Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: JacPils III  (gelezen 5258 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
JacPils III
« Gepost op: 23-05-2009 22:21 u »
Gisteren had ik beloofd het recept van de gisteren gebrouwen JacPils III te plaatsen. Daar kwam het even niet van. Gisterenavond moesten we nog naar een feestje en vandaag hebben we uitgeslapen, boodschappen gedaan en genoten van het mooie weer.



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptJacPils III
Brouwdatum22-5-2009
BiertypePilsener
Aantal liters48
Gewenst begin SG1050 (5,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater73.65 liter
Maischdikte5.50 l/kilo
Maischwater57.75 liter
Spoelwater10.87 liter
Kooktijd105 min.
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95.2 %10000 gram3 EBC
Carapils4.8 %500 gram6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3.5 %100 gram105 min.21 EBU
Saaz (CZ)3.5 %20 gramFWH4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2308 Munich Lager
Gist toegevoegd alsSlurry van giststarter
Volume giststarter400 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18C
Gist voedingWyeast Nutrient
Hoeveelheid3,0 gram
OpmerkingenGiststarter continu geroerd met magneetroerder. Eerst een starter gemaakt met 500 ml en daarna doorgestart met 3000 ml moutextractoplossing. De moutextractoplossing is in n keer aangemaakt.
3500 ml starter aangezuurd met fosforzuur


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
161C30 minuten5.50 l/kg
266C20 minuten5.50 l/kg
372C30 minuten5.50 l/kg
475C1 minuten5.50 l/kg


Dit moet dus een heel milde pilsner worden. Niet zo bitter als mijn vorige pilsners. Een allemansvriend.



Nog even wat foto's die ik heb gemaakt. (Het zou leuk zijn als bij een recept dat geplaatst wordt ook een paar foto's van het brouwen te zien zijn).


Het beslag met de roerstok die al vele jaren dienst doet bij mij.


Mijn oude hevelfiler doet dienst als retourvoorziening bij het rondpompen van het wort om deze helder te krijgen. Dit is voor de tweede keer dat ik zo werk en het bevalt goed. Het wort wordt er heel helder van. Tot nu toe klemde ik de hevelfilter en rvs vlechtwerkfilter (die onder in de ketel zit) met knijptangen tegen de wand van de ketel. Dat ging wel eens mis doordat de klem verschoof en er af schoot. Vandaag heb ik andere oplossing gemaakt met behulp van kunststof klemmen voor waterleidingpijp en oude houten balk. Hiervan zal ik morgen een foto plaatsen (beter licht). Door het nieuwe systeem kan ik het filter ook wat makkelijker in hoogte verstellen.


Het wort dat gefilterd wordt met de rvs vlechtwerkfilter wordt opgevangen in een emmer (dat is de slang met de Gardena-koppeling) en weer teruggepompt naar de bovenkant van het belag met de Iwakipomp.
De schakelaar was een idee van Jasper. Werkt heel handig! Dat geldt ook voor Gardena-kranen op de pomp. De onderste kraan dient overigens alleen voor het voorkomen van het leeglopen van het pomphuis als je slang loskoppelt. Met de bovenste wordt de pompsnelheid geregeld.


First wort hopping wordt door mij vaak toegepast. Hierdoor voorkom je ook kookvertraging.


Rollend koken. Per uur verdampt er bij mij zo'n 5 liter water als ik zo heftig kook. De kleur van mijn wort was trouwens vrij donker gelet op de stort. De kookduur (105 minuten) en heftigheid zal daar waarschijnlijk debet aan zijn. Meestal kook ik veel korter (70 tot 90 minuten).


De afvoer van het wort wordt flink geknepen om een lagere temperatuur te krijgen. Dat is nodig omdat ik een ondergister brouw.
Het wort had ik trouwens ook eerst rondgepompt zoals ik dat ook gedaan had bij het filteren van het beslag. Deze keer heb ik niet gewerkt met filterdoeken. Tijdens het rondpompen werd het wort langs mijn platenkoeler geleid. Hierdoor koelde het wort al voordat deze werd opgevangen en kon ik het wort ver terugkoelen. De temperatuur heb ik niet gemeten maar het metalen gedeelte van de kraan voelde goed koud aan.


Het wort klettert in een opvangemmer. Door het kletteren wordt het wort belucht. Vanuit de opvangemmer giet ik het wort in mijn CCT. Daarbij klettert het wort nog een keer.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: JacPils III
« Reactie #1 Gepost op: 24-05-2009 00:11 u »
Leuk ff een kijkje in jouw keuken!
Ik zie niet zo snel waar de aanvoer van je terugloop vandaan komt?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: JacPils II
« Reactie #2 Gepost op: 24-05-2009 00:36 u »
En dit is nog steeds op zolder, Jacques? Heb je de boel daar betegeld?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils III
« Reactie #3 Gepost op: 24-05-2009 00:59 u »
Ik zie niet zo snel waar de aanvoer van je terugloop vandaan komt?
Ik snap even niet helemaal wat je bedoel met de aanvoer van de terugloop?
De pomp wordt in de ene foto gebruikt voor het rondpompen van het wort door het beslag en filter.

Bij het nemen van de onderstaande foto werd de pomp niet meer gebruikt voor het rondpompen van het wort. Maar wordt het wort opgevangen. Daarvoor werd het wort wel rondgepompt en tegelijk gekoeld.



En dit is nog steeds op zolder, Jacques? Heb je de boel daar betegeld?
Nee, niet betegeld. Op de vloer ligt vinyl. Dat is ook makkelijk te dweilen. En dat doe ik ook constant zoals je kunt zien aan de emmer met doekje en de dweil.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: JacPils III
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2009 10:24 u »
Ik denk dat ik het zelf al wel snap! was al een beetje laat gisteren zullen we maar zeggen ;)
De aansluiting van de slang vd pomp naar "het kruis" gaat vast via de linker of rechter onderhoek op deze foto?:

Bij mij zit de aanvoer in het miden van het kruis, vandaar de verwarring... :D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: JacPils III
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2009 10:58 u »
Ziet er mooi uit Jacques.

Maar ben je niet bang voor infectie met die gardenakoppelingen in je gekoelde wortslang? Binnenin is die koppeling maar moeilijk schoon te maken...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils III
« Reactie #6 Gepost op: 24-05-2009 11:03 u »
Ik had beloofd om nog een paar foto's te plaatsen met mijn oplossing voor het goed vastklemmen van de filters bij het rondpompen van het wort ten behoeve van het helder filteren.


Eenvoudige en goedkope plastic klemmen die ik bij de Gamma heb gekocht. De klemmen zijn er in de maten 12, 15 en 22 mm.
Aan beide kanten van de balk heb ik deze klemmen gemonteerd. Doordat ik twee klemmen per pijp gebruik is er minder bewegingsvrijheid voor de pijpen.


De bazookafilter en hevelfilter die dienst doet als retourleiding gemonteerd. De aanvoer van de terugloop is ook te zien. Van het kruis is de pijp van de aanvoer naar het kuis niet voorzien van sleufjes. Hierdoor krijg je een betere circulatie in het filterbed.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils III
« Reactie #7 Gepost op: 24-05-2009 11:08 u »
Maar ben je niet bang voor infectie met die gardenakoppelingen in je gekoelde wortslang? Binnenin is die koppeling maar moeilijk schoon te maken...

Nee daar ben ik niet zo bang voor. Ik pomp door alle leidingen inclusief de koppelingen, kranen, platenkoeler en pomp na het bouwen een verdunde loogoplossing. Daarna wordt alles nog een keer nagespoeld met leidingwater. Vervolgens spoel ik alle koppelingen nog een keer na nadat alles losgemaakt is. Vervolgens laat ik de slangen drogen door deze over een dubbele wasdraad te leggen/hangen.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 394
Re: JacPils III
« Reactie #8 Gepost op: 25-05-2009 12:51 u »
Mijn oude hevelfiler doet dienst als retourvoorziening bij het rondpompen van het wort om deze helder te krijgen. Dit is voor de tweede keer dat ik zo werk en het bevalt goed. Het wort wordt er heel helder van.

Jacques, dit rondpompen doe je dat tijdens de maisch (zoals de HERMS'ers) of erna tijdens het spoelen, om je voorloop zo helder mogelijk te krijgen?


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils III
« Reactie #9 Gepost op: 25-05-2009 20:31 u »
Jacques, dit rondpompen doe je dat tijdens de maisch (zoals de HERMS'ers) of erna tijdens het spoelen, om je voorloop zo helder mogelijk te krijgen?

Tijdens het maischen pomp ik niets rond. Het beslag wordt rechtstreeks verhit met een grote brander onder de ketel. Als ik tijdens het verhitten niet roer verbrandt het beslag. Niet zo'n goed idee dus.

Voor het filteren van het beslag hoef ik niet zo lang rond te pompen om een mooi heldere wort te krijgen. Mijn rvs vlechtwerkfilter zorgt snel voor een goed filterresultaat.

Bij het filteren van het gekookte wort duurt hier iets langer. Je hebt dan niet zo'n mooi filtermateriaal (bostel) tot je beschikking. Tijdens het rondpompen van het hete wort liep het wort ook door de platenkoeler. Er ontstaat hierdoor koude trub. Dit heb ik vooral gedaan om te zorgen dat het wort verder afkoelt. Dit was nodig omdat ik een ondergistend bier aan het brouwen was. Bijkomend voordeel is dat je een groot gedeelte van de koude trub ook kwijt raakt.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: JacPils III
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2009 22:26 u »
Afgelopen week heeft het jongbier rustig staan te gisten bij een temperatuur die opliep van 9,7 naar 12,3 C. De hoofdgisting is nu volledig ten einde.

Net een SG monster genomen. Het SG is 1011 en dat komt precies overeen met de uitkomst van het model van De-Geert.
De vergistingsgraad is 78%.

Tags: