Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein  (gelezen 36342 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Traploper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #200 Gepost op: 04-10-2017 12:59 u »
Met een verlengstuk zal het mogelijk zijn ja, maar dan moet je er alsnog wel voor zorgen dat het wort over het filterbed verspreid wordt i.p.v. op 1 plek neerkomt.

Heb zelf de deksel erop gelaten tijdens het koken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dijkie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #201 Gepost op: 04-10-2017 17:01 u »
Welke maat slang kan ik op die pompuitlaat schuiven? Heb een easybrew 30 in bestelling en wil van te voren wat dingen weten vandaar.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #202 Gepost op: 04-10-2017 17:12 u »
Wie is Dijkie  ;)

Siliconenslangetje dunwandig 10 mm buitenmaat  :weetbeter:

 :degroeten:

BLUB

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #203 Gepost op: 04-10-2017 17:15 u »
Met een verlengstuk zal het mogelijk zijn ja, maar dan moet je er alsnog wel voor zorgen dat het wort over het filterbed verspreid wordt i.p.v. op 1 plek neerkomt.

Heb zelf de deksel erop gelaten tijdens het koken.
Deksel beter er niet oplaten.
Verdampen is nodig ivm uitdrijven precursoren voor oa DMS.

Verdamping een keer goed vastleggen en rekening mee houden in recept.

Mvg J

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #204 Gepost op: 04-10-2017 17:16 u »
haalt de pomp het niet of denk je dat het wel mogelijk zal zijn met een verlengstuk?

laat je tijdens het koken de deksel erop of juist eraf ivm de berekende verdamping ?

Volgens mijn bescheiden mening moet je de deksel er helemaal of gedeeltelijk aflaten anders kook je nog niks weg.
Ik laat 'm er helemaal af.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #205 Gepost op: 04-10-2017 17:17 u »
Ha ha Jules was me voor.

Offline Traploper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #206 Gepost op: 04-10-2017 17:31 u »
Ga ik doen. Bedankt voor de tip.

Online bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #207 Gepost op: 04-10-2017 18:12 u »
Als er niets verdampt tijdens het koken dan loopt de temperatuur en druk op in je pan. De druk kan niet oplopen dus zal er gewoon water en DMS verdampen als je het deksel er op laat. Het aandeel DMS wat verdampt zal waarschijnlijk groter worden als je kookt met deksel erop.

Iedereen lijkt te vergeten dat je doel is die DMS te verdampen en niet om zo veel mogelijk water kwijt te raken. Een rollende kook is dat je ziet dat er beweging in het wort zit, het hoeft dus niet heftig te koken. Die DMS heeft een kookpunt van rond de veertig graden, op ruim hogere temperatuur zal geen DMS-molecuul er over prakkiseren om in het wort te blijven als ie bij het oppervlak in de buurt komt.

Door heftig te koken zal je wel een deel van je wort 'aanbranden' / karameliseren. (Ik ben even de juiste term kwijt.) Dat zal wel de smaak positief of negatief beÔnvloeden. Maar voor zover ik weet is er geen enkele andere reden om heftig te koken en dat deksel mag er best opblijven, die DMS weet prima de kiertjes te vinden.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #208 Gepost op: 04-10-2017 19:24 u »
Er is nergens gezegd dat je heftig moet koken er werd gesteld dat je zonder deksel of met deksel gedeeltelijk eraf moet koken.
En ik denk dat dat wel nodig is maar als jij denkt van niet dan doe je het niet even goeie vrienden  :biersmile:

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #209 Gepost op: 06-10-2017 08:45 u »
Als er niets verdampt tijdens het koken dan loopt de temperatuur en druk op in je pan. De druk kan niet oplopen dus zal er gewoon water en DMS verdampen als je het deksel er op laat. Het aandeel DMS wat verdampt zal waarschijnlijk groter worden als je kookt met deksel erop.

Iedereen lijkt te vergeten dat je doel is die DMS te verdampen en niet om zo veel mogelijk water kwijt te raken. Een rollende kook is dat je ziet dat er beweging in het wort zit, het hoeft dus niet heftig te koken. Die DMS heeft een kookpunt van rond de veertig graden, op ruim hogere temperatuur zal geen DMS-molecuul er over prakkiseren om in het wort te blijven als ie bij het oppervlak in de buurt komt.

Door heftig te koken zal je wel een deel van je wort 'aanbranden' / karameliseren. (Ik ben even de juiste term kwijt.) Dat zal wel de smaak positief of negatief beÔnvloeden. Maar voor zover ik weet is er geen enkele andere reden om heftig te koken en dat deksel mag er best opblijven, die DMS weet prima de kiertjes te vinden.
Ik schrijf ook over precursoren. Zie ook de hobby brouwen pagina over DMS. Je hebt aanwezig DMS en pre DMS. Deze laatste activeer je door langdurig koken (langer dan een uur vlgs Narziss) en drijf je dus later af.
Het zit dus iets ingewikkelder in elkaar dan je alleen op basis van het kookpunt zou vermoeden.

Mvg J

PS, ik denk dat je doelt op de maillard reactie in je laatste alinea.

Offline KarmeFrank

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #210 Gepost op: 06-10-2017 08:49 u »
Wat ik niet snap is dat als er inderdaad nog 2 liter achterblijft en als je dat niet beseft (want je leest dit topic bv niet) dan vul je het vat gewoon tot de 20 liter markering. Maar dan heb je toch 10% niet bekende verdunning in je brouwsel? Of staat dit duidelijk in de handleiding vermeld?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #211 Gepost op: 06-10-2017 10:15 u »
Wat je met die 10% verdunning precies bedoeld is me niet helemaal duidelijk.
Als er 2 liter meer achter blijft en je sg klopt moet je niet tot 20 l bij gaan bijvullen maar voer je dat in je brouwprogamma in dat je 2 l verlies hebt.
Klopt je sg niet of te hoog of te laag dan moet je de verdamping veranderen.
Maar het is altijd zo als je een nieuwe installatie hebt en of je die zelf bouwt of koopt dat je een of 2 sessies nodig hebt om je installatie te leren kennen.
En zo je verliezen en verdamping goed in te voeren in je brouwprogamma en daarna houd je progamma daar rekening mee.
Trouwens ik heb zelf een filter gemaakt en er blijft bij mij niet zo veel achter.

Offline KarmeFrank

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #212 Gepost op: 06-10-2017 15:13 u »
Wat je met die 10% verdunning precies bedoeld is me niet helemaal duidelijk.
Als er 2 liter meer achter blijft en je sg klopt moet je niet tot 20 l bij gaan bijvullen maar voer je dat in je brouwprogamma in dat je 2 l verlies hebt.
Klopt je sg niet of te hoog of te laag dan moet je de verdamping veranderen.
Maar het is altijd zo als je een nieuwe installatie hebt en of je die zelf bouwt of koopt dat je een of 2 sessies nodig hebt om je installatie te leren kennen.
En zo je verliezen en verdamping goed in te voeren in je brouwprogamma en daarna houd je progamma daar rekening mee.
Trouwens ik heb zelf een filter gemaakt en er blijft bij mij niet zo veel achter.

Ok wat ik bedoel is dat er blijkbaar een 20 liter niveau streepje staat maar dat er dan 22 liter in zit en dat dat niet in de handleiding staat.

ik kan even je post niet vinden waar je filter staat heb je een linkje daarvan?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #213 Gepost op: 06-10-2017 15:59 u »
Ah zo bedoel je.
Dan moet je niet tot het streepje bijvullen maar daadwerkelijk die 20l.
Ik heb een emmer met een goeie schaalverdeling op en die gebruik ik altijd.
Maar je kan ook meten en als mijn berekeningen kloppen en daar ga ik van uit is 1 cm in de ketel gelijk aan 0.96 l.
Wel meten zonder de moutkorf erin.
Nee is geen link van, ik heb gewoon van koperen pijp een filter gemaakt met zaagsnedes.

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #214 Gepost op: 09-10-2017 16:37 u »
Welke maat slang kan ik op die pompuitlaat schuiven? Heb een easybrew 30 in bestelling en wil van te voren wat dingen weten vandaar.
En ook maar gelijk de maat slang voor de aftapkraan.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #215 Gepost op: 09-10-2017 22:14 u »
Wie is Dijkie  ;)

Siliconenslangetje dunwandig 10 mm buitenmaat  :weetbeter:

 :degroeten:

BLUB

Blub had hier al op geantwoord.
Ik gebruik voor beide dezelfde slang.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #216 Gepost op: 29-10-2017 19:51 u »
Vandaag mijn 10 e brouwsel gebrouwen met de Klarstein en moet zeggen superapparaat.
Maar is er dan helemaal niks te klagen nou een beetje dan.
Ik vind het jammer dat de overlooppijp niet instelbaar is zoals bij de Grainfather.
En dat de moutkorf er helemaal uit moet met spoelen dus niet halverwege nog een paar uitsteeksels.
Dat eerste heb ik al opgelost door er een paar verschillende maten rvs pijpjes bij te maken.
Dat tweede ben ik over na aan het denken.

Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 681
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #217 Gepost op: 29-10-2017 22:29 u »
Vandaag mijn 10 e brouwsel gebrouwen met de Klarstein en moet zeggen superapparaat.
Maar is er dan helemaal niks te klagen nou een beetje dan.
Ik vind het jammer dat de overlooppijp niet instelbaar is zoals bij de Grainfather.
En dat de moutkorf er helemaal uit moet met spoelen dus niet halverwege nog een paar uitsteeksels.
Dat eerste heb ik al opgelost door er een paar verschillende maten rvs pijpjes bij te maken.
Dat tweede ben ik over na aan het denken.

Bijv: Een takel waarmee je de moutkorf op tilt en in elke gewenste hoogte kan vast zetten

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #218 Gepost op: 29-10-2017 23:07 u »
Ik vind het jammer dat de overlooppijp niet instelbaar is zoals bij de Grainfather.

De moutkorf heeft 3 maten: beide pijpjes, 1 lange pijp of 1 korte pijp.

En het hoeft toch niet over te lopen, ik "knijp" de pomp zo dat hij net niet overloopt  :brouwen:

 :degroeten:

BLUB

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.155
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #219 Gepost op: 30-10-2017 12:54 u »
Nee hoeft ook niet per se maar ik heb er een paar verschillende maten bij nu en dat werkt goed.
Voor de moutkorf wil ik een takel maken maar heb nu alles onder een afzuigkap staan in mijn brouwhok.
Dus daar ben ik nog over aan het  :denken:

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #220 Gepost op: 30-10-2017 16:00 u »
 :idea: :duimop:

Online EdwinWest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #221 Gepost op: 04-12-2017 17:52 u »
Een vraagje 'BLUB'.... wat zijn de gegevens over je brouwinstallatie die je in BrouwHulp hebt ingevoerd? Dus hoeveel liter, hoogte etc van de ketel?
Dank alvast voor je antwoord.





Zoals beloofd heb ik getest wat de maximale stort is in de Klarstein.

Ik heb een recept genomen van het mede forumlid Zeebrew wat ik al meerdere keren tot volle tevredenheid heb gebrouwen.

Om de maximale stort te bereiken moest de bovenste filterplaat omhoog dus heb ik het pijpje 4 cm ingekort en er
een siliconenslangetje opgeschoven zodat ook met minder mout kan worden gewerkt.

Ik kwam uit op 9,486 kilo  :nut: :brouwen: :biersmile:
Het rendement kwam toch weer op ruim 80% (80,7)



Onderstaand het recept en wat sfeerfoto,s


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptWinterbier Zeebrew
Brouwdatum23-07-2017
BiertypeQuadrupel
Volume27,9 l
Begin SG1,083 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,7%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement77,6 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
28,50 lWater uit Water
10,26 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,939 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,5 %
0,789 kgAroma 50Dingemans50 EBC8,0 %
0,493 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,247 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2,5 %
0,394 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.30 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,2 gGalenapellets13,2%60 min.36,7 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,51 gKaneelstokspecerijkoken
8,63 gKruitnagelkruidkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist





De gaatjes van de tilbeugel net vrij.



Net onder de 30 liter markering dus zit er nu ongeveer 31 liter in.



Met meer spoelen kun je afhankelijk van het recept volgens mij wel tussen de 35 en 40 liter koken.



Het vat staat nu vrolijk te borrelen  :brouwen:


 :degroeten:


BLUB

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Reactie #222 Gepost op: 04-12-2017 22:05 u »
Hoi Edwin

Ik vul in BrouwHulp geen maten of liters van de ketel in, hoeft ook helemaal niet.

Als je in het tabblad van het maischschema kijkt zie je vanzelf hoeveel liter de mout en het maischwater is
Wanneer je de maximale stort van de ketel weet, bij deze ketel ongeveer 35 liter, kun je in het progamma spelen met het maisch en spoelwater.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en verder gewoon doen en de ketel leren kennen  :brouwen:

 :degroeten:

BLUB