Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Antioxin SBT  (gelezen 1887 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.960
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Antioxin SBT
« Reactie #25 Gepost op: 20-03-2018 10:26 u »
De consensus is dat LOX enzymes worden gedesactiveerd wanneer men inmaischt op  een temperatuur hoger dan 65C, en wanneer de pH lager is dan 5.1. Dat zijn voor heel veel brouwers onaanvaardbare parameters, en ik vraag mij af of het veel wordt gedaan. Gekende voorbeelden mogen altijd worden gemeld.

Hoeveel is de activiteit van de enzymen verminderd bij 64C en pH 5.3? Welke invloed heeft dat dan?


Laat je niet gek maken,

Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Antioxin SBT
« Reactie #26 Gepost op: 20-03-2018 10:38 u »
Bij de Brouwmarkt kan je ascorbinezuur (Vitamine C) en natrium metabisulfiet (campden) kopen. dat gebruik ik tot nu to 1:1, en dat zal ik nu nog blijven gebruiken voor het bottelen en de antioxin sbt voor tijdens het brouwen.
Goede tip trouwens, want ik had wist niet dat je het niet bij bottelen mocht gebruiken.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Antioxin SBT
« Reactie #27 Gepost op: 20-03-2018 10:45 u »
Laat je niet gek maken

Te laat  :huilen:

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.086
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Antioxin SBT
« Reactie #28 Gepost op: 20-03-2018 10:46 u »

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Antioxin SBT
« Reactie #29 Gepost op: 20-03-2018 10:50 u »
Goede tip trouwens, want ik had wist niet dat je het niet bij bottelen mocht gebruiken.

Inderdaad, en de gallotannine is verplicht tijdens het maischen, want als ik mij niet vergis beschermt  zij tegen het superoxideren van ascorbinezuur.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Antioxin SBT
« Reactie #30 Gepost op: 20-03-2018 10:53 u »
Inderdaad, en de gallotannine is verplicht tijdens het maischen, want als ik mij niet vergis beschermt  zij tegen het superoxideren van ascorbinezuur.
Ik meen mij juist te herinneren dat dat de metabisulfiet was. Ik moet duidelijk weer even opnieuw studeren...

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Antioxin SBT
« Reactie #31 Gepost op: 20-03-2018 10:59 u »
Ik meen mij juist te herinneren dat dat de metabisulfiet was. Ik moet duidelijk weer even opnieuw studeren...

Nee nee, je hebt gelijk, ik vergis mij. Het is de metabisulfiet die superoxidatie tegengaat.

Gallotannine is zeker nodig indien je metalen als koper in je systeem hebt.  Wordt apart verkocht als Brewtan B.

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Antioxin SBT
« Reactie #32 Gepost op: 20-03-2018 12:10 u »
Bij de Brouwmarkt kan je ascorbine zuur (Vitamine C) en natrium metabisulfiet (campden) kopen.
Ascorbinezuur (vitamine C) kan je ook gewoon kopen bij je apotheker.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: be
Re: Antioxin SBT
« Reactie #33 Gepost op: 20-03-2018 12:30 u »
Antioxin SB kan ook thuis worden bereid, maar ik weet de samenstelling en dosis niet onmiddellijk uit het hoofd.
Voor die gene zelf graag zelf samenstellen:
Samenstelling:
46.8% kaliummetabisulfiet 53.2% vit C
Dosering : 0.2-0.4 g/10l oplossen en voor open bewerking toevoegen.
Voor die aan waterbehandeling doen ook wel wel rekening houden dat
0.1 g/10l Antioxin SB verhoogt je waterbalans met   3.5 ppm SO4
0.2 g/10l Antioxin SB verhoogt je waterbalans met   7.0 ppm SO4
0.4 g/10l Antioxin SB verhoogt je waterbalans met 14.0 ppm SO4


Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: be
Re: Antioxin SBT
« Reactie #34 Gepost op: 20-03-2018 12:40 u »
Nee nee, je hebt gelijk, ik vergis mij. Het is de metabisulfiet die superoxidatie tegengaat.

Gallotannine is zeker nodig indien je metalen als koper in je systeem hebt.  Wordt apart verkocht als Brewtan B.
Voor zo ver ik het begrepen heb:
Super oxidatie (vorming van H2O2) ontstaat ten gevolge van de Cu+ en Fe+ ionen in je wort in samen spel vit C , De KMBS zal er voor zorgen dat de gevormde H2O2 onmiddellijk oxideert, echter de galotaninnes gaan in eerste instantie ook de Cu+ en Fe+ ionen binden waardoor er (bijna) geen super oxidatie kan optreden.
De werking is dus 2-delig in de antioxin SBT.
Wat betreft de super oxidatie er zijn trouwens ook nog andere mineralen die dit verschijnsel inhiberen,  Na+ ionen voorkomen oa. ook de vorming van de H2O2 uit de vit C. indien deze in voldoend aanwezig zijn.

Dus zomaar Vit C toevoegen als antioxidant is niet zomaar zonder enig risico, als er veel Fe+ of Cu+ ionen in je bier aanwezig zijn (veel koper in je installatie) kan het zelfs zijn dat het toevoegen van Vit C alleen leidt tot meer oxidatie dan het zou moeten tegen gaan.

Je moet wel weten waar je me bezig bent  ;)

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Antioxin SBT
« Reactie #35 Gepost op: 20-03-2018 14:19 u »
Voor zo ver ik het begrepen heb:
Super oxidatie (vorming van H2O2) ontstaat ten gevolge van de Cu+ en Fe+ ionen in je wort in samen spel vit C , De KMBS zal er voor zorgen dat de gevormde H2O2 onmiddellijk oxideert, echter de galotaninnes gaan in eerste instantie ook de Cu+ en Fe+ ionen binden waardoor er (bijna) geen super oxidatie kan optreden.
De werking is dus 2-delig in de antioxin SBT.
Wat betreft de super oxidatie er zijn trouwens ook nog andere mineralen die dit verschijnsel inhiberen,  Na+ ionen voorkomen oa. ook de vorming van de H2O2 uit de vit C. indien deze in voldoend aanwezig zijn.

Dus zomaar Vit C toevoegen als antioxidant is niet zomaar zonder enig risico, als er veel Fe+ of Cu+ ionen in je bier aanwezig zijn (veel koper in je installatie) kan het zelfs zijn dat het toevoegen van Vit C alleen leid tot meer oxidatie dan het zou moeten tegen gaan.

Je moet wel weten waar je me bezig bent  ;)

Het verhaal van mijn leven: tegelijkertijd gelijk en geen gelijk   :huilen:

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: be
Re: Antioxin SBT
« Reactie #36 Gepost op: 20-03-2018 14:28 u »
Het verhaal van mijn leven: tegelijkertijd gelijk en geen gelijk   :huilen:
Troost U, het belangrijkste is dat Antioxin SBT werkt, het "grote" gelijk is totaal irrelevant  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.872
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Antioxin SBT
« Reactie #37 Gepost op: 20-03-2018 21:54 u »
De consensus is dat LOX enzymes worden gedesactiveerd wanneer men inmaischt op  een temperatuur hoger dan 65 C, en wanneer de pH lager is dan 5.1. Dat zijn voor heel veel brouwers onaanvaardbare parameters, en ik vraag mij af of het veel wordt gedaan. Gekende voorbeelden mogen altijd worden gemeld.

Temperatuur is een factor die zorgt voor inactivering van de LOX-enzymen. Dit staat los van de pH-waarde. Inmaischen bij temperaturen boven de 65 C is heel gebruikelijk. Bij mij in ieder geval wel en ook heel veel eenstapsmaischschema's die je kunt vinden op het internet gaan daarvan uit.

De pH is de andere parameter die zorgt voor de inactivering van deze enzymen. In de praktijk zal niet vaak onder de 5,1 gemaischt worden. Bij het brouwen van een gose voor de Brand bierbrouwwedstrijd is dit echter wel aan te bevelen om een pH tussen de 3,6 en 4,0 te halen.
Een pH tussen 5,3 en 5,6 is wel heel gebruikelijk. Door net een iets lagere pH aan te houden beperk je de werking van de LOX-enzymen. Het optimum van deze enzymen ligt tussen de 6,5 en 8.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 642
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Antioxin SBT
« Reactie #38 Gepost op: 29-03-2018 06:12 u »
De antioxin is begin deze week door mij verstuurd en gisteren volgens mij door iedereen ontvangen. Lijkt mij leuk als we onze ervaringen delen. Ik ga deze pas eind april voor het eerst gebruiken

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.141
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Antioxin SBT
« Reactie #39 Gepost op: 29-03-2018 07:36 u »
Is er nog Antioxin SBT beschikbaar?

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 642
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Antioxin SBT
« Reactie #40 Gepost op: 29-03-2018 07:46 u »
Nee sorry, wat ik nog heb liggen is voor eigen gebruik. De gezamenlijke inkoop was binnen een dag rond. Wellicht is het de moeite waard om zelf een inkoop te organiseren. Na dat alles kwijt was hebben zich nog een paar gegadigden aangeboden.

Tags: