Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Invloed van koudhoppen op bitterheid bier - info Hopsteiner  (gelezen 1604 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Ik kwam net dit bericht tegen.

https://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2017/02/2017-02_TS_Bitterness.pdf

Het geeft een genuanceerd beeld van de invloed van koudhoppen op de bitterheid van je bier.

Onder de 20 EBU krijg je een toename aan beleving van de bitterheid. Dit komt doordat humulinonen en alfazuren in bier komen door het koudhoppen. Humulinonen hebben een bitterheid van 66% van iso-alfazuren. En alfazuren geven slechts 10% van de bitterheid van iso-alfazuren. Isomeriseren van de hop gebeurt tijdens het langdurige koken van het wort met de hop.

Boven de 40 EBU wordt de bitterheid door het koudhoppen minder door het absorberen van iso-alfazuren door hopblaadjes.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Invloed van koudhoppen op bitterheid bier - info Hopsteiner
« Reactie #2 Gepost op: 26-02-2017 12:06 u »
Met wat meer achtergrond informatie
http://scottjanish.com/dry-hopping-effect-bitterness-ibu-testing/
http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/

Serge,

Bedankt voor jouw links. Zeer lezenswaardig.

Het is duidelijk dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van koudhoppen dan zo'n 10 jaar geleden. Ook is duidelijk dat koudhoppen veel meer invloed heeft op de bitterheid van je bier dan gedacht wordt door veel hobbybrouwers. Onze brouwsoftware zet ons op het verkeerde spoor.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Invloed van koudhoppen op bitterheid bier - info Hopsteiner
« Reactie #3 Gepost op: 26-02-2017 13:48 u »
Onze brouwsoftware zet ons op het verkeerde spoor.

Dat vind Stan Hieronymus kennelijk ook...
"Recent research related to hops and brewing is not making life easier for the people who write brewing software."


Zie http://appellationbeer.com/blog/why-dry-hopping-may-lower-iso-alpha-acids-but-boost-bitterness/
In dit artikel ook een verwijzing naar het artikel waarnaar chthon in het topic http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33564.msg510269.html#msg510269 ook verwees.