Bier brouwen op houtvuur

Gestart door hansHalberstadt, 13-02-2017 12:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman

Of es even kijken op http://dieluydenvanthoogeveene.nl/index.php?P=pages/leven

Zoek maar es naar bijdragen van forumlid Homme.

PP

Elk jaar met koningsdag brouw ik met kennissen 3 brouwsels. Een van de brouwsels noemen we kachelbier.
Een mobiele houtkachel dient als warmtebron, een 50 L koperen ketel is het brouwvat.
In 2014 wilde de brouwer, hij heeft een hekel aan meten, een alternatieve werkwijze volgen.
Speciaal voor hem heb ik onderstaande bedacht.

PS: 25 - 35 L brouwen op een kleine houtvuurkachel gaat perfect.

bierbrouwdag 26 april 2014


Recept voor een half Uermends vat bier

•   Alcohol: afhankelijk van de zoete inval.
•   Bovengist.
•   Een lichte bitterheid.
•   Bij voorkeur regenwater, alternatief leidingwater.
•   Bij voorkeur oude gedroogde hopbloemen: 2 handen.

Werkwijze naar Middeleeuws gebruik.
Meet 45 handen palemout en 15 handen roggemout af.
Schroot de mout.

Werkwijze
Breng in ketel 1 ca. 15 L water op een temperatuur waarbij je je eigen spiegelbeeld in het oppervlak net kunt waarnemen. Dit doe je door het water eerst zover te verhitten dat het stevig begint te dampen. Voeg daarna onder menging zoveel koud water toe totdat je je zelf in het oppervlakte kunt spiegelen.

Controleer de temperatuur door met een wijsvinger een cirkel door het hete water te maken. Lukt het je om net een cirkel te maken is de temperatuur goed.
Verwijder de ketel van het vuur.

Breng in ketel 2 ca. 15 L water op een temperatuur waarbij je je eigen spiegelbeeld in het oppervlak net kunt waarnemen. Dit doe je door het water eerst zover te verhitten dat het stevig begint te dampen. Voeg daarna onder menging zoveel koud water toe totdat je je zelf in het oppervlakte kunt spiegelen.

Voeg de mout handsgewijs toe aan ketel 1. Meng het mout met een roerstok.
Laat het mengsel ongeveer 1 uur staan. Roer regelmatig.

Schep de vloeistof,  zoveel mogelijk zonder vaste deeltjes, over in ketel 3.

Voeg het hete water van ketel 2 toe aan de dikke prut van ketel 1.
Meng de inhoud met een roerstok.

Laat het mengsel ongeveer 30 min staan. Roer regelmatig.
Schep de vloeistof,  zoveel mogelijk zonder vaste deeltjes, ook over in ketel 3.

Meng de inhoud van ketel 3.

Plaats ketel 3 op het vuur en breng de inhoud aan de kook.

Voeg een handvol hopbloemen toe.

Kook het mengsel gedurende 1,5 uur (ca. 2 flesjes bier).

Een gekookt en gepeld ei blijft zodanig drijven in de afgekoelde vloeistof dat het ei ter grootte van de iris van een oog boven het vloeistofoppervlak uitsteekt.
Indien het ei net onder het vloeistofoppervlak blijft is een teken dat het kookproces al ver gevorderd is.

Koel de vloeistof af.

Controleer de temperatuur door een beetje vloeistof op de wang van je hand te druppelen. Indien het niet pijn doet is de temperatuur goed.

Schep de heldere vloeistof over in een vat.

Voeg de gist toe.

Vergist gedurende 2-3 weken op kamertemperatuur.
Plaats het vat daarna zo koud mogelijk.

Optie: voeg eikenhout toe.

Vul af met 6,0 g / L suiker (gemiddelde koolzuurdruk).

toon van den broek

Hallo PP,

Brouwen met houtvuur gaat prima. Kijk maar op mijn website: www.brouwerijvandenbroek.com.
Ik gebruik de slijmmethode wat erg op de decoctiemethode en de manier van de Franse brouwer lijkt.
Kost wel veel meer tijd, maar met enige gewenning/oefening kom je tot prima resultaten.
In ieder geval succes met je plan!

Groetjes, Toon

hansHalberstadt

Heeft iemand ervaring met het verwarmen van spoelwater via een (koper) spiraal rechtstreeks in het houtvuur?
Ben ook nog steeds erg benieuwd hoe het vermogen van een houtvuur op een vuurschaal van ca 50cm zich verhoudt tot het vermogen van een grote gasbrander. Als iemand weet hoe lang het duurt om een bepaalde hoeveelheid water op die manier op te warmen hoor ik dat graag. 

RoyB

Wellicht kun je het idee ook afkijken van de weber en de big green egg, de kolen zitten daar in een luchtdichte ruimte, doordat je de zuurstoftoevoer kunt regelen kun je de temperatuur ongelooflijk opstoken door het trek-effect, door een verticaal kanaal te creeeren, iets daar tussenin door onder af te sluiten of juist heel erg laten smeulen door alles dicht te zetten.

bob

Hoi Hans,

Je kunt ook een rocket stove bouwen, met een stapel stenen en wat gaas kom je al een heel eind.
Met de rocket stove kun je met weinig brandhout veel warmte creëeren door de goede verbranding.



Hierbij link naar youtube waar massa's rocket stove filmpjes staan.

Succes met je project.

hopjesvla

Citaat van: ciesvandekwis op 13-02-2017  13:58 uBrouwerij Caracole doet dit nog, levert behoorlijk wat maillardproducten op, door plaatselijke karameliseren onderaan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Caracole

Zie Tournée Generale:


Ha je was me voor! Prachtige brouwerij (nou ja het pand lijkt elk moment te kunnen instorten  ;D ) met hilarische rondleidingen , vooral als de brouwer zelf al wat gedronken heeft :-). En heerlijke biertjes... Het bezoek zeker waard als je in de buurt bent. (en om het topic niet meteen te kapen wil ik toch het jaarlijkse bierfeest van Anseremme (het naastgelegen dorpje) tippen: heerlijk lokaal met lokale biertjes uit de provincie Namen. Niets commercieels, proeven gaat gewoon per fles (+- 60 biertjes) tegen zeer gunstige prijzen en eigenlijk alleen de inwoners uit het dorp zijn aanwezig :P)

hansHalberstadt

Citaat van: bob op 14-02-2017  10:55 uJe kunt ook een rocket stove bouwen, met een stapel stenen en wat gaas kom je al een heel eind.
Met de rocket stove kun je met weinig brandhout veel warmte creëeren door de goede verbranding.
Is inderdaad ook een optie. als ik thuis op hout zou brouwen zou ik het waarschijnlijk ook zo doen. staatsbosbeheer heeft al 3 vuurschalen met 3 x een driepoot, dus de voorkeur zal uitgaan naar een constructie die daar gebruik van maakt. stenen regelen is weer wat lastiger. De verschuifbare vuurschaal lijkt me wel wat, goed te regelen en aan hout hebben ze geen gebrek natuurlijk. ik ga nog eens kijken of het spoelwater opwarmen lukt met een koperspiraal in het vuur.
 

bjorri

Ik heb er ook wel eens over gefantaseerd. Maischen zou ik gewoon 1 staps in een koelbox doen. Dan heb je tijd zat om je spoelwater aan de kook te brengen. Koken is ook niet zo moeilijk omdat de regeling niet heel precies hoeft. Alleen koelen zou ik absoluut niet weten hoe je dat fatsoenlijk voor elkaar krijgt zonder stromend water. Een koelspiraal met een trechter die je vult uit oppervlakte water zou kunnen maar dat wordt een besmetting bij geknoei en ik vrees verstoppingen.

Om een heet vuur te krijgen heb je in ieder geval kurk droog hout nodig en enige inzicht in stoken natuurlijk. Een vuurschaal maakt goed heet stoken alleen maar lastiger. Probeer die schaal aan de onderkant niet te hard te laten afkoelen en zie of je een rooster kunt maken waar je op stookt in plaats van op de bodem van de schaal.

Omdat je waarschijnlijk ook nog de belangstellenden aan het werk moet houden kan je met je proces daar rekening mee houden. Die koelbox van me is dan weer een slechte oplossing natuurlijk.

JT007

Probeer eens met zonneenergie

hansHalberstadt

Er is wel gewoon stromend water dus koelen met tegenstroomkoeler of dompelkoeler kan zonder problemen. ik kan vantevoren alles uitstomen dus steriel meenemen.
1 staps maisch en goede isolatie lijkt inderdaad een hele interessante optie. Ket koken met vuurschaal vantevoren eerst maar eens uittesten.
 

Paard

Dat koken op een vuur gaat heel gemakkelijk, ik stookte vroeger puimenprut tot een venijnig drankje op een houtvuur ik regelde dat redelijk precies door het vuur wat te spreiden als het te heet was en meer hout te geven als het harder mocht gaan. Na een beetje oefenen word je er zo goed in dat je heel precies de stooktemperatuur kan behouden. Voor het maishen kun je ook het water op temperatuur brengen en dan van het vuur af met een paar dekens eromheen kun je dan prima een eenstapsmais doen.

Arjendv

Ik overweeg ook een rocket stove, maar dan op pellets.

seed7

Voor de liefhebbers van houtbrouwen, google plaatjes "wurstkessel", Duitse ebay en ebay kleinanzeigen heeft ze voor een prikkie,

Ingo

Alexander_H

In noorwegen lijken de brouwers die kveik gebruiken ook gewoon houtvuurtje te stoken onder een koperen ketel, staat helaas niet bij hoe ze de temperatuur regelen, maar dat zal met de hoeveelheid hout en ervaring zijn denk ik ( of luchttoevoer zoals bij de bbq )
http://www.garshol.priv.no/blog/291.html

michielr

Kveik wordt vaak niet gekookt, wat het brouwen op houtvuur wat makkelijker maakt. Maischen kan prima zonder de maisch direct te verwarmen. Temperatuur controle door middel van het mengen van een warm deel en koud(er) deel. Ik denk dat het maischen niet zo lastig hoeft te zijn. Dat koken is wat uitdagender boven open vuur, maar je kan er voor kiezen om dat niet te doen.

Vermogen van een 50 cm vuurschaal zal wel goed zitten. Ik hen hier een kleine houtkachel staan die 8Kw is, in mijn vuurschaal krijg ik met gemaak 3x-4x meer hout. Uiteraard zal de vuurschaal wat minder mooi branden, maar daar komt echt een hoop warmte uit.

Brouwert

Citaat van: michielr op 31-08-2019  09:33 uKveik wordy vaak niet gekookt, wat het brouwen op houtvuur wat makkelijker maakt. Maischen kan prima zonder de maisch direct te verwarmen. Temperatuur controle door middel van het mengen van een warm deel en koud(er) deel. Ik denk dat het maischen niet zo lastig hoeft te zijn. Dat koken is wat uitdagender boven open vuur, maar je kan er voor kiezen om dat niet te doen.

Vermogen van een 50 cm vuurschaal zal wel goed zitten. Ik hen hier een kleine houtkachel staan die 8Kw is, in mijn vuurschaal krijg ik met gemaak 3x-4x meer hout. Uiteraard zal de vuurschaal wat minder mooi branden, maar daar komt echt een hoop warmte uit.

Kveik wordt inderdaad niet gekookt. Dat zou zonde zijn aangezien kveik de gist is..  :biersmile:
Traditionele Noors Konrøl wordt echter wel altijd gekookt, zelfs behoorlijk lang. Vier uur of langer zijn geen uitzondering.
Råøl wordt inderdaad niet gekookt en is een oudere traditie die her en der nog wel voorkomt.

Bij het brouwen van traditioneel Noors bier op houtvuur wordt er gebruik gemaakt van een aparte maischton waar een eenstapsmaisch in wordt gedaan. Het koken daarna (in geval van kornøl) gebeurt in een grote ketel direct op het houtvuur.
Ook zijn er tradities waar er in stappen wordt gemaischt door steeds opnieuw kokend water toe te voegen (niet helemaal zoals bij decoctie dus).

bjorri

Citaat van: hansHalberstadt op 15-02-2017  12:46 uEr is wel gewoon stromend water dus koelen met tegenstroomkoeler of dompelkoeler kan zonder problemen. ik kan vantevoren alles uitstomen dus steriel meenemen.
1 staps maisch en goede isolatie lijkt inderdaad een hele interessante optie. Ket koken met vuurschaal vantevoren eerst maar eens uittesten.
 
Hoe is dit ooit afgelopen? Ik ben er uiteindelijk nooit aan begonnen maar ben wel nieuwsgierig naar jouw resultaten.

hansHalberstadt

Citaat van: bjorri op 30-01-2021  21:40 uHoe is dit ooit afgelopen? Ik ben er uiteindelijk nooit aan begonnen maar ben wel nieuwsgierig naar jouw resultaten.
Is door omstandigheden helaas niet doorgegaan.

harrywesterman

Echt een leuke video op Youtube waar Flora Brewing een IPA met Hennep brouwt op een houtvuur, gewoon aan de rivier op haar eigen land.



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.