Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hopoogst 2017  (gelezen 42092 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #400 Gepost op: 18-09-2017 13:58 u »
Nat nat nat... verdraaid al die regen. Toch maar gaan oogsten. Beetje bij beetje voordrogen in oven van 40 graden. Daarna op horrengaas... hopelijk lukt het. Eerste keer een flinke oogst. Al doende leert men hopelijk. Hoe is het bij de rest qua vocht en regen en hoe doe  jullie dat?

Ook ik heb spijt dat ik niet gisteren heb geoogst, maar vanaf woensdag wordt het wat beter weer dus ik ga woensdagavond maar oogsten. hoparoma wordt met de dag sterker maar de bellen beginnen ook bruine blaadjes te krijgen dus veel langer wachten wil ik niet.

(vorig jaar heb ik eind augustus geoogst en na drogen alles weg kunnen gooien omdat ik veel te vroeg was, de gedroogde hop rook alleen naar gras helaas)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #401 Gepost op: 18-09-2017 16:37 u »
Als maar geen grijze schimmel in de bel zit. Bellen met wat bruin zijn juist lekker. Met bruin is beter dan te groen. Maar er zijn natuurlijk grenzen.

Ik citeer EBC maar even. Ik heb de indruk dat er in het algemeen vaak te vroeg geoogst wordt. Ik zie veel foto's met maagdelijk groene bellen.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #402 Gepost op: 18-09-2017 16:54 u »
Ik citeer EBC maar even. Ik heb de indruk dat er in het algemeen vaak te vroeg geoogst wordt. Ik zie veel foto's met maagdelijk groene bellen.
Dit is mijn bovenste etage van mijn drie laags droogrek. Vanmorgen even in elkaar gezet. Is dit nog te vroeg? Best al wel bruin... toch?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.756
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #403 Gepost op: 18-09-2017 17:19 u »
Je kan het alleen maar vanbinnen zien dus bel effe openscheuren: zit er mooi gele lupuline in ?
Hoeveelheid verschilt volgens ras.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #404 Gepost op: 18-09-2017 20:53 u »
Dit is mijn bovenste etage van mijn drie laags droogrek. Vanmorgen even in elkaar gezet. Is dit nog te vroeg? Best al wel bruin... toch?

Ja, ziet er goed uit volgens mij. Wat me opviel aan mijn planten is dat van de droogste bellen de schutbladeren ook iets wijder uit gingen staan. Voor mij een teken dat die gerijpt waren. Deze bellen hebben merkbaar meer aroma en donkerdere lupuline dan de bellen waarbij de schutbladeren meer gesloten waren. Tevens waren die iets fletser groen van kleur en meer bruine vlekjes of puntjes. Ik zie dergelijke bellen bij jouw foto er ook tussen liggen.

Offline Biksmannenkoor

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
brouwen met net geplukte hop
« Reactie #405 Gepost op: 19-09-2017 11:37 u »
Zaterdag aanstaande wil ik zowel hop oogsten als een batch brouwen. Kan ik de hop direct gebruiken zonder te drogen? Hoeveel extra hop zou ik dan moeten gebruiken?

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: brouwen met net geplukte hop
« Reactie #406 Gepost op: 19-09-2017 11:39 u »
Zaterdag aanstaande wil ik zowel hop oogsten als een batch brouwen. Kan ik de hop direct gebruiken zonder te drogen? Hoeveel extra hop zou ik dan moeten gebruiken?

Staat ergens in dit topic al wel beschreven, maar de meesten nemen 4 tot 5 keer zoveel. 20 gram droog is dus 80-100 gram vers.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.601
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #407 Gepost op: 19-09-2017 13:08 u »
Zaterdag aanstaande wil ik zowel hop oogsten als een batch brouwen. Kan ik de hop direct gebruiken zonder te drogen? Hoeveel extra hop zou ik dan moeten gebruiken?
Ja doe ik ook wel eens. inderdaad ca 4 x zoveel nemen als normaal.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #408 Gepost op: 19-09-2017 13:54 u »
https://www.instagram.com/p/BY8ETcPn6mL/?taken-by=crooked.spider

Zo.
Alle hop geoogst, gedroogd en nu in de vriezer.
Score:
1400 gram Annabel (deed het veruit het beste)
870 gram Cascade
700 gram Chinook

Ik denk sowieso dat de Chinook eigenlijk nog wat langer had mogen hangen, maar alle planten waren samen naar het midden van mijn ijzerdraad verplaatst. Hierdoor kwam er meer gewicht op het midden, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de zekering is losgekomen. Dus, de paal zakte langzaam in! Met het oog op de uitermate teleurstellende weersverwachting toch maar besloten deze hop er als eerste vanaf te halen.
Zekering gaat vastgezet worden met beton :)

Prima oogst voor het eerste jaar!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #410 Gepost op: 19-09-2017 15:56 u »
Plaatje is de Annabel?

Hopbier

Inderdaad goed gezien!
Er zit een klein pijltje bij de foto voor meer foto's van de oogst

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #411 Gepost op: 19-09-2017 17:41 u »
Wat denken jullie ? Plukken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #412 Gepost op: 19-09-2017 21:29 u »
Wat denken jullie ? Plukken?

Kijk vooral naar de binnenkant van de bellen. Trek de bellen open en snuif de geur op. Als je een intense hopgeur in je neusgaten hebt kun je plukken. Het is heel interessant dit een aantal keren te doen om de ontwikkeling van het hoparoma te volgen. Begin daar volgend jaar op tijd mee.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #413 Gepost op: 19-09-2017 23:34 u »
Er is zeker een intense hopgeur aanwezig. Als ik nog langer ga wachten dan zullen ze te bruin worden denk ik. Zodra het even droog is ga ik dan maar oogsten.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #414 Gepost op: 20-09-2017 12:45 u »
Vandaag bezig met de Cascade, plukken, drogen en vacuuem verpakken.

Nu droog ik altijd 1 uur op 40 graden in m,n droogkast en heb dan perfecte droge hop.
Door omstandigheden heb ik de droogkast 2 uur laten draaien en toen was het resultaat TE droge hop  :'(




De hop valt totaal uit elkaar en is niet meer netjes te persen en te verpakken.
Links te droog........Rechts mooi droog.



De rest maar onder het afdak gelegd om weer een beetje "nat" te worden  :nut:


 :degroeten:

BLUB

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #415 Gepost op: 20-09-2017 13:43 u »
Vrijdag de Cascade en Willamette geoogst. Mooie opbrengst voor 1e jaars planten.
Aan de lucht gedroogd op trinatech droogrekken (werkt perfect!) en gisteravond alles gevacumeerd.
Binnenkort maar eens een lekker hoppig bier brouwen  :brouwen:

Volgend jaar wil ik wat meer planten gaan plaatsen. Iemand tzt nog een stekje/wortelstok van Perle/Saaz/Fuggles en Annabel in de aanbieding?

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #416 Gepost op: 20-09-2017 13:47 u »
Wie zou een zak Cascade van mij willen gratis hebben, ik heb nog een zakje van 25 gr en 30 gram. Zou wel eens willen weten wat andere ervan vinden. Ze ruiken heerlijk als je ze openmaakt maar als ik ze in een glas doe met warm water dan krijg ik die geur niet. Woon zelf in Breda.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.234
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #417 Gepost op: 20-09-2017 23:17 u »
Vandaag bezig met de Cascade, plukken, drogen en vacuuem verpakken.

Nu droog ik altijd 1 uur op 40 graden in m,n droogkast en heb dan perfecte droge hop.
Door omstandigheden heb ik de droogkast 2 uur laten draaien en toen was het resultaat TE droge hop  :'(




De hop valt totaal uit elkaar en is niet meer netjes te persen en te verpakken.
Links te droog........Rechts mooi droog.



De rest maar onder het afdak gelegd om weer een beetje "nat" te worden  :nut:


 :degroeten:

BLUB


Hmm
Je droogt snel.

Het uiteenvallen van de bellen is vooral hopsoort afhankelijk.

Ik droog 12 uur op 40 C.
Breek eens een (grotere) bel doormidden en zet het middelste kernspiraaltje van de bel tegen je bovenlip. Voelt dat nat? Dan is de hop niet droog. De blaadjes zijn droog, maar de kern niet. En in die kern zit veel vocht dat zich over de bel zal verspreiden en na een maand of wat de hop onbruikbaar maakt.
In mijn ervaring met een Stockli met 10 ziften duurt het bij 40 C 12 uur.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #418 Gepost op: 21-09-2017 17:20 u »
Hmm
Je droogt snel.

Het uiteenvallen van de bellen is vooral hopsoort afhankelijk.

Ik droog 12 uur op 40 C.
Breek eens een (grotere) bel doormidden en zet het middelste kernspiraaltje van de bel tegen je bovenlip. Voelt dat nat? Dan is de hop niet droog. De blaadjes zijn droog, maar de kern niet. En in die kern zit veel vocht dat zich over de bel zal verspreiden en na een maand of wat de hop onbruikbaar maakt.
In mijn ervaring met een Stockli met 10 ziften duurt het bij 40 C 12 uur.

Ik blaas er vrij veel lucht doorheen en na 1 uur is de hop door en door droog.
Als hop droog is zit er nog ongeveer 10% vocht in van de 75% maar deze keer zal het waarschijnlijk in de buurt van 0% zijn geweest.
En als je zulke droge hop aanraakt valt hij uiteen.

Maar dit was een lesje voor mij, niet te lang drogen.
Vandaag ging het weer aardig goed  :brouwen:

 :degroeten:

BLUB

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.601
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #419 Gepost op: 21-09-2017 23:27 u »
Ook ik had een behoorlijke luchtdoorstroming met de airco en lucht van zelfs 45 C, maar drogen duurde toch nog 5 uur.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #420 Gepost op: 22-09-2017 09:32 u »
Ok. De oogst is binnen, bellen gedroogd en vacuum verpakt in de vriezer. Uiteraard trots onze opbrengst(en) gedeeld, maar dan?
Hoe behandelen we onze hopplant nadat hij geoogst is? Laat je de plant rustig afsterven, of knip je hem af? Moet er iets van een mulch overheen? Blijf je nog water geven?
Hoe doen jullie dat?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.899
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #421 Gepost op: 22-09-2017 12:39 u »
Ok. De oogst is binnen, bellen gedroogd en vacuum verpakt in de vriezer. Uiteraard trots onze opbrengst(en) gedeeld, maar dan?
Hoe behandelen we onze hop nadat hij geoogst is? Laat je de plant rustig afsterven, of knip je hem af? Moet er iets van een mulch overheen? Blijf je nog water geven?
Hoe doen jullie dat?
Ik laat altijd strengen van een meter staan. Dit sterft in het na jaar af. In het najaar knip ik de resten van de strengen af en haal ik al het onkruid weg rondom de plant.

Volgend jaar ga ik voor de eerste keer paardenmest of compost rond de planten gooien. De opbrengst hop viel dit jaar een beetje tegen. Verder heb ik gelezen dat sommige mensen mulchen rondom hun planten (stro of houtsnippers) zodat er geen onkruid kan groeien. Dat wil ik volgend jaar ook proberen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #422 Gepost op: 22-09-2017 13:47 u »
Ik knip de plant voor de winter tot op 5 cm van de aarde af. Werkt voor mij al jaren.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #423 Gepost op: 22-09-2017 13:55 u »
Ik laat altijd strengen van een meter staan. Dit sterft in het na jaar af. In het najaar knip ik de resten van de strengen af en haal ik al het onkruid weg rondom de plant.

Volgend jaar ga ik voor de eerste keer paardenmest of compost rond de planten gooien. De opbrengst hop viel dit jaar een beetje tegen. Verder heb ik gelezen dat sommige mensen mulchen rondom hun planten (stro of houtsnippers) zodat er geen onkruid kan groeien. Dat wil ik volgend jaar ook proberen.
Wel gerotte paardenmest nemen hoor, geen verse... anders is het vooral heel veel nitraten, en dan schieten je planten in de lengte, maar is niet best voor je oogst.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 903
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Hopoogst 2017
« Reactie #424 Gepost op: 22-09-2017 14:12 u »
Ik knip de plant voor de winter tot op 5 cm van de aarde af. Werkt voor mij al jaren.

Maar wat doe je tot die tijd? Laten hangen?

Tags: hopteelt