Ik wil hier een onderwerp aansnijden dat min of meer in het verlengde van dit topic lijkt te liggen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33580.0.htmlNamelijk bier van/met wei:
https://nl.wikipedia.org/wiki/WeibierIk blijf na het maken van kaas zitten met een aardige hoeveelheid wei. Om een idee te geven:
10 Kg melk is goed voor 1 Kg kaas. En de rest is voornamelijk wei. En wat vang je daarmee aan?
Ik ken tientallen toepassingen voor wei, maar blijf er altijd mee zitten.
Even wat feiten op een rijtje:
1- Het is mogelijk om wei te vergisten. Bv. met gist als Kluyveromyces fragilis. En ik denk dat andere
gisten ook wel raad weten met melksuikers?
2- Ik denk niet dat het de bedoeling is dat er nog veel eiwitten aanwezig zijn in de wei. Dat komt dan
goed uit want door het koken van de wei is er nog ricotta uit te winnen. Het zal voornamelijk gaan om
de melksuikers.
3- Ik weet niet hoeveel alcohol er uit wei te winnen is, maar als van vergiste wei azijn wordt gemaakt
komt het azijnzuurgehalte uit op ongeveer 5 tot 6%. Ik weet niet precies hoe ik dat moet omrekenen
maar het lijkt mij aardig wat.
Nog even over de smaak van weibier: (Wikipedia)
Een opvallend
fruitige smaak, die doet denken aan pompelmoes en nangka. Veel moderne bieren bereiken
een hieraan verwante smaak door de toevoeging van aromatische hopvariėteiten, maar wei kan dus een
vergelijkbaar resultaat opleveren. Bovendien zorgt wei voor
een haast romige structuur.
Mijn vraag:
Ik heb geen idee hoe ik hier een recept van zou moeten samenstellen. Hoe zouden jullie dat aanpakken?
Wat ik mij bv. afvraag:
- De wei is gekookt en kan waarschijnlijk het beste toegevoegd worden na/tijdens het koken of tijdens maischen?
- En in welke verhouding?
- Welke mout(en) en hop zou een goede combinatie kunnen zijn?
- Een maischschema?
- En dan nog de gist...
Kortom, als jullie ergens moesten beginnen, waar zouden jullie beginnen? Of misschien weet iemand een recept?
