Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vedett Extra Blond kloon  (gelezen 5175 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Vedett Extra Blond kloon
« Gepost op: 02-03-2017 16:46 u »
In de kroeg drink ik graag Vedett blond, ik vind het een lekker bier, fris, droog, goed bittertje en met een goede smaak. Na een paar keer een hooggistend bier te hebben gebrouwen (tripels) wil ik wel een keer een pils/lager maken dus ik heb mijn pijlen nu gericht op een Vedett Extra Blond Kloon.

Aangezien ik nergens op het internet een recept hiervoor kan vinden ben ik zelf aan het fantaseren gegaan en wil dit graag met jullie delen.

Van een Belgische vriend heb ik gehoord dat Vedett vroeger een goedkoop indrinkpils was wat alleen in de buurt van Moortgat verkocht werd. Nu wordt het als luxe gelagerd blond bier verhipsterd in de markt gezet maar zo was het oorspronkelijk niet. Hierdoor heb ik de aanname gedaan dat het niet een heel ingewikkeld bier moet zijn qua receptuur.

Aangezien Vedett in Moortgat wordt gebrouwen waar de core business toch wel de Duvel is lijkt het mij dat Vedett dus een 'simpele' Duvel zou kunnen zijn. Duvel wordt gebrouwen met bepaalde gist en toevoeging van suikers om meer alcohol en droge smaak te krijgen, klopt dit?

Zou het kunnen zijn dat Vedett eigenlijk een tafelbier is (weinig alcohol, lichte kleur) waar suiker aan is toegevoegd om toch op 5.2% te komen en wat resulteert in de specifieke droge smaak?

Ik ben nieuw hier en weet nog niet zo goed hoe ik mijn recepten uit Beersmith hier goed in kan kopieren dus ik zet het er zo even in:


Batchvolume na vergisten: 23 liter (BIAB)
verwachte alcohol  : 5.2%
kleur                    : 2.4 SRM
bitterheid             : 22.3 IBU
Verwacht begin    : SG 1042
verwacht eind       : SG 1001

Granen:
2500 g pilsmout extra pale
450 g rijstvlokken (dit heb ik ergens gelezen dat die er in zouden zitten)
850 g kristalsuiker

Hop
30 gram Saaz @ 60 min
30 gram Styrian GoldinGs @ 20 min

Gist
Wyeast Belgian Strong Ale 1388 (Duvel gist)

Vergisting
Hoofdgisting 14 dagen op 12 graden C
Lagering op fles 30 dagen op 16 graden C

De hop is een totale gok, ik heb hier nog te weinig verstand van. De rijstvlokken zijn ook een ongefundeerde keuze. Voor de fermentatie heb ik een standaard profiel aangehouden voor 'Belgian lager' uit de Beersmith app.
De rest van het recept komt dus voort uit bovenstaande redenatie.

Wie kan en wil hier op schieten?

Alvast veel dank voor jullie input!

Groet,
Karel


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #1 Gepost op: 02-03-2017 22:31 u »
Hallo Karel,

Gewoon proberen.
Wel heb ik mijn vraagtekens bij de grote hoeveelheid suiker. Dat zou ik verminderen om de hoeveelheid esters te verkleinen.

Verder heb je het over een hoofdgisting van 14 dagen en een lagering op fles. Ik neem aan dat je met dat laatste een lagering in een mandfles bedoeld.
Hoelang een hoofdgisting duurt is op voorhand niet te zeggen. Dat ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van je gist af.
De hoofdgisting gaat geleidelijk over in de nagisting. Daar is geen (hobby)brouwer voor nodig. Niet de brouwer maar de gist bepaalt wanneer de nagisting begint. Het is dus niet zo dat de nagisting pas begint nadat het bier is overgeheveld. Wat dat betreft zijn de Engelse termen primair en secondair fermentation misleidend. Het gaat om één gisting met verschillende fases. De hoofdgisting is de heftige gisting aan het begin en de nagisting sluit daarop naadloos aan.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #2 Gepost op: 03-03-2017 14:03 u »
Ik zou gaan voor een ondergister, ipv de Duvel gist. Suiker zou ik er uit laten, de rijst zorgt al voor een dunnere body.



Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #3 Gepost op: 03-03-2017 15:42 u »
Ik vind de eind SG wel wat ambitieus. ik zou veiligheidshalve uitgaan van ± 1008. Daarmee wordt dan wel het alc% lager, dus wellicht moet je begin SG toch ook nog ietsje omhoog.
Die Magnum op het etiket zal wel de bitterhop zijn. Misschien heb je dat nog liggen, of een alternatief?

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #4 Gepost op: 03-03-2017 16:19 u »
Gewoon proberen.
Wel heb ik mijn vraagtekens bij de grote hoeveelheid suiker. Dat zou ik verminderen om de hoeveelheid esters te verkleinen.

Dank voor deze tip. Heb je een idee welk percentage van de stort maximaal suiker kan zijn?

Verder heb je het over een hoofdgisting van 14 dagen en een lagering op fles. Ik neem aan dat je met dat laatste een lagering in een mandfles bedoeld.
Hoelang een hoofdgisting duurt is op voorhand niet te zeggen. Dat ligt aan de hoeveelheid en de vitaliteit van je gist af.
De hoofdgisting gaat geleidelijk over in de nagisting. Daar is geen (hobby)brouwer voor nodig. Niet de brouwer maar de gist bepaalt wanneer de nagisting begint. Het is dus niet zo dat de nagisting pas begint nadat het bier is overgeheveld. Wat dat betreft zijn de Engelse termen primair en secondair fermentation misleidend. Het gaat om één gisting met verschillende fases. De hoofdgisting is de heftige gisting aan het begin en de nagisting sluit daarop naadloos aan.

Ik heb nog een hoop te leren. Ik zal me hier nog meer in moeten verdiepen.  Kunnen we stellen dat de hoofdvergisting het zelfde verloopt als bij hoge gisting alleen dan op lagere temperatuur en daardoor langer duurt? Of is het echt een ander proces?



Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #5 Gepost op: 03-03-2017 16:23 u »
Ik zou gaan voor een ondergister, ipv de Duvel gist. Suiker zou ik er uit laten, de rijst zorgt al voor een dunnere body.




Dank voor dit supergoede plaatje! Ik weet niet hoe je er aan komt maar hier staat al meer informatie op dan ik heb kunnen vinden. Het idee van toegevoegde rijst en de Saaz en Goldings hoppen waren nog niet zo gek dus....

Als ik de suiker weglaat moet er van de rest meer in om tot het juiste SG te komen. Zowel de hoeveelheid rijst als de pilsmout opschroeven of een van die twee?

Enig idee over een type ondergist voor het juiste droge smaakprofiel? Wat zou Duvelgist doen op lage temperatuur gisting? Komt ie dan niet op gang of gedraagt de gist zich anders?


Gr,
Karel

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #6 Gepost op: 03-03-2017 16:29 u »
ik vind de eind SG wel wat ambitieus. ik zou veiligheidshalve uitgaan van ± 1008. daarmee wordt dan wel het alc% lager, dus wellicht moet je begin SG toch ook nog ietsje omhoog.
die Magnum op het etiket zal wel de bitterhop zijn. misschien heb je dat nog liggen, of een alternatief?

Ik heb die Magnum hop net even opgezocht (ik heb hem toevallig niet liggen, wel Hallertau Mittelfruh maar die is heel anders) en die heeft blijkbaar een Alpha van 11-16%. Enig idee over de hoeveelheid en kooktijd? Dit kan al snel te veel zijn lijkt me.


Wat betreft die SG, dit heb ik uit mijn Beersmith app, die is wellicht wat enthousiast.... Dus mikken op +/-1050?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #7 Gepost op: 03-03-2017 20:56 u »
Dank voor dit supergoede plaatje! Ik weet niet hoe je er aan komt maar hier staat al meer informatie op dan ik heb kunnen vinden. Het idee van toegevoegde rijst en de Saaz en Goldings hoppen waren nog niet zo gek dus....
Ik weet niet waar je gezocht hebt, maar normaliter begin je bij de brouwerij? ;) Daar komt dit plaatje dus vandaan: http://www.vedett.com/luscious-liquids/blond/

Je zou 10% rijst of rijstvlokken kunnen doen, geen idee eigenlijk hoeveel men als toevoeging gebruikt.

Ik vind het ook lekker spul, beetje leesvoer:
http://www.howcoolbrandsstayhot.com/2013/07/19/making-a-forgotten-beer-brand-cool-again-the-case-of-vedett/

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #8 Gepost op: 03-03-2017 22:38 u »
Dank voor deze tip. Heb je een idee welk percentage van de stort maximaal suiker kan zijn?

Ik heb nog een hoop te leren. Ik zal me hier nog meer in moeten verdiepen.  Kunnen we stellen dat de hoofdvergisting het zelfde verloopt als bij hoge gisting alleen dan op lagere temperatuur en daardoor langer duurt? Of is het echt een ander proces?

Je zit nu op zo'n 22%. Ik zou teruggaan naar 10 tot maximaal 15%.


Bij een ondergister heb je inderdaad hetzelfde verloop. Door de lage temperatuur verloopt het allemaal langzamer.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #9 Gepost op: 04-03-2017 09:15 u »
Ik heb die Magnum hop net even opgezocht (ik heb hem toevallig niet liggen, wel Hallertau Mittelfruh maar die is heel anders) en die heeft blijkbaar een Alpha van 11-16%. Enig idee over de hoeveelheid en kooktijd? Dit kan al snel te veel zijn lijkt me.


Wat betreft die SG, dit heb ik uit mijn Beersmith app, die is wellicht wat enthousiast.... Dus mikken op +/-1050?

Ik zou gaan voor 90% pilsmout, 10% rijst.
Hop: bitterhop 60 min(magnum anders gewoon styrian goldings), 30 min styrian goldings, 10 min Saaz.
Gist: Wyeast 2007 Pilsner Lager.

Tip: download brouwsoftware op je pc, zie hier de verschillende programma's: http://www.hobbybrouwen.nl/biersoft.html

Hier kan je alle ingrediënten invullen: mout, hop enz, ook rekent hij ongeveer uit hoe bitter je bier wordt en dit kan dan worden aangepast.

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #10 Gepost op: 07-03-2017 20:58 u »
Ik zou gaan voor 90% pilsmout, 10% rijst.
Hop: bitterhop 60 min(magnum anders gewoon styrian goldings), 30 min styrian goldings, 10 min Saaz.
Gist: Wyeast 2007 Pilsner Lager.

Top, bedankt.

Inmiddels wat Magnum hop gehaald (10.6 alpha) en lager gist. Als ik jouw hopschema aanhoud dan denk ik voor de hoeveelheden aan
15 gram magnum @60min
30 gram Styrian goldings @30min
30 gram Saaz @10 min

Ik kom dan uit op een IBU van 31.4. Zou dit het juiste smaakprofiel geven? Heb jij hier nog ideeën over?


Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #11 Gepost op: 07-03-2017 21:02 u »
Ik weet niet waar je gezocht hebt, maar normaliter begin je bij de brouwerij? ;)

Touché...
En ik maar op Google kijken  ::)


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #12 Gepost op: 08-03-2017 02:45 u »
top, bedankt.

Inmiddels wat Magnum hop gehaald (10.6 alpha) en lager gist. Als ik jouw hopschema aanhoud dan denk ik voor de hoeveelheden aan
15 gram magnum @60min
30 gram Styrian goldings @30min
30 gram Saaz @10 min

Ik kom dan uit op een IBU van 31.4. Zou dit het juiste smaakprofiel geven? Heb jij hier nog ideeën over?

Zit je wel aardig goed denk ik... Gewoon brouwen, kan je altijd de volgende keer dat je brouwt het aanpassen.  Brouw ze :brouwen:

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #13 Gepost op: 13-03-2017 23:06 u »
Dit weekend aan het brouwen geslagen voor mijn eerste Vedett Blond poging, ik heb jullie adviezen ter harte genomen en daar het volgende uit gedestilleerd:

Batch Size: 6.08 gal   
Style: Belgian Blond Ale (25A)
Boil Size: 8.80 gal   
Color: 3.4 SRM   
Bitterness: 36.9 IBUs   
Boil Time: 60 min
Est OG: 1.050 (12.4° P)   Mash Profile: BIAB, Light Body
Est FG: 1.010 SG (2.6° P)   
Fermentation: Lager, Three Stage
ABV: 5.3%
   
Ingredients
Amount   Name   Type   #
5.00 Kg   Pilsner (2 Row) Bel (2.0 SRM)
0.50 Kg   Rice, Flaked (1.0 SRM)   

20 Gr   Magnum [10.6%] - Boil 60 min   
30 Gr   Styrian Goldings [4.6%] - Boil 30 min   
30 Gr   Saaz [3.8%] - Boil 10 min   

1 pkgs   Budvar Lager (Wyeast Labs #2000)   Yeast

Ik heb de hoeveelheden afgerond naar hele getallen, wellicht niet zo nauwkeurig maar ik ben ook nog niet goed genoeg om het verschil tussen een gram meer of minder hop te proeven dus dit leek me een goed vertrekpunt
 
T.o.v. mijn eerdere plan om een lichte duvel te maken heb ik de Duvel gist en de suiker laten vallen. Om zo dicht mogelijk bij de ingrediënten te komen zoals Vedett ze zelf aangeeft.

Ondanks dat de kleur van het wort op dit moment door het Maillard effect nog wat donker is (nog niet bepaald extra blond...) en het verstijfselen van de rijst volgens mij nog niet optimaal verlopen is ben ik erg tevreden. Ik heb spot on een SG van 1050 gehaald en ik heb precies 23 liter heldere wort over na het koken (en nog wat meuk onderin de brouwketel). Hoeveelheden en rendement dus supergoed gelukt. The joy of hitting the numbers  ^-^
So far so good! 

Nou heb ik een zakje Wyeast Budvar 2000 lager gist gekocht. Ik zocht naar Wyeast 2007 Lager maar de Budvar was afgeprijsd omdat de produktiedatum al van 30 november 2016 was. Had ik dat nou maar niet gedaan.....  ::) Dagje eerder smacken stond er op dus dat heb ik gedaan. Maar helaas, helemaal niets. Na een dag niet, na twee dagen niet, na een dag sous vide op 40 graden nog niets. Ik heb uiteindelijk toch de verpakking geopend en wat wort genomen om alsnog een starter te maken. Deze staat nu 24 uur en er gebeurt nog niets.

Kan ik voorzichtig concluderen dat deze gist vroegtijdig gestorven is of ben ik nog steeds te ongeduldig?

In de emmer heb ik een zakje Fermentis Saflager S23 droge korrels gemikt die ik nog over had om in ieder geval de vergisting op gang te helpen maar hier merk ik ook nog weinig actie.

Nu is dit mijn eerste lager en ik ben met hogere gisting gewend dat met een paar uur tot een dag er echt duidelijk actie in het waterslot en schuim op het wort waarneembaar is. Moet ik meer geduld hebben? Is een zakje van 11 gram droge gist voldoende voor 23 liter lager? Ik heb ergens gelezen dat bij lagere temperatuur je meer gist nodig hebt. Als dat zo is kan ik dan nog een zakje bestellen en deze er over een paar dagen bij kiepen? Of moet ik afscheid nemen van deze brouwpoging?  :weetniet:

Hulp wordt gewaardeerd want ik weet het even niet meer.

Dank en groet
Karel

 

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #14 Gepost op: 14-03-2017 09:25 u »
Hallo Karel, 1 zakje is niet genoeg voor jou bier... Als je de gegevens bij mrmalty invoert wordt er geadviseerd om 2,5 zakje korrelgist te gebruiken, dit bij een lager gist, dit is minimaal. (Ligt ook aan je vergisting temperatuur)
Dus je kan  er nog 2 zakjes bij in gooien (wie niet waagt wie niet wint).
Wat betreft de vloeibare gist, daar kan ik jou geen antwoord opgeven, ik heb het nog niet meegemaakt.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 980
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #15 Gepost op: 14-03-2017 10:42 u »
Nou heb ik een zakje Wyeast Budvar 2000 lager gist gekocht. Ik zocht naar Wyeast 2007 Lager maar de Budvar was afgeprijsd omdat de produktiedatum al van 30 november 2016 was. Had ik dat nou maar niet gedaan.....  ::) Dagje eerder smacken stond er op dus dat heb ik gedaan. Maar helaas, helemaal niets. Na een dag niet, na twee dagen niet, na een dag sous vide op 40 graden nog niets. Ik heb uiteindelijk toch de verpakking geopend en wat wort genomen om alsnog een starter te maken. Deze staat nu 24 uur en er gebeurt nog niets.

Kan ik voorzichtig concluderen dat deze gist vroegtijdig gestorven is of ben ik nog steeds te ongeduldig?
Ik weet niet precies wanneer gist het loodje legt maar 40 °C zal de gist zeker niet lekker vinden...
Groet,
Hans


Edit: nog even gekeken: hydrateren gebeurt bij 37 - 40 °C dus ik zat fout.  :-[

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #16 Gepost op: 14-03-2017 23:12 u »
Hallo Karel, 1 zakje is niet genoeg voor jou bier... Als je de gegevens bij mrmalty invoert wordt er geadviseerd om 2,5 zakje korrelgist te gebruiken, dit bij een lager gist, dit is minimaal. (Ligt ook aan je vergisting temperatuur)
Dus je kan  er nog 2 zakjes bij in gooien (wie niet waagt wie niet wint).
Wat betreft de vloeibare gist, daar kan ik jou geen antwoord opgeven, ik heb het nog niet meegemaakt.

Toch maar weer even naar Almere gereden en een nieuwe (15-2-2017) Wyeast 2007 Lager gist gehaald en er bijgedaan. Ik heb dus nu 1 Wyeast pak en 1 zakje (11.5 gram) S23 toegevoegd. Volgens Mr Malty (dank voor tip!) zou dit genoeg moeten zijn, ondanks dat het nu twee typen gist door elkaar zijn. Maakt dit uit? Waterslot gaat nu in ieder geval als een malle  :D

Offline K@rel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Culi-nerd
Re: Vedett Extra Blond kloon
« Reactie #17 Gepost op: 14-03-2017 23:19 u »
Ik weet niet precies wanneer gist het loodje legt maar 40 °C zal de gist zeker niet lekker vinden...
Groet,
Hans


Edit: nog even gekeken: hydrateren gebeurt bij 37 - 40 °C dus ik zat fout.  :-[

Dank voor je reactie en je edit Hans. Voordat we hier een hele discussie over temperaturen zouden krijgen..... :o 
De hoop was om de gist wat sneller te activeren maar deze verpakking was al overleden voordat ik afgerekend had. Wellicht is de Wyeast 2000 Budvar wat gevoellig. Ik heb hier op het forum gelezen dat dit bij deze gist wel eens vaker is voorgekomen.  :weetniet:
Een beetje balen en een extra ritje naar Almere waren er voor nodig maar het lijkt nu dus goed te gaan met de Wyeast 2000.

Tags: