Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Capaciteit brouwsel  (gelezen 3626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Doedelnoedel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Capaciteit brouwsel
« Gepost op: 31-07-2013 09:07 u »
Ik ben nog aan het blikbrouwen, maar wil stilaan materiaal bijkopen om echt te brouwen. Na enige overweging heb ik besloten om in kleine volumes te brouwen. Zo kan ik regelmatig brouwen zonder een al te grote stock te hebben en veel experimenteren, want draait deze hobby om voor mij.

Ik beschik hier over een soeppot van 10 liter, 24 cm diep en 24 cm breed. Ik zou hier in willen maischen.
Hoeveel liter bier kan ik hier mee brouwen? Is dit genoeg om 5 liter te brouwen?

Ik heb al redelijk info gezocht over alle brouwstappen. Ik heb enkel nog een vraagje over het filteren. Wanneer filter je en is voor een capaciteit van 5 liter filteren met een neteldoek doenbaar?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 31-07-2013 09:45 u »
Je 10 liter pan is voldoende voor 5 liter bier. Het totale volume maisch in de pan is afhankelijk van de hoeveelheid mout, dus hoe zwaar je je bier wilt maken. Het volume wort voor koken zal een liter of 7 a 8 zijn, dat past dus.

Je filtert in feite twee keer, een keer de maisch om het wort van de mout te scheiden en een keer na het (hop)kopen om de hop van het wort te scheiden.

Met een neteldoek kan, persoonlijk vind ik het gepruts en ben blij met mijn JAVAl-filter-hevel die voor beide passages inzetbaar is.

Ingo

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 31-07-2013 09:48 u »
Als ik jou was zou ik een weckketel (20 liter) en hevelfilter maken. 5 liter moutbrouwen is bijna niet te doen lijkt mij vanwege een te klein filterbed. Filteren door een doek geeft geheid geklieder en vastlopers.

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 31-07-2013 10:30 u »
5 liter is ook wat weinig. Er blijft nog wat achter in je kookpan, gistvat en bottelemmer. En je neemt eens een staal om te meten en proeven. Dan heb je dus 3 a 4 liter op fles aan het eind.

30 liter brouwen is evenveel werk.

Offline Doedelnoedel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 31-07-2013 10:54 u »
Ik had me inderdaad verwacht aan de reacties dat ik beter 20-30 liter brouw, maar dat vraagt een redelijke investering en opbergplaats. En dan zou ik na enkele maanden hier honderden flesjes bier hebben staan, waardoor ik dan lange tijd stop. Dan heb ik hier een hoop materiaal staan waar ik niets mee doe. Ik wil vooral zo veel mogelijk recepten proberen en proeven uiteraard. Dus als ik dat kan doen ik kleine volumes is dit prima voor mij.
Ik zou liefst alle 2-3 weken een nieuw brouwsel willen opstarten. Als ik dat zou doen met 20 liter moet ik al meer dan 3 flesjes bier verwerken per dag... En voor mij is bier iets waar ik van geniet. Ik drink pakweg 3-4 biertjes op een week. Ik heb het dan wel op zwaardere speciaalbieren. Lichte bieren drink ik zelden of nooit.
In dit opzicht wil ik dus 5 liter brouwsels maken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.339
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 31-07-2013 11:13 u »
5 liter is ook wat weinig. Er blijft nog wat achter in je kookpan, gistvat en bottelemmer. En je neemt eens een staal om te meten en proeven. Dan heb je dus 3 a 4 liter op fles aan het eind.

30 liter brouwen is evenveel werk.

in een 10 liter pan kun je prima 5 liter netto brouwen, iets meer als een half krat.

Met de zelfde motivatie heb ik voor 10 liter gekozen, in een weckketel om wat speelruimte te hebben. Bevalt prima, dit jaar al 30 brouwsels. Moet er niet aan denken dat het 30 liter per keer was geweest...

Caspars opmerking over het filterbed is terecht, ik merk dat met 10 liter wat lichter bier in de weckketel ook. Een wat smaller hoger pannetje zou daar beter werken.

Een ander aspect is dat de reproduceerbaarheid van het proces wel minder is dan bij grote hoeveelheden, evenals de meetonzekerheid.

100 liter brouwen is ook evenveel werk. ;)

Ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.848
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 31-07-2013 11:28 u »
100 liter brouwen is ook evenveel werk. ;)

Ja, en 10-15 hl ook.... ;D ;D en ieder ander volume. Er is geen verband tussen duur van een brouwsel en volume... :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 31-07-2013 11:40 u »
Ja, en 10-15 hl ook.... ;D ;D en ieder ander volume. Er is geen verband tussen duur van een brouwsel en volume... :)

Nou ja, grotere volumes betekent dat je meer moet filteren en meer moet verwarmen. Het ligt dus erg aan je materiaal of je dit net zo snel kan. 10 liter heb ik in mijn installatie sneller gefilterd en aan de kook, dan wanneer ik 30 liter brouw.

Ik had me inderdaad verwacht aan de reacties dat ik beter 20-30 liter brouw, maar dat vraagt een redelijke investering en opbergplaats. En dan zou ik na enkele maanden hier honderden flesjes bier hebben staan, waardoor ik dan lange tijd stop. Dan heb ik hier een hoop materiaal staan waar ik niets mee doe. Ik wil vooral zo veel mogelijk recepten proberen en proeven uiteraard. Dus als ik dat kan doen ik kleine volumes is dit prima voor mij.
Ik zou liefst alle 2-3 weken een nieuw brouwsel willen opstarten. Als ik dat zou doen met 20 liter moet ik al meer dan 3 flesjes bier verwerken per dag... En voor mij is bier iets waar ik van geniet. Ik drink pakweg 3-4 biertjes op een week. Ik heb het dan wel op zwaardere speciaalbieren. Lichte bieren drink ik zelden of nooit.
In dit opzicht wil ik dus 5 liter brouwsels maken.

Ik brouw zelf ook meer dan ik kan drinken, dus ik deel het 'te veel' gebrouwen bier uit aan bekenden en medebrouwers.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.991
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 31-07-2013 11:43 u »
Ik brouw regelmatig 5 liter bier. In een vrij hoge pan van 8 liter maisch ik. Ik heb zelf een vrij kleine hevelfilter gemaakt om te filteren. Tijdens het filteren is de afloop niet kraakhelder, maar als je 10 minuten wacht, kun je de 'heldere' vloeistof afhevelen en laat je het meeste bezinksel achter in de pan. Dit gooi je weg. Daarna koken en dan voeg ik een klaringsmiddel toe aan het einde (Biersol). Het wort trekt dan vrij snel helder. Na 10-15 minuten het wort afhevelen en in de vergistingstank.  Eventuele troebelheden bezinken na het vergisten en als je netjes afhevelt, krijg ik altijd helder bier.

Mijn rendement is iets lager dan bij een gewoon brouwsel, maar dan nog 70%. Voor mij goed genoeg.

Offline Doedelnoedel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 31-07-2013 12:00 u »
Dus het is zeker te doen.
Rolletje koper aanschaffen, hevelfilter maken en meteen ook proberen een koelspiraal te maken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Capaciteit brouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 31-07-2013 12:10 u »
Het is zeker goed te doen. Ik heb jaren in een pan van 13 liter gebrouwen en toen tussen de 10-12 liter per keer. (Doorgaans 10)

Een hevelfilter is inderdaad zo gemaakt, het nieuwste concept de filterheks is nog makkelijker.

Gewoon filteren/spoelen naar je gistvat en als je daarmee klaar bent alles weer koken in je ketel.
Het kan gebeuren dat niet alle wort meteen in je kookketel past. Dat kan je dan parallel in je spoelwaterpan (of iedere andere pan van 4-5L) inkoken. Op een gegeven moment is er voldoende uitgekookt dat je alles samen kan voegen.
Ik schat dat zo'n 8-9 liter goed te doen moet zijn. Is toch ruim een krat en best een mooie hoeveelheid.

Tags: