Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen

Gestart door Henielma, 25-02-2017 17:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Fijn dat die goed gelukt is. Woensdag ga ik deze ook weer brouwen met een iets gewijzigd recept.

Welke gist heb je gebruikt?

Lange1985

Ik ben nu mijn eerste weizen aan het brouwen... Bij het zoeken naar maischschema kwam ik hier uit. Heb 50/50 pils en tarwemout, ga Brewers Gold en Hersbrucker  gebruiken als hop en B49 van bulldog als gist. Iemand nog tips? Las dat de temperatuur nog wel wat wil doen qua verestering?

Henielma

Afgelopen tijd me op een Duits forum nog wat verder verdiept in de Ayinger Weizen. Hieruit heb ik het volgende recept samengesteld dat als het goed is net zoals de Ayinger weizen iets donkerder van kleur is dan het recept wat ik tot nog toe gebrouwen heb. Wat dikker gemaischt dan voorheen en dus meer gespoeld. En de originele Ayinger gist kunnen bestellen in Duitsland.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk159W
Naam receptAyinger Weizen
Brouwdatum07-03-2018
BierstijlWeizen
Volume20,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)14 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,50 lWater uit Overloon
3,00 gCaCl2
2,70 gCaSO4
4,20 mlMelkzuur
14,30 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
149 mg/l7 mg/l14 mg/l203 mg/l62 mg/l111 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,89 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,05 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,35 kgMünchenermoutDingemans15 EBC8,0 %
0,09 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C1 min.45 min.3,3 l/kg
72,0 °C11 min.30 min.3,3 l/kg
78,0 °C1 min.8 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gMerkur 2017bellen8,0%first wort hop7,5 IBU
5,8 gMerkur 2017bellen8,0%70 min.6,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
40,0 mlAyinger Weisse (Z034)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering10,0 °C


Henielma

Hieronder een foto van de vloeibare Ayinger Z034 gist:



Inmiddels zijn we een dag verder en is de vergisting bij 17 ºC op gang gekomen. Het is opvallend hoe stevig het schuim is van deze gist. Ik maak me wat zorgen of er schuim in mijn koolzuurproductiesensor gaat komen. Voorlopig de temperatuur maar niet te ver laten oplopen tot 18 ºC bijvoorbeeld. 



Voor de volledigheid het Tcontrol scherm op dit overzicht.


Het is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Brouwers

Zeer geinteresseerd in het resultaat. Wilde die ayinger gist al eens bestellen voor mijn jaarlijkse weizen. Lees wel dat die zymoferm gist een lastige zou zijn, de vitaliteit zou snel teruglopen in vergelijking met Wyeast.

Johnny Stardust

Ik heb die Zymoferm al een paar keer gebruikt. Prima spul, niks mis mee. Lekker actief ook  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Henielma op 08-03-2018  21:57 uHet is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Dat zie je ook bij de weegmethode. Ook dan zie je een afname aan gewicht voordat er sprake is van koolzuurontwikkeling.

Johnny Stardust

Henielma,

Je hebt het over onderenten, dat maakt de smaak van deze Weizen beter. Ik heb jouw recept vooor de Ayinger op de planning staan. Ik ga 52,2 liter maken, start SG is 1050. Ik gebruik de Gozdawa gist. Hoeveel gram zou jij gebruiken?

Hoeveel 'headspace' houd jij aan, uitgaande van deze Gozdawa Bavarian Wheat?

Hoor graag even, bedankt!  :biersmile:

Arne

Henielma

Op 20 liter gebruikte ik 1 zakje van 10 gram en op 32 liter 2 zakjes. Voor 50 liter zou ik drie zakjes gebruiken. Als headspace zou ik toch zeker 1/3 nemen. Zoals ik me de Gozdawa herinner valt de schuimvorming van de Gozdawa gist wel mee. De gist had ik gestrooid over het wort.

Johnny Stardust

Dank voor je snelle reactie. Laat ik nu precies 3 zakjes hebben liggen. 10 gram per zakje = 30 gram op 52,5 liter ;)

Verder, ik heb geen geavanceerde meting voor temperatuur zoals jij. Desondanks.., hoe laat jij de vergisting verlopen? Op welke momenten welke temperaturen?

Henielma

Met de Gozdawa gist heb ik onder andere het volgende temperatuurprofiel toegepast.

Het temperatuursprofiel was dus:
18 ºC gedurende 38 uur
dan met 0,3 ºC/uur naar 24,5 ºC en daar 41 uur op gehouden en daarna naar de 15 ºC


Johnny Stardust

Hoi Henielma,

Vanmiddag om 12:00 uur de Braumeister opgewarmd. Zojuist onderstaande versie gestort. Benieuwd ;)

Grt, Arne

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBH#0052
Naam receptEigenweiss [BM] Ayinger
Brouwdatum17-03-2018
BierstijlWeizen
Volume52,5 l
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement81,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit Engelen [Q3-17]
6,00 gCaSO4
18,50 mlMelkzuur
13,84 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
78 mg/l8 mg/l68 mg/l176 mg/l102 mg/l82 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgTarwemout. licht *Weyermann4 EBC60,5 %
4,25 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur42,0 °C1 min.10 min.5,1 l/kg
Beta63,0 °C20 min.45 min.5,1 l/kg
Alfa71,0 °C10 min.30 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.2 min.5,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gTaurus * 2014 - Amihopfenpellets15,4%first wort hop18,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
11,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
11,00 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
30,0 gGozdawa Wheat (Bavarian Wheat 11 *)bovengist


brouwjoh.

Zoals ik al  eerder aangaf komt  mijn kloon  (recept Henielma) heel veel overeen met de originele Ayinger Brauweisse.
Ik heb ook de Gozdawa  gist gebruikt en wel  15 g op 25 liter.
Start temp. 18 ºCvolgende dag bij heftige gisting temp. Verhoogt naar  25 ºC.
Na precies 1 week gebotteld met 10 gram suiker per liter bier.
Na nog een week op fles al goed te drinken.

Henielma; waarom jouw recept veranderen als ie al zo goed is ?

Gr. Joh.

Johnny Stardust

Hemielma en Brouwjoh,

Gisteren perfect geland op het beoogde SG; 1050. Geënt op 16,5 graad langzaam temperatuur op laten lopen tot 18 graden. Nu bij heftige vergisting en een SG van 1035 doorverwarming aangezet naar 25 graden. Gisthoeveelheid 30 gram op 52,2 liter wort. Benieuwd wat het vervolg gaat zijn.

10 gram per liter, is dat niet wat veel? Heb gisteren een echte Ayinger op en die is volgens mij niet heel erg koolzuurrijk. Toch?

Grtz, Arne

brouwjoh.

Johnny,
10 gram/liter kan wel hoor,i n de echte zit ook veel schuim.
Heb vanmiddag nog een gedronken,heerlijk hoor.
Heb ongeveer zelfde moutstort, dus die van jouw moet ook wel goed komen.

Volgende weekend weer eens vergelijken met de originele, als ik die nog kan bemachtigen.
Zal dan proberen om weer foto's te posten.
 Gr joh.

Neetje

Citaat van: brouwjoh. op 18-03-2018  22:13 u10 gram/liter kan wel hoor,i n de echte zit ook veel schuim.
 

Schuim en koolzuur zijn niet hetzelfde.
Met 4 gram suiker kan je makkelijk een schuimlaag hebben die na enkele minuten nog enkele cm's is.

Esterenbrouw

Herman bij jouw laatste recept staat ook 11 g gistvoeding.
Bij 30 gram korrelgist?

Johnny Stardust

Zowww, net ff gemeten. 1016 en nog een paar miezerige blubjes ;)

Henielma

Citaat van: Henielma op 08-03-2018  21:57 uHieronder een foto van de vloeibare Ayinger Z034 gist:



Inmiddels zijn we een dag verder en is de vergisting bij 17 ºC op gang gekomen. Het is opvallend hoe stevig het schuim is van deze gist. Ik maak me wat zorgen of er schuim in mijn koolzuurproductiesensor gaat komen. Voorlopig de temperatuur maar niet te ver laten oplopen tot 18 ºC bijvoorbeeld. 



Voor de volledigheid het Tcontrol scherm op dit overzicht.


Het is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Inmiddels is dit brouwsel met de Z034 Ayinger gist uitgegist en afgevuld op fles en is de hergisting afgerond. Zojuist het eerste flesje gekoeld en gedronken. Het is een lekkere Weizen geworden en wat mij betreft mijn beste Ayinger kloon tot nu toe. De banaansmaak zit er prima in.





Deze Weizen is bij lage temperaturen vergist. Gestart bij 17 ºC en daarna naar de 19 ºC. De vergisting kwam rustig op gang en ging daarna door tot het eind SG van 1015. De hergisting is uitgevoerd bij 21 ºC.   

Deze variant van de Ayinger kloon gaat bij mij op herhaling.

brouwjoh.

Henielma,
Lijkt het nou toch zo dat  het schuim grove luchtbelletjes  bevat?


Johnny Stardust

De mijne is gisteren gebotteld. De gisting keurig gestart op 17,5 graden. Bij heftige gisting vanaf 24 uur in een halve dag verwarmd tot 25 graden. Lekker uit laten gisten, niet overgeheveld. Toen terug gekoeld tot een graad of 3 en voor een klein weekje een cold-crash gedaan. Gisteren dus in de fles gedaan met 8 gram/liter. Inmiddels is het hergisten begonnen. Ik hoop volgend weekend er al stiekem eentje te mogen proberen.

Smaak was goed, mooie kruidnagel/banaan mengeling. Echter, het bier (SG1016) kwam leeg over. @Henielma, hadden jou bieren dat ook en vandaar de alternatieve moutstort? Of strek dat 'lege' nog weg in de hergisting?  :brouwen: :proost:

Henielma

@brouwjoh: ook die grotere bellen zijn koolzuur. De hergisting is nog net niet afgerond. Ik verwacht over een paar dagen iets meer en fijner schuim. Verder heb ik rustig ingeschonken.

Citaat van: Johnny Stardust op 02-04-2018  12:04 uSmaak was goed, mooie kruidnagel/banaan mengeling. Echter, het bier (SG1016) kwam leeg over. @Henielma, hadden jou bieren dat ook en vandaar de alternatieve moutstort? Of strek dat 'lege' nog weg in de hergisting?  :brouwen: :proost:
Het recept wat ik eerder gebruikte was inderdaad vrij licht van kleur en had minder body en kleur dan het origineel. Vandaar dat ik op het Duitse forum ben gaan zoeken naar een wat aangepaste moutstort. Via dat forum ben ik ook die Ayinger gist op het spoor gekomen. Tevens ben ik gaan zoeken in het artikel waar volgens mij forumnaam Herman ons op gewezen heeft "Brewing Bavarian Weissbier" van Andreas Staudt. Die geeft interessante informatie voor hobbybrouwers Weizen vergistingstemperatuur en de stort.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35310.msg533553.html#msg533553

Pieter1954

Kan iemand mij vertellen hoe ik aan die Ayinger-gist kan komen?
Google leidt me naar Braupartner.de, maar die levert geen vloeibare gisten buiten Duitsland.

Henielma

Inderdaad Braupartner.de. En een jaar geleden stuurden ze in ieder geval nog wel naar Nederland. Nadeel is dat de verzending via DPD EUR 13,90 kost.

Ik zie inderdaad dat je nu vanuit een Nederlands adres alleen kan afhalen. Dat is natuurlijk niet praktisch. Ik zou ze hiervoor een email sturen of anders bellen, misschien is het dan nog wel mogelijk.

Pieter1954

Citaat van: Henielma op 03-02-2019  16:21 uInderdaad Braupartner.de. En een jaar geleden stuurden ze in ieder geval nog wel naar Nederland. Nadeel is dat de verzending via DPD EUR 13,90 kost.

Niet toevallig nog een eigen kweekje in de vriezer of koeling?
Is de gist zo uniek dat deze niet vervangen kan worden door een andere Weizen-gist?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.