Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Jopen Mooie Nel IPA  (gelezen 8020 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #75 Gepost op: 11-11-2017 13:22 u »
Oja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ēC wort. Uiteindelijk bij 80 ēC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\ 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #76 Gepost op: 11-11-2017 13:24 u »
Oja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ēC wort. Uiteindelijk bij 80 ēC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\

Pasteuriseren gaat toch ook op 80 ēC? Lijkt me dus niet!

Online pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #77 Gepost op: 11-11-2017 13:34 u »
Pasteuriseren gaat toch ook op 80 ēC? Lijkt me dus niet!

Dat dacht ik ook inderdaad.
Misschien dat op termijn de smaak kan veranderen...?

Offline Stephan Franken

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #78 Gepost op: 04-01-2018 20:58 u »
Ik heb vorige maand, op basis van de ingredienten lijst, een IPA gemaakt. Deze smaakte erg lekker maar niet zo'n specefieke smaak zoals Mooie Nel. Dus hierbij een voorbeeld hoe je het niet zou moeten doen  :o

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA-ish
Brouwdatum11-01-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,9%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement63,3 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
8,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC96,0 %
0,165 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gSimcoebellen12,4%60 min.30,6 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%15 min.9,3 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%15 min.6,4 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%15 min.9,6 IBU
35,3 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
35,3 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
35,3 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%0 min.5,8 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%0 min.4,0 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%0 min.6,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
Schijnbare vergistingsgraad30,0%
Start nagisting18-01-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering29-01-2017
Temp. lagering2,0 °C

Ik wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

Online pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #79 Gepost op: 04-01-2018 21:13 u »
Ik wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

Kan whirlpool zijn maar ook gewoon vlamuit. Dus de hopgift tussen einde kook en koelen. Vaak nog met wat extra tijd ertussen om te laten trekken.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 518
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #80 Gepost op: 04-01-2018 21:15 u »
Hopgifte van het gebrouwen bier waren vlamuit. Nu zou ik ze toevoegen bij whirlpool. Koelen tot 78 ēC, hop toevoegen en 30 minuten laten staan, daarna verder afkoelen

Offline Fractus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Beginnende brouwer
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #81 Gepost op: 06-01-2018 19:17 u »
Het leed is al geschied. Ik heb hem vandaag gebrouwen (ben nu aan het koelen). Ik zal haar omdopen tot "Bittere Nel"  :D.
Verder ging alles volgens plan.
Bedankt voor alle input.

Ik ben wel erg benieuwd, hoe is deze bittere Nel uitgepakt?

Online pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #82 Gepost op: 07-01-2018 10:03 u »
Het eind SG werd wat lager dan gepland (1005 ipv 1018), waardoor het alcoholgehalte doorgeschoten is naar 9,5%. Daarom toch voor de naam "Dooie Nel" gekozen.
Het bier smaakt uitstekend. Vooral mijn vriendin is fan (credits.. ;)). Weinig te maken met het origineel, want het is een stuk donkerder geworden en het sterke grapfruit-profiel is ook niet in de mate aanwezig als bij de Mooie Nel. Verder wat bitterder en iets droger, maar dat mag de pret niet drukken. Prima schuimkraag en goede schuimhoudbaarheid.

Tags: