Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Funky golden Mosaic  (gelezen 3662 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Funky golden Mosaic
« Gepost op: 12-02-2017 16:02 u »
Ben tijd geleden bij de Kaapse brouwerij geweest en heb daar een heerlijke wild ale gedronken.
Een heerlijk frisse zuur bier met duidelijke Mosaic hop erin.

Ben van plan deze over 2 maandjes te gaan brouwen en ben benieuwd wat jullie anders zouden doen.

2.72 kg pale ale
1.58 kg White wheat
0.25 kg haverfloken

62c graden 30 min
72c graden 40 min
78c graden 5 min

Beslagwater 20, spoelen tot 24 L

15 gram Mosaic op 60 min
5 gram Mosaic op 25, 10 en 2 min
10 gram Mosaic op dag 8

Met belgian Lambic blend Wyeast 3278

Verwachte begin SG 1059
Verwachte eind SG 1015
IBU 30
5.8%

Ben benieuwd of mensen misschien ideeŽn hebben.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 321
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #1 Gepost op: 12-02-2017 20:57 u »
Ik ken het origineel niet... maar met deze hophoeveelheden zal die ws maar zeer beperkt/subtiel zijn? Gist overheerst?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.097
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #2 Gepost op: 12-02-2017 21:26 u »
Ben benieuwd of mensen misschien ideeŽn hebben

Zet 'm ff in brouwsoftware en post dan ff zo'n mooi en duidelijk recept overzichtje... :) ;) :D

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #3 Gepost op: 12-02-2017 22:02 u »
Misschien hebben ze wel Kettel souring toegepast met lactobacillus en een cleane gist?

Helaas heb ik her bier niet op ook al kom ik redelijk vaak en graag bij de Kaapse.




Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #4 Gepost op: 12-02-2017 22:32 u »
Ik zou zeggen, stuur eens een pb aan Etn82.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.174
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #5 Gepost op: 13-02-2017 06:59 u »
Misschien ook goed om na te gaan hoe deze vergist is. Bijvoorbeeld op een houtenvat.

Dit recept is mooi leesbaar in tapatalk. De brouwsoftware post bevatten altijd alle codes in tapatalk en leest voor geen meter.
Zet 'm ff in brouwsoftware en post dan ff zo'n mooi en duidelijk recept overzichtje... :) ;) :D

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.836
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #6 Gepost op: 13-02-2017 08:20 u »
Ik ken het bier niet maar de gekozen 'gist' (Lambic blend) lijkt me niet de juiste voor dit bier. Hoe zuur en hoe droog was het bier? Gevoelsmatig denk ik inderdaad dat er iets van kettle souring is gebruikt. Bij de lambic blend zullen de lange vergisting niet kloppen met het hoppige aroma.

Verder denk ik dat je hoeveelheden late hop in het recept omhoog moeten. Zeker een factor 2 a 3. 

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #7 Gepost op: 13-02-2017 22:03 u »
Ik ken het bier niet maar de gekozen 'gist' (Lambic blend) lijkt me niet de juiste voor dit bier. Hoe zuur en hoe droog was het bier? Gevoelsmatig denk ik inderdaad dat er iets van kettle souring is gebruikt. Bij de lambic blend zullen de lange vergisting niet kloppen met het hoppige aroma.

Verder denk ik dat je hoeveelheden late hop in het recept omhoog moeten. Zeker een factor 2 a 3.

Precies wat ik denk, kettle souring lijkt mij inderdaad de handelswijze, een vergisting met lactobacillus kan nooit zoveel hop aan. Een lambic blend zou kunnen maar lijkt mij onwaarschijnlijk.
Het zou ook nog een brett kunnen wezen overigens. En niet te zuinig met die mosiac, dat is een hop die een heerlijk aroma en bittherheid achterlaat, zeker flink koudhoppen :biersmile:
Al ken ik het bier niet, is er met mosaic geen breuk te vallen bij een koudhop, ik denk dat 50 gram meer een flink aroma zal geven.

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #8 Gepost op: 14-02-2017 00:48 u »
Goed, bedankt voor alle reacties! Hoewel ik niet altijd achter internet kan (raar om te kunnen zeggen in 2017) zal ik even reactie terug geven.
Ik was in de Kaapse brouwerij, voor vrouwlief een rye IPA gehaald en voor mezelf de funky golden Mosaic.
Nam er een slok van en liet vrouwlief ook een slok proberen. Lang verhaal kort, ze vond hem lekker dus dronk ze hem op. Geen probleem zou je denken, even terug maar de bar om nieuwe te halen.. pusssshh..: OP! Zuur (letterlijk en figuurlijk)
Smaak deed me aan een polyamorie van oedipus / swingers van oedipus. Zuur maar niet echt droog.
Maar wat het vooral deed was de Mosaic in smaak en geur, heerlijk! Single hopped Mosaic met hele lange nadronk van citrus.
Als ik wil kan ik hem natuurlijk gewoon op internet kopen maar was mij beter lijkt is 20L zelf brouwen en opdrinken :-)
houte eiken vat van 30L heb ik nog thuis liggen voor een toekomstige geuze die ik 2 jaar wil hebben in het vat dus hoop niet dat die nodig is hiervoor.
Die Lambic Wyeast heeft lactobacillus erin zitten als het goed is, dus giststarter maken- in wort gooien tot hoofdgisting op gang is tot 3.5-4 pH, boil met hop, nieuw gist toevoegen?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #9 Gepost op: 14-02-2017 09:32 u »
Net wat Herman zegt, vraag Etn82 even, de brouwer ;)

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #10 Gepost op: 14-02-2017 19:41 u »
Net wat Herman zegt, vraag Etn82 even, de brouwer ;)
Oh grappig wist niet wie dat was maar had hem aan het werk gezien toen hij een Barley wine aan het brouwen was.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #11 Gepost op: 14-02-2017 19:53 u »

Die Lambic Wyeast heeft lactobacillus erin zitten als het goed is, dus giststarter maken- in wort gooien tot hoofdgisting op gang is tot 3.5-4 pH, boil met hop, nieuw gist toevoegen?

Dat kinkt goed maar hoeveel sg hou je over om je gewone gist het werk te laten doen?

Offline Ricky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Gek op wild gefermenteerd bier
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #12 Gepost op: 15-02-2017 00:45 u »
Dat kinkt goed maar hoeveel sg hou je over om je gewone gist het werk te laten doen?
Mijn idee was dus voor de boil de gist toe te laten voegen tot een pH van 3.5-4 vergisten. In de boil de gist dood koken en dus is het wort al zuur voor de boil. Na boil weer nieuw gist toevoegen om rest te vergisten maar ik denk dat ik hier beetje boven mijn pet ga werken en denk dat ik hier maar van af zie. Ik zal over een tijdje hier weer is voor gaan zitten.
Vandaag maar als troost een single hopped Mosaic ipa gebrouwen :-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Funky golden Mosaic
« Reactie #13 Gepost op: 15-02-2017 21:52 u »
Mijn idee was dus voor de boil de gist toe te laten voegen tot een pH van 3.5-4 vergisten. In de boil de gist dood koken en dus is het wort al zuur voor de boil. Na boil weer nieuw gist toevoegen om rest te vergisten maar ik denk dat ik hier beetje boven mijn pet ga werken en denk dat ik hier maar van af zie. Ik zal over een tijdje hier weer is voor gaan zitten.
Vandaag maar als troost een single hopped Mosaic ipa gebrouwen :-)

Waarom heb je het over "de boil" in plaats van "het koken". Bij mij thuis wordt er gekookt en niet geboild...

Tags: