Geen schuim op mijn pils

Gestart door Nelis858, 16-03-2017 09:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nelis858

Beste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels

Gerb

Ik neem aan dat er te weinig koolzuur is gevormd en er daardoor geen schuim op staat. Je zult eerst moeten vaststellen of je
1) alle suiker netjes over de flessen verdeeld hebt;
2) genoeg suiker hebt toegevoegd;
3) de suiker vergist is, of proef je nog een zoetje?;
4) is de gist nog levensvatbaar?
5) misschien zijn er andere oorzaken en heb je bijvoorbeeld heel lang op 50°C gemaischt waardoor een verre eiwitafbraak is opgetreden. Dit beinvloedt het schuim.

In het beste geval heeft de gist het leven gelaten en kun je ontkurken en een aantal korreltjes droge gist per flesje doseren. Je hoeft dan niet alles weer in het gistvat te doen. Dat levert alleen gevaren van oxidatie op.

HopSwiers

De meeste pilsen die ik ken worden niet hergist op fles en wordt er gewoon CO2 op de fles gezet. Je bent dus helemaal vrij om de koolzuurdruk op een eenvoudige manier zelf te kiezen.
Als je het wel met hergisting op fles doet kan een van de redenen zijn zoals Gerb beschrijft.
En andere situatie/mogelijkheid kan zijn dat je een 'cola' gemaakt hebt. Daarmee bedoel ik: wel genoeg C02 maar te weinig schuimstabiliteit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. bijvoorbeeld eiwit rust toepassen. Hebt je dat gedaan? als er te veel eiwitten verknipt worden verminderd te stabiliteit. De mout van tegenwoordig is zeer gemodificeerd (niet genetisch welteverstaan) en bevat  genoeg vrije stikstof (FAN's) eiwitrust kan je dus gerust uit eender welk recept schrappen.
en andere reden kan infectie zijn of achtergebleven surfactanten (van reinigingsmiddelen) maar deze zijn minder waarschijnlijk.

Jacques

De oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.

Maar je kunt het lange lageren ook overslaan. De rijping die je hebt door de lagering krijg je ook als het bier gebotteld is. Bij mij gaan zowat alle mijn bieren binnen 2 à 3 weken na het brouwen op de fles. Als je de temperatuur tegen het einde van de nagisting verhoogt zorg je er voor dat het bier goed uitgist. Na einde vergisting het bier nog een paar dagen laten staan om het wat helderder te laten worden en je kunt bottelen.

Juindorper

Citaat van: Jacques op 16-03-2017  21:56 uDe oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.
Ik heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Juindorper

Citaat van: Nelis858 op 16-03-2017  09:54 uBeste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een Gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels
Heb je dit probleem bij beide partijen?

Jacques

Citaat van: Juindorper op 16-03-2017  22:08 uIk heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Dan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist geënt wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...

Nelis858

Bedankt voor jullie reacties. Het bier heeft 4 weken gelagerd op 8 tot 12 graden in een niet controleerbare omgeving. Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail. Maar nu dus kan ik er schuim op terug krijgen. Het hoeft voor mij geen  pils te blijven als het maar drinkbaar is.

Nelis858

Ja dit is bij allebei de partijen. Heb ze allebei gelijk behandeld dus even lang vergist gelagerd en op dezelfde temperatuur.

Hay

Ja als je de bottelsuiker vergeten bent dan ga je dus echt geen koolzuur en ook geen schuim krijgen.

Juindorper

Citaat van: Jacques op 16-03-2017  22:20 uDan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist geënt wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...
Het gebeurt wel vaker dat mijn bieren na een 2-3 maanden enorme schuimkragen krijgen en na die tijd weer minder worden.
Het is niet zo dat het de fles uit komt maar moet ze wel rustig uitschenken.
Ik zorg altijd voor ruim voldoende gist en laat ze goed uitgisten.
De smaak is dik in orde dus een infectie sluit ik ook uit.

Ik heb gelezen dat meer mensen op dit forum met dit verschijnsel te maken hebben maar ik ben er nog niet uit waar het aan ligt.

Sander van Dijk



Citaat van: Nelis858 op 16-03-2017  23:02 uOok ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Tsja... dat is een érg belangrijk detail[emoji1]
Ik zou een suiker oplossing maken en dat samen  met een bottelgist aan elk flesje toevoegen. Daarna weer een kroonkurk erop en de flesjes 2 weken warm laten staan.

Je kunt het beste een echte bottelgist nemen of dezelfde gist als je voor de hoofdgisting hebt gebruikt. Van de bottelgist moet je maar heel weinig gebruiken. Ik weet zo even niet uit mijn hoofd hoeveel, maar het is maar héél weinig. Ff zoeken hoeveel dat precies is.


HopSwiers

Citaat van: Nelis858 op 16-03-2017  23:02 uOok ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Ja zoals ze bij ons zeggen: Dit is de rootcause  ;)

Nelis858

Bedankt. Ga ik dat eens proberen wat suiker en bottelgist.

Heisenberg

Ik krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Easywoods

Citaat van: Heisenberg op 13-01-2018  16:10 uIk krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Ik denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Heisenberg

Citaat van: Easywoods op 13-01-2018  16:19 uIk denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Dus er is nog hoop? Heb de temperatuur opgeschroefd naar 25 graden. Ben benieuwd. Laat het zo 14 dagen lekker staan... :brouwen: :proost:

Easywoods

Citaat van: Heisenberg op 13-01-2018  16:39 uDus er is nog hoop?

Goede hoop zelfs  ;) :biersmile:

Heisenberg

Citaat van: Easywoods op 13-01-2018  17:13 uGoede hoop zelfs  ;) :biersmile:
Heb zojuist een flesje open getrokken... SCHUIM!!! Maar laat het toch nog een poosje staan! Staat nu 5 dagen bij 24 graden...

EBC

Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 °C.

25 °C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Heisenberg

Citaat van: EBC op 17-01-2018  20:52 uOmlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 °C.

25 °C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast ... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Done!

En ja, inderdaad geprobeerd voordat ik de koelkast koos... Geduld... Ja, precies, dat is een groot iets dat ik moet leren... Heb hem verlaagd van 24 graden naar 20 graden. En nu? Een paar dagen op 20 graden en dan langzaam omlaag met de temperatuur? Sorry hoor, maar ik ben nieuw! Nog amper ervaring. Erg hè?  :-[ :-[

Voordat ik begon met brouwen dronk ik bier het liefst op kamertemperatuur. Is dat raar? Iedereen in mijn kennissen/vriendenkring vindt dat vreemd. Ik vind koud bier nou eenmaal niet lekker...

tdp

Bier, wanneer het gebotteld is, gewoon op kamertemperatuur wegzetten. Laat het minimaal een paar weken staan, bier heeft tijd nodig. Sommige bieren, bijvoorbeeld een Weizen, is eerder op druk en kun je eerder drinken dan bijvoorbeeld een Quadrupel, of een Tripel. In het enthousiasme vergeten sommige mensen dat bierbrouwen tijd kost, en veel wachten vergt.

Heb in juli een tripel gebrouwen, die is nu prachtig op druk en smaak, dat was 2 maand geleden wel anders.

Kalmte, rust en een borrel biertje kan je redden ;)

HopSwiers

Citaat van: EBC op 17-01-2018  20:52 uOmlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 °C.

25 °C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Vreemde stelling. Rijping op de fles gebeurt typisch bij zo'n 24°C, waarom zou 25 dan ineens zo veel slechter zijn?

jaapz

Citaat van: EBC op 17-01-2018  20:52 uOmlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 °C.

25 °C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Iemand dom noemen omdat die iets (volgens jou) verkeerd doet is wel een beetje een overtrokken reactie, vind je niet?

Heisenberg

Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20°? Of toch op 24°? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.