Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jopen Mooie Nel IPA  (gelezen 16381 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Jopen Mooie Nel IPA
« Gepost op: 24-02-2017 10:17 u »
Ik heb nu een paar keer dit bier gedronken en ben er helemaal weg van.

Vooral de duidelijke smaak van grapefruit vind ik erg lekker.

Heeft iemand een(kloon)recept wat in de buurt komt, of een suggestie hoe ik in een eigen recept voor een IPA een duidelijke grapefruit smaak kan krijgen?
Schillen? Sap per liter wort oid??
Hoe te handelen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jeroen76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #1 Gepost op: 24-02-2017 10:19 u »
Neem aan dat dit aroma met hop verkregen wordt

https://byo.com/resources/hops

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #2 Gepost op: 24-02-2017 10:23 u »
Hier hebben ze ook al iets uitgezocht, maar ze zijn blijkbaar nog niet echt tot een recept gekomen.

Online Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 933
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #3 Gepost op: 24-02-2017 10:23 u »
Inderdaad uit hoppen als Cascade, Centennial etc.

Ik heb ooit eens een onwijze Grapefruit IPA gebrouwen met toevoegingen als jij noemt, die ga ik zeker weer eens brouwen!
Zie http://www.thamersch.nl/pink-ipa/  :proost:

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #4 Gepost op: 24-02-2017 10:42 u »
Nelson sauvin kan ook grapefruit geven...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #5 Gepost op: 24-02-2017 11:14 u »
In ieder geval dryhopping met Simcoe.
Je kunt Michel Ordemans ook een mailtje sturen
michel@jopenbier.nl.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #6 Gepost op: 24-02-2017 12:46 u »
In ieder geval dryhopping met Simcoe.
Je kunt Michel Ordemans ook een mailtje sturen
michel@jopenbier.nl.


Haha.

Ik denk niet dat ie mij het recept zal mailen!

 :proost: :proost: :proost: :proost:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #7 Gepost op: 24-02-2017 12:48 u »
Neem aan dat dit aroma met hop verkregen wordt

https://byo.com/resources/hops

Dat was mijn eerste gedachten ook, maar de smaak ligt er zo duidelijk bovenop dat ik me haast niet kan voorstellen dat het louter en alleen uit de hop komt. 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #8 Gepost op: 24-02-2017 12:51 u »
Alleen hop. Reinheitgebot bier, heus.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #9 Gepost op: 24-02-2017 13:24 u »
Er zijn inderdaad redelijk wat Amerikaanse hopsoorten die heel veel grapefruit geven.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #10 Gepost op: 24-02-2017 13:40 u »
Ik proef in dit bier duidelijk de bitterhop Chinook. Wellicht ook Amarillo en Simcoe als late hoppen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #11 Gepost op: 24-02-2017 14:05 u »
Helemaal op het einde, vlak voor het bitter neem ik altijd iets "droppigs" waar.

Ingo

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #12 Gepost op: 24-02-2017 14:07 u »
Neem aan dat je dit al gevonden hebt? https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Eigenschappen:
Kleur   Amber
Alcohol   6,5%

Gebruikte hop:
Cascade
Citra
Simcoe

Bitterheid   70 EBU
Platogehalte   16 ° Plato

Offline Walter1991

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #13 Gepost op: 24-02-2017 14:43 u »
Neem aan dat je dit al gevonden hebt? https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Eigenschappen:
Kleur   Amber
Alcohol   6,5%

Gebruikte hop:
Cascade
Citra
Simcoe

Bitterheid   70 EBU
Platogehalte   16 ° Plato

Dat scheelt een hoop denkwerk  ;D ;D :duimop:

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #14 Gepost op: 24-02-2017 14:47 u »
Ik heb vorige maand, op basis van de ingredienten lijst, een IPA gemaakt. Deze smaakte erg lekker maar niet zo'n specefieke smaak zoals Mooie Nel. Dus hierbij een voorbeeld hoe je het niet zou moeten doen  :o

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA-ish
Brouwdatum11-01-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,9%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement63,3 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
8,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC96,0 %
0,165 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gSimcoebellen12,4%60 min.30,6 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%15 min.9,3 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%15 min.6,4 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%15 min.9,6 IBU
35,3 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
35,3 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
35,3 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%0 min.5,8 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%0 min.4,0 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%0 min.6,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
Schijnbare vergistingsgraad30,0%
Start nagisting18-01-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering29-01-2017
Temp. lagering2,0 °C



Offline Jeroen76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #15 Gepost op: 24-02-2017 17:01 u »
Mocht je een Radler willen brouwen dan kun je wellicht met een pak grapefruitsap uit de voeten. 😉

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #16 Gepost op: 24-02-2017 19:47 u »
Mocht je een Radler willen brouwen dan kun je wellicht met een pak grapefruitsap uit de voeten. 😉

Leuk!
Hofnar van de familie?
 :( :( :(

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #17 Gepost op: 25-02-2017 01:08 u »
Leuk!
Hofnar van de familie?
 :( :( :(
:groots:

Offline Jeroen76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #18 Gepost op: 25-02-2017 09:17 u »
Mijn excuses

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.245
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #19 Gepost op: 25-02-2017 10:27 u »

Haha.

Ik denk niet dat ie mij het recept zal mailen!

 :proost: :proost: :proost: :proost:

Zal je nog sterk verbazen. Heb een tijdje geleden nog receptinfo gehad van een middel-grote brouwer, veel gedetailleerder dan ik had verwacht.
De meeste speciaalbierbrouwers zijn niet zo moeilijk. Wat moet je met de info? Doorverkopen aan een andere jaloerse brouwerij of zo :p. Als je goed genoeg bier brouwt om een professionele brouwerij te starten dan hoef je niet hun receptuur te stelen. Brewdog heeft zelfs alles online staan.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #20 Gepost op: 25-02-2017 13:56 u »
Mijn excuses

Kan wel tegen een geintje Jeroen!
Ben zelf ook niet al te serieus.
Ik sta nog steeds versteld van de serieuze aanpak en professionaliteit welke hier op dit forum ten toon wordt gespreid.
 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #21 Gepost op: 25-02-2017 14:06 u »
Zal je nog sterk verbazen. Heb een tijdje geleden nog receptinfo gehad van een middel-grote brouwer, veel gedetailleerder dan ik had verwacht.
De meeste speciaalbierbrouwers zijn niet zo moeilijk. Wat moet je met de info? Doorverkopen aan een andere jaloerse brouwerij of zo :p. Als je goed genoeg bier brouwt om een professionele brouwerij te starten dan hoef je niet hun receptuur te stelen. Brewdog heeft zelfs alles online staan.

Mailtje gestuurd!

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #22 Gepost op: 25-02-2017 18:14 u »
...
Ben zelf ook niet al te serieus.
...
 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

Zien we aan je avatar  ;)

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #23 Gepost op: 03-03-2017 21:12 u »
Mailtje gestuurd!
Ik ben toch wel benieuwd wat voor reactie je hebt gekregen  :biersmile:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #24 Gepost op: 04-03-2017 11:12 u »
Ik ben toch wel benieuwd wat voor reactie je hebt gekregen  :biersmile:

Eigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!

Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #25 Gepost op: 04-03-2017 11:36 u »
 Nu nog gist en profiel. Juiste verhoudingen en je hebt je eigen Mel de zus van Nelson!

Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #26 Gepost op: 04-03-2017 11:37 u »


Nu nog gist en profiel. Juiste verhoudingen en je hebt je eigen Mel de zus van Nel!

Nel
Eigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #27 Gepost op: 04-03-2017 14:20 u »
Eigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!
Nice! Ik heb ook een mailtje gestuurd waarin ik om info vraag. Wie niet waagt wie niet wint

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #28 Gepost op: 04-03-2017 14:46 u »
Aangezien de Mooie Nel IPA internationaal ook wel de North Sea IPA genoemd wordt, heb ik daar even op gegoogled. Ik kwam daarbij uit op een 'clone recipe' op brewtoad.com. https://www.brewtoad.com/recipes/jopen-north-sea-clone-1 Nu heb ik zelf als beginnend brouwer nog niet voldoende leidraad bij de gegevens die op brewtoad gegeven worden om deze te brouwen. (op het kookschema na/hoppen)
 
Zelf zou ik deze heel graag willen brouwen, alleen heb ik als beginnende brouwer nogal moeite een recept als deze zomaar uit te werken..

---

Ik zou een recept als deze als volgt aanpakken, correctie zou ik zeer waarderen.

1)De benoemde 'Fermentables' in de tabel koken voor 60minuten op ....  ºC
2)Het Maisch filteren
3)De hop koken in de gefilterde maisch volgens het 'Hops' schema
4)Het wort afkoelen
5)De Specifiek benoemde gist toevoegen
6)Primary fermentation: 7days op ...  ºC
7)Geen secondary fermentation aangegeven, bottelen?

DONE

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #29 Gepost op: 04-03-2017 21:35 u »
Absoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!
Mijn voorstel: US-05.

Maischen bij 67 à 68 ºC

Vergisten: net zo lang als nodig is om het bier te laten uitgisten! Daarna nog minimaal 3 dagen laten staan om zeker te zijn dat het bier echt uitgegist is en om de gist uit te laten zakken.


Ik raad je aan je meer in te lezen over het brouwproces en als beginnende brouwer je niet te richten op een specifiek bier.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #30 Gepost op: 05-03-2017 01:57 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist


Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #31 Gepost op: 05-03-2017 09:30 u »
Ik vind het erg lastig te geloven dat er geen drooghop zit in de Mooie Nel  :weetniet:

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.245
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #32 Gepost op: 05-03-2017 10:37 u »
Ik vind het erg lastig te geloven dat er geen drooghop zit in de Mooie Nel  :weetniet:

Hij geeft toch ook drooghop? Maar ik betwijfel vooral dat er zo weinig drooghop in zit.
Overigens is het sterk te betwijfelen dat de Mooie Nel de Simcoe alleen als bitterhop gebruikt ;).
Ik zou minimaal nog 100 gram koudhop toevoegen.

Wellicht 33/33/33 van de hoppen. Maar heb het bier niet meer sterk in mijn geheugen staan, heb geen idee welke smaken overheersend waren (oftewel van welke hop er meer gebruikt werd).

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #33 Gepost op: 05-03-2017 11:03 u »
Bij mij is 0 min hopgift geen koudhop maar een vlamuit hopgift. Ik zou zeker nog 80 gram koudhop gebruiken

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #34 Gepost op: 05-03-2017 11:12 u »
Ik zag de 0 minuten ook als vlamuit hopgift

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #35 Gepost op: 05-03-2017 11:18 u »
Inderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #36 Gepost op: 05-03-2017 11:38 u »
Trouwens dit was een aanzetje voor Mathijsz.
Je moet er zelf ook nog mee aan de slag.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #37 Gepost op: 05-03-2017 11:59 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist


Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.
Wat bedoel je met de hop 0 minuten?
Hoe te handelen hier?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #38 Gepost op: 05-03-2017 12:04 u »
Staat hierboven maar je kan ook drooghoppen.

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #39 Gepost op: 05-03-2017 12:12 u »
Absoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!
Mijn voorstel: US-05.

Maischen bij 67 à 68 ºC

Vergisten: net zo lang als nodig is om het bier te laten uitgisten! Daarna nog minimaal 3 dagen laten staan om zeker te zijn dat het bier echt uitgegist is en om de gist uit te laten zakken.


Ik raad je aan je meer in te lezen over het brouwproces en als beginnende brouwer je niet te richten op een specifiek bier.
Ik moet mij zeker nog meer inlezen over het brouwproces. Ik ben nu een aantal weken bezig met het vergaren van zoveel mogelijk informatie. Ik ben er alleen achter gekomen dat ik niet altijd alles van het brouwproces direct kan plaatsen en dus beter kan leren door het brouwen van bier en wanneer ik onduidelijkheden heb deze te vragen op het forum. Als ik dan toch een volgend bier ga brouwen, leek het me leuk om een kloon recept van 1 van mijn favoriete biertjes te brouwen. Maar ik snap wat je bedoelt, je kan ook te graag willen  :nut:

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #40 Gepost op: 05-03-2017 12:16 u »
Trouwens dit was een aanzetje voor Mathijsz.
Je moet er zelf ook nog mee aan de slag.
Bedankt voor het schema, ziet er al een stuk duidelijker uit voor mij. Halen jullie de hop voor het koelen er al uit of nadat het gekoeld is? Mijn eerste koelproces heeft meer dan een uur geduurd de eerste keer... Wanneer het hop er nog meer dan een uur langer in zit na het koken, beïnvloed dit de smaak ook lijkt mij?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #41 Gepost op: 05-03-2017 12:25 u »
Inderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.

Hoe lang laten staan, voordat er gefilterd wordt?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #42 Gepost op: 05-03-2017 12:29 u »
@ Hay,

Je gebruikt Safale US-05,dit heb ik niet op voorraad ( deze week toevallig mijn voorraad weer op peil gebracht).ik heb wel de Wyeast 1084 is dat een optie?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #43 Gepost op: 05-03-2017 13:02 u »
Absoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!

Ach, zo stellig hoeft toch niet? Ik heb laatst een Tripel IPA gebrouwen, lijkt een beetje op deze maar mijn uitgangspunt was iets brouwen wat lijkt op de Troubadour Magma. Heb die vergist met de M27 en is een zeer lekker bier geworden!!
M27 gist ver door, ik haalde een vergistingsgraad van ~90%.

Daarna de gistslurrie herbruikt om er een echte Saison mee te brouwen, gisteren overgeheveld na een dikke week (hoofd)gisting, waarbij SG van 1058 naar 1002 is gegaan. Prima gistje!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #44 Gepost op: 05-03-2017 19:23 u »
Vlamuit , terugkoelen tot 80 graden hop toevoegen ff laten staan, koelen en whirlpoolen en weer ff laten staan en het gistvat in.
Ik heb geen ervaring met Wyeast dus zou het niet weten.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #45 Gepost op: 05-03-2017 21:07 u »
Ach, zo stellig hoeft toch niet? Ik heb laatst een Tripel IPA gebrouwen, lijkt een beetje op deze maar mijn uitgangspunt was iets brouwen wat lijkt op de Troubadour Magma. Heb die vergist met de M27 en is een zeer lekker bier geworden!!
M27 gist ver door, ik haalde een vergistingsgraad van ~90%.

Daarna de gistslurrie herbruikt om er een echte Saison mee te brouwen, gisteren overgeheveld na een dikke week (hoofd)gisting, waarbij SG van 1058 naar 1002 is gegaan. Prima gistje!
Sorry hoor maar Jacques heeft volledig gelijk met zijn steligheid, je kan geen Jopen Mooie Nel brouwen met Mangrove Jack m27.

Dat je een lekker bier kan brouwen met de m27 wordt hier niet betwist, maar het zal nooit smaken als de Mooie Nel en dat is toch wel het doel van dit topic.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.245
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #46 Gepost op: 05-03-2017 21:30 u »
Je kan ook zowel drooghoppen als vlamuit hop doen.
Maar ik garandeer je dat zonder de drooghop het bier compleet niet op de Mooie Nel zal lijken.
De hop schreeuwt van dat bier af.

Wil niet zeggen dat het niet lekker is trouwens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #47 Gepost op: 05-03-2017 22:34 u »
Dat je een lekker bier kan brouwen met de m27 wordt hier niet betwist, maar het zal nooit smaken als de Mooie Nel en dat is toch wel het doel van dit topic.

Precies. De M27 heeft een typisch saisonkarakter aan een bier. De Mooie Nel heeft dat niet. Het karakter van dit bier wordt bepaald door de hop en mout en niet door de gist.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #48 Gepost op: 06-03-2017 08:40 u »
Ok, helder!  ;)

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #49 Gepost op: 06-03-2017 10:35 u »
Niet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?


Online Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 933
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #50 Gepost op: 06-03-2017 11:39 u »
Robbert Uyleman (Uiltje) heeft vroeger bij Jopen gebrouwen. Dus...
Dat wil echter niet zeggen dat de Dikke Lul 3 Bier een kloon is van Mooie Nel.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #51 Gepost op: 06-03-2017 11:57 u »
Robbert Uyleman (Uiltje) heeft vroeger bij Jopen gebrouwen. Dus...
Dat wil echter niet zeggen dat de Dikke Lul 3 Bier een kloon is van Mooie Nel.

Nou...!

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #52 Gepost op: 06-03-2017 12:18 u »
Niet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?


Rook je niet toevallig het fruit dat je op je tafel hebt liggen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #53 Gepost op: 06-03-2017 12:26 u »
Niet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?
De bottelarij van Jopen ligt om de hoek bij de Uiltje brouwerij.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #54 Gepost op: 06-03-2017 12:28 u »
Rook je niet toevallig het fruit dat je op je tafel hebt liggen?

Nee, daar ligt geen grapefruit bij!
 ;) ;) ;)
Helaas!! Ik ben dol op grapefruit, maar ik mag het niet eten vanwege mijn medicijnen voor het hart (cholesterolverlagers)
 :( :( :(

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #55 Gepost op: 06-03-2017 12:56 u »
Nee, daar ligt geen grapefruit bij!
 ;) ;) ;)
Helaas!! Ik ben dol op grapefruit, maar ik mag het niet eten vanwege mijn medicijnen voor het hart (cholesterolverlagers)
 :( :( :(
Ah oke, er zijn dan ook wel voldoende biertjes die enigszins als 'vervanger' voor de grapefruit kunnen dienen.

/off topic

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #56 Gepost op: 06-03-2017 16:50 u »
De bottelarij van Jopen ligt om de hoek bij de Uiltje brouwerij.

Dacht ik al!
T-stukje tussen de leiding en bottelen maar op twee plaatsen!
 :proost: :proost: :proost:  :D :D :D

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #57 Gepost op: 11-03-2017 21:15 u »
Inderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.
In het hop schema staan 2 vlamuit hopgiften met als IBU waarde 0. In BrouwHulp geeft het wel een IBU waarde aan wanneer ik het als vlamuit hopgift selecteer. Een drooghop hopgift geeft wel een IBU waarde van 0 aan, wat mij ook logischer lijkt. Hierdoor ontstaat bij mij een beetje verwarring. Moet ik het recept in de brouwsoftware naar IBU waarden toevoegen of naar grammen/hopgift methode?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #58 Gepost op: 12-03-2017 00:39 u »
Ik zou het niet weten mijn brouwprogamma geeft nul aan terwijl BrouwHulp wel ibu's aangeeft.
Wat me ook logischer lijkt.
Volgens de geleerden voegt koudhoppen trouwens ook bitterheid toe heb ik is gelezen.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #59 Gepost op: 09-11-2017 08:19 u »
Na alles wat ik kon vinden gelezen te hebben over het recept, is dit wat ik morgen ga proberen (mits de Citra op vandaag arriveert :-\):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDooie Nel
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume24.0 l
Begin SG1.075 SG
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)62 IBU
Brouwzaalrendement65.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Geleen
13.80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.05 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83.0 %
0.87 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9.0 %
0.78 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Starch conversion67.0 °C1 min.75 min.2.4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32.0 gSimcoepellets12.9%60 min.37.6 IBU
32.0 gCascadepellets5.5%15 min.7.9 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%15 min.16.3 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%0 min.0.0 IBU
30.0 gCascadepellets5.5%0 min.0.0 IBU
25.0 gMosaicpellets13.9%koudhop0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18.0 gSafale American (US-05)bovengist


Opmerkingen / tips altijd welkom uiteraard!

 :brouwen:

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #60 Gepost op: 09-11-2017 08:39 u »
Mooie Nel is een Indian Pale ale en geen American Pale al. Zelf gebruik ik veel meer koudhop bij een IPA. De laatste paar keer zo'n 5 gram per liter. Daarbij heb ik ook mooie ervaringen door de vlamuit te skippen en al het hop toe te voegen bij de whirlpool hop, koelen tot 78 ºC, hop er bij en dan zo 3 kwartier te laten staan, meestal daalt de temp dan tot ongeveer 65-70 graden. Dan verder koelen tot 18 ºC.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #61 Gepost op: 09-11-2017 09:12 u »
Daarbij heb ik ook mooie ervaringen door de vlamuit te skippen en al het hop toe te voegen bij de whirlpool hop, koelen tot 78 ºC, hop er bij en dan zo 3 kwartier te laten staan, meestal daalt de temp dan tot ongeveer 65-70 graden. Dan verder koelen tot 18 ºC.

Whirlpool hopping heb ik nog nooit gedaan. Doe je de whirlpool vlak na het koelen tot 78 ºC  en daarna 45 min wachten?
Ik neem aan dat dit gewoon kan met de hops die oorspronkelijk bedoeld waren voor vlamuit?

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #62 Gepost op: 09-11-2017 09:54 u »
Klopt

Hier wat leesvoer over whirlpool hopping:

https://byo.com/malt/item/2808-hop-stands

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #63 Gepost op: 09-11-2017 11:39 u »
Zet bij de BrouwHulp instellingen de rekenmethode eens Noonan ipv Tinseth, en voila, ineens hebben je late hopgiften ook IBUs.
Deze berekening lijkt mij realistischer dan eentje die daar 0 IBU's aangeeft.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.489
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #64 Gepost op: 09-11-2017 11:46 u »
Zet bij de BrouwHulp instellingen de rekenmethode eens Noonan ipv Tinseth, en voila, ineens hebben je late hopgiften ook IBUs.
Deze berekening lijkt mij realistischer dan eentje die daar 0 IBU's aangeeft.

Toch blijkt in de praktijk Tinseth vaak wel goed te kloppen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #65 Gepost op: 10-11-2017 12:56 u »
Dat ligt er vooral aan wat voor type bier je maakt. Voor nieuwe IPA's met voornamelijk late hopgiften kan ik me voorstellen dat Tinseth de bitterheid onderschat.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #66 Gepost op: 10-11-2017 13:22 u »
Het begint me een beetje te dagen waarom ik vaak meer bitterheid proef in mijn bieren dan dat ik in de  recepten beoogd had.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #67 Gepost op: 10-11-2017 14:50 u »
Toch maar eens het plan opgevat om dit bier te gaan brouwen.

Diverse recepten bekeken en naast elkaar gelegd.

Moutsoorten,hopsoorten,maisch/spoelwater,temperaturen etc.ontlopen elkaar niet veel.
Wat echter opvalt is de hoeveelheid hop.
Er zit een recept bij waar de gebruikte hop voor dezelfde batchgrootte ca. 2x !!!!! zoveel is.
Recept 200 gr.,recept 250gr, en een recept van 437!!!!! gr.

Vreemd! Toch!?


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #68 Gepost op: 10-11-2017 15:03 u »
Na alles wat ik kon vinden gelezen te hebben over het recept, is dit wat ik morgen ga proberen (mits de Citra op vandaag arriveert :-\):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDooie Nel
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume24.0 l
Begin SG1.075 SG
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)62 IBU
Brouwzaalrendement65.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Geleen
13.80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.05 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83.0 %
0.87 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9.0 %
0.78 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Starch conversion67.0 °C1 min.75 min.2.4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32.0 gSimcoepellets12.9%60 min.37.6 IBU
32.0 gCascadepellets5.5%15 min.7.9 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%15 min.16.3 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%0 min.0.0 IBU
30.0 gCascadepellets5.5%0 min.0.0 IBU
25.0 gMosaicpellets13.9%koudhop0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18.0 gSafale American (US-05)bovengist


Opmerkingen / tips altijd welkom uiteraard!

 :brouwen:
gewoon zo brouwen , lijkt heel veel op zoals ik het neer gezet heb op de vorige pagina en die heb ik afgelopen zomer gebrouwen en dat is een super lekkere apa geworden.
Maar ik ben dan ook helemaal geen ipa fan en heb van de zomer ook een echte mooie nel gedronken en die was weliswaar niet super jong meer maar die vond ik veel te hard in smaak en bitterheid.
Mijn lelijke nel was juist heel zacht in smaak en bitterheid ik neem aan ook door de havermout.
Ga ik komende zomer nog een keer brouwen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #69 Gepost op: 10-11-2017 15:06 u »
PS ik had wel mijn bitterheid verlaagd naar 40 ibu.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #70 Gepost op: 10-11-2017 15:28 u »
Die whirlpool hop zal ook nog bitterheid genereren. In Beersmith kan je daarvoor een parameter zetten. In BrouwHulp?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.193
  • Land: be
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #71 Gepost op: 10-11-2017 15:39 u »
Die whirlpool hop zal ook nog bitterheid genereren. In Beersmith kan je daarvoor een parameter zetten. In BrouwHulp?
Je gaat meer bitterheidsgewaarwording hebben van de geoxideerde alfazuren dan van de werkelijke geïsomeriseerd alfazuren van uit de whirlpool, en dat kan geen enkele brouwsoftware berekenen (Zeker als je hop wat ouder is of van mindere kwaliteit.)
Geoxideerde alfazuren zijn 1.7 keer zo bitter als geïsomeriseerd alfazuren en 100% water oplosbaar. dus uit je dry hop kan je ook veel bitterheidsgewaarwording halen als je hop gebruikt waar geoxideerde alfazuren in aanwezig zijn.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #72 Gepost op: 10-11-2017 15:44 u »
gewoon zo brouwen , lijkt heel veel op zoals ik het neer gezet heb op de vorige pagina en die heb ik afgelopen zomer gebrouwen en dat is een super lekkere apa geworden.
Maar ik ben dan ook helemaal geen ipa fan en heb van de zomer ook een echte mooie nel gedronken en die was weliswaar niet super jong meer maar die vond ik veel te hard in smaak en bitterheid.
Mijn lelijke nel was juist heel zacht in smaak en bitterheid ik neem aan ook door de havermout.
Ga ik komende zomer nog een keer brouwen.

Deze had ik dus ook bekeken!

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #73 Gepost op: 10-11-2017 15:58 u »
Het leed is al geschied. Ik heb hem vandaag gebrouwen (ben nu aan het koelen). Ik zal haar omdopen tot "Bittere Nel"  :D.
Verder ging alles volgens plan.
Bedankt voor alle input.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #74 Gepost op: 11-11-2017 13:18 u »
Ze staat op gisting. Maar het is niet de activiteit die ik gewend ben met de us05 gist. Hij blupt om de 20 seconde en staat in 21,5 ºC.

Temperatuur verhogen of gewoon afwachten?

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #75 Gepost op: 11-11-2017 13:22 u »
Oja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ºC wort. Uiteindelijk bij 80 ºC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\ 

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #76 Gepost op: 11-11-2017 13:24 u »
Oja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ºC wort. Uiteindelijk bij 80 ºC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\

Pasteuriseren gaat toch ook op 80 ºC? Lijkt me dus niet!

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #77 Gepost op: 11-11-2017 13:34 u »
Pasteuriseren gaat toch ook op 80 ºC? Lijkt me dus niet!

Dat dacht ik ook inderdaad.
Misschien dat op termijn de smaak kan veranderen...?

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #78 Gepost op: 04-01-2018 20:58 u »
Ik heb vorige maand, op basis van de ingredienten lijst, een IPA gemaakt. Deze smaakte erg lekker maar niet zo'n specefieke smaak zoals Mooie Nel. Dus hierbij een voorbeeld hoe je het niet zou moeten doen  :o

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA-ish
Brouwdatum11-01-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,9%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement63,3 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
8,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC96,0 %
0,165 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gSimcoebellen12,4%60 min.30,6 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%15 min.9,3 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%15 min.6,4 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%15 min.9,6 IBU
35,3 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
35,3 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
35,3 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%0 min.5,8 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%0 min.4,0 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%0 min.6,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
Schijnbare vergistingsgraad30,0%
Start nagisting18-01-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering29-01-2017
Temp. lagering2,0 °C

Ik wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #79 Gepost op: 04-01-2018 21:13 u »
Ik wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

Kan whirlpool zijn maar ook gewoon vlamuit. Dus de hopgift tussen einde kook en koelen. Vaak nog met wat extra tijd ertussen om te laten trekken.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #80 Gepost op: 04-01-2018 21:15 u »
Hopgifte van het gebrouwen bier waren vlamuit. Nu zou ik ze toevoegen bij whirlpool. Koelen tot 78 ºC, hop toevoegen en 30 minuten laten staan, daarna verder afkoelen

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #81 Gepost op: 06-01-2018 19:17 u »
Het leed is al geschied. Ik heb hem vandaag gebrouwen (ben nu aan het koelen). Ik zal haar omdopen tot "Bittere Nel"  :D.
Verder ging alles volgens plan.
Bedankt voor alle input.

Ik ben wel erg benieuwd, hoe is deze bittere Nel uitgepakt?

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #82 Gepost op: 07-01-2018 10:03 u »
Het eind SG werd wat lager dan gepland (1005 ipv 1018), waardoor het alcoholgehalte doorgeschoten is naar 9,5%. Daarom toch voor de naam "Dooie Nel" gekozen.
Het bier smaakt uitstekend. Vooral mijn vriendin is fan (credits.. ;)). Weinig te maken met het origineel, want het is een stuk donkerder geworden en het sterke grapfruit-profiel is ook niet in de mate aanwezig als bij de Mooie Nel. Verder wat bitterder en iets droger, maar dat mag de pret niet drukken. Prima schuimkraag en goede schuimhoudbaarheid.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #83 Gepost op: 02-02-2018 16:59 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist


Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.
Ik heb deze vandaag ook gebrouwen, maar dan voor 25 liter. Mijn recept kwam uit op 1.059 en ik heb (met de Bulldog Brewer) de 1.058 gehaald... Het rook al goed hoppig zeg, ik heb ook nog Simcoe aan de 0-minuten gift toegevoegd. Over een paar dagen de koudhop erbij, dat wordt genieten ho(o)p ik  :proost:

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #84 Gepost op: 02-02-2018 17:44 u »
Ik heb deze vandaag ook gebrouwen, maar dan voor 25 liter. Mijn recept kwam uit op 1.059 en ik heb (met de Bulldog Brewer) de 1.058 gehaald... Het rook al goed hoppig zeg, ik heb ook nog Simcoe aan de 0-minuten gift toegevoegd. Over een paar dagen de koudhop erbij, dat wordt genieten ho(o)p ik  :proost:

Ben benieuwd of 1 pakje gist voldoende is voor 25 liter. SG van 1058 kan misschien net. WAarom geen 2. Voor overpitchen hoef je niet bang te zijn.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #85 Gepost op: 02-02-2018 18:18 u »
Ben benieuwd of 1 pakje gist voldoende is voor 25 liter. SG van 1058 kan misschien net. WAarom geen 2. Voor overpitchen hoef je niet bang te zijn.
Dat ene pakje kwam uit het citaat, ik heb inderdaad 2 pakjes (23 gram) toegevoegd. Volgens BrouwHulp was 11.5 gram te weinig en 15 gram voldoende maar ik vond het zo zonde om bijna het hele pakje weg te gooien.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #86 Gepost op: 02-02-2018 21:25 u »
Dat ene pakje kwam uit het citaat, ik heb inderdaad 2 pakjes (23 gram) toegevoegd. Volgens BrouwHulp was 11.5 gram te weinig en 15 gram voldoende maar ik vond het zo zonde om bijna het hele pakje weg te gooien.

Een zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.

Offline Appiehappie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij de Leidsche Goot
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #87 Gepost op: 03-02-2018 12:22 u »
Een zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.
Het zijn inderdaad niet de kosten. Aan de ander kant geeft de fabrikant van het gist aan dat 1 zakje voldoende is voor 20-30 liter.



Ik brouw zelf altijd circa 26 liter en gebruik nooit meer dan 1 zakje. Ik moet wel zeggen dat ik 30 tot 60 minuten voordat ik het gist
in mijn wort gooi een giststarter maak. Na het afmaischen tap ik een half liter wort af en koel dat af tot 20-25 graden. Ik gooi het
zakje gist in de afgekoelde wort en plaats het waterslot. Vrij snel daarna begint het wort te vergisten. Na een half uur tot een uur zijn
de gistcellen al zeer actief met vermenigvuldigen. Een goede start voor het grote werk. De overige 25 en nog wat liters. Meestal is
er na enige uren al activiteit en verloopt de vergisting prima.  Daarna hou ik altijd rekening met de ideale vergistingstemperatuur.
Op het zakje staat: 15-22 graden. Ik start dan ook met 15 graden en voer de temperatuur elke dag 1 graad omhoog. Na 7 dagen zit
ik dan op 22 graden en ga ik terug naar 15 graden voor de lagering.

De houdbaarheidsdatum en de manier waarop je het gist bewaard is ook van belang. De houdbaarheidsdatum is een richtlijn. Regelmatig
was de vergisting ook prima met zakjes gist die over de datum heen waren. Een zakje gist in reserve is altijd handig. Als de giststarter niet
op gang komt gebruik ik het reservezakje rechtstreeks in het wort. Maar eigenlijk is dit nog nooit voorgekomen.

De gistzakjes in de koelkast opbergen is wel belangrijk omdat de kwaliteit van de gist veel langer goed blijft bij een lage temperatuur.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 656
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #88 Gepost op: 03-02-2018 15:31 u »
Ik heb dit bier enige tijd geleden gebrouwen en na een paar weken lagering geproefd!!
Heerlijk bier met een grapefruit smaak.
Ik wil mijn volgende brouwsel meer grapefruit proeven!
Ik kan niet experimenteren met grapefruitschillen of-sap, aangezien ik medicijnen gebruik waarbij grapefruit ( helaas) moet worden vermeden.
Ik heb gebruikt Simco en Amarillo 60 minuten en Citra en Cascade 20 minuten.
Hoe kan ik de ( hoeveelheid) hopgifte het beste aanpassen om een duidelijker grapefruitsmaak te krijgen.
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Offline Arjendv

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #89 Gepost op: 03-02-2018 21:03 u »
...
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Ik dacht de Citra...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #90 Gepost op: 03-02-2018 21:14 u »
Het zijn inderdaad niet de kosten. Aan de ander kant geeft de fabrikant van het gist aan dat 1 zakje voldoende is voor 20-30 liter.

Zo'n zakje is niet zo groot. Niet alle relevante informatie kan er op afgedrukt worden.

Zo'n zakje is inderdaad voldoende voor 20 tot 30 liter als je begin SG niet boven de 1040 komt...
Om precies te zijn 1 zakje is voldoende voor 30 liter wort van 1040. Bij een begin SG van 1050 kun je er 20 liter mee vergisten.

In dit geval gaat het om 25 liter met een begin SG van 1058. Je hebt dan 14 gram gist nodig.

Doordat je zo'n 20% minder gist gebruikt hebt krijg je wat meer esters in je bier. Bij een IPA is dat ingewenst. Een IPA kenmerkt zich door een aangenaam hopprofiel en niet door gistingsnevenproducten zoals hogere alcoholen en esters. Bij Belgische bierstijlen is dat weer wel gewenst. Met andere woorden door de hoeveelheid gist die je ent beïnvloed je de smaak van je bier. Daarnaast heb je veel eerder last van een gestokte vergisting als je weinig gist ent. De vergisting duurt ook langer.


Voor wat het verlagen van de temperatuur merk ik op dat je zeker moet zijn dat het bier uitgegist is wanneer je de temperatuur gaat verlagen. Een lagere temperatuur betekent dat de gist minder actief is. Zeker in combinatie met het enten van te weinig gist kan de nagisting bij een lage temperatuur langer duren. Hierdoor is het niet uitgesloten dat je het bier gaat bottelen terwijl niet alle suikers vergist zijn. Spuitende flessen is het gevolg. Om dit probleem te voorkomen verhogen veel hobbybrouwers de temperatuur op het einde van de nagisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #91 Gepost op: 03-02-2018 21:25 u »
Ik heb gebruikt Simco en Amarillo 60 minuten en Citra en Cascade 20 minuten.
Hoe kan ik de ( hoeveelheid) hopgifte het beste aanpassen om een duidelijker grapefruitsmaak te krijgen.
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Dit zijn hopsoorten!

Ik zou de Simco weglaten. Of deze vervangen door Summit. Combinaties van hopsoorten versterken hopsmaken of zwakken deze af. Voor dit soort zaken is het maken van hopthee handig. Maar om het helemaal moeilijk te maken ook de combinatie hop en gist is van invloed op het hoparoma.

Via de onderstaande link kun je zien welke hopsoorten een grapefruit smaak aan je bier kunnen geven.
https://ychhops.com/varieties?q=grapefruit


Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #92 Gepost op: 04-02-2018 10:29 u »
Een zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.
Het is geen zuinigheid, ik heb juist niet bezuinigd, je leest verkeerd: ik heb 2 zakjes toegevoegd, dus niet alleen maar 14 gram (dat is één zakje en een beetje uit een tweede zakje), maar gewoon de volle 23 gram erbij gegooid omdat ik het zonde vind om die overige 9 gram weg te gooien. Medewerkers genoeg!  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #93 Gepost op: 04-02-2018 20:42 u »
Het is geen zuinigheid, ik heb juist niet bezuinigd, je leest verkeerd: ik heb 2 zakjes toegevoegd, dus niet alleen maar 14 gram (dat is één zakje en een beetje uit een tweede zakje), maar gewoon de volle 23 gram erbij gegooid omdat ik het zonde vind om die overige 9 gram weg te gooien. Medewerkers genoeg!  :brouwen:

Inderdaad niet goed gelezen.

Te veel gist is overigens ook niet goed. Je bier krijgt daardoor een legere smaak. Ook kan het bier een gistachtige smaak krijgen. De hoeveelheid gist die je ent heeft meer invloed op de smaak van je bier dan vaak gedacht wordt. Voer maar eens een test uit om er achter te komen.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #94 Gepost op: 06-03-2018 10:50 u »
Mijn 'Mooie Nel' staat nu ruim drie weken op 19 ºC te gisten.
Het SG wil sinds ruim een week niet meer zakken. Het blijft steken op 1022.
Wat nu? Zakje gist toevoegen?


Ik hoor graag van jullie. 

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #95 Gepost op: 06-03-2018 11:00 u »
Sorry, ik vergeet het begin sg te melden.

1069 was het begin sg
verwacht was 1014.
nu 1022
huidig alc. gehalte 6,1%

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #96 Gepost op: 06-03-2018 21:59 u »
Nu nog zo een zakje gist toevoegen heeft niet zo heel veel zin.

Beter is het een starter te maken waaraan je gistvoeding hebt toegevoegd.
Je kunt ook alleen wat gistvoeding toevoegen.

Er is over dit probleem veel geschreven op dit forum. Zoek op "gestokte vergisting".

Offline quentipa

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Reactie #97 Gepost op: 20-04-2018 16:19 u »
Beste allemal,
2 weken geleden heb ik bier gebrouwen geinspireerd door het recept ven hier boven. Ik heb een nieuwe thread geopend want mijn Nederlands is nogal slecht:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36469.0.html

Tags: