Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Biab methode  (gelezen 6126 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Biab methode
« Reactie #25 Gepost op: 11-07-2017 20:25 u »
Voor een klein brouwsel, bijvoorbeeld om gist op te kweken, gebruik ik regelmatig een hopzakje.
Werkt prima!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Biab methode
« Reactie #26 Gepost op: 12-07-2017 13:05 u »
Bedankt voor de info mensen.
Ik wil ca 5 liter minibrouwsels proberen, die gaan niet op mijn herms.

Ik ga ermee aan de slag!

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Biab methode
« Reactie #27 Gepost op: 06-03-2018 15:15 u »
Ik brouw nu zo'n 37 jaar en heb steeds gezocht van de methode waarop je de lekkerste bieren brouwt. De verschillen zijn klein, en het zeker niet zo dat je met de biab-methode per definitie slechte bieren brouwt.
Nogmaals, het is een prima methode om te beginnen met brouwen. Het is goedkoop, makkelijk en snel. En je kunt er goede bieren mee brouwen. Maar je moet bedacht zijn op de nadelen. En als je je maatregelen treft om die op te heffen brouw je net een wat beter bier.

Als je de maischzak ophangt in een emmer kun je inderdaad spoelen. Maar je hebt dan wel meer oxidatie van je wort dan wanneer je hevelfilter of een bodemplaat gebruikt.
Overigens kun je met een filterplaat een beter rendement halen dan met een filterzak omdat er geen spoelwater een kortere weg kan nemen.

Van oxidatie door kletterende wort heb je overigens geen last van als je de zak in een emmer laat zakken waar de zak net in past. Als je onderin een filterheks hebt liggen en de emmer voorzien is van een kraantje waarop de filterheks is aangesloten kun je alle wort opvangen zonder dat je last hebt van lekstromen. Op deze wijze kun je oxidatie voorkomen en effectief filteren.
En als je de filterzak bij het omhoog halen meteen in de emmer met filterheks doet valt het met het knoeien mee. Met de nodig inventiviteit kun je de nadelen van de methode beperken of zelfs geheel wegnemen.

Iets soortgelijks heb ik gezien bij het brouwen met mijn Braumeister. Daar brouw ik nu ook betere bieren mee dan in de beginperiode dat ik het apparaat had. Ik haal de moutkorf niet meer helemaal omhoog. Zodoende klettert er geen wort meer in de ketel. En ik kan veel beter spoelen.

Na het lezen van het laatste experiment op de site van Brulosophy (gaan we weer...) moest ik aan dit draadje denken. Een interessante discussie die volgens mij nooit iemand gaat winnen. Hoeft ook niet...

Hoe dan ook, de proefpersonen bij Brulosophy hebben in de laatste vergelijking tussen een BIAB en een No-Sparge brouwsel een significant verschil gevonden tussen de brouwmethoden. 14 van de 25 proefpersonen konden de bieren onderscheiden in een driehoekstest. De resultaten van de voorkeur is 7 personen voor No-Sparge en 5 voor BIAB maar die uitkomst lijkt me marginaal en onbetrouwbaar.

Komt het dan toch gewoon weer neer op smaak?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.708
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Biab methode
« Reactie #28 Gepost op: 06-03-2018 22:36 u »
Komt het dan toch gewoon weer neer op smaak?

Het zou interessant zijn om te weten op welke wijze de proevers hun eigen bieren brouwen. Ook van een smaakafwijking kun je gaan houden. Proeven doe je ook aan de hand van associaties.

Als de proevers gewend zijn dat hun bieren altijd een oxidatiesmaakje heeft is niet uitgesloten dat een bier met een oxidatiesmaakje hun voorkeur heeft omdat zij die smaak gewend zijn. Daarbij speelt natuur ook een rol dat het bier dat je zelfgebrouwen hebt altijd het beste bier is.  :)

Overigens is het jammer dat bij de vergelijk de BIAB methode niet vergeleken is met gebruikelijke bouwmethode waar wel bij gespoeld is. In feite zit er tussen de BIAB en de niet-spoel methode niet zo veel verschil. Des te opmerkelijker is het dat van de proevers 7 van 14 proevers de voorkeur gaven aan de traditionele filtermethode zonder te spoelen, terwijl er 2 proevers waren die geen voorkeur hadden. Zou te maken kunnen hebben dat je bij de traditionele filtermethode toch een heldere wort krijgt na een tijdje. Troebele wort bevat veel vetzuren waardoor je eerdere last krijgt van oxidatiesmaakjes.
Zelf heb ik mijn beginjaren ook gefilterd met een filterzak. Dat werkt op zich prima, maar mijn bieren werden toch wat verfijnder dan smaak toen ik een hevelfilter gaan gebruiken.

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Biab methode
« Reactie #29 Gepost op: 08-03-2018 09:52 u »
Het zou interessant zijn om te weten op welke wijze de proevers hun eigen bieren brouwen. Ook van een smaakafwijking kun je gaan houden. Proeven doe je ook aan de hand van associaties.

Als de proevers gewend zijn dat hun bieren altijd een oxidatiesmaakje heeft is niet uitgesloten dat een bier met een oxidatiesmaakje hun voorkeur heeft omdat zij die smaak gewend zijn. Daarbij speelt natuur ook een rol dat het bier dat je zelfgebrouwen hebt altijd het beste bier is.  :)

Dan ga je er dus vanuit dat elk van de 25 proevers slecht bier brouwen? Zou natuurlijk kunnen... Maar het eerste en makkelijkste argument bij deze testen is dat de proevers niet capabel zijn. Is iets te kort door de bocht denk ik.

Overigens is het jammer dat bij de vergelijk de BIAB methode niet vergeleken is met gebruikelijke bouwmethode waar wel bij gespoeld is. In feite zit er tussen de BIAB en de niet-spoel methode niet zo veel verschil.

Eens. Misschien volgt dat nog.

Troebele wort bevat veel vetzuren waardoor je eerdere last krijgt van oxidatiesmaakjes.
Zelf heb ik mijn beginjaren ook gefilterd met een filterzak. Dat werkt op zich prima, maar mijn bieren werden toch wat verfijnder dan smaak toen ik een hevelfilter gaan gebruiken.

Dat vind ik een heel interessant punt! Ik maak me namelijk niet zo druk om troebel wort omdat mijn bieren mede door een gelatine klaring + cold crash erg helder worden. Bij wedstrijden waaraan ik meedeed krijg ik voor het uiterlijk steevast een hoog cijfer. Maar als het een negatieve invloed op de smaak heeft dan moet ik mijn proces toch maar eens herzien.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Biab methode
« Reactie #30 Gepost op: 08-03-2018 10:00 u »
Ik heb jaren BIAB gebrouwen altijd (volgens mij) met goed resultaat.
Totdat ik een JAVAL filter inelkaar gezet had, mijn bieren werden behoorlijk beter met de JAVAL ( volgens mij ), helderder + een hoger brouwzaalrendement, al maakt die paar % niets uit voor een hobbybrouwer.
Ik ben blij dat ik van dat "geklieder" af ben met die brouwzak ( en ja dat is en blijft geklieder wat de voorstanders ook naar voren brengen )

Ik merk wel dat jezelf steeds kritischer wordt op je eigen product, oxidatie was nooit een punt voor mij, maar het laatste half jaar merk ik dat ik daar toch een klein beetje last van heb. ( subtiel in het eerste slokje iets van muffigheid )
Een collega hobbybrouwer merkt overigens niets aan mijn bieren ( neem waarschijnlijk grotere slokken :nut:)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.515
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Biab methode
« Reactie #31 Gepost op: 08-03-2018 10:29 u »
Ik merk wel dat jezelf steeds kritischer wordt op je eigen product, oxidatie was nooit een punt voor mij, maar het laatste half jaar merk ik dat ik daar toch een klein beetje last van heb. ( subtiel in het eerste slokje iets van muffigheid )
Een collega hobbybrouwer merkt overigens niets aan mijn bieren ( neem waarschijnlijk grotere slokken :nut:)

Dat herken ik wel: heb bieren laten proeven door keurmeesters, welke geen afwijkingen proefden, terwijl ik het bier amper weg kreeg....

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.708
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Biab methode
« Reactie #32 Gepost op: 08-03-2018 21:32 u »
Dan ga je er dus vanuit dat elk van de 25 proevers slecht bier brouwen? Zou natuurlijk kunnen... Maar het eerste en makkelijkste argument bij deze testen is dat de proevers niet capabel zijn. Is iets te kort door de bocht denk ik.

Ik ga ik niet van uit dat ze slecht bier brouwen noch dat ze niet capabel zijn om te proeven. Wel merk ik op dat als er steeds een bepaalde smaak zit in zelfgebrouwen bier je aan die smaak gaat merken. Heb jij nooit meegemaakt dat een bier wat minder van smaak is? En dat je naar mate je er vaker een flesje van drinkt vindt dat het meevalt?
Je ontwikkelt min of meer een blinde vlek.

Dat vind ik een heel interessant punt! Ik maak me namelijk niet zo druk om troebel wort omdat mijn bieren mede door een gelatine klaring + cold crash erg helder worden. Bij wedstrijden waaraan ik meedeed krijg ik voor het uiterlijk steevast een hoog cijfer. Maar als het een negatieve invloed op de smaak heeft dan moet ik mijn proces toch maar eens herzien.

Bijna elk bier wordt helder na verloop van tijd, ook al is het wort troebel.

Brouwers hebben een haat/liefde verhouding met troebele wort. Troebele wort leidt aan de ene kant tot betere vergistingen maar ook tot verminderde schuimhoudbaarheid en ook tot het eerder ontstaan van oxidatiesmaakjes.
Kraakheldere wort is ook niet gewenst omdat dit tot vergistingsproblemen kan leiden waardoor de kwaliteit van je bier negatief be´nvloed wordt.

Het is weer zo'n typisch dilemma waar we als hobbybrouwer tegenaan lopen. Zowel hele troebele wort als kraakheldere wort zijn minder gewenst, maar hoe weet je nu dat je de gewenste troebelheid hebt?

Zie ook dit artikel.
En ook.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Biab methode
« Reactie #33 Gepost op: 08-03-2018 22:18 u »
Ik ben trouwens nog wel steeds aan het twijfelen om geen Grainfather/Braumeister aan te schaffen. Echter is het vrij duur en lijkt mij als beginneling beter om via de biab te beginnen, of zie ik het mis?
Dit zijn net de dure merken die je opnoemt. Kijk eens naar een Arsegan Easybrew 30, dan is het twijfelen verleden tijd. ;)

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Biab methode
« Reactie #34 Gepost op: 08-03-2018 22:33 u »
En ook.

En zo hoort wort er dus voor een hobbybrouwer uit te zien:

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Biab methode
« Reactie #35 Gepost op: 09-03-2018 14:19 u »
Zie ook dit artikel.
En ook.

Dankjewel Jacques, hier kan ik wat mee! Ik ga even wat leesvoer tot me nemen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.272
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Biab methode
« Reactie #36 Gepost op: 09-03-2018 14:28 u »
Laatste keer BIAB dacht ik slim te zijn door de zak op te hangen een stevige haak die in mijn keuken hangt.
Dat was geen issue.
Totdat ik de zak zoals ik gewend ben ging draaien om zoveel mogelijk wort eruit te persen. Haak die vast zat met 2 schroeven van 6 cm uit de muur gerukt haha.

Tags: biab