Artikel `Alcohol, bron van onze beschaving` uit National Geographic van Feb '17

Gestart door RoyB, 27-02-2017 18:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RoyB

Een erg interessant artikel van ruim 10 pagina's over alcohol, met een duidelijke focus op bier, deze maand in de National Geographic.

In hoofdlijnen wordt het volgende verteld:

Hoe alcohol evolutionair onderdeel is geworden van ons dieet. Zo wordt er verteld over hoe onze voorouderen rotte vruchten van de bomen eten, welke meer suikers bevatten dan niet rotte vruchten, waardoor dit zorgt voor een overlevingsvoordeel. Hierdoor is het evolutionair interessant om alcohol te kunnen verteren en afbreken in het lichaam, zodat er meer voedingstoffen kunnen worden geconsumeerd.

Vervolgens wordt er gesproken over ontdekkingen van de vroegste brouwerijen en vondsten welke hier op wijzen.
Een hele interessante is die van `Göbekli Tepe`, de oudste tempel die ooit is gevonden (van 11.000 BC), waar aanwijzingen zijn gevonden van mengels van granen, welke hoogstwaarschijnlijk de basis vormden voor bieren.

Een ding is zeker: er werd eerder bier gebrouwen dan dat er brood werd gemaakt, en het bierbrouwen is dan ook de aanleiding geweest voor veel volkeren om te beginnen met graan verbouwen.  Interessante aanname is dat dit dan logischerwijs weer als gevolg heeft gehad dat men brood is gaan bakken.

Zoals het hierboven genoemde voorbeeld zijn er veel belangrijke ontdekkingen gedaan en veel ontwikkelingen voor de mensheid voortgekomen uit onze liefde voor alcohol, wijn en bier.

Verder worden er onder andere allerlei vormen van bier (en andere alcoholische dranken) die zich hebben gevormd in vele culturen ter wereld besproken.

Het artikel is hier (gratis) te lezen in het Engels: http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/02/alcohol-discovery-addiction-booze-human-culture/

In de NG van Feb 2017 is de Nederlandse vertaling te lezen.

Het artikel is zeer de moeite waard!

Jacques


Jeukstaardt

Interressant artikel inderdaad. Had het al gelezen tijdens de wekelijkse boodschappen scharrelend langs het tijdschriftenvak ;)

brouwmus


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.