Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen

Gestart door Henielma, 25-02-2017 17:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brouwjoh.

Dat ga ik zeker proberen en dan op 25 graden of nog hoger?

Henielma

24,5 ºC zou ik doen. Mogelijk kwam het slechte schuim de vorige keer bij mij door een wat te hoge vergistingstemperatuur, vandaar.

brouwjoh.


brouwjoh.



Hehe... eindelijk klaar met die foto posten (ben er niet handig in).
Hier is ie dan de weizen met banaan.  8.
Met banaan er bij ja, want ik proef geen banaan.
Misschien moet dat nog komen .
Verder zit de smaak er al goed in,dat beloofd nog wat te worden.
Schuim zakt ook nog snel in ,zit ook nog maar sinds dinsdag  28 e in fles.

Henielma

Ziet er goed uit, schuim misschien een beetje grof maar kleur en troebelheid is goed. Hoe is de smaak. Ligt de banaan er naast omdat die smaak ontbreekt in het bier of juist andersom?

brouwjoh.

Hahaha... Jij was me te snel af, Henielma.

Henielma

Hoe ben tijdens het maischen van 44 naar in de 60 ºC gegaan? Zelf heb ik dit de laatste keer gedaan door 6 liter kokend water toe te voegen. Hierdoor ga je snel door de 50 .. 55  ºC waardoor je een eiwit rust overslaat. Mogelijk wordt je schuim dan beter. Maar je bent al een heel eind.

Bij mij was dit het 7e Gozdawa Weizen brouwsel in twee jaar.

brouwjoh.

Van 44 naar 63 in 20 minuten.

Ga er zeker meer brouwen maar eerst een voorraad, lees 40 liter, saison brouwen voor de zomer.

brouwjoh.



Henielma,
Zit net te vergelijken (leuk werk toch.),links eigen brouw en rechts Schneider weizen.
Ondanks kleur verschil vind ik ze toch  op elkaar lijken qua smaak, de Schneider vind ik iets zachter.
De Schneider heeft mijn inziens ook weinig banaan, heb jij deze al eens geproefd?
Ben benieuwd hoe de mijne zich  over enkele weken ontwikkeld,zit nog maar 5 dagen op fles.

Henielma

De smaak van de Schneider ken ik niet echt. De Ayinger heeft veel kruidnagel en banaan in de smaak. Fijn dat je brouwsel al best op de Schneider lijkt.

Weizens zijn jong al lekker en kunnen beter binnen een half jaar op zijn.

brouwjoh.

Binnen half jaar moet haalbaar zijn,
Heb 3 schoonzoons die ook weizen  lusten (speciaal bieren.)

Henielma

Mijn pas gebrouwen Weizen smaakte gisteren blijkbaar goed want het hele brouwsel "Weizen 53 jaar" is door mijn gasten opgedronken. Op 1 fles na en die heb ik vanmiddag maar lekker in de zon opgedronken.

Binnenkort maar weer een vergelijkbare Weizen brouwen.

brouwjoh.

Citaat van: Henielma op 31-03-2017  22:00 uZiet er goed uit, schuim misschien een beetje grof maar kleur en troebelheid is goed. Hoe is de smaak. Ligt de banaan er naast omdat die smaak ontbreekt in het bier of juist andersom?

Vanavond weer een weizen open getrokken.
Schuim is nu heel fijn.
Het bier is sprankelend geworden.(koolzuur)
En... in de verte proef ik ietsie  banaan.     🙌

brouwjoh.

Binnenkort weer een weizen brouwen. (Poging 2 Ayinger Brauweisse)
Hetzelfde recept als vorig jaar. (Zie berichten hierboven)
Ga nu  de maischstap van 44°naar 63 ° doen, door kokend water toevoegen.

Brouwjoh.

brouwjoh.

Morgen brouwdag.
Ayinger brauweisse kloon. ( nummer 2 )

Morgen meer info.
Gr joh.

Henielma

Succes. Over een paar weken ga ik hem ook weer brouwen.

brouwjoh.


brouwjoh.

Zo... inmiddels aan stap 2 maischen toe 63 ºC 45 min.
Moest helaas toch door verwarmen naar deze 63 ºC.
Had pan helemaal vol, even  geen rekening mee gehouden dat ik
 25 ipv 20 liter brouw.
 :degroeten:

brouwjoh.

25 liter ayinger brauweizen kloon zit nu in gistvat.
Eerst koffie drinken dan gist erbij en in gistkast plaatsen.
Hierna alles schoonmaken met biertje erbij en opruimen.
Gr joh.

Easywoods

Citaat van: brouwjoh. op 10-02-2018  15:38 u25 liter ayinger brauweizen kloon zit nu in gistvat.
Eerst koffie drinken dan gist erbij en in gistkast plaatsen.
Hierna alles schoonmaken met biertje erbij en opruimen.
Gr joh.

Dat klinkt als een geslaagde brouwdag  :duimop:  :biersmile:

brouwjoh.

Dat was het ook uiteindelijk.
Bier staat nu flink te gisten op 21 °C.
Ga vanavond temp. Verhogen naar 25,5 °C.

Gr joh.

brouwjoh.

Dit gaat snel zeg,
Vanmiddag  sg gemeten, staat nu al op 1014.
Ruikt al goed ,kruidnagel en banaan.


Herman ;zou ik zaterdag al kunnen  bottelen?

Groet Joh.

Henielma

Wanneer het SG een aantal dagen gelijk blijft wel.

brouwjoh.


brouwjoh.

Nou Henielma,
Hij smaakt perfect,volgens mijn schoonzoon nog zuiverder dan de originele.
Samen hebben wij vanmiddag een vergelijkingstest gedaan,ondanks winterweer.
Kleur hetzelfde.
Schuim hetzelfde.

Dit is dus de perfecte ayinger brauweisse kloon volgens mij.
Deze blijft dus in mijn bestand om jaarlijks te brouwen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.