Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH

Gestart door Jacques, 26-02-2017 00:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Volgens Hopsteiner stijgt de pH van je bier met het verhogen van de hoeveelheid koudhop.

Zie https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-05_TS_PH.pdf

Dit kan van belang zijn voor degenen die mee doen aan de Brand Bierbrouwwedstrijd...

chthon


Jacques

Ondertussen een uitgebreid verslag gevonden van een door Matthew J. Schmick in 2014 gedaan onderzoek.

http://www2.uwstout.edu/content/lib/thesis/2014/2014schmickm.pdf

Interessant is te zien dat de pH stijging afhankelijk is van de gebruikte hop.
Ook het bier op de gist laten staan zorgt voor een stijging van de pH. Daar komt dus nog bovenop de stijging door het koudhoppen.
Komt overeen met mijn ervaring bij mijn laatste brouwsel. Daarbij had ik zo goed als alle gist afgetapt en toch nam ik een stijging van de pH waar. Had toen echter niet in de gaten dat dit veroorzaakt werd door het koudhoppen.

De pH heeft onmiskenbaar invloed op de beleving van de de bitterheid.
Zie http://www.hoptomology.com/2013/07/15/the-effect-of-pH-on-hop-character-the-results/



Jacques

Citaat van: chthon op 26-02-2017  13:28 uEigenlijk is het de volgende link die de interessante informatie bevat: https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/07/TQ-53-1-0227-01.pdf

chthon,

Bedankt voor het vinden van deze link.

seed7

Voor wie hier "chocola" van wil maken,
1 bbl = 31 gallon = 117,345 l
1 lb = 0,4535 kg

Ingo :(

Biertje1985

Mooi inzicht vanwege de stevige dosis koudhop in de session IPA, dacht ik lichtjes bij te zuren met melkzuur wanneer de pH te hoog uitvalt voor bottelen.

Jacques

Citaat van: Biertje1985 op 27-02-2017  16:11 uMooi inzicht vanwege de stevige dosis koudhop in de session IPA, dacht ik lichtjes bij te zuren met melkzuur wanneer de pH te hoog uitvalt voor bottelen.

Voor mij is het te laat... Heb mijn versie al gebotteld. pH was inderdaad omhoog gegaan door het koudhoppen (voor het koudhoppen was mijn bier nagenoeg geheel ontdaan van de gist. Door het koudhoppen is de pH gestegen van 4.40 naar 4.46. Gisteren de pH gemeten na 8 dagen hergisting. Deze is nu 4.48 met koolzuur en 4.52 ontgast zonder koolzuur. Nog net binnen de grens van 4.65. Zelf had ik wat lager willen zitten omdat ik niet uitsluit dat de pH nog wat stijgt door autolyse.

muldereric

Citaat van: seed7 op 26-02-2017  13:54 uVoor wie hier "chocola" van wil maken,
1 bbl = 31 gallon = 117,345 l
1 lb = 0,4535 kg

Ingo :(
Voor wijn geldt dat ja, maar voor bier is het anders, en dan nog hangt het af of je met UK of US barrel en gallons rekent.
1 UK barrel (bbl) is 36 Imperial gallons is 160 liter.

Vergelijkbare Topics (7)

23458

Reacties: 22
Gelezen: 8786

31096

Reacties: 15
Gelezen: 4723

8293

Reacties: 3
Gelezen: 2041

37378

Reacties: 6
Gelezen: 1766

7514

Reacties: 28
Gelezen: 8167


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.