Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen schuim op mijn pils  (gelezen 7724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Geen schuim op mijn pils
« Gepost op: 16-03-2017 09:54 u »
Beste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2017 11:25 u »
Ik neem aan dat er te weinig koolzuur is gevormd en er daardoor geen schuim op staat. Je zult eerst moeten vaststellen of je
1) alle suiker netjes over de flessen verdeeld hebt;
2) genoeg suiker hebt toegevoegd;
3) de suiker vergist is, of proef je nog een zoetje?;
4) is de gist nog levensvatbaar?
5) misschien zijn er andere oorzaken en heb je bijvoorbeeld heel lang op 50C gemaischt waardoor een verre eiwitafbraak is opgetreden. Dit beinvloedt het schuim.

In het beste geval heeft de gist het leven gelaten en kun je ontkurken en een aantal korreltjes droge gist per flesje doseren. Je hoeft dan niet alles weer in het gistvat te doen. Dat levert alleen gevaren van oxidatie op.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2017 11:38 u »
De meeste pilsen die ik ken worden niet hergist op fles en wordt er gewoon CO2 op de fles gezet. Je bent dus helemaal vrij om de koolzuurdruk op een eenvoudige manier zelf te kiezen.
Als je het wel met hergisting op fles doet kan een van de redenen zijn zoals Gerb beschrijft.
En andere situatie/mogelijkheid kan zijn dat je een 'cola' gemaakt hebt. Daarmee bedoel ik: wel genoeg C02 maar te weinig schuimstabiliteit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. bijvoorbeeld eiwit rust toepassen. Hebt je dat gedaan? als er te veel eiwitten verknipt worden verminderd te stabiliteit. De mout van tegenwoordig is zeer gemodificeerd (niet genetisch welteverstaan) en bevat  genoeg vrije stikstof (FAN's) eiwitrust kan je dus gerust uit eender welk recept schrappen.
en andere reden kan infectie zijn of achtergebleven surfactanten (van reinigingsmiddelen) maar deze zijn minder waarschijnlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2017 21:56 u »
De oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.

Maar je kunt het lange lageren ook overslaan. De rijping die je hebt door de lagering krijg je ook als het bier gebotteld is. Bij mij gaan zowat alle mijn bieren binnen 2 3 weken na het brouwen op de fles. Als je de temperatuur tegen het einde van de nagisting verhoogt zorg je er voor dat het bier goed uitgist. Na einde vergisting het bier nog een paar dagen laten staan om het wat helderder te laten worden en je kunt bottelen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2017 22:08 u »
De oorzaak dat je bier niet op druk komt is waarschijnlijk veroorzaakt door de lagering. Ik weet niet hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur maar als dat langer is geweest dan 2 tot 3 weken zijn er heel veel gistcellen afgestorven. De cellen die nog wel leven zijn weinig vitaal omdat de cellen hun reservestoffen verbruikt hebben.
Er niets zo fataal voor de hergisting op de fles dan een lagering...
Als je lagert gedurende een langere periode ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken.
Ik heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2017 22:11 u »
Beste medebrouwers.
ik heb een klein probleempje, deze winter heb ik een pils gebrouwen vergist en gelagerd. Nou na het bottelen en een week of 8 op de fles zit er nauwelijks tot geen schuim op. Verder is de smaak goed en is hij mooi van kleur en helder,  toch mis ik de schuimkraag en doet het aan of ik een dood pilsje aan het drinken ben. Kan ik dit op een of andere manier oplossen bv door alles weet in een Gistvat te gooien met gist en een suiker oplossing en daarna weer opnieuw bottelen?  Het gaat om 35 liter pils vergist als 2 partijen beiden met een andere gist.
Of heeft iemand een andere oplossing.

Bvd niels
Heb je dit probleem bij beide partijen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2017 22:20 u »
Ik heb mijn laatst gebrouwen pils 4 weken gelagerd en heb vol op schuim.
Meer dan de bedoeling was en zonder gebruik van bottelgist. Gebotteld met 5 g/l suiker.

Dan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist gent wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2017 23:02 u »
Bedankt voor jullie reacties. Het bier heeft 4 weken gelagerd op 8 tot 12 graden in een niet controleerbare omgeving. Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail. Maar nu dus kan ik er schuim op terug krijgen. Het hoeft voor mij geen  pils te blijven als het maar drinkbaar is.

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2017 23:05 u »
Ja dit is bij allebei de partijen. Heb ze allebei gelijk behandeld dus even lang vergist gelagerd en op dezelfde temperatuur.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.491
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2017 23:33 u »
Ja als je de bottelsuiker vergeten bent dan ga je dus echt geen koolzuur en ook geen schuim krijgen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2017 23:46 u »
Dan was het bier waarschijnlijk niet uitgegist voordat je de temperatuur ging verlagen.
Je hebt dan nog redelijk veel actieve gist in je bier zitten die vol zitten met reservestoffen. Door de lage temperatuur gaat de stofwisseling van de gistcel langzamer en teert de gist minder snel in op de reservestoffen.

Verder heb je bij een pils vaak last van een lange slepende vergisting omdat vaak te weinig gist gent wordt. Ook de nagisting duurt dan langer...
Het gebeurt wel vaker dat mijn bieren na een 2-3 maanden enorme schuimkragen krijgen en na die tijd weer minder worden.
Het is niet zo dat het de fles uit komt maar moet ze wel rustig uitschenken.
Ik zorg altijd voor ruim voldoende gist en laat ze goed uitgisten.
De smaak is dik in orde dus een infectie sluit ik ook uit.

Ik heb gelezen dat meer mensen op dit forum met dit verschijnsel te maken hebben maar ik ben er nog niet uit waar het aan ligt.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.345
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #11 Gepost op: 17-03-2017 06:18 u »


Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Tsja... dat is een rg belangrijk detail
Ik zou een suiker oplossing maken en dat samen  met een bottelgist aan elk flesje toevoegen. Daarna weer een kroonkurk erop en de flesjes 2 weken warm laten staan.

Je kunt het beste een echte bottelgist nemen of dezelfde gist als je voor de hoofdgisting hebt gebruikt. Van de bottelgist moet je maar heel weinig gebruiken. Ik weet zo even niet uit mijn hoofd hoeveel, maar het is maar hl weinig. Ff zoeken hoeveel dat precies is.


Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #12 Gepost op: 17-03-2017 10:59 u »
Ook ben ik vergeten bottelsuiker toe te voegen dat is ook wel een belangrijk detail.

Ja zoals ze bij ons zeggen: Dit is de rootcause  ;)

Online Nelis858

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #13 Gepost op: 17-03-2017 14:26 u »
Bedankt. Ga ik dat eens proberen wat suiker en bottelgist.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #14 Gepost op: 13-01-2018 16:10 u »
Ik krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #15 Gepost op: 13-01-2018 16:19 u »
Ik krijg ook geen schuim op mijn bier. Normaal voeg ik suiker toe. Dit keer carbonationdrops. Heeft gebotteld een paar dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna in de koelkast bij ongeveer 7 graden. Heb het bier nu in de vergistingskast gezet bij 22 graden. Ben benieuwd of het nog iets wordt. Ben bang van niet, maar goed, dan heb ik weer iets geleerd, toch?

Ik denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #16 Gepost op: 13-01-2018 16:39 u »
Ik denk van wel, paar dagen op kamertemperatuur is wel erg kort. In de zomer zet ik mijn flessen 14 dagen in de trapkast maar dat volstaat nu met een graad of 6 buiten niet. Gaan nu 14 dagen bij 24 graden. Bij het proeven na 7 dagen is er redelijk koolzuur maar na 14 dagen pas goed.  :brouwen:

Dus er is nog hoop? Heb de temperatuur opgeschroefd naar 25 graden. Ben benieuwd. Laat het zo 14 dagen lekker staan... :brouwen: :proost:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #17 Gepost op: 13-01-2018 17:13 u »
Dus er is nog hoop?

Goede hoop zelfs  ;) :biersmile:

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #18 Gepost op: 17-01-2018 20:13 u »
Goede hoop zelfs  ;) :biersmile:
Heb zojuist een flesje open getrokken... SCHUIM!!! Maar laat het toch nog een poosje staan! Staat nu 5 dagen bij 24 graden...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #19 Gepost op: 17-01-2018 20:52 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #20 Gepost op: 17-01-2018 20:59 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast ... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Done!

En ja, inderdaad geprobeerd voordat ik de koelkast koos... Geduld... Ja, precies, dat is een groot iets dat ik moet leren... Heb hem verlaagd van 24 graden naar 20 graden. En nu? Een paar dagen op 20 graden en dan langzaam omlaag met de temperatuur? Sorry hoor, maar ik ben nieuw! Nog amper ervaring. Erg h?  :-[ :-[

Voordat ik begon met brouwen dronk ik bier het liefst op kamertemperatuur. Is dat raar? Iedereen in mijn kennissen/vriendenkring vindt dat vreemd. Ik vind koud bier nou eenmaal niet lekker...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #21 Gepost op: 18-01-2018 10:33 u »
Bier, wanneer het gebotteld is, gewoon op kamertemperatuur wegzetten. Laat het minimaal een paar weken staan, bier heeft tijd nodig. Sommige bieren, bijvoorbeeld een Weizen, is eerder op druk en kun je eerder drinken dan bijvoorbeeld een Quadrupel, of een Tripel. In het enthousiasme vergeten sommige mensen dat bierbrouwen tijd kost, en veel wachten vergt.

Heb in juli een tripel gebrouwen, die is nu prachtig op druk en smaak, dat was 2 maand geleden wel anders.

Kalmte, rust en een borrel biertje kan je redden ;)

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #22 Gepost op: 18-01-2018 12:20 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.

Vreemde stelling. Rijping op de fles gebeurt typisch bij zo'n 24C, waarom zou 25 dan ineens zo veel slechter zijn?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #23 Gepost op: 18-01-2018 15:08 u »
Omlaag die temperatuur!!! Terug naar 20 C.

25 C is niet goed voor je bier.

Geduld  :echtboos:

Wat denk je, een paar dagen op kamertemperatuur en dan in de koelkast... heb je geprobeerd voordat je de koelkast koos? Nee? Stupid.
Iemand dom noemen omdat die iets (volgens jou) verkeerd doet is wel een beetje een overtrokken reactie, vind je niet?

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.105
  • Land: us
Re: Geen schuim op mijn pils
« Reactie #24 Gepost op: 18-01-2018 16:51 u »
Ik vind dit forum super, leerzaam, behulpzaam, maar de tegenstrijdigheden, daar word ik als beginnende brouwer soms niet goed van. IK stel een vraag, krijg een keurig antwoord. Ik doe dus precies wat er wordt gezegd. Ik probeer een flesje, het bevestigt dus wat me verteld is. Komt er weer een heel ander antwoord overheen. Wat moet ik nou? Na laten gisten op 20? Of toch op 24? Ik laat het bier nog zeker een weekje na gisten. Dan weet ik zeker dat het goed is. Maar op welke temperatuur. Kan het simpel aanpassen. Daarvoor is de Inkbird uitermate geschikt. Ik heb er inmiddels 2. De ene om gereguleerd te laten gisten en in de andere omgebouwde koelkast gebruik ik er 1 om mijn bier te koelen op elke gewenste temperatuur.

Tags: