Jopen Mooie Nel IPA

Gestart door Kokkebil, 24-02-2017 10:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Ik heb nu een paar keer dit bier gedronken en ben er helemaal weg van.

Vooral de duidelijke smaak van grapefruit vind ik erg lekker.

Heeft iemand een(kloon)recept wat in de buurt komt, of een suggestie hoe ik in een eigen recept voor een IPA een duidelijke grapefruit smaak kan krijgen?
Schillen? Sap per liter wort oid??
Hoe te handelen?

Jeroen76

Neem aan dat dit aroma met hop verkregen wordt

https://byo.com/resources/hops

joenedu

Hier hebben ze ook al iets uitgezocht, maar ze zijn blijkbaar nog niet echt tot een recept gekomen.

Thamerdal

Inderdaad uit hoppen als Cascade, Centennial etc.

Ik heb ooit eens een onwijze Grapefruit IPA gebrouwen met toevoegingen als jij noemt, die ga ik zeker weer eens brouwen!
Zie http://www.thamersch.nl/pink-ipa/  :proost:

Bart LJ

Nelson sauvin kan ook grapefruit geven...

MO

In ieder geval dryhopping met Simcoe.
Je kunt Michel Ordemans ook een mailtje sturen
michel@jopenbier.nl.

Kokkebil

Citaat van: MO op 24-02-2017  11:14 uIn ieder geval dryhopping met Simcoe.
Je kunt Michel Ordemans ook een mailtje sturen
michel@jopenbier.nl.


Haha.

Ik denk niet dat ie mij het recept zal mailen!

 :proost: :proost: :proost: :proost:

Kokkebil

Citaat van: Jeroen76 op 24-02-2017  10:19 uNeem aan dat dit aroma met hop verkregen wordt

https://byo.com/resources/hops

Dat was mijn eerste gedachten ook, maar de smaak ligt er zo duidelijk bovenop dat ik me haast niet kan voorstellen dat het louter en alleen uit de hop komt. 

MO

Alleen hop. Reinheitgebot bier, heus.

RienP

Er zijn inderdaad redelijk wat Amerikaanse hopsoorten die heel veel grapefruit geven.

Gerb

Ik proef in dit bier duidelijk de bitterhop Chinook. Wellicht ook Amarillo en Simcoe als late hoppen.

seed7

Helemaal op het einde, vlak voor het bitter neem ik altijd iets "droppigs" waar.

Ingo

Martijn0172

Neem aan dat je dit al gevonden hebt? https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Eigenschappen:
Kleur   Amber
Alcohol   6,5%

Gebruikte hop:
Cascade
Citra
Simcoe

Bitterheid   70 EBU
Platogehalte   16 ° Plato

Walter1991

Citaat van: Martijn0172 op 24-02-2017  14:07 uNeem aan dat je dit al gevonden hebt? https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Eigenschappen:
Kleur   Amber
Alcohol   6,5%

Gebruikte hop:
Cascade
Citra
Simcoe

Bitterheid   70 EBU
Platogehalte   16 ° Plato

Dat scheelt een hoop denkwerk  ;D ;D :duimop:

Martijn0172

Ik heb vorige maand, op basis van de ingredienten lijst, een IPA gemaakt. Deze smaakte erg lekker maar niet zo'n specefieke smaak zoals Mooie Nel. Dus hierbij een voorbeeld hoe je het niet zou moeten doen  :o

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA-ish
Brouwdatum11-01-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,9%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement63,3 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
8,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC96,0 %
0,165 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gSimcoebellen12,4%60 min.30,6 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%15 min.9,3 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%15 min.6,4 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%15 min.9,6 IBU
35,3 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
35,3 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
35,3 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%0 min.5,8 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%0 min.4,0 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%0 min.6,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
Schijnbare vergistingsgraad30,0%
Start nagisting18-01-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering29-01-2017
Temp. lagering2,0 °C


Jeroen76

Mocht je een Radler willen brouwen dan kun je wellicht met een pak grapefruitsap uit de voeten. 😉

Kokkebil

Citaat van: Jeroen76 op 24-02-2017  17:01 uMocht je een Radler willen brouwen dan kun je wellicht met een pak grapefruitsap uit de voeten. 😉

Leuk!
Hofnar van de familie?
 :( :( :(

Biertje1985

Citaat van: Kokkebil op 24-02-2017  19:47 uLeuk!
Hofnar van de familie?
 :( :( :(
:groots:

Jeroen76


Haagse Wouter

Citaat van: Kokkebil op 24-02-2017  12:46 uHaha.

Ik denk niet dat ie mij het recept zal mailen!

 :proost: :proost: :proost: :proost:

Zal je nog sterk verbazen. Heb een tijdje geleden nog receptinfo gehad van een middel-grote brouwer, veel gedetailleerder dan ik had verwacht.
De meeste speciaalbierbrouwers zijn niet zo moeilijk. Wat moet je met de info? Doorverkopen aan een andere jaloerse brouwerij of zo :p. Als je goed genoeg bier brouwt om een professionele brouwerij te starten dan hoef je niet hun receptuur te stelen. Brewdog heeft zelfs alles online staan.

Kokkebil

Citaat van: Jeroen76 op 25-02-2017  09:17 uMijn excuses

Kan wel tegen een geintje Jeroen!
Ben zelf ook niet al te serieus.
Ik sta nog steeds versteld van de serieuze aanpak en professionaliteit welke hier op dit forum ten toon wordt gespreid.
 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

Kokkebil

Citaat van: Haagse Wouter op 25-02-2017  10:27 uZal je nog sterk verbazen. Heb een tijdje geleden nog receptinfo gehad van een middel-grote brouwer, veel gedetailleerder dan ik had verwacht.
De meeste speciaalbierbrouwers zijn niet zo moeilijk. Wat moet je met de info? Doorverkopen aan een andere jaloerse brouwerij of zo :p. Als je goed genoeg bier brouwt om een professionele brouwerij te starten dan hoef je niet hun receptuur te stelen. Brewdog heeft zelfs alles online staan.

Mailtje gestuurd!

Neetje

Citaat van: Kokkebil op 25-02-2017  13:56 u...
Ben zelf ook niet al te serieus.
...
 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

Zien we aan je avatar  ;)

Mathijsz

Citaat van: Kokkebil op 25-02-2017  14:06 uMailtje gestuurd!
Ik ben toch wel benieuwd wat voor reactie je hebt gekregen  :biersmile:

Kokkebil

Citaat van: Mathijsz op 03-03-2017  21:12 uIk ben toch wel benieuwd wat voor reactie je hebt gekregen  :biersmile:

Eigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!

ray71

 Nu nog gist en profiel. Juiste verhoudingen en je hebt je eigen Mel de zus van Nelson!

ray71



Citaat van: ray71 op 04-03-2017  11:36 uNu nog gist en profiel. Juiste verhoudingen en je hebt je eigen Mel de zus van Nel!

Nel
Citaat van: Kokkebil op 04-03-2017  11:12 uEigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!

Mathijsz

Citaat van: Kokkebil op 04-03-2017  11:12 uEigenlijk hetzelfde als wat hier staat.
https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/

Met de toevoeging dat er ook havervlokken inzitten en Pale mout wordt gebruikt!
Nice! Ik heb ook een mailtje gestuurd waarin ik om info vraag. Wie niet waagt wie niet wint

Mathijsz

Aangezien de Mooie Nel IPA internationaal ook wel de North Sea IPA genoemd wordt, heb ik daar even op gegoogled. Ik kwam daarbij uit op een 'clone recipe' op brewtoad.com. https://www.brewtoad.com/recipes/jopen-north-sea-clone-1 Nu heb ik zelf als beginnend brouwer nog niet voldoende leidraad bij de gegevens die op brewtoad gegeven worden om deze te brouwen. (op het kookschema na/hoppen)
 
Zelf zou ik deze heel graag willen brouwen, alleen heb ik als beginnende brouwer nogal moeite een recept als deze zomaar uit te werken..

---

Ik zou een recept als deze als volgt aanpakken, correctie zou ik zeer waarderen.

1)De benoemde 'Fermentables' in de tabel koken voor 60minuten op ....  ºC
2)Het Maisch filteren
3)De hop koken in de gefilterde maisch volgens het 'Hops' schema
4)Het wort afkoelen
5)De Specifiek benoemde gist toevoegen
6)Primary fermentation: 7days op ...  ºC
7)Geen secondary fermentation aangegeven, bottelen?

DONE

Jacques

Absoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!
Mijn voorstel: US-05.

Maischen bij 67 à 68 ºC

Vergisten: net zo lang als nodig is om het bier te laten uitgisten! Daarna nog minimaal 3 dagen laten staan om zeker te zijn dat het bier echt uitgegist is en om de gist uit te laten zakken.


Ik raad je aan je meer in te lezen over het brouwproces en als beginnende brouwer je niet te richten op een specifiek bier.

Hay

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist

Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.


Martijn0172

Ik vind het erg lastig te geloven dat er geen drooghop zit in de Mooie Nel  :weetniet:

Haagse Wouter

Citaat van: Martijn0172 op 05-03-2017  09:30 uIk vind het erg lastig te geloven dat er geen drooghop zit in de Mooie Nel  :weetniet:

Hij geeft toch ook drooghop? Maar ik betwijfel vooral dat er zo weinig drooghop in zit.
Overigens is het sterk te betwijfelen dat de Mooie Nel de Simcoe alleen als bitterhop gebruikt ;).
Ik zou minimaal nog 100 gram koudhop toevoegen.

Wellicht 33/33/33 van de hoppen. Maar heb het bier niet meer sterk in mijn geheugen staan, heb geen idee welke smaken overheersend waren (oftewel van welke hop er meer gebruikt werd).

Battum80

Bij mij is 0 min hopgift geen koudhop maar een vlamuit hopgift. Ik zou zeker nog 80 gram koudhop gebruiken

Martijn0172

Ik zag de 0 minuten ook als vlamuit hopgift

Hay

Inderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.

Hay

Trouwens dit was een aanzetje voor Mathijsz.
Je moet er zelf ook nog mee aan de slag.

Kokkebil

Citaat van: Hay op 05-03-2017  01:57 uBrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist

Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.

Wat bedoel je met de hop 0 minuten?
Hoe te handelen hier?

Hay

Staat hierboven maar je kan ook drooghoppen.

Mathijsz

Citaat van: Jacques op 04-03-2017  21:35 uAbsoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!
Mijn voorstel: US-05.

Maischen bij 67 à 68 ºC

Vergisten: net zo lang als nodig is om het bier te laten uitgisten! Daarna nog minimaal 3 dagen laten staan om zeker te zijn dat het bier echt uitgegist is en om de gist uit te laten zakken.


Ik raad je aan je meer in te lezen over het brouwproces en als beginnende brouwer je niet te richten op een specifiek bier.
Ik moet mij zeker nog meer inlezen over het brouwproces. Ik ben nu een aantal weken bezig met het vergaren van zoveel mogelijk informatie. Ik ben er alleen achter gekomen dat ik niet altijd alles van het brouwproces direct kan plaatsen en dus beter kan leren door het brouwen van bier en wanneer ik onduidelijkheden heb deze te vragen op het forum. Als ik dan toch een volgend bier ga brouwen, leek het me leuk om een kloon recept van 1 van mijn favoriete biertjes te brouwen. Maar ik snap wat je bedoelt, je kan ook te graag willen  :nut:

Mathijsz

Citaat van: Hay op 05-03-2017  11:38 uTrouwens dit was een aanzetje voor Mathijsz.
Je moet er zelf ook nog mee aan de slag.
Bedankt voor het schema, ziet er al een stuk duidelijker uit voor mij. Halen jullie de hop voor het koelen er al uit of nadat het gekoeld is? Mijn eerste koelproces heeft meer dan een uur geduurd de eerste keer... Wanneer het hop er nog meer dan een uur langer in zit na het koken, beïnvloed dit de smaak ook lijkt mij?

Kokkebil

Citaat van: Hay op 05-03-2017  11:18 uInderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.

Hoe lang laten staan, voordat er gefilterd wordt?

Kokkebil

@ Hay,

Je gebruikt Safale US-05,dit heb ik niet op voorraad ( deze week toevallig mijn voorraad weer op peil gebracht).ik heb wel de Wyeast 1084 is dat een optie?

Mthijs

Citaat van: Jacques op 04-03-2017  21:35 uAbsoluut geen Mangrove Jack's M27 gebruiken. Dat is een saisongist!

Ach, zo stellig hoeft toch niet? Ik heb laatst een Tripel IPA gebrouwen, lijkt een beetje op deze maar mijn uitgangspunt was iets brouwen wat lijkt op de Troubadour Magma. Heb die vergist met de M27 en is een zeer lekker bier geworden!!
M27 gist ver door, ik haalde een vergistingsgraad van ~90%.

Daarna de gistslurrie herbruikt om er een echte Saison mee te brouwen, gisteren overgeheveld na een dikke week (hoofd)gisting, waarbij SG van 1058 naar 1002 is gegaan. Prima gistje!

Hay

Vlamuit , terugkoelen tot 80 graden hop toevoegen ff laten staan, koelen en whirlpoolen en weer ff laten staan en het gistvat in.
Ik heb geen ervaring met Wyeast dus zou het niet weten.

Brouwers

Citaat van: Mthijs op 05-03-2017  13:02 uAch, zo stellig hoeft toch niet? Ik heb laatst een Tripel IPA gebrouwen, lijkt een beetje op deze maar mijn uitgangspunt was iets brouwen wat lijkt op de Troubadour Magma. Heb die vergist met de M27 en is een zeer lekker bier geworden!!
M27 gist ver door, ik haalde een vergistingsgraad van ~90%.

Daarna de gistslurrie herbruikt om er een echte Saison mee te brouwen, gisteren overgeheveld na een dikke week (hoofd)gisting, waarbij SG van 1058 naar 1002 is gegaan. Prima gistje!
Sorry hoor maar Jacques heeft volledig gelijk met zijn steligheid, je kan geen Jopen Mooie Nel brouwen met Mangrove Jack m27.

Dat je een lekker bier kan brouwen met de m27 wordt hier niet betwist, maar het zal nooit smaken als de Mooie Nel en dat is toch wel het doel van dit topic.

Haagse Wouter

Je kan ook zowel drooghoppen als vlamuit hop doen.
Maar ik garandeer je dat zonder de drooghop het bier compleet niet op de Mooie Nel zal lijken.
De hop schreeuwt van dat bier af.

Wil niet zeggen dat het niet lekker is trouwens.

Jacques

Citaat van: Brouwers op 05-03-2017  21:07 uDat je een lekker bier kan brouwen met de m27 wordt hier niet betwist, maar het zal nooit smaken als de Mooie Nel en dat is toch wel het doel van dit topic.

Precies. De M27 heeft een typisch saisonkarakter aan een bier. De Mooie Nel heeft dat niet. Het karakter van dit bier wordt bepaald door de hop en mout en niet door de gist.

Mthijs


Kokkebil

Niet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?


Thamerdal

Robbert Uyleman (Uiltje) heeft vroeger bij Jopen gebrouwen. Dus...
Dat wil echter niet zeggen dat de Dikke Lul 3 Bier een kloon is van Mooie Nel.

Kokkebil

Citaat van: Thamerdal op 06-03-2017  11:39 uRobbert Uyleman (Uiltje) heeft vroeger bij Jopen gebrouwen. Dus...
Dat wil echter niet zeggen dat de Dikke Lul 3 Bier een kloon is van Mooie Nel.

Nou...!

Mathijsz

Citaat van: Kokkebil op 06-03-2017  10:35 uNiet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?


Rook je niet toevallig het fruit dat je op je tafel hebt liggen? [emoji848][emoji12]

Eric v B

Citaat van: Kokkebil op 06-03-2017  10:35 uNiet geheel off topic, maar even dit!

Ik heb dit weekend dit bier (zie foto) genuttigd! Bij de eerste slok kwam het hoparoma en de frapefruitsmaak als een exploderende bom in mijn mond!
Hee, dit ken ik! De tweeling zus van Mooie Nel ( echt ongelofelijke gelijkenis).
Het etiket even verder bekeken en wat blijkt?
Dit bier is evenals Jopen gebrouwen en gebotteld in Haarlem! Zouden de twee adressen bij elkaar om de hoek liggen?
Navigatie er even bij gepakt om te controleren. Ligt niet om de hoek, maar:
Toeval!?
De bottelarij van Jopen ligt om de hoek bij de Uiltje brouwerij.

Kokkebil

Citaat van: Mathijsz op 06-03-2017  12:18 uRook je niet toevallig het fruit dat je op je tafel hebt liggen? [emoji848][emoji12]

Nee, daar ligt geen grapefruit bij!
 ;) ;) ;)
Helaas!! Ik ben dol op grapefruit, maar ik mag het niet eten vanwege mijn medicijnen voor het hart (cholesterolverlagers)
 :( :( :(

Mathijsz

Citaat van: Kokkebil op 06-03-2017  12:28 uNee, daar ligt geen grapefruit bij!
 ;) ;) ;)
Helaas!! Ik ben dol op grapefruit, maar ik mag het niet eten vanwege mijn medicijnen voor het hart (cholesterolverlagers)
 :( :( :(
Ah oke, er zijn dan ook wel voldoende biertjes die enigszins als 'vervanger' voor de grapefruit kunnen dienen. [emoji1360]

/off topic

Kokkebil

Citaat van: Eric v B op 06-03-2017  12:26 uDe bottelarij van Jopen ligt om de hoek bij de Uiltje brouwerij.

Dacht ik al!
T-stukje tussen de leiding en bottelen maar op twee plaatsen!
 :proost: :proost: :proost:  :D :D :D

Mathijsz

Citaat van: Hay op 05-03-2017  11:18 uInderdaad is vlamuit want ik doe nooit drooghoppen.
Maar bij vlamuit koelen tot 80 graden en dan aromahop.
En dat mag misschien ook wel iets meer.
Maar ik zou het zo doen ik moet niks hebben van dat overtrokken gehopt bier.
In het hop schema staan 2 vlamuit hopgiften met als IBU waarde 0. In BrouwHulp geeft het wel een IBU waarde aan wanneer ik het als vlamuit hopgift selecteer. Een drooghop hopgift geeft wel een IBU waarde van 0 aan, wat mij ook logischer lijkt. Hierdoor ontstaat bij mij een beetje verwarring. Moet ik het recept in de brouwsoftware naar IBU waarden toevoegen of naar grammen/hopgift methode?

Hay

Ik zou het niet weten mijn brouwprogamma geeft nul aan terwijl BrouwHulp wel ibu's aangeeft.
Wat me ook logischer lijkt.
Volgens de geleerden voegt koudhoppen trouwens ook bitterheid toe heb ik is gelezen.

pippakillinova

Na alles wat ik kon vinden gelezen te hebben over het recept, is dit wat ik morgen ga proberen (mits de Citra op vandaag arriveert :-\):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDooie Nel
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume24.0 l
Begin SG1.075 SG
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)62 IBU
Brouwzaalrendement65.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Geleen
13.80 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.05 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83.0 %
0.87 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9.0 %
0.78 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Starch conversion67.0 °C1 min.75 min.2.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32.0 gSimcoepellets12.9%60 min.37.6 IBU
32.0 gCascadepellets5.5%15 min.7.9 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%15 min.16.3 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%0 min.0.0 IBU
30.0 gCascadepellets5.5%0 min.0.0 IBU
25.0 gMosaicpellets13.9%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18.0 gSafale American (US-05)bovengist

Opmerkingen / tips altijd welkom uiteraard!

 :brouwen:

Martijn0172

Mooie Nel is een Indian Pale ale en geen American Pale al. Zelf gebruik ik veel meer koudhop bij een IPA. De laatste paar keer zo'n 5 gram per liter. Daarbij heb ik ook mooie ervaringen door de vlamuit te skippen en al het hop toe te voegen bij de whirlpool hop, koelen tot 78 ºC, hop er bij en dan zo 3 kwartier te laten staan, meestal daalt de temp dan tot ongeveer 65-70 graden. Dan verder koelen tot 18 ºC.

pippakillinova

Citaat van: Martijn0172 op 09-11-2017  08:39 uDaarbij heb ik ook mooie ervaringen door de vlamuit te skippen en al het hop toe te voegen bij de whirlpool hop, koelen tot 78 ºC, hop er bij en dan zo 3 kwartier te laten staan, meestal daalt de temp dan tot ongeveer 65-70 graden. Dan verder koelen tot 18 ºC.

Whirlpool hopping heb ik nog nooit gedaan. Doe je de whirlpool vlak na het koelen tot 78 ºC  en daarna 45 min wachten?
Ik neem aan dat dit gewoon kan met de hops die oorspronkelijk bedoeld waren voor vlamuit?

Martijn0172


Knobby

Zet bij de BrouwHulp instellingen de rekenmethode eens Noonan ipv Tinseth, en voila, ineens hebben je late hopgiften ook IBUs.
Deze berekening lijkt mij realistischer dan eentje die daar 0 IBU's aangeeft.

tdp

Citaat van: Knobby op 09-11-2017  11:39 uZet bij de BrouwHulp instellingen de rekenmethode eens Noonan ipv Tinseth, en voila, ineens hebben je late hopgiften ook IBUs.
Deze berekening lijkt mij realistischer dan eentje die daar 0 IBU's aangeeft.

Toch blijkt in de praktijk Tinseth vaak wel goed te kloppen.

Knobby

Dat ligt er vooral aan wat voor type bier je maakt. Voor nieuwe IPA's met voornamelijk late hopgiften kan ik me voorstellen dat Tinseth de bitterheid onderschat.

Winne2

Het begint me een beetje te dagen waarom ik vaak meer bitterheid proef in mijn bieren dan dat ik in de  recepten beoogd had.

Kokkebil

Toch maar eens het plan opgevat om dit bier te gaan brouwen.

Diverse recepten bekeken en naast elkaar gelegd.

Moutsoorten,hopsoorten,maisch/spoelwater,temperaturen etc.ontlopen elkaar niet veel.
Wat echter opvalt is de hoeveelheid hop.
Er zit een recept bij waar de gebruikte hop voor dezelfde batchgrootte ca. 2x !!!!! zoveel is.
Recept 200 gr.,recept 250gr, en een recept van 437!!!!! gr.

Vreemd! Toch!?


Hay

Citaat van: pippakillinova op 09-11-2017  08:19 uNa alles wat ik kon vinden gelezen te hebben over het recept, is dit wat ik morgen ga proberen (mits de Citra op vandaag arriveert :-\):

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDooie Nel
Brouwdatum
BierstijlPale Ale (American)
Volume24.0 l
Begin SG1.075 SG
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)62 IBU
Brouwzaalrendement65.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Geleen
13.80 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.05 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83.0 %
0.87 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9.0 %
0.78 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Starch conversion67.0 °C1 min.75 min.2.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32.0 gSimcoepellets12.9%60 min.37.6 IBU
32.0 gCascadepellets5.5%15 min.7.9 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%15 min.16.3 IBU
30.0 gCitrapellets12.0%0 min.0.0 IBU
30.0 gCascadepellets5.5%0 min.0.0 IBU
25.0 gMosaicpellets13.9%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18.0 gSafale American (US-05)bovengist

Opmerkingen / tips altijd welkom uiteraard!

 :brouwen:

gewoon zo brouwen , lijkt heel veel op zoals ik het neer gezet heb op de vorige pagina en die heb ik afgelopen zomer gebrouwen en dat is een super lekkere apa geworden.
Maar ik ben dan ook helemaal geen ipa fan en heb van de zomer ook een echte mooie nel gedronken en die was weliswaar niet super jong meer maar die vond ik veel te hard in smaak en bitterheid.
Mijn lelijke nel was juist heel zacht in smaak en bitterheid ik neem aan ook door de havermout.
Ga ik komende zomer nog een keer brouwen.

Hay

PS ik had wel mijn bitterheid verlaagd naar 40 ibu.

davyd

Die whirlpool hop zal ook nog bitterheid genereren. In Beersmith kan je daarvoor een parameter zetten. In BrouwHulp?

Serge VL

Citaat van: davyd op 10-11-2017  15:28 uDie whirlpool hop zal ook nog bitterheid genereren. In Beersmith kan je daarvoor een parameter zetten. In BrouwHulp?
Je gaat meer bitterheidsgewaarwording hebben van de geoxideerde alfazuren dan van de werkelijke geïsomeriseerd alfazuren van uit de whirlpool, en dat kan geen enkele brouwsoftware berekenen (Zeker als je hop wat ouder is of van mindere kwaliteit.)
Geoxideerde alfazuren zijn 1.7 keer zo bitter als geïsomeriseerd alfazuren en 100% water oplosbaar. dus uit je dry hop kan je ook veel bitterheidsgewaarwording halen als je hop gebruikt waar geoxideerde alfazuren in aanwezig zijn.

Kokkebil

Citaat van: Hay op 10-11-2017  15:03 ugewoon zo brouwen , lijkt heel veel op zoals ik het neer gezet heb op de vorige pagina en die heb ik afgelopen zomer gebrouwen en dat is een super lekkere apa geworden.
Maar ik ben dan ook helemaal geen ipa fan en heb van de zomer ook een echte mooie nel gedronken en die was weliswaar niet super jong meer maar die vond ik veel te hard in smaak en bitterheid.
Mijn lelijke nel was juist heel zacht in smaak en bitterheid ik neem aan ook door de havermout.
Ga ik komende zomer nog een keer brouwen.

Deze had ik dus ook bekeken!

pippakillinova

Het leed is al geschied. Ik heb hem vandaag gebrouwen (ben nu aan het koelen). Ik zal haar omdopen tot "Bittere Nel"  :D.
Verder ging alles volgens plan.
Bedankt voor alle input.

pippakillinova

Ze staat op gisting. Maar het is niet de activiteit die ik gewend ben met de us05 gist. Hij blupt om de 20 seconde en staat in 21,5 ºC.

Temperatuur verhogen of gewoon afwachten?

pippakillinova

Oja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ºC wort. Uiteindelijk bij 80 ºC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\ 

Kokkebil

Citaat van: pippakillinova op 11-11-2017  13:22 uOja, ik was vergeten de tegenstroomkoeler even te laten doorstromen met 100 ºC wort. Uiteindelijk bij 80 ºC gedaan.
Is er nu verhoogde kans op een infectie?  :-\

Pasteuriseren gaat toch ook op 80 ºC? Lijkt me dus niet!

pippakillinova

Citaat van: Kokkebil op 11-11-2017  13:24 uPasteuriseren gaat toch ook op 80 ºC? Lijkt me dus niet!

Dat dacht ik ook inderdaad.
Misschien dat op termijn de smaak kan veranderen...?

Stephan Franken

Citaat van: Martijn0172 op 24-02-2017  14:47 uIk heb vorige maand, op basis van de ingredienten lijst, een IPA gemaakt. Deze smaakte erg lekker maar niet zo'n specefieke smaak zoals Mooie Nel. Dus hierbij een voorbeeld hoe je het niet zou moeten doen  :o

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA-ish
Brouwdatum11-01-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,9%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement63,3 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
8,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC96,0 %
0,165 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,4 gSimcoebellen12,4%60 min.30,6 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%15 min.9,3 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%15 min.6,4 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%15 min.9,6 IBU
35,3 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
35,3 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
35,3 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
14,1 gSimcoebellen12,4%0 min.5,8 IBU
14,1 gCascadebellen8,5%0 min.4,0 IBU
14,1 gCitrabellen12,7%0 min.6,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
Schijnbare vergistingsgraad30,0%
Start nagisting18-01-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering29-01-2017
Temp. lagering2,0 °C


Ik wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

pippakillinova

Citaat van: Stephan Franken op 04-01-2018  20:58 uIk wil graag dit recept gaan proberen maar ik loop aan tegen het volgende gedeelte van het recept wat ik niet snap.  :-\

De laatste drie hopsoorten staat bij kooktijd/toevoeging 0 minuten. Het verhaal van koken en koudhoppen snap ik maar wat wordt bedoelt met 0 minuten?

Groet,
Stephan

Kan whirlpool zijn maar ook gewoon vlamuit. Dus de hopgift tussen einde kook en koelen. Vaak nog met wat extra tijd ertussen om te laten trekken.

Martijn0172

Hopgifte van het gebrouwen bier waren vlamuit. Nu zou ik ze toevoegen bij whirlpool. Koelen tot 78 ºC, hop toevoegen en 30 minuten laten staan, daarna verder afkoelen

Fractus

Citaat van: pippakillinova op 10-11-2017  15:58 uHet leed is al geschied. Ik heb hem vandaag gebrouwen (ben nu aan het koelen). Ik zal haar omdopen tot "Bittere Nel"  :D.
Verder ging alles volgens plan.
Bedankt voor alle input.

Ik ben wel erg benieuwd, hoe is deze bittere Nel uitgepakt?

pippakillinova

Het eind SG werd wat lager dan gepland (1005 ipv 1018), waardoor het alcoholgehalte doorgeschoten is naar 9,5%. Daarom toch voor de naam "Dooie Nel" gekozen.
Het bier smaakt uitstekend. Vooral mijn vriendin is fan (credits.. ;)). Weinig te maken met het origineel, want het is een stuk donkerder geworden en het sterke grapfruit-profiel is ook niet in de mate aanwezig als bij de Mooie Nel. Verder wat bitterder en iets droger, maar dat mag de pret niet drukken. Prima schuimkraag en goede schuimhoudbaarheid.

joenedu

Citaat van: Hay op 05-03-2017  01:57 uBrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptmooie nel
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale Ale moutDingemans6 EBC81,8 %
0,500 kgCaramunich IIWeyermann167 EBC9,1 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Saccharification Rest67,0 °C1 min.75 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,2%60 min.38,0 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%15 min.10,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%15 min.14,3 IBU
25,0 gCascadebellen7,8%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrabellen11,1%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Safale US-05 ()bovengist

Zo zou ik het doen en je kunt je bitterheid naar eigen smaak verhogen of verlagen.

Ik heb deze vandaag ook gebrouwen, maar dan voor 25 liter. Mijn recept kwam uit op 1.059 en ik heb (met de Bulldog Brewer) de 1.058 gehaald... Het rook al goed hoppig zeg, ik heb ook nog Simcoe aan de 0-minuten gift toegevoegd. Over een paar dagen de koudhop erbij, dat wordt genieten ho(o)p ik  :proost:

JoepH

Citaat van: joenedu op 02-02-2018  16:59 uIk heb deze vandaag ook gebrouwen, maar dan voor 25 liter. Mijn recept kwam uit op 1.059 en ik heb (met de Bulldog Brewer) de 1.058 gehaald... Het rook al goed hoppig zeg, ik heb ook nog Simcoe aan de 0-minuten gift toegevoegd. Over een paar dagen de koudhop erbij, dat wordt genieten ho(o)p ik  :proost:

Ben benieuwd of 1 pakje gist voldoende is voor 25 liter. SG van 1058 kan misschien net. WAarom geen 2. Voor overpitchen hoef je niet bang te zijn.

joenedu

Citaat van: JoepH op 02-02-2018  17:44 uBen benieuwd of 1 pakje gist voldoende is voor 25 liter. SG van 1058 kan misschien net. WAarom geen 2. Voor overpitchen hoef je niet bang te zijn.
Dat ene pakje kwam uit het citaat, ik heb inderdaad 2 pakjes (23 gram) toegevoegd. Volgens BrouwHulp was 11.5 gram te weinig en 15 gram voldoende maar ik vond het zo zonde om bijna het hele pakje weg te gooien.

Jacques

Citaat van: joenedu op 02-02-2018  18:18 uDat ene pakje kwam uit het citaat, ik heb inderdaad 2 pakjes (23 gram) toegevoegd. Volgens BrouwHulp was 11.5 gram te weinig en 15 gram voldoende maar ik vond het zo zonde om bijna het hele pakje weg te gooien.

Een zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.

Appiehappie

Citaat van: Jacques op 02-02-2018  21:25 uEen zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.
Het zijn inderdaad niet de kosten. Aan de ander kant geeft de fabrikant van het gist aan dat 1 zakje voldoende is voor 20-30 liter.



Ik brouw zelf altijd circa 26 liter en gebruik nooit meer dan 1 zakje. Ik moet wel zeggen dat ik 30 tot 60 minuten voordat ik het gist
in mijn wort gooi een giststarter maak. Na het afmaischen tap ik een half liter wort af en koel dat af tot 20-25 graden. Ik gooi het
zakje gist in de afgekoelde wort en plaats het waterslot. Vrij snel daarna begint het wort te vergisten. Na een half uur tot een uur zijn
de gistcellen al zeer actief met vermenigvuldigen. Een goede start voor het grote werk. De overige 25 en nog wat liters. Meestal is
er na enige uren al activiteit en verloopt de vergisting prima.  Daarna hou ik altijd rekening met de ideale vergistingstemperatuur.
Op het zakje staat: 15-22 graden. Ik start dan ook met 15 graden en voer de temperatuur elke dag 1 graad omhoog. Na 7 dagen zit
ik dan op 22 graden en ga ik terug naar 15 graden voor de lagering.

De houdbaarheidsdatum en de manier waarop je het gist bewaard is ook van belang. De houdbaarheidsdatum is een richtlijn. Regelmatig
was de vergisting ook prima met zakjes gist die over de datum heen waren. Een zakje gist in reserve is altijd handig. Als de giststarter niet
op gang komt gebruik ik het reservezakje rechtstreeks in het wort. Maar eigenlijk is dit nog nooit voorgekomen.

De gistzakjes in de koelkast opbergen is wel belangrijk omdat de kwaliteit van de gist veel langer goed blijft bij een lage temperatuur.

Kokkebil

Ik heb dit bier enige tijd geleden gebrouwen en na een paar weken lagering geproefd!!
Heerlijk bier met een grapefruit smaak.
Ik wil mijn volgende brouwsel meer grapefruit proeven!
Ik kan niet experimenteren met grapefruitschillen of-sap, aangezien ik medicijnen gebruik waarbij grapefruit ( helaas) moet worden vermeden.
Ik heb gebruikt Simco en Amarillo 60 minuten en Citra en Cascade 20 minuten.
Hoe kan ik de ( hoeveelheid) hopgifte het beste aanpassen om een duidelijker grapefruitsmaak te krijgen.
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Arjendv

Citaat van: Kokkebil op 03-02-2018  15:31 u...
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Ik dacht de Citra...

Jacques

Citaat van: Appiehappie op 03-02-2018  12:22 uHet zijn inderdaad niet de kosten. Aan de ander kant geeft de fabrikant van het gist aan dat 1 zakje voldoende is voor 20-30 liter.

Zo'n zakje is niet zo groot. Niet alle relevante informatie kan er op afgedrukt worden.

Zo'n zakje is inderdaad voldoende voor 20 tot 30 liter als je begin SG niet boven de 1040 komt...
Om precies te zijn 1 zakje is voldoende voor 30 liter wort van 1040. Bij een begin SG van 1050 kun je er 20 liter mee vergisten.

In dit geval gaat het om 25 liter met een begin SG van 1058. Je hebt dan 14 gram gist nodig.

Doordat je zo'n 20% minder gist gebruikt hebt krijg je wat meer esters in je bier. Bij een IPA is dat ingewenst. Een IPA kenmerkt zich door een aangenaam hopprofiel en niet door gistingsnevenproducten zoals hogere alcoholen en esters. Bij Belgische bierstijlen is dat weer wel gewenst. Met andere woorden door de hoeveelheid gist die je ent beïnvloed je de smaak van je bier. Daarnaast heb je veel eerder last van een gestokte vergisting als je weinig gist ent. De vergisting duurt ook langer.


Voor wat het verlagen van de temperatuur merk ik op dat je zeker moet zijn dat het bier uitgegist is wanneer je de temperatuur gaat verlagen. Een lagere temperatuur betekent dat de gist minder actief is. Zeker in combinatie met het enten van te weinig gist kan de nagisting bij een lage temperatuur langer duren. Hierdoor is het niet uitgesloten dat je het bier gaat bottelen terwijl niet alle suikers vergist zijn. Spuitende flessen is het gevolg. Om dit probleem te voorkomen verhogen veel hobbybrouwers de temperatuur op het einde van de nagisting.

Jacques

Citaat van: Kokkebil op 03-02-2018  15:31 uIk heb gebruikt Simco en Amarillo 60 minuten en Citra en Cascade 20 minuten.
Hoe kan ik de ( hoeveelheid) hopgifte het beste aanpassen om een duidelijker grapefruitsmaak te krijgen.
M.a.w. welke van deze 4 soorten gist geeft de beste grapefruitsmaak?

Dit zijn hopsoorten!

Ik zou de Simco weglaten. Of deze vervangen door Summit. Combinaties van hopsoorten versterken hopsmaken of zwakken deze af. Voor dit soort zaken is het maken van hopthee handig. Maar om het helemaal moeilijk te maken ook de combinatie hop en gist is van invloed op het hoparoma.

Via de onderstaande link kun je zien welke hopsoorten een grapefruit smaak aan je bier kunnen geven.
https://ychhops.com/varieties?q=grapefruit


joenedu

Citaat van: Jacques op 02-02-2018  21:25 uEen zakje US-05 gist kost nog geen € 2,50. Ten opzichte van de rest van de kosten van je brouwsel is dat een schijntje. Bezuinigen op gist is verkeerde zuinigheid. Het is de gist die wort omzet in bier. Zorg er voor dat je voldoende medewerkers hebt voor de klus die geklaard moet worden.
Het is geen zuinigheid, ik heb juist niet bezuinigd, je leest verkeerd: ik heb 2 zakjes toegevoegd, dus niet alleen maar 14 gram (dat is één zakje en een beetje uit een tweede zakje), maar gewoon de volle 23 gram erbij gegooid omdat ik het zonde vind om die overige 9 gram weg te gooien. Medewerkers genoeg!  :brouwen:

Jacques

Citaat van: joenedu op 04-02-2018  10:29 uHet is geen zuinigheid, ik heb juist niet bezuinigd, je leest verkeerd: ik heb 2 zakjes toegevoegd, dus niet alleen maar 14 gram (dat is één zakje en een beetje uit een tweede zakje), maar gewoon de volle 23 gram erbij gegooid omdat ik het zonde vind om die overige 9 gram weg te gooien. Medewerkers genoeg!  :brouwen:

Inderdaad niet goed gelezen.

Te veel gist is overigens ook niet goed. Je bier krijgt daardoor een legere smaak. Ook kan het bier een gistachtige smaak krijgen. De hoeveelheid gist die je ent heeft meer invloed op de smaak van je bier dan vaak gedacht wordt. Voer maar eens een test uit om er achter te komen.

Stephan Franken

Mijn 'Mooie Nel' staat nu ruim drie weken op 19 ºC te gisten.
Het SG wil sinds ruim een week niet meer zakken. Het blijft steken op 1022.
Wat nu? Zakje gist toevoegen?


Ik hoor graag van jullie. 

Stephan Franken

Sorry, ik vergeet het begin sg te melden.

1069 was het begin sg
verwacht was 1014.
nu 1022
huidig alc. gehalte 6,1%

Jacques

Nu nog zo een zakje gist toevoegen heeft niet zo heel veel zin.

Beter is het een starter te maken waaraan je gistvoeding hebt toegevoegd.
Je kunt ook alleen wat gistvoeding toevoegen.

Er is over dit probleem veel geschreven op dit forum. Zoek op "gestokte vergisting".

quentipa

Beste allemal,
2 weken geleden heb ik bier gebrouwen geinspireerd door het recept ven hier boven. Ik heb een nieuwe thread geopend want mijn Nederlands is nogal slecht:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36469.0.html

bramheus

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptbatch 49, mooie nel
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume18,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)82 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lHaarlems water
4,72 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l9 mg/l85 mg/l0 mg/l110 mg/l49 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC89,3 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,9 %
0,10 kgCara-aromaWeyermann400 EBC1,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.15 min.3,9 l/kg
Amylaserust68,0 °C2 min.45 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.4 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,7 gSimcoepellets12,9%60 min.47,6 IBU
30,0 gCitrapellets12,0%15 min.17,1 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%15 min.7,1 IBU
75,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
75,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%0 min.3,0 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%0 min.7,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist

Hier mee komende zondag aan de slag...
Ik ben benieuwd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.