Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingstemperaturen  (gelezen 1662 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline joost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergistingstemperaturen
« Gepost op: 21-12-2009 22:26 u »
Wat zijn de ideale hoofdvergistingstemperaturen en wat de lagertemperaturen van bovengisten en ondergisten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: vergistingstemperaturen
« Reactie #1 Gepost op: 21-12-2009 22:30 u »
18,3, 14,0, 8,1 en 1,2 graden. :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.130
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: vergistingstemperaturen
« Reactie #2 Gepost op: 21-12-2009 22:39 u »
Ik mis 19,6 en 24,3 graden in de lijst van Edgar, voor die speciale gisten die het in de zomer goed doen. Ik heb 21,4 weggelaten, omdat die meer zuurstof nodig hebben, wat er dan natuurlijk niet is.

Offline joost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergistingstemperaturen
« Reactie #3 Gepost op: 21-12-2009 22:44 u »
Kan je iets duidelijker zijn en waarom lagere temperatuur voor lagering, bij de meeste gisten van Wyeast staan de ideale gisttemperaturen voor hoofdvergisting maar niet voor lagering,
Wat is het effect op de smaak of smaakstoffen bij lager en hogere vergistingstemperaturen?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Vergistingstemperaturen
« Reactie #4 Gepost op: 21-12-2009 23:54 u »
Ze zitten je te dissen.
Wat er bedoelt wordt is ongeveer het volgende:
- Ten eerste, er is niet 1 optimale temperatuur. Dat hang van vele factoren af
- ten tweede, er is al veel over dit type onderwerpen geschreven. Zowel op dit forum, de site van Wyeast en vele andere bronnen.
Zoek dat eens op, lees je in en kom dan eens met specifiekere vragen.

Succes.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vergistingstemperaturen
« Reactie #5 Gepost op: 22-12-2009 08:25 u »
Nou ja, dissen is wel sterk uitgedrukt. Plagen zou ik zeggen. Verder heeft Geert het duidelijk uitgelegd; er is geen eenduidig antwoord mogelijk op je vraag, zoals op de site Hobbybrouwen.nl als ook op het forum op veel plaatsen is te lezen.

De temperaturen die Wyeast aangeeft moet je niet zien als 'ideale' temperaturen maar als marges waarbinnen de gist werkt. En ook die marges zijn geen keiharde grenzen.


Wat is het effect op de smaak of smaakstoffen bij lager en hogere vergistingstemperaturen?

In héél grote lijnen kan je zeggen dat lagere temperaturen een 'cleaner' bier opleveren, en hogere temperaturen een groter aandeel vergistingsnevenprodukten (zoals esters) geven.

Tags: