Hobbybrouwen > Apparatuur

Schroten

(1/3) > >>

MaartenM:
Hallo Allemaal,

Bedankt voor de reacties op mijn vorige topic. Verder had ik nog een vraag: heeft een van jullie ervaring met schroten met een koffiemolen? Is dit een beetje te doen voor kleinere hoeveelheden?

bvd
Maarten

MO:
Maarten,

Ik weet niet zoveel over schroten, maar ik heb wel begrepen dat het heel nauw komt, het scheiden van kaf en koren. Vooral voor wat betreft de filtratie stap na het maischen. Ik zou het je dus zeker niet aanraden, ik denk dat je met een koffiemolen veel te fijn maalt zodat je filtratie na maischen dagen gaat duren.
Wat ik - en een aantal hobbybrouwers met mij - doe is het mout laten schroten bij mijn leveranciers. Maar nu heb ik het geluk dat ik in de buurt woon van twee commerciŽle (kleine) brouwerijen, en dat daar gratis voor mij geschroot wordt. Een schrootmolen is duur (zie Brouwland.com) en er zelf een maken is moeilijk, te moeilijk voor mij (zie andere threads op deze pagina via ZOEKEN).

Gr
MO

MaartenM:
Tja, dan zou ik er inderdaad een moeten vinden die heel grof schroot... Ik weet niet of je geschroot mout kan kopen bij de stadsbrouwerij in Groningen. Wellicht dat een van de andere leden uit Groningen me dat kan vertellen?
mvg
Maarten

Bas:
Hoi Maarten,

Ik zou geen koffiemolen gebruiken. Je zult een erote hoeveelheid te fijn schrootsel (bijna meel) krijgen dat grote filtratie problemen kan opleveren. Verder kan veel van het fijne schrootsel na filtratie in je wort belanden wat meestal ook niet gewenst is.

Ik zou tenminste een schijvenmolen gebruiken, indien mogelijk een walsenmolen, of zoals MO al adviseerde, het schroten door je leverancier laten doen. Let er wel bij de laatste optie op dat geschroot mout niet houdbaar is, en dus zo snel mogelijk gebruikt moet worden.

Zelf gebruikte ik tot nu toe tot volle tevredenheid een schijvenmolen. Deze zet ik echter zeer binnenkort te koop op dit forum (zit al anderhalve maand op mijn bestelde walsenmolen te wachten).

Grt, Bas H.

JWVG:
Ha Maarten,

Ik zou toch eerst maar eens kijken of ze het bij de leverancier willen schroten. Anders is lid worden van een gild dat een schrootmolen heeft ook nog een optie.

Overigens heb ik mijn twijfels over het feit dat geschrote mout niet lang houdbaar zou zijn (sorry Bas, het lijkt wel alsof ik het de hele tijd met je oneens ben....) Ik weet dat vrij veel mensen dat zeggen, maar ik ken ook mensen die zweren dat, mits luchtdicht bewaard, het een hele tijd goed kan blijven. Dat is eigenlijk ook mijn ervaring. Laten we het erop houden dat een paar daagjes in ieder geval niet zoveel kwaad kan.

 :degroeten: JW.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie