb ik een hoofdstuk besteed aan schuimhoudbaarheid.

Te hoge temperatuur kan zeker zorgen voor te weinig schuim. Dat geldt echter blijkbaar niet voor Noorse KVEIK gist. Daar heb ik zojuist een bier mee gebotteld wat op 37 graden heeft gegist (ok, kostte wel 1 euro 50 meer elektra voor de bijverwarming).

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #50 Gepost op: 20-10-2018 11:47 u »
Klopt die heeft warmte nodig. Die gecontroleerde vergistings temperatuur is ook alleen belangrijk in de eerste 48 a 72 uur van de actieve vergisting ( zodra 50% SVG is bereikt )
Ik hen al meerdere malen met boven- en ondergist de advies temperatuur bewust (ver) overschreden zodra 50%SVG was gepasseerd zonder negatieve effecten.

Vb de Wyeast 1377 op 29 graden.
De W34/70 op 20 graden

Het beste bier brouw jezelf


Offline Jur1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #51 Gepost op: 20-10-2018 17:15 u »
dank voor de reakties, ik was toch ongeduldig. gisteravond feestje gehad en vrienden de ,,sterke blonde,,laten proeven. er zat zowaar voldoende blijvende schuim op en smaakte heerlijk.. pak van m;n hart. heb van de 60 nog 50 flesjes over. Het bier heeft nu 2 weken op de fles gestaan.Eerst 4 dagen op 22 graden, daarna op 12 graden. moeten nu nog 6 weken narijpen, maar probeer om de paar dagen weer een flesje om de veranderingen waar te nemen. Het recept van de ,,sterke blonde,, heb ik uit ,,van water naar bier,,De suiker heb ik tijdens de kook toegevoegd en heb als gist safale us-05 en safbrew s-33 gebruikt. Flesjes reinig ik met water en steriliseer met puro oxi,, eigelijk reinig en steriliseer ik alles hiermee. Iemand van Brouwland heeft mij dt aanbevolen. m.v.g. Jur

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #52 Gepost op: 02-12-2019 23:09 u »
Hele topic gelezen en bij mij is het toch (weer) even anders  :)

Mijn eerste brouwsel (lager achtig bier) staat nu een week of 5 op de fles en af en toe probeer ik er  1.

Het ene flesje heeft bijna geen koolzuur en geen schuim, de volgende heeft wel koolzuur maar nog steeds niet heel veel schuim.
Nu net maak ik er 1 open, met koolzuur en mooi dik schuim en die smaakt ook heel best.

Nu heb ik mijn suiker eerst in het bottelvat gedaan en heb daarna het bier er bij laten lopen vanuit het vergistingsvat.
Verder niet geroerd.

Zal dat het zijn? Suiker niet goed verdeeld?

Of zoek ik het toch in de dopjes? Ik heb goud kleurige dopjes gebruikt.

Iemand een idee?

Offline Snelbier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #53 Gepost op: 02-12-2019 23:36 u »
Hoe heb je de suiker toegevoegd? Toch niet los in het bottelvat?
in dat geval is de suiker NIET homogeen verdeeld over je flessen en wordt de uitkomst (CO2 en schuim) een 'flipperkast' per fles.
Als je de bottelsuiker wl correct hebt opgelost in 2 delen water mag je weinig verschil zien per flesje..
Graag wat meer info, dan krijg je ook beter feedback.
Grtz, Snelbier.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #54 Gepost op: 03-12-2019 07:59 u »

Nu heb ik mijn suiker eerst in het bottelvat gedaan en heb daarna het bier er bij laten lopen vanuit het vergistingsvat.
Verder niet geroerd.

Zal dat het zijn? Suiker niet goed verdeeld?
Dat zal het zeker zijn. Suiker los en niet roeren gaat niet werken. Suiker minimaal even oplossen in kokend water, bv 100 g suiker + 200 ml water. Minder water geeft dikke stroop bij afkoelen en werkt dan alsnog niet. En dan dat op de bodem van je bottelvat laten lopen. Daarna het bier eroverheen hevelen en dan nog voorzichtig toeren met een ontsmette roerlepel.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #55 Gepost op: 03-12-2019 09:06 u »
Ik gebruik per 8 liter bier 50 g suiker die doe ik in een pannetje met minder dan 50 ml water. Dat breng ik aan de kook, dan is dat 120C, en giet het kokend in het bottelvat. Dan zacht omroeren. Al mijn flesjes hebben mooi dik schuim en ook allemaal.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #56 Gepost op: 03-12-2019 12:02 u »
Ik gebruik per 8 liter bier 50 g suiker die doe ik in een pannetje met minder dan 50 ml water. Dat breng ik aan de kook, dan is dat 120C, en giet het kokend in het bottelvat. Dan zacht omroeren. Al mijn flesjes hebben mooi dik schuim en ook allemaal.

Als je genoeg roert kun je alle problemen oplossen, maar met 50 g suiker +50 g water krijg je wel dikke stroop. Dus als je dan niet roert gaat het fout en blijft er een laag stroop op de bodem van je vat liggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #57 Gepost op: 03-12-2019 21:01 u »
Als je genoeg roert kun je alle problemen oplossen, maar met 50 g suiker +50 g water krijg je wel dikke stroop. Dus als je dan niet roert gaat het fout en blijft er een laag stroop op de bodem van je vat liggen.

Helemaal juist. In het verleden hebben we hier op het forum vaak meldingen gekregen van leden die door een ongelijke verdeling van de suikersiroop flessen hadden die of te veel of te weinig koolzuur hadden bij het bottelen van n brouwsel. Door de oplossing dunner te maken (meer water) voorkom je dit. De oplossing is hierdoor vloeibaarder en verdeelt zich veel beter.

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #58 Gepost op: Gisteren om 20:28 »
Bedankt allen voor de reacties !
Ik heb het suiker eerst opgelost in kokend water (dat had ik hier al gelezen :-)
Dat heb ik in het vat gedaan en daar heb ik het bier bij laten lopen.
Weliswaar heel rustig, waardoor het niet goed gemengd heeft ben ik bang.

Suiker hoeveelheid heb ik overigens berekend via de Brewersfriend priming sugar calculator.

Mijn volgende biertje staat nu te vergisten, als ik die ga bottelen ga ik er even goed op letten / roeren.

**edit**

Ik lees nu net dat jullie meer water gebruiken dan ik heb gedaan (in verhouding dan).
Dus dan mengt het nog beroerder  :huilen:

Tags: