Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Juiste korrelgist gezocht  (gelezen 7709 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GerritKwintenberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Juiste korrelgist gezocht
« Gepost op: 28-02-2017 16:19 u »
Beste brouwers,

Zouden jullie me kunnen informeren welke korrelgisten het beste kan gebruiken voor een Tripel en Weizen.

Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 333
  • Land: nl
  • IBU!
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #1 Gepost op: 28-02-2017 17:04 u »
T58 goede ervaringen mee voor een Tripel (peperig bij lage verg temp, zoeter/banaan bij hogere temp)
WB06 voor Weizen -> vind ik minder (zuur) dus nog op zoek naar een betere korrelgist....

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #2 Gepost op: 28-02-2017 18:18 u »
Voor een Weizen: Danstar Munich Classic Ale Yeast, dus niet de Danstar Munich Wheat Beer Yeast

Voor een Tripel: Danstar Abbey, Fermentis T-58, Fermentis-BE256

Een mengsel van de laatste twee wil ik nog eens proberen.

Ingo

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #3 Gepost op: 01-03-2017 10:36 u »
Ik heb hele mooie tripel met de us04 gebrouwen en voor weißen gebruik ik de bavarian wheat van Gozdawa

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #4 Gepost op: 01-03-2017 22:44 u »
Ik heb hele mooie tripel met de us04 gebrouwen en voor weißen gebruik ik de bavarian wheat van Gozdawa

Bedoel je de S-04 of de US-05?

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #5 Gepost op: 01-03-2017 22:45 u »
S 04 inderdaad...

Offline ir. Auditor

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #6 Gepost op: 08-07-2017 13:54 u »
Ik leen dit topic even. Ik wil een special belge gaan brouwen en twijfel welk gist ik zal gebruiken.

T-58, S-04, US-05 of WB-06.
De laatste twee vallen eigenlijk al meteen af. Twijfel tussen de eerste twee.
Is T-58 niet een Belgisch gist en daarom geschikt? Waar S-04 wellicht meer een ale gist is.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #7 Gepost op: 08-07-2017 16:40 u »
Eerder S-04 dan T-58 en dan wat warmer inzetten dan je voor een Engels bier zou doen,

Ingo

Online volleybaltrainer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #8 Gepost op: 17-06-2018 16:00 u »
Ik heb goede ervaringen met Mangrove Jack M41 en M47. Vooral de M41 gist heel erg ver door een SVG van 92% bij een wort van 77% Pils, 15% Munich en 8% tarwe. Start 1068, eind 1005. Heerlijk tripeltje geworden en dat zonder suiker.

Groeten Marco

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.575
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #9 Gepost op: 17-06-2018 16:06 u »
Helemaal met Marco eens voor een tripel zou je is de mj m41 moeten gebruiken.
Heb ik bij mijn laatste tripel ook gedaan echt geweldig.
Het kruidige peperige van de t-58 maar gist veel verder door.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #10 Gepost op: 17-06-2018 22:50 u »
Goede ervaringen met de T58, ook wel met de BE 256, maar duurt langer voordat ie goed op smaak is. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor vloeibare gisten. De W3522 (eigenlijk een zwaar blond gist) geeft een geweldig goed bier

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: be
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #11 Gepost op: 18-06-2018 10:58 u »
Over welke vergistingstemperaturen spreken jullie dan? Lager 18°C, hoger 22 °C?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #12 Gepost op: 18-06-2018 13:04 u »
De T58 is een van mijn favoriete korrels zolang je maar onder de 20 graden blijft.

Toevallig laatst een dubbel en een tripel met de M41 gemaakt op 21 graden dit is ook een super korreltje.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.074
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: juiste korrelgist gezocht
« Reactie #13 Gepost op: 02-05-2020 16:15 u »
Voor een Weizen: Danstar Munich Classic Ale Yeast, dus niet de Danstar Munich Wheat Beer Yeast

Voor een Tripel: Danstar Abbey, Fermentis T-58, Fermentis-BE256

Een mengsel van de laatste twee wil ik nog eens proberen.

Ingo

Even een oud draadje oppakken.

Ik wil binnenkort ook een tripel gaan brouwen met korrelgist.

@Ingo: heb je dit nog geprobeerd, Fermentis T-58 en Fermentis-BE256 combineren in een tripel? Zo ja, wat was het resultaat?

Volgens MrMalty heb ik voor 20 liter van 1.081 1,4 zakje gist nodig, dus één zakje gist zou sowieso kantje boord zijn denk ik.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #14 Gepost op: 02-05-2020 16:49 u »
BE-256 is een hele mooie tripel gist. Vergist ver door, ook bij volmout bieren. Denk aan 1010 bij volmout en 1005 bij 10% suiker. Het profiel komt sterk overeen met de Chimay gist. Ik zou daar geen T58 aan toevoegen maar wie ben ik.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #15 Gepost op: 02-05-2020 19:50 u »
Mijn voorkeur gaat toch wel echt uit naar de T58. Bij 20 graden vergisten en een IBU tussen de 35 en 40. De Be-256 duurt lang voordat hij goed op smaak is en gist plakt niet zo goed. De M41, mooie gist, maar gist ver door, mag voor een tripel wel iets minder en plakt niet geweldig.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #16 Gepost op: 02-05-2020 20:44 u »
Ja, geprobeerd. Is een beetje veel van het goede zoals MO min of meer ook aangeeft. Heb zowel de T-58 als de 256 samen met WB-06 geprobeerd. Met de T58 deed ik dat regelmatig om wat Saison-achtigs te benaderen. Aan de 256 vond ik het niet echt iets toevoegen. 256 met S-04 is er een voor als ik ooit weer eens een tripel brouw,

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #17 Gepost op: 02-05-2020 22:11 u »
BE-256 is een hele mooie tripel gist. Vergist ver door, ook bij volmout bieren. Denk aan 1010 bij volmout en 1005 bij 10% suiker. Het profiel komt sterk overeen met de Chimay gist. Ik zou daar geen T58 aan toevoegen maar wie ben ik.

Een succesvolle craftbrouwer die regelmatig in de prijzen valt...  :brouwen: :proost:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.074
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Juiste korrelgist gezocht
« Reactie #18 Gepost op: 02-05-2020 22:32 u »
Bedankt voor jullie reacties!
Duidelijk, het wordt de BE-256.

Tags: gist