Edgar,
Ik heb gisteren gebrouwen en 60 liter wort gekoeld naar 18C in 30 minuten. Ik doe dat puur op zwaartekracht, geen pomp...met een hoogteverschil van in het begin 80cm, dat steeds minder wordt naarmate er meer wort is doorgestroomd.
De Therminator kan 40 liter in 5 minuten koelen, maar daarvoor heb je dan natuurlijk wel een pomp nodig. Hier de link naar de Therminator website:
http://www.blichmannengineering.com/Therminator/Therminator.htm. Ik weet niet wat de capaciteit van de koeler is. Een mailtje naar mijnheer Blichmann doet vast wonderen, hij heeft heel spontaan gereageerd op andere mailtjes van mij.
Mijn bier gist nu met Whitelabs 530, wat in oorsprong dezelfde stam is als Wyeast 3787, ofwel Westmalle. De overeenkomst is duidelijk merkbaar. Een enorme gistschuimlaag ontstaat. Ik had gehoopt dat het terugbrengen van de gistingstemperatuur naar max 20C zou helpen, maar helaas. Met 62 liter in het 107 liter gistvat komt het nog steeds door het waterslot naar buiten. Ik heb zojuist een emmer met 15 liter gistschuim afgeschept. Ik hoop dat het nu 'binnen' blijft...
Ik heb geen eiwitrust gedaan, maar gemaischt op 65C gedurende 60 minuten. Ik wilde eerder stoppen, maar kreeg telefoon en bezoek van Bubs...na 40 minuten was jood negatief.
Wel was het wort na koken zeer troebel, met nauwelijks eiwitvlokking. Ok, wellicht is de oorzaak het uitblijven van de eiwitrust...maar ik geef de 'schuld' eerder aan de mout. Wat een kleine korreltjes waren dat! minuscuul, ik moest mijn Maltmill erop afstellen en dat hoeft bijna nooit. De carapils en münchener die ik daarna schrootte, waren bijna dubbel zo groot. Ik zal morgen een klachtenmail nmaar Brouwland sturen. Volgens mij hebben ze een goedkope partij opgekocht.
Volgens mij is 'colloidaal stabiel' slechts een mooi woord voor helder. Hoe dan ook, één van de stoffen die voor troebeling zorgt is eiwit, haal die eruit en je hebt meer kans op een helder bier.