Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste opzet Bockbier  (gelezen 1048 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste opzet Bockbier
« Gepost op: 09-05-2020 21:33 u »
Hallo allen,

Ik ben bezig om eens te kijken of ik een bockbier recept in elkaar kan flansen.
Willen jullie je blik eens werpen op onderstaand recept?
Vooral de moutstort vind ik toch wel lastig om een moutig niet te zoet bier te krijgen.
De hop heb ik redelijk simpel gehouden aangezien dit toch van ondergeschikt belang is bij dit bier.
Het moet wel een bovengistend bier gaan worden maar welke Gist? ???

Ik heb een maischschema aangehouden voor een medium body.

Graag hoor ik jullie op/aanmerkingen om een mooi bier te gaan brouwen voor het najaar.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptbockbier 1
Brouwdatum
BierstijlBockbier
Volume50,4 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)75 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
55,00 lWater uit delft3 berenplaat
15,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l44 mg/l131 mg/l63 mg/l51 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,19 kgPilsmoutDingemans3 EBC54,2 %
3,70 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,5 %
2,18 kgCara 120Dingemans120 EBC14,4 %
1,04 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC6,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,9 gPerlepellets8,0%60 min.15,9 IBU
50,4 gPerlepellets8,0%15 min.6,7 IBU
25,2 gPerlepellets8,0%5 min.2,1 IBU




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #1 Gepost op: 10-05-2020 14:41 u »
Ik zou 45 minuten op 63-64 graden maischen en dan nog zeker 15 minuten op 72. 1 staps maischs op 65-66 graden geeft ook een niet al te zoet bier.

Ik zou ook munchenermout toevoegen naast de pilsmout en tarwe zou ik niet gebruiken behalve als je aan een weizenbock denkt

Als gist zou je bij bovengisters US 05 of MJ 44 kunnen nemen. bij ondergist is de M76 Bavarian lager prima

stefan

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.519
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #2 Gepost op: 10-05-2020 16:37 u »

Vooral de moutstort vind ik toch wel lastig om een moutig niet te zoet bier te krijgen.
 
Het moet wel een bovengistend bier gaan worden maar welke Gist? ???


Waarom dan de caramout?

De gist zou dan gezocht moeten met een hogere vergistingsgraad en niet te fruitig. Liefst een neutrale gist.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #3 Gepost op: 10-05-2020 19:38 u »
7% chocolademout gaat een stout geven. Ik zou niet hoger dan 1% gaan anders wordt je bock veel te gebrand.

Ik zou geen bock met tarwe brouwen maar ach het zal niet in de weg zitten.

Een kleur van 40 EBC is zat voor een bock.

Late hopgiften hebben geen zin in een bock of in een ander donker bier zolang het geen black IPA is. 1 hopgift 60 min is zat max 20 IBU.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.970
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #4 Gepost op: 10-05-2020 20:15 u »
Als je een moutig bier wilt zul je moutige mouten moeten gebruiken. Muenchner I of II, aroma 50, melanoidine mout. De laatste twee met mate.

De simpelste donkere bock bestaat voor 100% uit Muenchner. De oer-bock had waarschijnlijk een stevige hoeveelheid tarwe tot 20% (ik kan de bronnen hiervoor niet terug vinden).

Cara mouten geven toffee karamel zoetigheid. Niet wat je zoekt.

Bock is steeds zoeter geworden, of eigenlijk, steeds minder bitter.

Ingo

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #5 Gepost op: 12-05-2020 10:24 u »
Het recept is na wat overleg met mijn mede brouwers volledig omgegooid aangezien zij wel een moutig en zoeter bier wilden  :weetniet:

Dus alles aangepast en wat meer hierop gestuurd.
Ik twijfel nog of ik de pilsmout er niet gewoon helemaal weg kan laten?

De kleur wat lichter gemaakt en de late aroma hopgift eruit gehaald.

De gist heb ik voorlopig op S-33 gezet voor het wat zoetere karakter.
Mochten we kunnen ondergisten dan wil ik voor de S-23 gaan??

Ik hoor graag jullie mening/advies
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptbockbier 2
Brouwdatum
BierstijlBockbier
Volume50,4 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
55,00 lWater uit delft3 berenplaat
15,66 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l44 mg/l131 mg/l63 mg/l51 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,30 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC60,0 %
2,33 kgCara 120Dingemans120 EBC15,0 %
1,61 kgPilsmoutDingemans3 EBC10,4 %
1,02 kgCara-pilsWeyermann4 EBC6,6 %
0,93 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC6,0 %
0,31 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eenstaps maisch67,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,2 gPerlepellets8,0%60 min.16,0 IBU
50,4 gPerlepellets8,0%15 min.6,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline brewkeet

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #6 Gepost op: 19-05-2020 15:30 u »
Hallo Lexcato

Ik heb een soortgelijke brouwsel gebrouwen echter met 3 mouten; Pilsmout, munich en een chocolate mout.
Qua gist heb ik daar ook de S33 bij gebruikt en is goed gelukt niet te ver doorgegist dus nog lekker zoet, eventueel kan je nog speculaas kruiden toevoegen geeft wat extra herfstsfeer.

Gr. Brewkeet

Offline trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #7 Gepost op: 27-05-2020 14:30 u »
Hallo Lexcato

Ik heb een soortgelijke brouwsel gebrouwen echter met 3 mouten; Pilsmout, munich en een chocolate mout.
Qua gist heb ik daar ook de S33 bij gebruikt en is goed gelukt niet te ver doorgegist dus nog lekker zoet, eventueel kan je nog speculaas kruiden toevoegen geeft wat extra herfstsfeer.

Gr. Brewkeet
Klinkt goed, welke verhoudingen heb je gebruikt voor je mout?

Offline brewkeet

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #8 Gepost op: 27-05-2020 19:57 u »
Klinkt goed, welke verhoudingen heb je gebruikt voor je mout?
Hierbij de uitdraai van me recept

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0016
Naam recepthangende bok
Brouwdatum05-11-2019
BierstijlDubbelbock
Volume25,0
Begin SG1,074 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,4%
Alcoholgehalte7,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)65 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
12,5 lSpoelwater



Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,5 %
0,70 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC8,0 %
0,50 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC5,7 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.2,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,3 gBrewers Goldbellen6,8%90 min.23,0 IBU
20,0 gWillamettepellets6,3%15 min.4,3 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%10 min.2,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.469
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #9 Gepost op: 27-05-2020 20:08 u »
Pilsmout eruit! En vervangen door munchener.... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.345
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste opzet Bockbier
« Reactie #10 Gepost op: 28-05-2020 21:40 u »
Pilsmout eruit! En vervangen door munchener.... :brouwen:

Mee eens. En de suiker er uit...

Tags: