Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen  (gelezen 8946 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Gepost op: 25-02-2017 17:15 u »
Herman,
Wat een geweldig lekkere weizen is dat hè  die ayinger.    Vorig jaar bij v.d. valk in venlo gedronken.
Zou hem graag ook brouwen,maar heb geen recept hiervan.
Wil jij jouw recept delen of hou je het liever voor jezelf? (Respecteer ik ook hoor.)

Gr joh.

Op verzoek mijn recept van de weizen zoals ik die laatst gebrouwen heb.
De hopkeuze is voor een Weizen minder belangrijk. Iedere Duitse hop lijkt me geschikt.

Een volgende keer zou ik de 54 șC stap overslaan en mogelijk met infusie naar 63 șC brengen. Verder  twee zakjes gist gebruiken zonder starter met als doel op en lager eind SG uit te komen.
En tevens zou ik langer op 18 of 19 șC vergisten en rond de vergistingspiek op laten lopen naar 24 șC. Het idee is dat de lage temperatuur zorgt voor het kruidnagel aroma en de hoge temperatuur voor het banaan aroma. Nu zit het banaan aroma er duidelijk in. De Gozdawa gist Bavarian Wheat 11 is een hele mooie gist voor een Weizen.





BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
Water en brouwzouten
OmschrijvingWaarde
Kenmerk143W
Naam receptWeizen
Brouwdatum11-01-2017
BiertypeWeizen
Volume20,5
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,0%
Alcoholgehalte4,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Brouwzaalrendement84,1 %
Kooktijd100 min.
HoeveelheidIngrediënt
17,50 lWater uit Overloon
1,30 gCaCl2
1,60 gCaSO4
2,60 mlFosforzuur
13,15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l7 mg/l21 mg/l321 mg/l32 mg/l52 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,591 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC60,0 %
1,727 kgPilsmoutWeyermann3 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur44,0 °C1 min.20 min.4,1 l/kg
Eiwit rust54,0 °C8 min.10 min.4,1 l/kg
Beta amlase63,0 °C7 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa amlase71,0 °C6 min.30 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMerkur 2016bellen12,0%first wort hop20,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starter gedurende 5 uurGozdawa Wheat (Bavarian Wheat11)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG 1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,8%
Start nagisting13-01-2017
Temp. nagisting25,5 °C
Start lagering15-01-2017
Temp. lagering17,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.779
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #1 Gepost op: 25-02-2017 20:09 u »
En lijkt het ook (een beetje) op een Ayinger?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #2 Gepost op: 25-02-2017 21:01 u »
Hij lijkt naar mijn idee best aardig. De Ayinger Brauweizen drink ik regelmatig buitenshuis. Die van mij komt wat minder zurig over en heeft wat meer banaan. Verder heeft die veel overeenkomsten.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #3 Gepost op: 26-02-2017 21:40 u »
Henielma,
Vriendelijk bedankt, deze ga ik nabrouwen.
Zelfs met eigen kweek merkur hop (ook afkomstig van jou).

Brouwjoh.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #4 Gepost op: 26-02-2017 22:31 u »
Succes Brouwjoh, benieuwd of die naar je smaak is.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2017 13:05 u »
Succes Brouwjoh, benieuwd of die naar je smaak is.


Planning as donderdag 16 maart,
Gist is inmiddels binnen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2017 13:33 u »
Succes met brouwen.  :brouwen:

De wijzigingen die ik ten opzichte van de werkwijze door wilde voeren heb ik inmiddels doorgevoerd in mijn huidige Weizen brouwsel.

Hieronder is het verloop van de temperatuur en de vergisting te zien. Het zakje gist heb ik dit keer op het wort gestrooid en het vat geschud voor de beluchting. De vergisting is een paar SG punten verder doorgegaan dan de vorige keer en dat is volgens mij dit bier ten goede gekomen.



Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2017 17:54 u »
Toch 1 zakje gist op zelfde hoeveelheid wort?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2017 18:05 u »
Inderdaad bij een Weizen kan je beter wat minder gist gebruiken dan teveel.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #9 Gepost op: 18-03-2017 20:06 u »
Door omstandigheden  donderdag  niet in staat geweest  om te brouwen  maar vandaag was het toch zo ver.
De weizen naar een recept van Henielma.
Alles perfect gelopen; 6.30 uur gestart ,14.15 uur   21 liter weizen ingistkast met begin sg van 1.055.
Maarrrrrrrr.... bij het overhevelen naar gistvat zie ik 2 brandplekken op bodem van pan.
Daar ik een binnenpan met 3 mm geperforeerde bodem gebruik met een maischzak vraag ik mij af of dit aanbranden door de tarwe komt,
Wie kan mij hier antwoord op geven?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #10 Gepost op: 18-03-2017 20:58 u »
Helaas is aanbranden een punt van aandacht bij zoveel tarwe in de stort. Een paar weizens geleden heb ik het geheel na het maischen weggegooid omdat het duidelijk aangebrand rook en er ook een flinke aangebrande laag op de bodem zat. Wat helpt om dit te voorkomen bij mij is flink roeren en dicht over de bodem roeren en verder de gasvlam wat kleiner zetten.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #11 Gepost op: 18-03-2017 21:32 u »
Ok Henielma,
Heb niks aangebrand geroken dus wacht gewoon af.
Na 1 of 2 weken even proeven en dan beslissen.
Heb trouwens een binnenpan met bodem welke ongeveer 2 cm vrij staat.

Brouwjoh.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 363
  • Land: nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #12 Gepost op: 18-03-2017 22:13 u »
Helaas is aanbranden een punt van aandacht bij zoveel tarwe in de stort. Een paar weizens geleden heb ik het geheel na het maischen weggegooid omdat het duidelijk aangebrand rook en er ook een flinke aangebrande laag op de bodem zat. Wat helpt om dit te voorkomen bij mij is flink roeren en dicht over de bodem roeren en verder de gasvlam wat kleiner zetten.
Bekend probleem. Ik heb ontdekt dat wanneer je eerst de gerstemout apart stort en vervolgens pas de tarwe dat het minder snel aan koekt op de bodem.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #13 Gepost op: 21-03-2017 22:01 u »
Vandaag  gemeten en geproefd.
SG 1.020  komende van 1.055.
Smaak is al redelijk aanwezig, maar nog geen banaan... Kan dat nog (ivm laag sg), als ik
temp (nu 21 graden) gelijk op 25 zet of beter 1 a 2 graden per dag op laten lopen?

Joh.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #14 Gepost op: 21-03-2017 23:42 u »
Je moet nu snel over de 24  șC zien te komen voor de banaan. 1 șC/uur bijvoorbeeld 

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #15 Gepost op: 22-03-2017 00:22 u »
Ga ik vanmorgen gelijk mee beginnen als ik thuis ben van mijn werk.
Bedankt voor advies.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #16 Gepost op: 22-03-2017 13:36 u »
Ayinger weizen kloon.
Zo...vanmorgen om 5 uur temp. Gistkast op 25 graden gezet.(toch maar in een keer gedaan ,moest nog ff slapen).
Nu maar afwachten wat ie gaat doen,hopelijk komt er nog iets banaan in.
Vraag:
  1_ Zit er in de originele ayinger ook wel zoveel banaan ???????
   2_ En een deze dagen overhevelen of nog paar dagen wachten en dan gelijk (bv zterdag) bottelen????

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #17 Gepost op: 22-03-2017 13:46 u »
Pas weer de Ayinger brauweizen gedronken en me viel de kruidnagel meer op dan de banaan. Maar er zit zeker banaan in de geur en smaak.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #18 Gepost op: 22-03-2017 14:06 u »
Ok,
en qua overhevelen  en bottelen ???

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #19 Gepost op: 22-03-2017 14:26 u »
Zie hieronder mijn vergistingsschema. Sinds een paar dagen staat die nu in de hergisting op fles bij 21 șC. Daarvoor na het uitvergisten een aantal dagen op 16 șC om een groot deel van de gist te laten bezinken en daarna direct gebotteld uit het hoofdvergistingsvat zoals ik meestal doe.   


Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #20 Gepost op: 22-03-2017 20:25 u »
En bottelsuiker?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #21 Gepost op: 22-03-2017 21:27 u »
Ik heb 9 gram per liter suiker gebruikt omdat een Weizen best wel flink wat koolzuur mag hebben.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #22 Gepost op: 25-03-2017 19:36 u »
De hergisting op fles is vrijwel of helemaal afgerond. De druk in de fles is 3,2 bar bij 21 șC. Overigens heb ik geen 9 gram bottelsuiker maar 10 gram bottelsuiker per liter toegevoegd.

Vandaag een fles snel gekoeld en buiten in de zon opgedronken. Deze versie is goed gelukt, mijn beste Weizen tot nu toe volgens mij. De smaak heeft een mooie balans tussen kruidnagel en banaan. Een mooi stabiel schuim met een mooie koolzuurprikkeling.

Bij de vorige versie was het schuim veel slechter. Waarschijnlijk heeft het geholpen dat deze keer de eiwitrust overgeslagen is en de stap van 44 naar 60 șC in 2 minuten is gedaan door 6 liter kokend water toe te voegen aan het beslag.

Hieronder een foto van het eerste glas van dit brouwsel.


Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #23 Gepost op: 26-03-2017 10:33 u »
Hieronder een foto van het eerste glas van dit brouwsel.


Henielma,
Geweldig hoor,mooie foto een origineel ayinger bierglas met een prachtig biertje.

Ik ga hem deze week een keertje bottelen, gister stond ie op sg 1.018
Smaak was wel goed,zonder aanbrandsmaak maar met geen of te weinig banaan.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #24 Gepost op: 26-03-2017 11:27 u »
Misschien dat warm hergisten op fles bij jou nog helpt om meer banaan te krijgen. Je hebt bit brouwsel tot nu toe relatief kort warm vergist.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #25 Gepost op: 26-03-2017 14:20 u »
Dat ga ik zeker proberen en dan op 25 graden of nog hoger?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #26 Gepost op: 26-03-2017 14:31 u »
24,5 șC zou ik doen. Mogelijk kwam het slechte schuim de vorige keer bij mij door een wat te hoge vergistingstemperatuur, vandaar.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #27 Gepost op: 26-03-2017 18:58 u »
Ok, ga ik doen.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #28 Gepost op: 31-03-2017 21:36 u »


Hehe... eindelijk klaar met die foto posten (ben er niet handig in).
Hier is ie dan de weizen met banaan.  8.
Met banaan er bij ja, want ik proef geen banaan.
Misschien moet dat nog komen .
Verder zit de smaak er al goed in,dat beloofd nog wat te worden.
Schuim zakt ook nog snel in ,zit ook nog maar sinds dinsdag  28 e in fles.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #29 Gepost op: 31-03-2017 22:00 u »
Ziet er goed uit, schuim misschien een beetje grof maar kleur en troebelheid is goed. Hoe is de smaak. Ligt de banaan er naast omdat die smaak ontbreekt in het bier of juist andersom?

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #30 Gepost op: 31-03-2017 22:05 u »
Hahaha... Jij was me te snel af, Henielma.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #31 Gepost op: 31-03-2017 22:15 u »
Hoe ben tijdens het maischen van 44 naar in de 60 șC gegaan? Zelf heb ik dit de laatste keer gedaan door 6 liter kokend water toe te voegen. Hierdoor ga je snel door de 50 .. 55  șC waardoor je een eiwit rust overslaat. Mogelijk wordt je schuim dan beter. Maar je bent al een heel eind.

Bij mij was dit het 7e Gozdawa Weizen brouwsel in twee jaar.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #32 Gepost op: 31-03-2017 22:51 u »
Van 44 naar 63 in 20 minuten.

Ga er zeker meer brouwen maar eerst een voorraad, lees 40 liter, saison brouwen voor de zomer.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #33 Gepost op: 02-04-2017 13:12 u »


Henielma,
Zit net te vergelijken (leuk werk toch.),links eigen brouw en rechts Schneider weizen.
Ondanks kleur verschil vind ik ze toch  op elkaar lijken qua smaak, de Schneider vind ik iets zachter.
De Schneider heeft mijn inziens ook weinig banaan, heb jij deze al eens geproefd?
Ben benieuwd hoe de mijne zich  over enkele weken ontwikkeld,zit nog maar 5 dagen op fles.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #34 Gepost op: 02-04-2017 13:43 u »
De smaak van de Schneider ken ik niet echt. De Ayinger heeft veel kruidnagel en banaan in de smaak. Fijn dat je brouwsel al best op de Schneider lijkt.

