Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)  (gelezen 21056 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Gepost op: 01-12-2005 21:12 u »
Heren,

Komend weekend wordt er eindelijk in mijn huis weer gebrouwen en zal er weer een "Dikke Pad" geboren worden. Dit is een zwaar, relatief donker bier met zo'n 10% alcohol. Nu wil hieraan wat chocolademout toevoegen van 800 EBC. Ik begrijp wel dat je hiervan niet te veel moet gebruiken maar hoeveel is verstandig ??  :denken:

Het "originele" recept voor 25 liter :
 10 000 gram Pilsmout
 625 gram Ambermout
 375 gram Karamel mout
 200 gram ongemoute tarwe
 5 gram zouthout
 310 gram honing
 30 gram sinaasappelschil
 100 gram hop (6,5%)

En hierbij mout dan nog wat chocolademout om de kleur wat donkerder te krijgen en willicht iets meer chocolade smaak.

Wie heeft hier ervaringen mee..?   :weetniet:

Groeten en gezondheid
Oscar     :lekkerbier:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #1 Gepost op: 01-12-2005 22:28 u »
Hoi Oscar,

Op de cursus hier spreekt men van max 4%, maar de meesten hier doen minder.
Als je een beetje stoeit met BrouwHulp of Promash, en hij geeft kleur 40 aan met 1%
chocolademout, dan zou ik het persoonlijk zo houden.
Of je moet gek zijn van die smaak, dan kun je tot max. 3-4 %.

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #2 Gepost op: 01-12-2005 22:42 u »
Dit is de eerste keer dat ik met deze mout soort ga werken, Ik weet dus niet wat ik er van moet en/of kan verwachten, maar ik zal wel voorzichtig zijn met de hoeveelheid....want overdaad schaad.....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #3 Gepost op: 01-12-2005 23:19 u »
Oscar,

Overmatig gebruik leidt tot overmatige moutbitterheid en daar hebben ze (ze?) wat op gevonden: ontbitterde/ontkafde mout hier kun je iets meer van gebruiken.


:degroeten:

Johannes

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2005 09:20 u »
1% geeft genoeg kleur. Denk niet dat chocolade mout een chocoladesmaak geeft aan je bier (pilsmout geeft ten slotte ook geen pilssmaak). Teveel choc mout geeft een overheersende gebrandheid incl moutbitterheid. 1% zal je al goed genoeg proeven.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #5 Gepost op: 02-12-2005 09:32 u »
Ik heb sterk wisselende ervaringen met chocolademout en carafa ontkaft. Soms proef je 1% al heel sterk, soms proef je 3% nauwelijks. Het hangt sterk af van de rest van de moutstort en de gebruikte gist, denk ik. Ik zou zeggen: begin met 1%, in een volgende poging kun je dan beslissen of je meer kunt gebruiken.

SiriS

  • Gast
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #6 Gepost op: 02-12-2005 09:40 u »
Hoi Oscar,

Om een bier met 10% alcohol te brouwen met een stort van 4,5 kg mout per 10 liter lijkt me een beetje overdreven, mits je een FG van 1030 g/l wilt hebben. Voor de kruiden kan ik adviseren om alleen de zoethout te gebruiken of alleen de sinaasschillen. Voor een honing smaakje is het de moeite waard om met honing te bottelen i.p.v. kristalsuiker. Welke hop en gist had je in gedachten?

Groet, SiriS

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #7 Gepost op: 02-12-2005 09:47 u »
hij is wel wat aan de bittere kant, of zie ik dat verkeerd?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #8 Gepost op: 02-12-2005 09:49 u »
1% geeft genoeg kleur. Denk niet dat chocolade mout een chocoladesmaak geeft aan je bier (pilsmout geeft ten slotte ook geen pilssmaak). Teveel choc mout geeft een overheersende gebrandheid incl moutbitterheid. 1% zal je al goed genoeg proeven.

Mijn ervaring is dat chocomout wel degelijke een (hint van) chocola kan geven, maar dit is weer sterk afhankelijk van de storting (ook van de andere mouten in het recept.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #9 Gepost op: 02-12-2005 21:13 u »
Dit bier heeft een zoetige smaak en een pittige indruk door de zoethout. Als bitterhop hop gebruik ik Challenger (6,32 %) en als aroma hop heb ik Hallertau Hersbrucker . En als gist ben ik een gist van Brouwerij Het Anker (gouden carolus) aan het opkweken.

Groeten en gezondheid
Oscar



Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #10 Gepost op: 03-12-2005 02:41 u »
Niet meer als 100g choco.  Liever 50g carafa of 200g melanoidin, die smaken beter als choco.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #12 Gepost op: 04-12-2005 12:25 u »
Oke vandaag dus het recept gaan brouwen....De pannen weer op het vuur..  Het recept is dus alvolgt gevorden :

ingredientenHoeveelheid
Pilsmout9000 gram
Tarwemout200 gram
Ambermout625 gram
Caramelmout575 gram
Chocolade mout200 gram
Challenger hop(6,32 %) 80 gram
Zoethout2,5 gram
sinaasappelschil30 gram
Honing± 300 gram
Hallertauer Hersbrucker  (3,5 %)weet ik nog niet

De storing chocolade mout is dus 1,8 %
De kleur komt nu uit op 100 EBC
de bitterheid is 35 EBU

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #13 Gepost op: 04-12-2005 19:07 u »
Nou het brouwen zit er op...het bier zit in zijn gistvaatje met het gist erbij.

Ik ben tevreden over de kleur, mooi donker en in het wort proef ik geen overtollige branderigheid. Het Begin SG = 1085 Of ie de 10% gaat halen.....weet ik niet..kwestie van geduld denk ik.... :biersmile:

groeten en gezondheid
Oscar

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #14 Gepost op: 05-12-2005 10:32 u »
Hallo Oscar,
Ik heb net mijn eerste bier gebotteld die ik met de nieuwe HERMS installatie heb gebrouwen. Het moest een Swartz Bier worden. Aan de kleur te zien is het ook zo (je ziet er geen licht schijnsel door). Alleen in plaats van chocolademout (had ik niet voorhanden) heb ik Pilsmout geroosterd op de BBQ. Ik heb de verhouding van 2% aangehouden. De smaak van het geroosterde mout zit er behoorlijk in.
Het is nu geduldig wachten, de eerste proef ik altijd na 5 dagen. Ik hou je op de hoogte van de smaak.

Totale storting=13500gram
60liter gistvat, 45literwort
Gist starter Wyeast1007
Hoofdwort SG=1088
na twee weken FG=1013
Bitterheid=30 EBU
Kleur=?

mvg
Horst
 :beersmiley:





Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #15 Gepost op: 05-12-2005 10:39 u »
Mmh, bovengistend Schwarzbier? Dat vindt de stijlpolitie niet kunnen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #16 Gepost op: 05-12-2005 10:59 u »
mmh, bovengistend Schwarzbier? dat vindt de stijlpolitie niet kunnen.
Maar een bovengegist Swartz Bier (zoals de brouwer aangeeft) zou toch mogen?

Hans Hans

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #17 Gepost op: 05-12-2005 16:45 u »
Alleen in plaats van chocolademout (had ik niet voorhanden) heb ik Pilsmout geroosterd op de BBQ. Ik heb de verhouding van 2% aangehouden. De smaak van het geroosterde mout zit er behoorlijk in.

Horst....creative oplossing... Dan heb je je eigen zwartmout of rookmout gemaakt. Ik hoop voor je dat er niet een te erge rooksmaak aan de mout/het bier komt, want dan heb je een rauchbier gemaakt. Ik ben zeer benieuwd naar de smaak van dit bier. Kun je misschien iets meer vertellen over hoe je je pilsmout op de barbeque "zwart" hebt gemaakt ?? Dat lijkt mij wel leuk om te weten   :weetbeter:

groeten en gezondheid
Oscar

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #18 Gepost op: 05-12-2005 19:09 u »
Hallo Oscar,

Het belangrijkste is dat je niet binnen je mout moet roosteren maar gewoon buiten, de geur nl is niet te harden.

  • Gebruik een oude koekenpan met anti aanbaklaag.
  • Neem een bbq of pot kachel of brander.
  • Gebruik niet meer dan 1% tot 2% van de totale storting.
  • Blijf constant roeren.

