Vijfde jaar fruitbieren/druiven in bier

Gestart door jan le mercier, 07-09-2017 08:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jan le mercier

Kameraden,

Het is weer zo ver: fruitbierentijd. Het is nu al het vijfde jaar op rij dat ik dat doe. Ik ben begonnen in 2013.

Gisteren heb ik mijn eerste gemaakt met 5 kilo krieken en 9 kilo braambessen.

Nu heb ik nog 5 kilo over voor een volgende en ik dacht om er druiven bij te doen.

Hoe zouden jullie dat doen? Ik heb al gehoord dat het beter is om wijndruiven te gebruiken, maar die kan ik hier in Gent nergens vinden.

Dan dacht ik maar om gewoon eetdruiven te nemen uit de supermarkt. Ik had gedacht aan 9 kilo witte eet/tafeldruiven.

Wat denken jullie daarvan?

Alvast bedankt,

Jan.

P3SM

Hallo Jan!

Toevallig heb ik afgelopen weekend mijn fruitbieren gemaakt. Tot nog toe 2 stuks: 1 met 7kg bramen uit het bos in de buurt en 1 met druiven uit de tuin. De frambozen liggen nog in de vriezer, die komen binnenkort aan de beurt!

Ik heb de druiven van de takjes geplukt en gewassen, daarna gekneusd en met pecto enzymen 2 dagen laten staan (wel afdekken en fruitvliegjes weghouden!!). Na die 2 dagen de gist erbij om de gisting te starten (pulpvergisting) en na een dag of 3 filteren/persen. Het sap heb ik vervolgens bij mijn wort gevoegd in verhouding 40% sap en 60% wort!

Dit is de 1e keer dat ik druiven gebruik dus eigenlijk een experimentje! Staat inmiddels als een dolle te gisten  :dansen:

/Peter

EvdBroek

Ik heb een keer een druivenbier gebrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,24237.msg470947.html#msg470947

Mijn conclusie is dat het kan, maar om nu te zeggen dat het een succes is...
De smaak is uiteindelijk wel redelijk, maar het is best veel werk. Eigenlijk te veel werk voor het resultaat.

Nee, druiven kun je beter gebruiken voor het maken van wijn. Dat heb ik vorig jaar gedaan en ook weer afgelopen weekend met mijn oogst van dit jaar. Wijn van je eigen druiven is ook lekkerder dan druivenbier

EvdBroek

Citaat van: P3SM op 07-09-2017  08:48 uIk heb de druiven van de takjes geplukt en gewassen, daarna gekneusd en met pecto enzymen 2 dagen laten staan (wel afdekken en fruitvliegjes weghouden!!). Na die 2 dagen de gist erbij om de gisting te starten (pulpvergisting) en na een dag of 3 filteren/persen. Het sap heb ik vervolgens bij mijn wort gevoegd in verhouding 40% sap en 60% wort!

Dit is de 1e keer dat ik druiven gebruik dus eigenlijk een experimentje! Staat inmiddels als een dolle te gisten  :dansen:

/Peter
Dit wordt zuur schat ik zo in

P3SM

CiteerDit wordt zuur schat ik zo in

Niks mis met een goed zuur bier! Ben gewoon benieuwd wat er uit komt!  ^-^

ciesvandekwis

Dag Jan, hier in Wondelgem hangt er nog een muur vol blauwe druiven die je gratis mag plukken, je weet wel waar via FBook. Ik heb er vorig jaar héél lekkere fruitlambiek mee gemaakt (+ mix krieken).
Ik heb ze dit jaar gewoon ontsteeld, gewassen, ingevroren en bij de lambiek. Geen sulfiet-zuur meer.

jan le mercier


jan le mercier

Oei. Ondertussen te laat. Ik heb 9,5 kilo eetdruiven gekocht in de supermarkt. Deze ontsteeld, gewassen en in 4 gesneden. Was een hele klus. Dan er nog 5 kilo bevroren krieken bij gedaan. Ik ben ns heel benieuwd.

Ik heb wel een klein foutje gedaan: ik heb het wort maar gekoeld tot 55 graden. Nu zit er dus maar 5 kilo bevroren krieken bij. Dat is precies nog veel te warm. Ik ga nog een paar uur wachten tot ik er de gist bij doe.

Jan.

jan le mercier


jan le mercier

Voilà! De eerste twee fruitbieren zitten erin en de gisting is al goed op gang gekomen. Beter laat dan nooit, he? Ik ben wel content. Links staat het braam/kriek bier en rechts het druif/kriek. Het is trouwens al het vijfde jaar op rij dat ik fruitbier maak. Ik hou jullie op de hoogte.

Jan

jan le mercier



Voilà! Het derde en laatste fruitbier voor dit jaar zit erin. 8,5 kilo braam en 4,5 kilo kriek. Ik ben zoals altijd heel benieuwd. Jan.

Brambo

Altijd leuk om uw berichten te lezen!
Komen er nog verslagen van de degustaties van vorige bieren?  :)

Knobby

Hoe kom jij aan je krieken?
Voor de vrouw wil ik ook iets met krieken brouwen, maar kan gewoon geen krieken of morellen vinden...

jan le mercier

Knobby,

Ik vrees eerlijk gezegd dat het een beetje te laat is. Een tante van mij woont in (Belgisch) Limburg en die heeft de krieken daar van een lokale kweker. Maar ik geloof dat ik die al gekocht heb in juli of zo. Hier in Gent in de supermarkt hadden ze wel nog kersen, maar daar heb ik nog nooit mee gebrouwen.

Jan

Knobby

Citaat van: jan le mercier op 12-09-2017  14:28 uKnobby,

Ik vrees eerlijk gezegd dat het een beetje te laat is. Een tante van mij woont in (Belgisch) Limburg en die heeft de krieken daar van een lokale kweker. Maar ik geloof dat ik die al gekocht heb in juli of zo. Hier in Gent in de supermarkt hadden ze wel nog kersen, maar daar heb ik nog nooit mee gebrouwen.

Jan
Ik ging er al vanuit dat het te laat zou zijn, maar volgend jaar wil ik het wel weer proberen.
Dit jaar heb ik 1,5 kg zelf geplukte bramen gebruikt.

jan le mercier

Vandaag, na 105 dagen op vat, het eerste fruitbier gebotteld. 5 kilo krieken en ongeveer 14 kilo bramen. Brix was ongeveer 4 à 5. Het rook heel lekker. Ik ben ns heel benieuwd wat dit gaat geven. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

Het was trouwens al het vijfde jaar op rij dat ik fruitbier en zelfs bramenbier maak. In 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. Ik ben wel een beetje fier.

Jan.

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/f666b06e5bd444b98285cb6840d18e89.jpg

beermenke

Ik heb anderhalve liter steriel bramensap  en druivensap. Is wel zoet maar bevat best wat zuur. Kan ik dit gebruiken bij 15 liter bier. Dwz maischen en tijdens de vergisting toevoegen. Wordt t dan na vergisten niet erg zuur?

jan le mercier

Beermenke,

Dat kan ik niet zeggen. Ik heb nog nooit met sap gewerkt.

Jan


ciesvandekwis

Je kan de zurigheid compenseren met sorbitol (of lactose), wel best eens dosering testen met wat jongbier vooraf. Mengen in glas en naar verhouding - gewenste zoetheid aanpassen.

tdp

Citaat van: jan le mercier op 20-12-2017  20:45 uVandaag, na 105 dagen op vat, het eerste fruitbier gebotteld. 5 kilo krieken en ongeveer 14 kilo bramen. Brix was ongeveer 4 à 5. Het rook heel lekker. Ik ben ns heel benieuwd wat dit gaat geven. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

Het was trouwens al het vijfde jaar op rij dat ik fruitbier en zelfs bramenbier maak. In 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. Ik ben wel een beetje fier.

Jan.

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/f666b06e5bd444b98285cb6840d18e89.jpg

Daar mag je ook wel fier op zijn, Jan! Houd ons op de hoogte!

jan le mercier



Dit was het eerste fruitbier van 2017. Geef toe: een hele mooie kleur, niet?

Het was, al zeg ik het zelf, super lekker.

Het bier werd gebrouwen op 6 september 2017 en 105 dagen later gebotteld. Er zaten ongeveer 9 kilo bramen in en 5 kilo krieken. Ongeveer 14 kilo fruit.

Ik heb nog nooit iets gedaan waar ik echt fier op was, maar ik heb nu al wel in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 braambessenbier gemaakt. 5 jaar op rij dus. Dat was de reden waarom ik met brouwen begonnen ben. Dit komt qua fierheid toch wel redelijk goed.

Jan

Koen S

Mooi biertje, ziet er erg lekker uit.
Hoe zit het met het schuim en de schuimhoudbaarheid?

jan le mercier

Koen,

Ik had maar 3,5 gram bottelsuiker toegevoegd. Ik heb namelijk nogal wat schrik voor spuiters. Er was best wat schuim, maar dat gaat redelijk snel weg. Ik heb me laten vertellen dat dit voor een fruitbier redelijk "normaal" is. Het stoort me in ieder geval niet zo erg. Er is wel redelijk wat "prik" in de mond.

Jan

tdp

Ziet er inderdaad fantastisch uit, Jan! Complimenten!  :groots:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.