Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH  (gelezen 1496 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Gepost op: 26-02-2017 00:05 u »
Volgens Hopsteiner stijgt de pH van je bier met het verhogen van de hoeveelheid koudhop.

Zie https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-05_TS_PH.pdf

Dit kan van belang zijn voor degenen die mee doen aan de Brand Bierbrouwwedstrijd...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #1 Gepost op: 26-02-2017 13:28 u »
Eigenlijk is het de volgende link die de interessante informatie bevat: https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/07/TQ-53-1-0227-01.pdf

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #2 Gepost op: 26-02-2017 13:39 u »
Ondertussen een uitgebreid verslag gevonden van een door Matthew J. Schmick in 2014 gedaan onderzoek.

http://www2.uwstout.edu/content/lib/thesis/2014/2014schmickm.pdf

Interessant is te zien dat de pH stijging afhankelijk is van de gebruikte hop.
Ook het bier op de gist laten staan zorgt voor een stijging van de pH. Daar komt dus nog bovenop de stijging door het koudhoppen.
Komt overeen met mijn ervaring bij mijn laatste brouwsel. Daarbij had ik zo goed als alle gist afgetapt en toch nam ik een stijging van de pH waar. Had toen echter niet in de gaten dat dit veroorzaakt werd door het koudhoppen.

De pH heeft onmiskenbaar invloed op de beleving van de de bitterheid.
Zie http://www.hoptomology.com/2013/07/15/the-effect-of-pH-on-hop-character-the-results/



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #3 Gepost op: 26-02-2017 13:40 u »
Eigenlijk is het de volgende link die de interessante informatie bevat: https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2016/07/TQ-53-1-0227-01.pdf

chthon,

Bedankt voor het vinden van deze link.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.534
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #4 Gepost op: 26-02-2017 13:54 u »
Voor wie hier "chocola" van wil maken,
1 bbl = 31 gallon = 117,345 l
1 lb = 0,4535 kg

Ingo :(

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.351
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #5 Gepost op: 27-02-2017 16:11 u »
Mooi inzicht vanwege de stevige dosis koudhop in de session IPA, dacht ik lichtjes bij te zuren met melkzuur wanneer de pH te hoog uitvalt voor bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #6 Gepost op: 27-02-2017 20:27 u »
Mooi inzicht vanwege de stevige dosis koudhop in de session IPA, dacht ik lichtjes bij te zuren met melkzuur wanneer de pH te hoog uitvalt voor bottelen.

Voor mij is het te laat... Heb mijn versie al gebotteld. pH was inderdaad omhoog gegaan door het koudhoppen (voor het koudhoppen was mijn bier nagenoeg geheel ontdaan van de gist. Door het koudhoppen is de pH gestegen van 4.40 naar 4.46. Gisteren de pH gemeten na 8 dagen hergisting. Deze is nu 4.48 met koolzuur en 4.52 ontgast zonder koolzuur. Nog net binnen de grens van 4.65. Zelf had ik wat lager willen zitten omdat ik niet uitsluit dat de pH nog wat stijgt door autolyse.

Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: Koudhoppen zorgt voor een verhoging van de pH
« Reactie #7 Gepost op: 27-02-2017 20:54 u »
Voor wie hier "chocola" van wil maken,
1 bbl = 31 gallon = 117,345 l
1 lb = 0,4535 kg

Ingo :(
Voor wijn geldt dat ja, maar voor bier is het anders, en dan nog hangt het af of je met UK of US barrel en gallons rekent.
1 UK barrel (bbl) is 36 Imperial gallons is 160 liter.