Er is een moment dat de korrels gaan caramelliseren (ze worden vochtig), op dit moment moet je goed blijven roeren anders krijg je klonten. Hierna moet je een mout korrel eruit halen en doormidden breken. De mout korrel moet van binnen een mooie donkerbruine kleur hebben, hij mag niet zwart zijn want dan ben je te ver gegaan (de buitenkant is dan gewoon zwart).

mvg
Horst
 :beersmiley:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #19 Gepost op: 07-12-2005 18:20 u »
Afgelopen maandag ochtend was mijn gisting nog niet op gang gekomen..(paniek !!!  :huilen:  :echtboos:) en 's middag toen ik thuis kwam ook nog niet...toen maar nogmsaals belucht ( zo'n 2,5 uur). De volgende ochtend (en middag) weer geen gisting activiteit.... :huilen:  :rundum: Dus toen drastische maatregelen genomen. gelukkig heb ik voor dit soort situaties nog een noodvoorziening korrelgist (Safe Ale) Hiervan heb ik een lading van toegevoegd. Toen ik vanavond thuis kwam was de gisting gelukkig op gang gekomen...Ik hoop dat er geen infectie is opgetreden.

wellicht had mijn opgekweekte (Gouden Carolus) gist moeite met een wort van 1085.....Ben nu toch benieuwd wat het gaat worden.... en of het alsnog goed bier wort (dt).

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #20 Gepost op: 09-12-2005 20:23 u »
Hoi Oscar,
nu ben ik wel erug benieuwd hoe jij die gist hebt opgestart???

Persoonlijk ken ik deze gist niet.
Ik ga er van uit dat vanwege je keuze deze gist in dit bier de zelfde is als de orginele hoofdvergisting.
Kun je dit bevestigen?

greetz,
Titus

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #21 Gepost op: 09-12-2005 21:47 u »
Titus,

De Gouden Carolus gist heb ik opgekweekt vanuit een flesje met een wort van 1060. Deze giststarter leek goed te gaan....want er kwam wel degelijk koolzuur uit. Dus het is mij een raadsel waarom deze niet op gang kwam. De safe ale korrel gist hebben we in het verleden ooit eens van de Grolsch gekregen (Wij  = Twents bierbrouwers gilde HAB). Hiervan heb ik dus nog redelijk wat over en werkt nog altijd. Deze 2 gisten zijn totaal verschillend..dus waarschijnlijk staat mijn bier nu met een menggist te borrelen.... :proost:

groeten en gezondheid
Oscar

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #22 Gepost op: 10-12-2005 12:15 u »
Alleen in plaats van chocolademout (had ik niet voorhanden) heb ik Pilsmout geroosterd op de BBQ. Ik heb de verhouding van 2% aangehouden. De smaak van het geroosterde mout zit er behoorlijk in.
Het is nu geduldig wachten, de eerste proef ik altijd na 5 dagen. Ik hou je op de hoogte van de smaak.

Totale storting=13500gram
60liter gistvat, 45literwort
Gist starter Wyeast1007
Hoofdwort SG=1088
na twee weken FG=1013
Bitterheid=30 EBU

Hallo Oscar,
De eerste hebben we meester gemaakt, het is een (bovengistend) S(z)wartzbier geworden. De smaak van de geroosterde mout is redelijk aanwezig maar niet hinderlijk. Ik denk dat de combinatie van chocolade mout en zelf geroosterde mout nog beter tot zijn recht komt. En dan de combinatie van de twee niet meer dan 2% gebruiken van de totale storting. Dus op naar het volgende experiment.

mvg
Horst
 :beersmiley:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #23 Gepost op: 11-12-2005 18:43 u »
Vandaag mijn bier overgeheveld naar een glazen bolfles voor verdere vergisting.  Het SG was nog maar gedaalt tot 1059 (begonnen bij 1085). Dus er moet nog een hoop vergist worden.
Er vormt zich nu al weer een schuimlaag op het bier....maar als de hevige vergisting voorbij is kan de lagering meteen doorgaan.

De kleur was redelijk goed, maar kan ik pas beoordelen na bottelen. De smaak was veelbelovend...dit word een lekker bier denk ik.... :proost2:

Groeten en gezondheid
Oscar

SiriS

  • Gast
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #24 Gepost op: 11-12-2005 20:22 u »
...dit word een lekker bier denk ik.... :proost2:

Kansloos!!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #25 Gepost op: 11-12-2005 21:05 u »
Siris,

Geef eens een verklaring voor je opmerking?

groeten Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #26 Gepost op: 11-12-2005 22:59 u »
Hoi Oscar,

Die krijg je niet meer voor morgen.
SiriS houdt het altijd een beetje spannend.

So, you'll be :denken: till the next morning  :ziek:

Ik denk dat SiriS doelt op de trage vergisting.
Deze had al veel lager moeten zijn dan 1059.
Dit kan voor de nodige smaak afwijkingen zorgen.
Hoeft natuurlijk niet, maar vanuit "the point of view" van een gisttechnoloog....................

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #27 Gepost op: 11-12-2005 23:38 u »
Hmm...,   :denken:

Indien dit zo is ben ik benieuwd naar de theorie erachter... Dus hoe kan een trage vergisting (hij staat nu gezellig actief te borrelen) er voor zorgen dat er smaak afwijkingen in je bier komen...  :shelp:

groeten en gezondheid
Oscar  :proost:


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #28 Gepost op: 11-12-2005 23:55 u »
Dus hoe kan een trage vergisting (hij staat nu gezellig actief te borrelen) er voor zorgen dat er smaak afwijkingen in je bier komen...  


Hoe precies weet ik niet maar ik kan wel bevestigen dat het de smaak niet ten goede komt, een van de bieren heb ik ingezonden naar een wedstrijd, ook de keurmeester haalde dit eruit desondanks nog 77 punten.

:degroeten:

Johannes

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #29 Gepost op: 02-01-2006 22:43 u »
Vandaag het bier gebotteld. Het eind SG was 1010 Dus toch nog vrij laag geeindigd.  ^-^   (± 10,6 % alcohol)
De hoeveelheid chocolade mout was wat aan de hoge kant want de smaak was vrij mout bitterig/branderig met wat dropsmaak in de nasmaak.  :o

Dus in combinatie met andere kleurmouten is 1,9 % storing van 800 EBC mout toch wat hoog... De smaak is vrij sterk. Qua type komt ik nu ongever uit op een exportstout.

Toch wel interessant want nu heb ik meteen een goed beeld hoe deze mouten qua smaak het bier beļnvloeden.

Groeten en gezondheid
Oscar  :lekkerbier:

Offline Silvio

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Bier goed,al goed!
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #30 Gepost op: 02-01-2006 23:08 u »
Eind goed al goed zou ik bijna zeggen maar waarom heb je halverwege de hoofdvergisting het spul overgeheveld naar je mandfles (11-12-05)  en heb je het inderdaad hierna daarin laten lageren ook, met al die dode gistcellen bedoel ik dan.Kan toch nooit goed wezen voor de uiteindelijke smaak?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #31 Gepost op: 02-01-2006 23:22 u »
Overhevelen maar de mandfles doe ik altijd na de hooftvergisting. In deze fles heb ik 'm inderdaad laten lageren. In dit geval duurde de hoofdvergisting wat lang..dus om eventuele infecties te voorkomen heb ik deze alvast overgeheveld.

Groeten en gezondheid
Oscar  :proost2:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #32 Gepost op: 14-01-2006 19:29 u »
Kansloos!!

Vandaag voor het eerst een flesje open getrokken en na nog net geen 2 weken hergisting op fles al een flinke schuim kraag  :hoera: . En de smaak de smaak is heerlijk..niet te branderig maar wel een duidelijke smaak van de chocolade mout. De geur is heeeeeel licht gebrand en de kleur zwart !

Zoals ik al eerder zij...dit wordt en is een heerlijk bier waar ik nog lang van ga genieten !!!! Qua type is het denk ik een Export stout
Maar goed dat siris ongelijk heeft gekregen  ;D ;D  :proost:

Groeten en gezondheid
Oscar  samenvol

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #33 Gepost op: 14-01-2006 23:40 u »

Vandaag ook weer gebrouwen, het Dubbel recept van Casper al heb ik de chocolade mout deze keer weggelaten, ik ben niet zo gecharmeerd van de branderige smaak. Ik heb dit recept al eerder gemaakt maar dan met de chocolade mout en op zich smaakt die prima maar(nog)  niet zoals ik hem wil. Ben benieuwd hoe deze gaat smaken...

Pieter

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #34 Gepost op: 27-11-2006 23:46 u »
Zo komende zondag weer brouwen en het wordt het recept dat hier staat. een Volmout Russian Imperial Stout (Potentieel winnaar ONK 2007  :D :D ). Alleen wordt de bitterhop vervangen door Hallertau Perle (7,5%).

Nu ga is voor het eerst bewust vergisten met korrelgist. Vorig jaar op de MTG Brouwers dag van Siris het gehele assortiment ingekocht. Dus ik heb de keuze uit de volgende gisten :

* Safbrew S-33
* Safale S-04
* Safale us-56
* Coopers pure Brewers Yeast
* Winsor
* Notthingham

Dus ik zou graag wat adviezen willen met betrekking tot het gebruik van welke gist, aangezien ik nog geen bewuste ervaring heb met korrelgisten.
En blind een keuze maken wou ik nu eens niet doen.

Het recept zou nog aangepast kunnen worden aanzien er bij de proef ervaringen hier en daar nog wat opmerkingen waren..bubs : Heb jij hier nog een advies over? Misschien een paar grammetjes zwartmout toevoegen? Of de storting chocolade mout verhogen tot 2% ?

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #35 Gepost op: 28-11-2006 08:21 u »
Nou je mist de T58, dat is ook een mooie gist. Mijn barley wine die de 3e plaats in klasse D haalde - op zich een vergelijkbaar bier - was hiermee vergist. 1090-1020 met 9% kandijsiroop. De S33, de Cooper's en de windsor vallen wat mij betreft af, die gisten niet ver genoeg door en je wilt geen stroop maken maar bier. Blijven over de Nottingham, de US56 en de S04. De eerste is het neutraalste en doet het erg goed in zware bieren. De 2e wordt gezien als neutraal maar ik vind er een typische amerikaanse smaak aan zitten (maar dat kan persoonlijk zijn). De S04 vergist heel aardig door maar geeft een vrij fruitig bier.
Ik zou voor de nottingham gaan. Temperatuur kun je gerust op laten lopen, mijn BONK winnende dubbelbock is vergist bij een maximale interne temperatuur van 26 °C. Het was nogal warm in juli, weten jullie nog?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #36 Gepost op: 28-11-2006 09:21 u »
De S04 vergist heel aardig door maar geeft een vrij fruitig bier.
Ik zou voor de nottingham gaan.

Thanks MO, een Russian Imperial Stout mag wel wat fruitigheid hebben, dus wellicht dat ik toch voor de S04 ga, maar ik heb nog een paar daagjes de tijd om daar over na te denken.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #37 Gepost op: 30-11-2006 23:05 u »
De 2e wordt gezien als neutraal maar ik vind er een typische amerikaanse smaak aan zitten (maar dat kan persoonlijk zijn).
Ben ik in ieder geval niet met je eens, ik vind de US56 cleaner dan de Nottingham. Overigens moet je die US56 wel koel vergisten, warme temperaturen veroorzaken aardige hoeveelheden diacetyl, misschien had je daar last van (juli?).

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van Chocolademout (800 ebc)
« Reactie #38 Gepost op: 04-12-2006 23:24 u »
Ik weet het Herman, wat jij zegt lees ik ook altijd op Amerikaanse fora. Ik had inderdaad wel last van diacetyl maar dat trok in een paar weken helemaal weg. Ik vind nottingham en US56 beide absoluut geen cleane gisten. Ze zijn zeker niet fruitig, dat is een feit, maar in subtielere bieren geeft de een een broodbakmachine-achtige/onprettige gistsmaak en de US56 iets gek Amerikaans wat ik niet goed kan omschrijven. Je zou mijn dubbel moeten proeven met de US56. Raar amerikaans bier zonder amerikaanse hoppen.