Weizens zijn jong al lekker en kunnen beter binnen een half jaar op zijn.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #35 Gepost op: 02-04-2017 13:50 u »
Binnen half jaar moet haalbaar zijn,
Heb 3 schoonzoons die ook weizen  lusten (speciaal bieren.)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #36 Gepost op: 09-04-2017 19:17 u »
Mijn pas gebrouwen Weizen smaakte gisteren blijkbaar goed want het hele brouwsel "Weizen 53 jaar" is door mijn gasten opgedronken. Op 1 fles na en die heb ik vanmiddag maar lekker in de zon opgedronken.

Binnenkort maar weer een vergelijkbare Weizen brouwen.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #37 Gepost op: 14-04-2017 22:44 u »
Ziet er goed uit, schuim misschien een beetje grof maar kleur en troebelheid is goed. Hoe is de smaak. Ligt de banaan er naast omdat die smaak ontbreekt in het bier of juist andersom?

Vanavond weer een weizen open getrokken.
Schuim is nu heel fijn.
Het bier is sprankelend geworden.(koolzuur)
En... in de verte proef ik ietsie  banaan.     🙌

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #38 Gepost op: 01-02-2018 20:49 u »
Binnenkort weer een weizen brouwen. (Poging 2 Ayinger Brauweisse)
Hetzelfde recept als vorig jaar. (Zie berichten hierboven)
Ga nu  de maischstap van 44°naar 63 ° doen, door kokend water toevoegen.

Brouwjoh.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #39 Gepost op: 09-02-2018 19:51 u »
Morgen brouwdag.
Ayinger brauweisse kloon. ( nummer 2 )

Morgen meer info.
Gr joh.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #40 Gepost op: 09-02-2018 20:31 u »
Succes. Over een paar weken ga ik hem ook weer brouwen.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #41 Gepost op: 10-02-2018 00:57 u »
Dank je.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #42 Gepost op: 10-02-2018 10:41 u »
Zo... inmiddels aan stap 2 maischen toe 63 șC 45 min.
Moest helaas toch door verwarmen naar deze 63 șC.
Had pan helemaal vol, even  geen rekening mee gehouden dat ik
 25 ipv 20 liter brouw.
 :degroeten:

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #43 Gepost op: 10-02-2018 15:38 u »
25 liter ayinger brauweizen kloon zit nu in gistvat.
Eerst koffie drinken dan gist erbij en in gistkast plaatsen.
Hierna alles schoonmaken met biertje erbij en opruimen.
Gr joh.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #44 Gepost op: 10-02-2018 18:03 u »
25 liter ayinger brauweizen kloon zit nu in gistvat.
Eerst koffie drinken dan gist erbij en in gistkast plaatsen.
Hierna alles schoonmaken met biertje erbij en opruimen.
Gr joh.

Dat klinkt als een geslaagde brouwdag  :duimop:  :biersmile:

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #45 Gepost op: 11-02-2018 14:26 u »
Dat was het ook uiteindelijk.
Bier staat nu flink te gisten op 21 °C.
Ga vanavond temp. Verhogen naar 25,5 °C.

Gr joh.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #46 Gepost op: 14-02-2018 15:35 u »
Dit gaat snel zeg,
Vanmiddag  sg gemeten, staat nu al op 1014.
Ruikt al goed ,kruidnagel en banaan.


Herman ;zou ik zaterdag al kunnen  bottelen?

Groet Joh.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #47 Gepost op: 14-02-2018 21:00 u »
Wanneer het SG een aantal dagen gelijk blijft wel.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #48 Gepost op: 15-02-2018 06:35 u »
Ok.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #49 Gepost op: 03-03-2018 21:12 u »
Nou Henielma,
Hij smaakt perfect,volgens mijn schoonzoon nog zuiverder dan de originele.
Samen hebben wij vanmiddag een vergelijkingstest gedaan,ondanks winterweer.
Kleur hetzelfde.
Schuim hetzelfde.

Dit is dus de perfecte ayinger brauweisse kloon volgens mij.
Deze blijft dus in mijn bestand om jaarlijks te brouwen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #50 Gepost op: 04-03-2018 12:15 u »
Fijn dat die goed gelukt is. Woensdag ga ik deze ook weer brouwen met een iets gewijzigd recept.

Welke gist heb je gebruikt?

Offline Lange1985

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #51 Gepost op: 04-03-2018 12:20 u »
Ik ben nu mijn eerste weizen aan het brouwen... Bij het zoeken naar maischschema kwam ik hier uit. Heb 50/50 pils en tarwemout, ga Brewers Gold en Hersbrucker  gebruiken als hop en B49 van bulldog als gist. Iemand nog tips? Las dat de temperatuur nog wel wat wil doen qua verestering?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #52 Gepost op: 08-03-2018 21:43 u »
Afgelopen tijd me op een Duits forum nog wat verder verdiept in de Ayinger Weizen. Hieruit heb ik het volgende recept samengesteld dat als het goed is net zoals de Ayinger weizen iets donkerder van kleur is dan het recept wat ik tot nog toe gebrouwen heb. Wat dikker gemaischt dan voorheen en dus meer gespoeld. En de originele Ayinger gist kunnen bestellen in Duitsland.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk159W
Naam receptAyinger Weizen
Brouwdatum07-03-2018
BierstijlWeizen
Volume20,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)14 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,50 lWater uit Overloon
3,00 gCaCl2
2,70 gCaSO4
4,20 mlMelkzuur
14,30 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
149 mg/l7 mg/l14 mg/l203 mg/l62 mg/l111 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,89 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,05 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,35 kgMünchenermoutDingemans15 EBC8,0 %
0,09 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C1 min.45 min.3,3 l/kg
72,0 °C11 min.30 min.3,3 l/kg
78,0 °C1 min.8 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gMerkur 2017bellen8,0%first wort hop7,5 IBU
5,8 gMerkur 2017bellen8,0%70 min.6,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
40,0 mlAyinger Weisse (Z034)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering10,0 °C



Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #53 Gepost op: 08-03-2018 21:57 u »
Hieronder een foto van de vloeibare Ayinger Z034 gist:



Inmiddels zijn we een dag verder en is de vergisting bij 17 șC op gang gekomen. Het is opvallend hoe stevig het schuim is van deze gist. Ik maak me wat zorgen of er schuim in mijn koolzuurproductiesensor gaat komen. Voorlopig de temperatuur maar niet te ver laten oplopen tot 18 șC bijvoorbeeld. 



Voor de volledigheid het Tcontrol scherm op dit overzicht.


Het is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #54 Gepost op: 08-03-2018 22:05 u »
Zeer geinteresseerd in het resultaat. Wilde die ayinger gist al eens bestellen voor mijn jaarlijkse weizen. Lees wel dat die zymoferm gist een lastige zou zijn, de vitaliteit zou snel teruglopen in vergelijking met Wyeast.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #55 Gepost op: 08-03-2018 22:29 u »
Ik heb die Zymoferm al een paar keer gebruikt. Prima spul, niks mis mee. Lekker actief ook  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.543
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #56 Gepost op: 09-03-2018 00:03 u »
Het is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Dat zie je ook bij de weegmethode. Ook dan zie je een afname aan gewicht voordat er sprake is van koolzuurontwikkeling.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #57 Gepost op: 11-03-2018 20:05 u »
Henielma,

Je hebt het over onderenten, dat maakt de smaak van deze Weizen beter. Ik heb jouw recept vooor de Ayinger op de planning staan. Ik ga 52,2 liter maken, start SG is 1050. Ik gebruik de Gozdawa gist. Hoeveel gram zou jij gebruiken?

Hoeveel 'headspace' houd jij aan, uitgaande van deze Gozdawa Bavarian Wheat?

Hoor graag even, bedankt!  :biersmile:

Arne

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #58 Gepost op: 11-03-2018 21:05 u »
Op 20 liter gebruikte ik 1 zakje van 10 gram en op 32 liter 2 zakjes. Voor 50 liter zou ik drie zakjes gebruiken. Als headspace zou ik toch zeker 1/3 nemen. Zoals ik me de Gozdawa herinner valt de schuimvorming van de Gozdawa gist wel mee. De gist had ik gestrooid over het wort.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #59 Gepost op: 11-03-2018 21:09 u »
Dank voor je snelle reactie. Laat ik nu precies 3 zakjes hebben liggen. 10 gram per zakje = 30 gram op 52,5 liter ;)

Verder, ik heb geen geavanceerde meting voor temperatuur zoals jij. Desondanks.., hoe laat jij de vergisting verlopen? Op welke momenten welke temperaturen?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #60 Gepost op: 11-03-2018 22:02 u »
Met de Gozdawa gist heb ik onder andere het volgende temperatuurprofiel toegepast.

Het temperatuursprofiel was dus:
18 șC gedurende 38 uur
dan met 0,3 șC/uur naar 24,5 șC en daar 41 uur op gehouden en daarna naar de 15 șC


Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #61 Gepost op: 17-03-2018 15:05 u »
Hoi Henielma,

Vanmiddag om 12:00 uur de Braumeister opgewarmd. Zojuist onderstaande versie gestort. Benieuwd ;)

Grt, Arne

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBH#0052
Naam receptEigenweiss [BM] Ayinger
Brouwdatum17-03-2018
BierstijlWeizen
Volume52,5 l
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement81,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit Engelen [Q3-17]
6,00 gCaSO4
18,50 mlMelkzuur
13,84 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
78 mg/l8 mg/l68 mg/l176 mg/l102 mg/l82 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgTarwemout. licht *Weyermann4 EBC60,5 %
4,25 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur42,0 °C1 min.10 min.5,1 l/kg
Beta63,0 °C20 min.45 min.5,1 l/kg
Alfa71,0 °C10 min.30 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.2 min.5,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gTaurus * 2014 - Amihopfenpellets15,4%first wort hop18,3 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
11,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
11,00 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
30,0 gGozdawa Wheat (Bavarian Wheat 11 *)bovengist



Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #62 Gepost op: 18-03-2018 19:54 u »
Zoals ik al  eerder aangaf komt  mijn kloon  (recept Henielma) heel veel overeen met de originele Ayinger Brauweisse.
Ik heb ook de Gozdawa  gist gebruikt en wel  15 g op 25 liter.
Start temp. 18 șCvolgende dag bij heftige gisting temp. Verhoogt naar  25 șC.
Na precies 1 week gebotteld met 10 gram suiker per liter bier.
Na nog een week op fles al goed te drinken.

Henielma; waarom jouw recept veranderen als ie al zo goed is ?

Gr. Joh.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #63 Gepost op: 18-03-2018 21:00 u »
Hemielma en Brouwjoh,

Gisteren perfect geland op het beoogde SG; 1050. Geënt op 16,5 graad langzaam temperatuur op laten lopen tot 18 graden. Nu bij heftige vergisting en een SG van 1035 doorverwarming aangezet naar 25 graden. Gisthoeveelheid 30 gram op 52,2 liter wort. Benieuwd wat het vervolg gaat zijn.

10 gram per liter, is dat niet wat veel? Heb gisteren een echte Ayinger op en die is volgens mij niet heel erg koolzuurrijk. Toch?

Grtz, Arne

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #64 Gepost op: 18-03-2018 22:13 u »
Johnny,
10 gram/liter kan wel hoor,i n de echte zit ook veel schuim.
Heb vanmiddag nog een gedronken,heerlijk hoor.
Heb ongeveer zelfde moutstort, dus die van jouw moet ook wel goed komen.

Volgende weekend weer eens vergelijken met de originele, als ik die nog kan bemachtigen.
Zal dan proberen om weer foto's te posten.
 Gr joh.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.012
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #65 Gepost op: 19-03-2018 17:12 u »

10 gram/liter kan wel hoor,i n de echte zit ook veel schuim.
 

Schuim en koolzuur zijn niet hetzelfde.
Met 4 gram suiker kan je makkelijk een schuimlaag hebben die na enkele minuten nog enkele cm's is.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #66 Gepost op: 19-03-2018 18:28 u »
Herman bij jouw laatste recept staat ook 11 g gistvoeding.
Bij 30 gram korrelgist?

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #67 Gepost op: 19-03-2018 23:49 u »
Zowww, net ff gemeten. 1016 en nog een paar miezerige blubjes ;)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #68 Gepost op: 01-04-2018 18:13 u »
Hieronder een foto van de vloeibare Ayinger Z034 gist:



Inmiddels zijn we een dag verder en is de vergisting bij 17 șC op gang gekomen. Het is opvallend hoe stevig het schuim is van deze gist. Ik maak me wat zorgen of er schuim in mijn koolzuurproductiesensor gaat komen. Voorlopig de temperatuur maar niet te ver laten oplopen tot 18 șC bijvoorbeeld. 



Voor de volledigheid het Tcontrol scherm op dit overzicht.


Het is weer mooi om te zien dat de iSpindel (turquoise curve) de start van de vergisting eerder signaleert dan dat de koolzuurproductie (paarse curve) op gang komt.

Inmiddels is dit brouwsel met de Z034 Ayinger gist uitgegist en afgevuld op fles en is de hergisting afgerond. Zojuist het eerste flesje gekoeld en gedronken. Het is een lekkere Weizen geworden en wat mij betreft mijn beste Ayinger kloon tot nu toe. De banaansmaak zit er prima in.





Deze Weizen is bij lage temperaturen vergist. Gestart bij 17 șC en daarna naar de 19 șC. De vergisting kwam rustig op gang en ging daarna door tot het eind SG van 1015. De hergisting is uitgevoerd bij 21 șC.   

Deze variant van de Ayinger kloon gaat bij mij op herhaling.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #69 Gepost op: 02-04-2018 09:50 u »
Henielma,
Lijkt het nou toch zo dat  het schuim grove luchtbelletjes  bevat?


Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #70 Gepost op: 02-04-2018 12:04 u »
De mijne is gisteren gebotteld. De gisting keurig gestart op 17,5 graden. Bij heftige gisting vanaf 24 uur in een halve dag verwarmd tot 25 graden. Lekker uit laten gisten, niet overgeheveld. Toen terug gekoeld tot een graad of 3 en voor een klein weekje een cold-crash gedaan. Gisteren dus in de fles gedaan met 8 gram/liter. Inmiddels is het hergisten begonnen. Ik hoop volgend weekend er al stiekem eentje te mogen proberen.

Smaak was goed, mooie kruidnagel/banaan mengeling. Echter, het bier (SG1016) kwam leeg over. @Henielma, hadden jou bieren dat ook en vandaar de alternatieve moutstort? Of strek dat 'lege' nog weg in de hergisting?  :brouwen: :proost:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #71 Gepost op: 02-04-2018 16:34 u »
@brouwjoh: ook die grotere bellen zijn koolzuur. De hergisting is nog net niet afgerond. Ik verwacht over een paar dagen iets meer en fijner schuim. Verder heb ik rustig ingeschonken.

Smaak was goed, mooie kruidnagel/banaan mengeling. Echter, het bier (SG1016) kwam leeg over. @Henielma, hadden jou bieren dat ook en vandaar de alternatieve moutstort? Of strek dat 'lege' nog weg in de hergisting?  :brouwen: :proost:
Het recept wat ik eerder gebruikte was inderdaad vrij licht van kleur en had minder body en kleur dan het origineel. Vandaar dat ik op het Duitse forum ben gaan zoeken naar een wat aangepaste moutstort. Via dat forum ben ik ook die Ayinger gist op het spoor gekomen. Tevens ben ik gaan zoeken in het artikel waar volgens mij forumnaam Herman ons op gewezen heeft "Brewing Bavarian Weissbier" van Andreas Staudt. Die geeft interessante informatie voor hobbybrouwers Weizen vergistingstemperatuur en de stort.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35310.msg533553.html#msg533553

Tags: