Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Palemout, inspiratie voor recepten?  (gelezen 1956 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Palemout, inspiratie voor recepten?
« Gepost op: 04-03-2017 15:41 u »
Zo een zak viennamout en palemout binnen gekregen.
De viennamout ga ik morgenvroeg (7:00 beginnen!) verwerken in een doodsimpele viennapils. Gewoon een paar kilo Viennamout en s23 erin. En dan op 12 graden vergisten. Heerlijk: dan kan ik weer eens een lekkere pils drinken (Brand, Alfa, Grolsch, even klaar mee).
Van de slurry van s23 maak ik dan een fijne voorjaarsbock (viennamout en Munich)
De palemout heb ik ook eens laten komen. Uiteindelijk voor een lekkere APA met C-hoppen.
Maar help me eens met de pale. Wat is bij jullie favoriet? Ik bedoel: wat zouden jullie ervan brouwen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 553
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #1 Gepost op: 04-03-2017 20:36 u »
Een IPA.
Maar dan wel palemout van Maris Otter.
Heerlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #2 Gepost op: 04-03-2017 22:09 u »
Met pale mout als basis kun je elk Engels biertype brouwen. (En ook heel veel Belgische bieren...)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.689
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #3 Gepost op: 04-03-2017 22:35 u »
Eigenlijk kun je gewoon een standaard pilsreceptuur pakken en om het even welke gist, levert altijd goed bier op, je kunt er zelfs een prima "pils" mee brouwen.

Ingo

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.097
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #4 Gepost op: 04-03-2017 22:43 u »
Ik heb een zak Maris Otter besteld en ga er een aantal SMaSH recepten van brouwen met Cascade, Citra, Simcoe, Amerillo en Mosaic hop. Om zodoende de smaak van deze hop soorten te leren kennen.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #5 Gepost op: 04-03-2017 23:35 u »
Maris Otter en +/- 20 procent Vienna. Heerlijk voor een mooie IPA.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #6 Gepost op: 05-03-2017 10:04 u »
Ik heb de palemout van dingemans. Moet ik nu zeggen: helaas? Ik bedoel: is die wezenlijk slechter dan maris otter?

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #7 Gepost op: 05-03-2017 10:07 u »
Jullie hebben het vooral over ipa en evt apa. Andere soorten die jullie wel eens gebrouwen hebben? Barley wine?

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 553
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #8 Gepost op: 05-03-2017 11:02 u »
Een Brown Porter.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #9 Gepost op: 05-03-2017 13:22 u »
Jullie hebben het vooral over ipa en evt apa. Andere soorten die jullie wel eens gebrouwen hebben? Barley wine?

Lekker een Barley Wine, de pale als basis, crystalmout, special B mout, gerstevlokken erbij bijvoorbeeld. Engelse hoppen (Target, Bramling Cross) en gist (S04, lekker makkelijk). Ik brouw dit elk jaar wel minimaal 1 keer, kan bijna niet mis.  :proost:

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #10 Gepost op: 12-03-2017 13:00 u »
Barley wine, prown portier, ipa... nog andere?
Oh en de Barley wine, zwaar en lang op fles laten?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #11 Gepost op: 12-03-2017 17:29 u »
Ik vind het een vreemde vraag, het is net als dat je zegt dat je een zak aardappels hebt en wat je ermee kunt maken. Wat mij betreft kun je hier alle bierstijlen mee brouwen. In mijn vergelijking van 100% pilsmout met 100% palemout, kwam de palemout er moutiger, voller en iets zoeter uit. Het zal dus wel uitmaken, maar wel voor de bieren waar het aandeel palemout groot is en dus een groot deel van de smaak bepaald. Wanneer je er veel caramouten, donkere mouten of suikers naast gebruikt, zal dit verschil minder opvallen/aanwezig zijn.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.121
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #12 Gepost op: 12-03-2017 18:26 u »
Pale of Vienna?

Wat is het verschil?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #13 Gepost op: 12-03-2017 18:53 u »
Wat is het verschil?

Dat zou jij toch moeten weten.... ^-^ :brouwen: ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.121
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #14 Gepost op: 12-03-2017 19:15 u »
Dat zou jij toch moeten weten... ^-^ :brouwen: ;)

Doe ik ook, maar wil het eens in de groep gooien...  :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.689
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #15 Gepost op: 12-03-2017 19:34 u »
tov pale mout wordt Vienna iets minder geweekt, lager vochtgehalte, iets warmer gekiemd, met name het laatste deel van het traject en na het drogen iets warmer afgeeest.

Als je Engelse Pale met continentale Vienna vergelijkt is het grootste verschil de gerst.

Ingo

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Palemout, inspiratie voor recepten?
« Reactie #16 Gepost op: 13-03-2017 01:26 u »
Nou het gaat me niet zozeer erom dat ik niet weet dat je palemout als basismout in beginsel overal in kan gooien. Ik was gewoon benieuwd waar we als hobbybrouwers zo ongeveer mee bezig zijn als we met palemout brouwen.
Natuurlijk, ik kan ook Designing great beers erbij pakken, dan heb ik ook een idee. Maar goed, bedankt in ieder geval.

En ja, misschien wel een beetje een vreemde vraag. Dat klopt, maar ik heb een beetje een vreemde eigenschap veel vragen te stellen.

Tags: