Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen  (gelezen 17034 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.156
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #75 Gepost op: 03-02-2019 16:44 u »
De Ayinger gist zou erg veel lijken op de W68 oftewel de Weistephaner Weizen gist. Bij Wyeast is dit de 3068.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #76 Gepost op: 04-02-2019 21:22 u »
Vanwaar de keuze voor de Merkur hop? Is deze ook vergelijkbaar / uitwisselbaar met een andere variëteit?
Zo niet, waar is deze Merkur te koop?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.156
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #77 Gepost op: 04-02-2019 21:39 u »
Dat is een Duitse hop die ik zelf heb. Een andere Duitse Hallertau hop is net zo goed. Een weizen moet het niet van de hop hebben.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #78 Gepost op: 04-02-2019 21:40 u »
Dat is een Duitse hop die ik zelf heb. Een andere Duitse Hallertau hop is net zo goed. Een weizen moet het niet van de hop hebben.
Oké, dankjewel.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #79 Gepost op: 20-02-2019 16:32 u »
Beste Henielma,

Echt een lekkere Weizen die Ayinger!
Graag wil ik dit recept ook gaan brouwen maar heb een vraagje over je 2de recept.
Hier mis ik in het maischschema de stap op 44 graden voor het ferulazuur en begin je gelijk op 63 graden.
Ik dacht dat de stap op 44 graden nodig is om bij de vergisting de kruidnagelsmaak te krijgen?

Kun je mij de reden vertellen waarom je deze stap hebt weggelaten?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.156
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #80 Gepost op: 20-02-2019 16:41 u »
Die 44 ºC stap heb ik er eerder wel in gehad maar voegde naar mijn ervaring bij mijn moutstort niets toe.

De vergistingstemperatuur is het belangrijkste. Begin de eerste 36 uur op 18 ºC en daarna naar 20  ºC. Vandaag heb ik deze ook weer gebrouwen.

Voor 26 liter gebruik ik een actieve starter (niet afgegoten) van 0,8 liter. Oh ja, volgens standaard adviezen is dat te weinig maar bij een Weizen ent je minder gist dan bij de meeste andere bieren.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #81 Gepost op: 21-02-2019 20:32 u »
Bedankt voor je antwoord.
Ik ga hem toch starten met een rust op 44 graden en dan op jouw manier snel door verwarmen naar 63 graden.

Gebruik je nog steeds de Ayinger gist of ben je inmiddels weer overgestapt op bijv. de Wyeast 3068?
Ik wil deze gist gaan gebruiken en dan 30 gram op 50 liter, is dat zuinig genoeg?

Een actieve starter heb ik nog nooit gemaakt dus daar wil ik mij nog niet aan wagen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #82 Gepost op: 21-02-2019 21:43 u »
Een actieve starter heb ik nog nooit gemaakt dus daar wil ik mij nog niet aan wagen.

Heel erg spannend is het niet.

In feite is niet veel anders dan:
- wat moutextractpoeder oplossen (10 g op 100 ml water);
- de oplossing 10 minuten koken;
- de gekookte oplossing in een fles gieten;
- de fles afsluiten met een rubberen stop;
- de oplossing laten afkoelen tot zo'n 25 ºC;
- gist toevoegen.

Om een betere giststarter te krijgen kun je:
- 1 g complexe gistvoeding per liter oplossing toevoegen voor het koken
- de fles met afgekoelde wort na het afkoelen openen, lucht bij laten, de stop er weer op en goed schudden. Herhaal dat 3 keer. Het beste koel je dan de oplossing tot zo'n 17 à 18 ºC zodat er meer zuurstof kan oplossen in de oplossing.

Het zijn allemaal hele simpele handelingen...

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.156
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #83 Gepost op: 21-02-2019 23:35 u »
Bedankt voor je antwoord.
Ik ga hem toch starten met een rust op 44 graden en dan op jouw manier snel door verwarmen naar 63 graden.

Gebruik je nog steeds de Ayinger gist of ben je inmiddels weer overgestapt op bijv. de Wyeast 3068?
Ik wil deze gist gaan gebruiken en dan 30 gram op 50 liter, is dat zuinig genoeg?

Een actieve starter heb ik nog nooit gemaakt dus daar wil ik mij nog niet aan wagen.

Ik gebruik nog steeds de Ayinger gist. Dat is wel een vloeibare gist net als de Wyeast 3068. Daarom snap ik je opmerking van 30 gram op 50 liter niet.
De Danstar Munich classic zou ook goed moeten zijn en dat is een korrelgist. Maar die heb ik zelf nog nooit gebruikt. Bij een korrelgist zou ik bij 50 liter gaan voor 2 zakjes.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #84 Gepost op: 22-02-2019 13:50 u »
Sorry, foutje van mijn kant ik dacht dat de 3068 een korrelgist was vandaar.

Jacques bedankt voor je antwoord.
Ik heb deze vraag ook even gesteld bij brouwproces omdat ik toch nog wel wat vragen heb over zo'n starter, dus zie daar.

Ik hou jullie op de hoogte van de voortgang.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #85 Gepost op: 16-04-2019 23:41 u »
Ik ga dit recept proberen! Gewoon omdat het er interessant en gebalanceerd uitziet, niet omdat ik het origineel ken :)

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #86 Gepost op: 26-05-2020 22:03 u »
Die 44 ºC stap heb ik er eerder wel in gehad maar voegde naar mijn ervaring bij mijn moutstort niets toe.

De vergistingstemperatuur is het belangrijkste. Begin de eerste 36 uur op 18 ºC en daarna naar 20  ºC. Vandaag heb ik deze ook weer gebrouwen.

Voor 26 liter gebruik ik een actieve starter (niet afgegoten) van 0,8 liter. Oh ja, volgens standaard adviezen is dat te weinig maar bij een Weizen ent je minder gist dan bij de meeste andere bieren.

Ayinger wordt in open gistkuipen op 22 ºC vergist (referentie: hobbybrauerforum.de) Als iemand de gist op schuine buis heeft, of in de vriezer hou ik me aanbevolen. Ik zou graag de Ayinger gist verkrijgen :-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #87 Gepost op: 26-05-2020 22:44 u »
Ayinger wordt in open gistkuipen op 22 ºC vergist (referentie: hobbybrauerforum.de)

Open gistkuipen worden alleen gebruikt voor de hoofdgisting. Zodra duidelijk is dat deze afloopt wordt het bier overgebracht in tanks.


Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #88 Gepost op: 26-05-2020 22:52 u »
Mooie foto Jacques  :biersmile:
Denk je ook dat de open kuipen bijdragen aan de fruitigheid van deze fantastische weizen? Ik heb het vermoeden van wel, maar heb nog geen test gedaan.
Wil wel een test gaan doen met verschillende vloeibare weizen gisten, zelfde wort, zelfde temp. en dan open kuip of open fles, afhankelijk van mijn beschikbare materialen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #89 Gepost op: 26-05-2020 23:05 u »
Denk je ook dat de open kuipen bijdragen aan de fruitigheid van deze fantastische weizen? Ik heb het vermoeden van wel, maar heb nog geen test gedaan.
Wil wel een test gaan doen met verschillende vloeibare weizen gisten, zelfde wort, zelfde temp. en dan open kuip of open fles, afhankelijk van mijn beschikbare materialen.

De laatste tijd sluit ik mijn CCT niet meer af de eerste dagen van de vergisting. In plaats daarvan zit er een naar beneden hangend siliconen slang in het gat van het waterslot.


Deze foto is wel van mij. De vorige had ik geleend van https://brewpublic.com/beer-history/ayinger-exports-its-kirtabier-to-the-united-states-a-look-at-this-legendary-brewery/

Mijn CCT is een slag kleiner dan die van Ayinger.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #90 Gepost op: 27-05-2020 17:23 u »
Desalniettemin een hele mooie cct. Interessant dat je de slang open laat bungelen, er is dus interactie met lucht. Wat is je ervaring wat dit voor voordelen biedt? Meer fenolen/esters en dergelijke, maar op een prettige manier, omdat het temperatuur gecontroleerd is?

Ik heb garüngstanks van 5 L glas tot 150 L staal => polisnelli dus platte bodem. Maar nu aan het sparen voor een 159 L SS brewtech cct.

