Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Robbert Uyleman (Uiltje) heeft vroeger bij Jopen gebrouwen. Dus...Dat wil echter niet zeggen dat de Dikke Lul 3 Bier een kloon is van Mooie Nel.
Niet geheel off topic, maar even dit!Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:Toeval!?
Rook je niet toevallig het fruit dat je op je tafel hebt liggen?
Nee, daar ligt geen grapefruit bij! Helaas!! Ik ben dol op grapefruit, maar ik mag het niet eten vanwege mijn medicijnen voor het hart (cholesterolverlagers)
De bottelarij van Jopen ligt om de hoek bij de Uiltje brouwerij.
Inderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.En dat mag misschien ook wel iets meer.Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.
Daarbij heb ik ook mooie ervaringen door de vlamuit te skippen en al het hop toe te voegen bij de whirlpool hop, koelen tot 78 ēC, hop er bij en dan zo 3 kwartier te laten staan, meestal daalt de temp dan tot ongeveer 65-70 graden. Dan verder koelen tot 18 ēC.
Zet bij de BrouwHulp instellingen de rekenmethode eens Noonan ipv Tinseth, en voila, ineens hebben je late hopgiften ook IBUs.Deze berekening lijkt mij realistischer dan eentje die daar 0 IBU's aangeeft.
Na alles wat ik kon vinden gelezen te hebben over het recept, is dit wat ik morgen ga proberen (mits de Citra op vandaag arriveert ):BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijvingWaardeKenmerkNaam receptDooie NelBrouwdatumBierstijlPale Ale (American)Volume24.0 lBegin SG1.075 SGBerekende kleur (Morey)32 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)62 IBUBrouwzaalrendement65.0 %Kooktijd90 min.Water en brouwzoutenHoeveelheidIngrediënt23.00 lWater uit Geleen13.80 lSpoelwaterWaterprofiel behandeld waterCaMgNaHCO3ClSO466 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/lVergistbare ingrediëntenHoeveelheidNaamMouterijKleur%8.05 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83.0 %0.87 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9.0 %0.78 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.0 %MaischschemaOmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteStarch conversion67.0 °C1 min.75 min.2.4 l/kgHopHoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU32.0 gSimcoepellets12.9%60 min.37.6 IBU32.0 gCascadepellets5.5%15 min.7.9 IBU30.0 gCitrapellets12.0%15 min.16.3 IBU30.0 gCitrapellets12.0%0 min.0.0 IBU30.0 gCascadepellets5.5%0 min.0.0 IBU25.0 gMosaicpellets13.9%koudhop0.0 IBUGistHoeveelheidNaamType18.0 gSafale American (US-05)bovengistOpmerkingen / tips altijd welkom uiteraard!
Die whirlpool hop zal ook nog bitterheid genereren. In Beersmith kan je daarvoor een parameter zetten. In BrouwHulp?
gewoon zo brouwen , lijkt heel veel op zoals ik het neer gezet heb op de vorige pagina en die heb ik afgelopen zomer gebrouwen en dat is een super lekkere apa geworden.Maar ik ben dan ook helemaal geen ipa fan en heb van de zomer ook een echte mooie nel gedronken en die was weliswaar niet super jong meer maar die vond ik veel te hard in smaak en bitterheid. Mijn lelijke nel was juist heel zacht in smaak en bitterheid ik neem aan ook door de havermout.Ga ik komende zomer nog een keer brouwen.