Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd  (gelezen 2261 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd
« Gepost op: 09-02-2017 12:59 u »
Beste brouwers,
De pH is 6.2, ik wil het terug brengen naar ongeveer 5.3.
nu staat er op het flesje melkzuur 12.5 ml/ 10 liter verhoogd de zuurgraad met 1 g/l.
Ik heb 100 liter maischwater hoeveel melkzuur moet ik dan gebruiken?

Ik weet dat je de pH niet goed kunt berekenen, maar het zou wel handig zijn om een beetje in de buurt te komen, anders wordt het wel erg veel trial and error.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 09-02-2017 14:40 u »

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 09-02-2017 15:06 u »
De pH van de maisch is bepalend. Als je enkel je maischwater meet, dan zul je een lagere pH meten dan wanneer je tijdens het maischen meet.

Ik maak gebruik van bru'nwater. Daar vul je je waterprofiel en je recept in en dat geeft een richting voor het al dan niet aanzuren van je maisch- en spoelwater. In BrouwHulp en BrouwVisie kun je ook het een en ander berekenen.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2017 20:43 u »
pH= -log[H3O+]

Dit is de formule voor de pH

Als de de pH meet dan weet je ook de [H3O+] concentratie per liter
Daarna is het een kwestie van lekker nadenken en rekenen.

Moeilijk... nee hoor... de tijd nemen en nadenken


Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Bier!
Re: pH omlaag brengen, rekenkundige hulp gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2017 22:20 u »
Probeer de excel sheet eens van Bru-n-water. Wel los van je waterrapport ook de maisch-ingrediŽnten invullen, het type (basismout, caramout, etc) en de kleur (is NIET in EBC, er staat een omrekenvakje onder het blad). Bij mij komt hij steeds vrij nauwkeurig uit.

Tags: aanzuren