Een hele goede weizen brouwen zoals Andechser of Ayinger is nog niet zo makkelijk en heb jij ook het idee dat open tank daar een aandeel in heeft?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #91 Gepost op: 27-05-2020 21:25 u »
Desalniettemin een hele mooie cct. Interessant dat je de slang open laat bungelen, er is dus interactie met lucht. Wat is je ervaring wat dit voor voordelen biedt? Meer fenolen/esters en dergelijke, maar op een prettige manier, omdat het temperatuur gecontroleerd is?

Ik heb garüngstanks van 5 L glas tot 150 L staal => polisnelli dus platte bodem. Maar nu aan het sparen voor een 159 L SS brewtech cct.

Een hele goede weizen brouwen zoals Andechser of Ayinger is nog niet zo makkelijk en heb jij ook het idee dat open tank daar een aandeel in heeft?

Mijn ervaring is dat de vergisting sneller verloopt en ik minder gist kan enten. Hierdoor heb ik meer esters in mijn bier.
Mijn laatste brouwsel van afgelopen vrijdag had een begin SG van 1068. In totaal had ik 22 liter wort. Het is vergist met 1 zakje Belle Saison bij 27 ºC. Binnen 3 dagen was het SG gedaald tot 1009, natuurlijk heeft de hoge temperatuur ook bijgedragen aan de snelle vergisting. Maar bij andere brouwsels die bij veel lagere temperaturen zijn vergist heb ik ook gezien dat vergisting sneller verliep dan ik gewend was.

Of een open vergisting gunstig is voor een weizen weet ik niet. Wel weet ik dat in zuid Duitsland verschillende brouwerijen zijn die open vergisten.
Voor mij was de directe aanleiding om de CCT niet meer af te sluiten gedurende de eerste dagen van de vergisting het bezoek dat ik heb gebracht aan Rügener Insel Brauerei (heel erg noordelijk in Duitsland. Het is een moderne brouwerij waar open wordt vergist. De smaak van hun bieren staat mij aan. Zij brouwen uitdrukkelijk niet volgens het Reinheitsgebot mede hierdoor springen hun bieren er uit ten opzichte van veel andere Duitse bieren.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #92 Gepost op: 27-05-2020 21:53 u »
De monniken van Sint Sixtus in Westvleteren vergisten ook in open vaten (met koeling). Ik ben vorig jaar in de brouwerij geweest net nadat ze een nieuwe waterbron en -behandelingsunit in gebruik hadden genomen.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #93 Gepost op: 27-05-2020 22:26 u »
Interessant, ik moet daar ook eens iets meer mee experimenteren, bijvoorbeeld 1 open en 1 niet en kijken wat het oplevert...

Maar eerst weizen brouwen met 4 verschillende gisten, 3x vloeibaar en 1 korrel.
Ayinger is te koop bij braupartner.de als zymoferm Z034. Je koopt daar 200, 500 ml of zelfs 1 of  5L gistslurry. 200 ml = 5,10 EUR. ben benieuwd, ik zal hem ook direct invriezen in 2 ml vials met glycerine.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #94 Gepost op: 27-05-2020 22:32 u »
Interessant, ik moet daar ook eens iets meer mee experimenteren, bijvoorbeeld 1 open en 1 niet en kijken wat het oplevert...

Maar eerst weizen brouwen met 4 verschillende gisten, 3x vloeibaar en 1 korrel.
Ayinger is te koop bij braupartner.de als zymoferm Z034. Je koopt daar 200, 500 ml of zelfs 1 of  5L gistslurry. 200 ml = 5,10 EUR. ben benieuwd, ik zal hem ook direct invriezen in 2 ml vials met glycerine.

Ik wil die gist ook graag hebben maar Braupartner.de levert geen vloeibare gist buiten Duitsland.
Als iemand weet hoe dit te omzeilen of op te lossen hoor ik dat graag.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #95 Gepost op: 28-05-2020 10:28 u »
Als het bij mij lukt ondanks de moeilijkheden, kun je bij mij een 2 mL diepvries vial ophalen en opkweken ....

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #96 Gepost op: 28-05-2020 11:50 u »
Als het bij mij lukt ondanks de moeilijkheden, kun je bij mij een 2 mL diepvries vial ophalen en opkweken ....
Dat zou heel mooi zijn. Ik ben benieuwd of het je lukt.

Tags: