Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Caramout schroten?  (gelezen 2656 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.164
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Caramout schroten?
« Reactie #25 Gepost op: 27-03-2018 12:19 u »
Hergisten is een prachtige term voor het vergisten op fles:).
Het bier is al volledig uitgegist maar door suiker toe te voegen ga je opnieuw (her) vergisten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Caramout schroten?
« Reactie #26 Gepost op: 27-03-2018 13:44 u »
Hergisten is een prachtige term voor het vergisten op fles:).
Het bier is al volledig uitgegist maar door suiker toe te voegen ga je opnieuw (her) vergisten.

Mee eens maar dat is weer wat anders dan overhevelen nadat de meeste vergisting voorbij is

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.576
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Caramout schroten?
« Reactie #27 Gepost op: 27-03-2018 14:31 u »
Mee eens maar dat is weer wat anders dan overhevelen nadat de meeste vergisting voorbij is

Overhevelen heeft niks met de vergistingsfasen te maken. Nagisting vindt vanzelf plaats, ook als je niet overhevelt.

Hoofdgisting gaat vanzelf over in nagisting. Zodra alle vergisting voorbij is mag je het lagering noemen. Hergisting gebeurt doorgaans op fles na toevoeging van suiker.

Niks verwarrends aan  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Caramout schroten?
« Reactie #28 Gepost op: 27-03-2018 21:57 u »
Omdat de termen "nagisting", "hergisting" en "secondary" op het internet door iedereen door elkaar gebruikt wordt en niet iedereen er hetzelfde mee bedoeld.

Hergisting is een verwarrende term omdat er door overhevelen an sich niks opnieuw gaat gisten, alleen als je bijvoorbeeld overhevelt op wat fruit.

Maar goed het was niet mijn bedoeling om hier een discussie op te rakelen over het nut van overhevelen. Daar zijn genoeg topics over geschreven.

Het klopt dat er heel veel verwarring bestaat over nagisting, hergisting en lagering. Vaak worden deze termen door elkaar gehaald. Een kwestie van een klok en een klepel...

Daarom een nadere uitleg.

Hergisting is de gisting na het bottelen. Dat heeft niets met overhevelen van doen.
Overigens is de nagisting de vergisting die direct volgt na de hoofdgisting. Het is in feite niets anders dan een fase van de vergisting. Je hebt ook een nagisting als je niet overhevelt. De nagisting staat geheel los van wel of niet overhevelen. Als je overhevelt nadat de vergisting is afgerond ben je niet aan het nagisten maar aan het lageren.

Tags: